Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van palmsuiker

Botanische Latijnse naam: Arenga pinnata

Arenga pinnata palmsuiker

De arengapalm groeit het liefst op steile hellingen in Indonesië, waar de plant arenpalm wordt genoemd. Hier groeien andere palmsoorten niet graag dus daarvoor vormen ze geen bedreiging. Van de arengapalm wordt palmsuiker gemaakt. De naam, voor arenga palmsuiker in Indonesië is gula java.

Van alle gezonde zoetstoffen is deze waarschijnlijk het minst duur, hoewel je met een halve kilo steviablaadjes ook erg lang kan doen. Palmsuiker is echter een stuk praktischer in het gebruik dan steviablaadjes.


Palmsuiker van de suikerpalm

In Indonesië wordt palmsuiker traditioneel gebruikt om rudjak en cendol van te maken. Ook in een oorspronkelijke Indonesische gado-gado zit een klein beetje palmsuiker. 

De arengapalm is 20 meter hoog en zijn bladeren zijn 6 tot 12 meter lang. Aan de boom groeien eetbare vruchten die als ze rijp zijn een zwarte kleur hebben. 

Traditioneel wordt van het sap van deze boom een alcoholische drank gebrouwen. 

Van vrijwel elke palm kan een natuurlijke alcoholdrank worden gemaakt, soms van het sap van de stam. soms van een vrucht.


Algemene informatie

De Latijnse naam voor arengapalm is arenga pinnata. In het Nederlands wordt deze boom ook wel suikerpalm of aren genoemd. 

De arengapalm groeit van oorsprong in Indonesië. Van deze tropische boom wordt sinds vele eeuwen een natuurlijke zoetstof gemaakt genaamd palmsuiker. 

Dit is een andere suikersoort dan kokosbloesemsuiker; deze suikersoort wordt ook in onder andere Indonesië gemaakt maar dan van een andere boom; de kokospalm. 

Palmsuiker is door Indonesiërs jarenlang gebruikt als zoetstof in het eten, marinades en gebak maar sinds kort heeft het een opwaardering gekregen; het wordt beschouwd als superfood.
Aan de arengapalm groeit normaal gesproken een fruitsoort die in het Indonesisch buah kolang-kaling wordt genoemd of buah tap.

arenga pinnata palmsuiker


Voedingswaarde palmsuiker

Palmsuiker bevat een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, eiwitten en aminozuren. 

Het is in tegenstelling tot geraffineerde witte suiker een gezonde suikersoort. In witte suiker zit namelijk geen enkele vitamine of mineraal en deze suikersoort die we ook wel kristalsuiker noemen voldoet aan de basisvoorwaarden om een groot aantal ziekten tot ontwikkeling te laten komen zoals cariës, ADHD, obesitas, diabetes mellitus en kanker.


Is palmsuiker echt gezond?

Ondanks dat palmsuiker gezonder is dan kristalsuiker is het toch niet slim om veel van dit product te eten. 

De voedingsstoffen die in deze suikersoort zitten, zijn in geringere mate aanwezig dan in groenten, noten en fruit. Het heeft een lagere glykemische waarde dan suiker wat komt doordat er inuline in zit. 

Deze stof zorgt ervoor dat de suiker geleidelijker in het bloed wordt opgenomen. 

Toch is het belangrijk om te melden dat palmsuiker een goede vervanger is voor witte suiker, maar dat het geenszins slim is om dezelfde hoeveelheid palmsuiker te nuttigen als witte suiker; dan kom je bedrogen uit. 

Het is beter om te wennen aan een eetpatroon met minder zoetstoffen.


Goed bij diabetes

Palmsuiker heeft een bijzonder lage glykemische index waardoor er minder pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel optreden. 

Het is daarmee een geschikte zoetstof voor suikerpatiënten of mensen die leiden aan een voorstadium van diabetes mellitus zoals insulineresistentie of metabool syndroom

Met andere woorden: door palmsuiker te nuttigen in plaats van witte suiker, zal diabetes zich minder snel ontwikkelen, of zelfs helemaal niet.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het bloedglucoseniveau bij proefdieren wordt gereguleerd door palmsuiker. 

Het gedeelde Australische en Indonesische onderzoeksteam meldt in haar eindconclusie: 

“Er kan worden geconcludeerd dat palmsuiker gemaakt van de vruchten van Arenga pinnata kan worden gebruikt als een natuurlijk antidiabetisch voedsel zonder enige bijwerking of het kan een basis zijn voor functionele ingrediënten voor nutraceutische en farmaceutische producten.”

arenga pinnata palmsuiker


Palmsuiker is een onstekingsremmende pijnstiller

Chinese onderzoekers zien in 2019 dat palmsuiker traditioneel wordt ingezet bij pijn en ontstekingen. 

Men heeft dat wetenschappelijk onderzocht en de conclusie is dat palmsuiker inderdaad een natuurlijke ontstekingsremmende pijnstiller is. 

Het is het eerste onderzoek dat bevestigt dat palmsuiker deze pijnstillende eigenschap daadwerkelijk heeft. Men gebruikte wetenschappelijk aanvaarde meetmethoden om pijn in kaart te brengen bij proefdieren.


Arengapalm

De palmsuiker die tegenwoordig te koop is in biologische winkels heet ook wel arengasuiker, naar de oorspronkelijke naam van de boom; de arengapalm. 

Ruim 6000 Indonesische boeren oogsten hun palmsuikersap van arengapalmen en brengen het product een paar uur later naar een dichtbij gelegen fabriek. 

Vroeger werd de palmsuikersap ingedroogd door het te verwarmen boven een houtvuurtje. Voor de fabrieksproductie gebruikt men geothermische warmte. 

Hierdoor wordt voorkomen dat men bomen kapt om een vuurtje te maken. Op jaarbasis scheelt dat naar schatting 200.000 bomen.
Tijdens het bewerken van arengasap tot droge, donkerbruine suikerkorrels blijven alle voedingsstoffen behouden. Het totaal aantal voedingsstoffen in deze suiker levert een hoog aantal antioxidanten op.


Prestatieverhogend

In Indonesië nemen sporters vanuit traditionele overwegingen palmsuiker in voor een wedstrijd om betere prestaties te kunnen leveren. 

Over het algemeen leveren Indonesiërs internationaal gezien geen hoge sportprestaties maar dat komt meer door hun natuurlijk  tenger postuur, en minder goede trainingsfaciliteiten.


Langer leven

Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat mensen die palmsuiker eten gemiddeld 11 jaar langer leven. 

Bij dit soort onderzoeken moet je wel een kanttekening plaatsen want de gemiddelde leeftijd van mensen kan pas gemeten worden over hun hele levensduur en er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die 80 jaar lang duren. 

Het is daarom inherent aan het onderzoek zelf dat dit onderzoek slechts moeizaam kan worden uitgevoerd. 

Toch zou volgens de wetenschappers mensen die regelmatig palmsuiker eten minder lijden aan hart- en vaatziekten, diabetes en astma.

arenga pinnata palmsuiker


Bronnen artikel Palmsuiker

  • Alle foto's: Thomas Dijkman
  • Enkele feiten Gezondheidsgids Frontier World
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Arenga_pinnata
  • Diabetes: ”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7034176/
  • Ontstekingsremmende pijnstiller: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31756450/