Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Wat zijn proteïnen?

Bouwstenen voor een gezond lichaam en de voordelen van veganistische bronnen

Proteïnen, ook bekend als eiwitten, spelen een essentiële rol in ons lichaam. Ze zijn de bouwstenen van cellen, weefsels en organen, en zijn betrokken bij verschillende processen zoals groei, reparatie, immuunfunctie en enzymatische activiteit. Hoewel dierlijke producten vaak als belangrijke bronnen van proteïnen worden gezien, biedt een plantaardig dieet tal van voordelen. 

In dit artikel verkennen we proteïnen, hun functies in het lichaam en waarom veganistische bronnen van proteïnen superieur kunnen zijn


Definitie en functies van proteïnen

Proteïnen zijn grote complexe moleculen die bestaan uit aminozuren. Er zijn 20 verschillende aminozuren die samen duizenden verschillende proteïnen vormen. Proteïnen hebben verschillende functies in het lichaam, waaronder:

  • 1. Bouwstenen: Proteïnen zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels, zoals spieren, huid, haar en nagels.
  • 2. Enzymatische activiteit: Veel enzymen zijn proteïnen die chemische reacties in het lichaam katalyseren.
  • 3. Transport: Proteïnen spelen een rol bij het transport van stoffen, zoals zuurstof (hemoglobine) en vetten (lipoproteïnen).
  • 4. Immuniteit: Antilichamen, die infecties bestrijden, zijn proteïnen die worden geproduceerd door het immuunsysteem.
  • 5. Hormonen: Sommige hormonen, zoals insuline en groeihormoon, zijn proteïnen die belangrijke regulatieve functies hebben

.
Veganistische bronnen van proteïnen

Hoewel dierlijke producten door velen worden gezien als belangrijke bronnen van proteïnen, biedt een plantaardig dieet een breed scala aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan proteïnen. 

Bovendien hebben plantaardige proteïnen verschillende voordelen ten opzichte van dierlijke bronnen:

 


Geloof jij de vleeslobby?

Vlees eten wordt vooral aanbevolen door de vleeslobby. In Nederland is de vleeslobby erg groot. Ze zijn een belangenorganisatie van allerlei vleesproducenten en hebben mensen middels reclame en commercials het idee ingeplant dat vlees onmisbaar is. Maar dat is slechts onderdeel van een marketingstrategie. 

Vlees dagelijks eten gebeurt pas sinds de invoering van de bio-industrie, na de Tweede Wereldoorlog. De mens is zo wreed geworden na deze oorlog, dat men concentratiekampen voor dieren ging bouwen. Mensen werden verslaafd gemaakt aan vlees en ze legitimeren deze verslaving door te stellen dat ze er recht op hebben. 

Vlees eten biedt allerlei gezondheidsnadelen zoals verhoogd risico op kanker, diabetes, hart – en vaatziekten en nog veel meer aandoeningen.


Proteïnetekort is zeldzaam

Een proteïnetekort is zeer zeldzaam omdat in vrijwel alle voedingsproducten proteïnen zitten. Het komt het meest voor in oorlogssituaties in Afrika, als mensen door VN-militairen gedwongen worden in vluchtelingenkampen te verblijven. 

Dan heeft men alleen nog maar de beschikking over hulpvoedsel, wat vaak industrieel verarmde vulling is. Hulpvoedsel bestaat vooral uit wit meel, oftewel zinloze snelle koolhydraten, terwijl men geen groenten geeft aan mensen in nood. 


Symptomen tekort aan proteïnen

Een proteïnetekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en aandoeningen. Het langdurig consumeren van onvoldoende proteïnen kan leiden tot een aandoening die bekend staat als proteïne-energiemalnutritie, wat een vorm van ondervoeding is. 

Deze aandoening kan leiden tot spierverlies, verminderde immuniteit, vertraagde wondgenezing, slechte groei en ontwikkeling bij kinderen, vermoeidheid en een verhoogd risico op infecties.

 

Proteïnen zijn zeer belangrijk

Omdat proteïnen zo belangrijk zijn, is het het best om hoogwaardige proteïnen te consumeren. Dat betekent plantaardige proteïnen die zo onbewerkt mogelijk zijn.
Proteïnen zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels, de productie van enzymen en hormonen, de vorming van antilichamen en het behoud van een gezond immuunsysteem

Een tekort aan proteïnen kan leiden tot een verstoord evenwicht in het lichaam en kan de normale fysiologische processen belemmeren.

 

Bio-aminen in vlees

Een nadeel van vis, kip en varkens is dat mensen relatief sneller verkouden zijn als ze dit eten. Dat komt omdat er veel bio-aminen in zitten, en ons immuunsysteem heeft het er moeilijk mee om deze onschadelijk te maken. 

Wanneer we deze bio-aminen niet innemen dan is ons lichaam beter in staat om te floreren. We zijn dan meer weerbaar tegen allerlei ziekten. 

Verkoudheid is slechts een lichte ziekte die veel mensen als eerste krijgen.  Het risico erop is groter door bio-aminen, maar volgens de 6 fasen van dr. Reckeweg zijn eigenlijk alle ziekterisico's verhoogd door stoffen die het lichaam ervaart als gifstoffen. 


De meest proteïnerijke groente is waterkers

Waterkers is een groente die relatief rijk is aan proteïnen in vergelijking met veel andere groenten. Het is een uitstekende bron van plantaardige proteïnen.
Waterkers bevat ongeveer 2 gram proteïnen per 100 gram. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die hun proteïne-inname willen verhogen, vooral als ze een plantaardig dieet volgen. 

Proteïnen zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels, het onderhouden van een gezond immuunsysteem en het produceren van enzymen en hormonen.

Naast proteïnen bevat waterkers ook andere waardevolle voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, calcium, ijzer en antioxidanten

Het kan een waardevolle aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet, vooral voor mensen die de voorkeur geven aan plantaardige voedingsmiddelen.


Varieer in plantaardige proteïnebronnen

Het is belangrijk om te onthouden dat proteïnen niet alleen afkomstig zijn van vlees en zuivelproducten. Er zijn veel andere plantaardige, kwalitatief hoogwaardige bronnen van proteïnen, zoals bonen en andere, te zien in onderstaande lijst. 

Door een verscheidenheid aan proteïnerijke voedingsmiddelen op te nemen in uw dieet, kunt u voldoen aan uw proteïnebehoeften, ongeacht of u een veganistisch, vegetarisch of omnivoor dieet volgt. Hier volgen nog 100 veganistische bronnen van proteïnen.

 

Lijst van 100 prima plantaardige bronnen van proteïnen


Proteïnen in pompoenbladeren

Deze lijst biedt een scala aan plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan proteïnen en kunnen worden opgenomen in een uitgebalanceerd dieet om de proteïne-inname te verhogen. Je hoeft niet alle voedingssoorten te gebruiken en soms is dat onmogelijk. 

Neem nu nummer 100 pompoenbladeren. Deze worden in Afrika veel gegeten als groente. Maar je moet ze wel zelf kweken om ze te eten. Wanneer jezelf een paar pompoenen kweekt is het goed om te weten dat de bladeren ook eetbaar zijn.


Plantaardig voedsel is sublieme proteïnebron 

Proteïnen zijn essentieel voor een gezond lichaam en spelen een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties. Veganistische bronnen van proteïnen bieden talrijke voordelen ten opzichte van dierlijke bronnen, waaronder vezelrijk, gezonde vetten, lage cholesterol en voedingsstoffenrijk. 

Door het toevoegen van een verscheidenheid aan plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan proteïnen, kunnen veganisten voldoen aan hun proteïnebehoeften en genieten van de vele voordelen van een plantaardig dieet.


Vlees is overbodig

Je hoort soms mensen grote onzin verkondigen zoals het waanbeeld dat de mens vlees nodig heeft voor proteïnen.
Alleen al het feit dat enorm veel dieren vegetariër zijn bewijst het omgekeerde. In voedselplanten zitten bovendien veel meer verschillende soorten proteïnen.
Voedselplanten zijn nu eenmaal een meer gezonde bron van proteïnen dan vlees, en dat is voor vleesverslaafde mensen soms moeilijk te begrijpen.

Disclaimer

Let op: De verstrekte informatie is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen professioneel medisch advies. Raadpleeg een voedingstherapeut voordat u wijzigingen aanbrengt in uw dieet of levensstijl. Vaak is het beter om geleidelijk over te stappen.