Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Vijfvingerblad

Latijnse naam: Paullinia pinnata

Paulinnia pinnata Foto: Farid Amadou Bahleman

Deze liaansoort behoort tot de botanische indeling Sapindaceae. In Suriname wordt het vijfvingerblad of boter, kaas en eieren genoemd. In Ghana heet het Twentini. De wortel wordt bij sexuele zwakte ingezet. Het is een van de vele afrodisiacumkruiden in de Ghanese volksgeneeskunde.
Verder dient de wortel om reumatiek te verlichten en beroerte te voorkomen. De bladeren en de wortel voorkomen een miskraam, geven afrodisiacumwerking en worden gebruikt bij botfracturen en hoest. De steeltjes worden aangebracht bij steenpuisten.

De hele plant is een middel tegen vermoeidheid. De bladeren doen dienst tegen malaria.

Paullinia pinnata Geografische verspreiding Vijfvingerblad


Plantaardig antibioticum zonder bijwerking

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Evidence-Based Integrative Medicine laat zien dat het plantextract van Paullinia pinnata helpt tegen diarree, zonder dat het bijwerkingen vertoont. 

Diarree is een belangrijk doodsoorzaak, vooral bij kinderen in derdewereldlanden, doordat het uitdroging veroorzaakt.
Bacteriën van de shigellasoort zijn vaak een oorzaak van diarree. Vaak worden antibiotica voorgeschreven zoals ampicilline, ceftriaxone, azithromycine, trimethoprime sulfamethoxazole, nalidixide, fluoroquinolone en ciprofloxacine.
Juist door het veelvuldig voorschrijven van deze middelen is er resistentie ontstaan tegen deze antibiotica. Ook de vicieuze cirkel van antibiotica is een bekend gevaar voor biochemici en onderzoekers. 

Daardoor worden er in Afrika op grote schaal onderzoeken gedaan naar de antibacteriële werking van geneesplanten en hun werkzaamheid tegen diarree.

Het onderzoek, dat in Kameroen werd uitgevoerd, laat zien dat het plantextract van Paullinia pinnata werkt tegen de Shigella bacterie, ook in doses waarbij het geen bijwerkingen geeft voor mensen.


Diaserie vijfvingerblad

 • Screenshot 2023-04-21 at 12-11-31 West African Plants - A Photo Guide - Paullinia pinnata L
 • Screenshot 2023-04-21 at 12-12-27 West African Plants - A Photo Guide - Paullinia pinnata L
 • Screenshot 2023-04-21 at 12-12-52 West African Plants - A Photo Guide - Paullinia pinnata L
 • Screenshot 2023-04-21 at 12-13-17 West African Plants - A Photo Guide - Paullinia pinnata L
 • 640px-Paullinia_pinnata_MS_4722
 • Paullinia_pinnata_Bioko_2013_fruit
 • Paullinia_pinnata_Bioko_2013_flora
 • Paullinia_pinnata_autour_du_complexe_Pendjari._02
 • Paullinia_pinnata_autour_du_complexe_Pendjari._01
 • 640px-Paullinia_pinnata_MS4273
 • Paullinia pinnata kleiner


Paullinia pinnata tegen tyfus

In de westelijke regio van Kameroen wordt Paullinia pinnata traditioneel ingezet tegen tyfus, zo meldt een Kameroense studie. Tyfus is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacteriesoorten Salmonella typhi, Salmonella paratyphi A, en Salmonella paratyphi B.
De symptomen zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn en obstipatie of diarree. 

Lang waren de medicijnen hiertegen chloramfenicol, ampicilline en co-trimoxazol, maar deze werken net meer omdat de bacteriën er resistent tegen zijn geworden. Chloramfenicol is in Kameroen van de markt gehaald omdat het medicijn te ernstige bijwerkingen heeft.
De onderzoekers zien dat Paullinia pinnata niet alleen tyfus kan genezen maar dat het ook oxidatieve stress door vrije radicalen tegengaat. 

Hierdoor concluderen de onderzoekers dat de exploitatie ervan een belangrijk perspectief in de ontwikkeling van een antityfusmiddel kunnen vormen.
In dit middel zouden dan de werkzame stoffen tegen tyfus, moeten worden opgenomen. Deze werkzame stoffen zijn er drie in getal en soms moeilijk uit te spreken, namelijk: 5,(3β)-3-O-(2′-Acetamido-2′-deoxy-β-D-glucopyranosyl), oleanolidezuur en 1,methylinositol.


Vijfvingerblad als ontstekingsremmende pijnstiller

In een uitgave van het magazine Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, staat een artikel over het gebruik van Paullinia pinnata als ontstekingsremmende pijnstiller. 

Traditionele geneeskundigen in Nigeria gebruiken een extract van Paullinia pinnata om pijn en ontstekingen zoals artritis en artrose tegen te gaan. 

Onderzoekers van de universiteit van Jos, Nigeria bestudeerden de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van het plantextract.
In de plant zitten vooral flavonoïden en tanninen, die in andere planten hebben aangetoond voor een pijnstillend effect te zorgen. 

Allerlei andere parameters die duiden op pijnstillende en ontstekingsremmende werking werden eveneens onder de loep genomen.
De resultaten van hun onderzoek ondersteunen volgens de wetenschappers sommige van de door traditionele helers gebruikte aanwendingen bij pijn en ontstekingen.


Paullinia pinnata Foto: http://www.westafricanplants.senckenberg.de


Zwakke werking tegen malaria

Paullinia pinnata is onderzocht op antimalariawerking. Volgens dit onderzoek blijkt het een zwakke werking te hebben tegen de Plasmodium berghei, een van de parasieten die malaria overdraagt op de mens. 

Chloroquine heeft volgens dit onderzoek zijn geloofwaardigheid verloren aangezien de Plasmodium berghei-parasiet er resistent tegen is.
Dat doet wetenschappers zoeken naar werkzame middelen tegen malaria, en ditmaal niet naar synthetische middelen waar pathogene organismen resistent tegen kunnen worden, maar naar plantmedicijnen omdat resistentie daartegen nog nooit is voorgekomen, en waarschijnlijk niet kan plaatsvinden.


Paullinia pinnata Foto Marco Schmidt via Wikimedia commons


Nieuwe medicijnen op basis van Paullinia pinnata

Onderzoekers zien dat een aantal planten, waaronder Paullinia pinnata een drietal werkingen hebben, antioxidant, antibacterieel en het vertoont een werking tegen verschillende vormen van kanker.

Kankervorming gaat vrijwel altijd gepaard met overgroei van bacteriekolonies, vandaar dat voor deze combinatie aan medicinaal werkzame planten is gekozen. 

De onderzoekers zien dat tumors worden gestopt in hun groeiproces en dat kanker minder snel uitzaait door de gebruikte planten.
De gegevens die de onderzoekers verzamelden kunnen belangrijk zijn voor het ontwikkelen van nieuwe antibacteriële medicijnen en antikankermedicijnen.


Bronnen artikel Paullinia pinnata

 • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
 • Boek: Tinde Van Andel: Medicinale en Rituele en Planten van Suriname
 • Foto's: Wikimedia commons
 • Foto Marco Schmidt:
 • Twee foto's tros vruchten: Farid Amadou Bahleman
 • Foto bloeisel: Marco Schmidt
 • Foto 2 bolletjes Denis Barthel
 • Foto rechtopstaande bloeisel close up: Denis Barthel
 • Overige zeer mooie foto's:  http://www.westafricanplants.senckenberg.de
 • Informatie is opgetekend tijdens interviews.
 • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5