Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De voortreffelijke geneeskracht van vezels

Vezelrijke voeding is gezond maar vezels als supplement niet

Linzen bevatten vezels

Vezels eten voorkomt het krijgen van ziekten. Vezels zijn zeer gezond. Waarom zijn vezels zo gezond en wat zijn koolhydraten eigenlijk? Voeding zonder vezels leidt op den duur tot welvaartsziekten. Doe verstandig en laat foute voeding zoals vezelloze witmeelproducten staan. Dat voorkomt voor later, vanaf rond je 50e, allerlei narigheid en ziekenhuisbezoek.

Vezelrijke voeding helpt mee om een groot aantal ziekten te voorkomen.


Van vezels leef je langer

Een meta-onderzoek uit 2018 wat is gepubliceerd in  The American Journal of Clinical Nutrition, bestudeerde 298 observationele onderzoeken over vezels in voeding en concludeert dat het innemen van vezelrijke voedselproducten zeer veel gezondheidsvoordelen biedt.

Een reeks aan ziekten worden verlaagd in risico, zoals hart -en vaatziekten, en kanker. De mortaliteit van mensen die veel vezels eten is lager, wat betekent in gewone termen: door het eten van vezelrijke voeding is de kans dat je ouder wordt groter.


Waar zitten vezels in?

Vezels zitten er in vele peulvruchten, granen, groente en fruit. Ze worden vaak niet verteerd maar stimuleren het spijsverteringsproces. Dat houdt in dat alle andere voedingstoffen beter verteerd worden. Deze geweldige eigenschap van vezels maakt dat vezels supergezond zijn.

Daarnaast bevorderen ze ook de werking van het spijsverteringstelsel. Vezelrijke keuze zijn makkelijk te maken door bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst te kiezen in plaats van gewone witte rijst. Volkoren pasta bevat meer vezels dan witte pasta. 

Verder is het goed om dagelijks wat peulvruchten fruit, noten, groente en granen te gebruiken om aan je vezelbehoefte te voldoen.


Waarom vezels eten?

Het eten van hele granen door bijvoorbeeld biologisch bruin brood, muesli, groente en fruit te eten zorgt ervoor dat het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, verstopping en diverticulose wordt verminderd. Het eten van witte suiker, producten met glucose-fructosestroop zoals frisdrank en de meeste soorten koekjes, jam en snoep zorgen voor een verhoogd risico op deze zelfde ziekten.

Het krijgen van ziekten als suikerziekte en hart- en vaatziekten heb je voor een groot deel zelf in de hand; deze ziekten krijg je niet puur omdat je er erfelijke aanleg voor hebt. Het zijn levensstijlziekten.


Onverteerbare koolhydraten

Het lichaam kan veel hebben en probeert altijd te zorgen dat je niet ziek wordt, maar als je jarenlang slecht eet, bouw je een ziekte op. Vezelrijke voeding kan ziekten voorkomen.
Vezels zijn koolhydraten die niet of slechts mondjesmaat kunnen worden verteerd. Koolhydraten worden in de chemie ook wel sachariden of suikers genoemd. Dat leidt tot spraakverwarring want witte suiker waarmee je thee zoet maakt is iets heel anders dan de suikers waaruit de meeste koolhydraten bestaan.

Dit verschil wordt in chemische termen gemaakt door te spreken van complexe koolhydraten, waartoe vezels behoren en eenvoudige koolhydraten, waartoe witte suiker behoort. Suiker zit veel in toetjes, koekjes, boterhambeleg, sauzen uit potjes en snoep. Complexe suikers die in groenten en fruit zitten zijn zeer gezond en eenvoudige suikers uit geraffineerde zoetwaar zeer ongezond.


Medicinale werkingen vezels

Volgens een onderzoek van de universiteit van Kentucky hebben vezels in voeding een groot aantal medicinale werkingen. Het is een prebioticum, wat betekent dat vezels de bacteriën in het lichaam stimuleren om meer voedingsstoffen aan te naken. Voedsel met vezels eten helpt onder andere bij de volgende indicaties:


Koolhydraten op de verpakking

Het heeft geen zin om aan te geven hoeveel koolhydraten er in voeding zit; want dat zegt helemaal niets over of voeding gezond is. Wat er op verpakkingen staat over koolhydraten zegt erg weinig of een product gezond of ongezond is.

Het heeft wel zin om te zeggen hoeveel complexe en eenvoudige koolhydraten in voeding zitten, maar dat staat niet op het etiket. 

Er wordt door wetenschappers gezegd dat koolhydraten geen essentieel nutriënt is. Als mensen kunnen we makkelijk zonder koolhydraten.

Eigenlijk zou daar de nuance aan moeten worden toegevoegd: we kunnen best zonder eenvoudige koolhydraten. Eenvoudige koolhydraten zorgen voor de bekende welvaartsziekten; kanker, diabetes, obesitas en hart-en vaatziekten.


Suiker? Nee!

Geraffineerde witte kristaluiker is een geheel overbodig non-nutriënt. Je lichaam heeft het niet nodig. Sommige mensen zeggen wel eens: mijn lichaam heeft toch energie nodig. Dat moge waar zijn doch er is geen suiker nodig om energie aan te maken in ons lichaam.

Er zijn aminozuren die in het lichaam suiker aanmaken als het lichaam daarom vraagt. Voor alles is gezorgd in het lichaam. Groente, peulvruchten, fruit, granen, noten en zaden geven genoeg energie.


Witmeelproducten: Nee!

Koop geen wit meel of witmeelproducten

Niet alleen het eten van suiker is slecht voor het lichaam maar ook het eten van witmeelproducten tast op den duur het lichaam aan. Wit meel is ontdaan van alle stoffen die het helpen te verteren.

Wit meel wordt slecht verteerd en direct opgeslagen als vet. Daarom werkt wit meel obesitas in de hand. Alle gebak, pizza´s, pasta en zelfs bruin brood bevatten wit meel. In bruin brood van de supermarkt zitten kleurstoffen om het brood bruin te maken. Koop daarom alleen bruin biologisch brood bij een biologische bakker.

Je zou zelf pizza´s moeten maken van volkorenmeel want de pizzeria´s doen dat niet. Alle macaroni, spaghetti, penne, fussili en andere pasta´s die op een -i eindigen zijn ook wit meel. Gebak en koek ook. Alleen bij een biologische winkel kun je volkoren koekjes kopen. Er komt steeds vaker volkoren macaroni te liggen in de supermarken.

Bij delicatessezaken of biologische winkels kun je volop volkoren pasta´s kopen. Daar zit bovendien meer smaak aan. Het is voedzamer vult beter waardoor je minder grote hoeveelheden nodig hebt.


Witte rijst: Nee!

Voor witte rijst geldt hetzelfde. Er is allerlei rijst te koop wat de volle korrel nog heeft Zilvervliesrijst is daarvan het bekendste voorbeeld. Witte rijst kun je beter helemaal niet eten, of je moet het risico willen lopen in de tweede helft van je leven een welvaartsziekte met je mee te willen dragen. In een speciale delicatessezaak kun je rijst met de hele korrel kopen.

Er is rijst in allerlei vormen en kleuren; zo is er ook rode en zwarte rijst. In deze rijst en zilvervliesrijst zitten veel vezels. In Amsterdam zit er op de Westerstraat 24 een goede winkel voor allerlei soorten rijst genaamd Delicious Food.


Top 10 vezelrijke voeding

De top 10 van voeding waar de meeste vezels in zitten bestaat vrijwel geheel uit peulvruchten. Witte bonen staan op nummer 1. Hier volgt de complete top 10:


Losse vezels zijn niet goed

Wanneer vezels in een hele voedingssoort zitten, zijn ze gezond, maar vezels die los worden geserveerd zijn een stuk minder gezond. 

Het lichaam kan niet goed overweg met losse vezels. Alleen als je een sterk spijsverteringsstelsel hebt, worden vezels verteerd, maar de meeste mensen hebben lichte of zware problemen met de spijsvertering. Daarom kun je die beter niet over je eten doen.
Hoewel uit alle onderzoeken waarbij vezelrijke voeding is gebruikt blijkt dat vezels gezond zijn, blijkt dat supplementen toedienen met vezels deze gezondheidsvoordelen niet geven. 

Hoe dat exact komt weten wetenschappers nog niet, maar de kans is erg groot dat dat komt omdat losse vezels niet voorkomen in de natuur. 

In vezelrijke voeding zin vezels gebonden aan andere stoffen, en dat is voor ons lichaam een meer logische manier om vezels binnen te krijgen.


Bronnen

  1. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fiber/
  2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Diverticulose
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate
  4. http://www.deliciousfood.nl/index.php?menu_id=1
  5. Van vezels leef je langer: https://academic.oup.com/ajcn/article/107/3/436/4939351?login=false
  6. Vezels voorkomen ziekten: https://academic.oup.com/ajcn/article/107/3/436/4939351?login=false
  7. Medicinale werking vezels: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19335713/
  8. Supplement met vezels helpt niet: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/health-benefits-dietary-fibers-vary
  9. Foto´s: Wikimedia commons