Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van gewone brunel

 bijenkorfje is een volksnaam voor deze plant, omdat de bloem dezelfde vorm heeft als een bijenkorf


Latijnse naam: Prunella vulgaris

Prunella betekent 'pruimkleurig', wat slaat op de donkerpaarse tot bordeauxrode kleur van het blad. Vulgaris betekent gewoon, een bijvoeglijk naamwoord wat wordt gegeven aan planten die veel voorkomen, en waarvan ook andere variëteiten zijn.
Brunel is een plantje dat vooral in Midden-Europa groeit. In Nederland groeit het prima maar het komt niet veel voor.  In Zuid Duitsland of Noord Frankrijk kun je het volop aantreffen. Prunella vulgaris groeit laag bij de grond. Als het bloeit staat het steeltje recht omhoog en zijn de paarse bloemetjes op het steeltje gevormd als een bijenkorfje, vandaar zijn tweede naam.
Er zijn veel varianten van Prunella vulgaris die als mooi eogende plant wordt gekweekt die uitstekend past in een medicinale siertuin..

 

Brunel is eetbaar medicijn

Prunella vulgaris is eetbaar. Al eeuwen geleden wordt het in Chinese boeken beschreven als non toxisch kruid. 

Het werd vroeger in soepen en pap gedaan. Soms werden ze gewassen in water om de bitterheid te verminderen. 

 Bruneltopjes werden ook in olie en zout gedaan om het langer te bewaren. Ook werd het als medicinale voeding gebruikt. Het werd in een soep samen met Chinese engelwortel of dong quai gegeten tegen borstproblemen zoals mastitis.

Vandaag de dag wordt er nog steeds thee van brunel gedronken in China. Mensen kunnen beter tegen de hitte als ze de thee drinken, omdat het verkoelend werkt.

Brunel fotoserie

  • 640px-Prunella_vulgaris_Kiev2
  • 640px-Prunella_vulgaris_Kiev3
  • 20120714Prunella_vulgaris1
  • 20120714Prunella_vulgaris2
  • Prunella_vulgaris_subsp._asiatica_(flower)
  • 20170312Prunella_vulgaris1
  • Selfheal._Prunella_vulgaris_(68e3a0c9b1094754a30c18cc8dc48658)
  • 20160624Prunella_vulgaris1
  • 20130711Prunella_vulgaris3
  • Prunella_vulgaris-flowers
  • Screenshot 2023-05-04 at 11-14-30 fphar-2022-903171 1..21 - Prunella_vulgaris_L_-_A_Review_of_its_Ethnopharmac.pdf
  • Prunella_vulgaris_-_Flickr_-_aspidoscelis

 

Naamgeving Prunella vulgaris

Prunella betekent 'pruimkleurig', wat slaat op de donkerpaarse tot bordeauxrode kleur van het blad. 

Vulgaris betekent gewoon, een bijvoeglijk naamwoord wat wordt gegeven aan planten die veel voorkomen, en waarvan ook andere variëteiten zijn. In het Nederlands kennen we het woord vulgair' wat naast ''grof  ook 'alledaags' beduidt.

In het Engels wordt brunel 'Self-heal' genoemd, wat in feite duidt op het grote aantal aandoeningen wat ermee genezen kan worden. 

Het is een ideale plant om aan zelfgenezing te doen, met wel de wijsheid in het achterhoofd dat als de symptomen na een paar weken niet zijn verdwenen, er professionele hulp ingeschakeld dient te worden. 

Ook in het Chinees heet de plant in de vertaling zelfgenezingsplant. 

In Nederland is die naam 'zelfheling' niet overgenomen omdat Nederlanders hun medisch lot liever in handen van commerciële artsen leggen dan zelf aan heling te doen. 


Volksgeneeskundige inzet brunel 

Brunel wordt in de traditionele volksgeneeskunde vaak ingezet bij ontstekingen, oogpijn, hoofdpijn en duizeligheid. 

Zowel in China als in Europa wordt de plant gebruikt bij ziekten van de keel, koorts en om het helen van huidwonden en brandwonden te versnellen. 

  1. In Kasjmir, een provincie van India, wordt het kruid gebruikt als stoombad tegen hoofdpijn. Ook wordt het gebruikt als hersentonicum, de medische term voor een middel dat de werking van de hersenen verbetert. Verder is het een kruid waarmee vrouwen baden die net een baby gebaard hebben. In Kashmir wordt de plant ook gebruikt bij tepelkloven. Wetenschappelijk onderzoek vertelt dat saponinen inderdaad ontstekingsremmend en pijnstillend werken, en dat deze volksgeneeskundige gebruiken onderbouwd worden door biochemisch onderzoek.
  2. In de Chinese traditionele geneeskunde wordt brunel gebruikt bij rood opgezwollen plekken bij de ogen, nachtelijke pijn van de oogbal, hoofdpijn, duizeligheid, bultjes in de borsten, hoge bloeddruk en koningszeer of scrofulose, een huidziekte die begint in de halsklieren en die voorkomt bij hiv-patiënten. In China wordt het kruid al in een boek beschreven uit de 14e eeuw, waarin staat dat het samen met Taraxaci Herba, gekookt in wijn, een goed middel is tegen mastitis
  3. In de Turkse volksgeneeskunde is het een middel tegen reumatische aandoeningen zoals jicht, artrose en artritis.
  4. In Japan is het een bekend vochtafdrijvend middel.
  5. In Iran wordt het gebruikt bij een zere keel, bloedende wonden, longontsteking, hoofdpijn, dysenterie, aambeien, diabetes en oogontstekingen.

 

Prunella vulgaris


Inhoudsstoffen brunel

In brunel zitten de volgende medicinale stoffen: flavonoïden, tanninen, saponinen, koolhydraten, steroïden, alkaloïden en anthraquinone glycosiden. Vooral de fenolzuren rozemarijnzuur, ursolzuur en oleanolzuur zijn medicinaal werkzaam.


Medicinale werkingen bijenkorfje

Prunella vulgaris is ruimschoots onderzocht door wetenschappers. Het is een plantje dat wereldwijd veel voorkomt. 

Daarom wordt het in een groot deel van de wereld gebruikt in de volksgeneeskunde. 

Als wetenschappers een plant op medicinale werking onderzoeken, is dat vrijwel altijd een werking die bekend is uit het folkloristisch gebruik van planten. De medicinale werkingen van brunel zijn:


  1. Ontstekingsremmend
  2. Tegen aderverkalking,
  3. Antitumor, antikanker, tegen uitzaaiingen
  4. Antibacterieel,
  5. Antiviraal, tegen virussen,
  6. Antioxidant,
  7. Stimuleert immuunsysteem,
  8. Vermindert anafylactische shock, en andere allergische reacties,
  9. Beschermend voor de huid, helpt nieuwe huidcellen opbouwen,
  10. Slaapverbeterend, tegen slaaptekort,
  11. Geheugenverbeterend,
  12. Galdrijvend,
  13. Tegen osteoporose,
  14. Leverbeschermend.
Prunella vulgaris Flavonoïden in gewone brunel


Brunel tegen ontstekingen

Onderzoekers uit India willen graag de ontstekingsremmende werking weten van Prunella vulgaris

Men stelt eerst dat ontstekingen een belangrijk defensiemechanisme is van het lichaam. 

Het lichaam maakt cytokinen aan die ontstekingen veroorzaken. Ontstekingen zijn een normale reactie bij een val met open wond, irritatie van een chemische stof, een chirurgische operatie en een aanval met pathogene stoffen.

Het is echter zo dat een teveel aan ontstekingen minder goed zijn voor het lichaam omdat er dan oxidatieve stress optreedt, wat potentieel kan leiden tot ziekten als obesitas, diabetes, hart – en vaatziekten en allerlei andere ontstekingsgerelateerde ziekten. Met ontstekingen bedoelt men dan ontstekingen op celniveau.

Pijnstillende werking brunel

De onderzoekers zien dat ontstekingsremmende pijnstillers van synthetische makelij vaak bijwerkingen vertonen zoals maagbloedingen, maagzweer, nierschade, darmbloedingen en hoge bloeddruk. 

Daarom gaat men op zoek naar een geneesplant met ontstekingsremmende en pijnstillende werking. 

Het blijkt dat zowel een waterextract als een methanolextract op basis van de bloemen van brunel pijnstillende en ontstekingsremmende werking vertoont. 

Deze zijn zeer vergelijkbaar met diclofenac. De Indiase onderzoekers concluderen hieruit dat het volksgeneeskundig gebruik als medicijn gerechtvaardigd is, op basis van de geneeskrachtige werking van de fytoconstituenten in de plant.

Verder zien de onderzoekers dat de steroïden in brunel het lichaam kunnen meehelpen om hormonen, ook sexhormonen aan te maken. 

Daarnaast beschikt de plant over een leverbeschermende werking, wat ook een belangrijk gegeven is ten opzichte van synthetische medicijnen, want die hebben vrijwel nooit een beschermende werking, eerder een schadelijke werking voor de leve

 

Brunel tegen coronavirus

Brunel is in China getest in 2021 op zijn antiviruswerking. Men weet al dat brunel een antivirusplant is, maar in 2021 was er net de coronapandemie uitgebroken en brunel was nog niet getest tegen het SARS-covid2 virus, wat een coronabesmetting veroorzaakt. 

De onderzoekers zien dat er wal wel vaccinaties zijn gezet, maar ze zien ook dat niet een soort vaccinatie afdoende werkt tegen het voorkomen van een coronabesmetting. 

Men onderzocht een wateraftreksel van brunel, een extract met suramine, wat een virusremmende stof is in brunel, en met onderzocht de werking van het waterextract van de hele plant gemengd met suramine.

Het blijkt dat alle drie onderzochte extracten werken tegen het coronavirus, maar dat het extract dat verrijkt is met suramine het beste werkt. 

Men raadt artsen aan om een neusspray van het extract te gebruikt om een viruspandemie tegen te gaan.


Prunella vulgaris Super close up bloem gewone brunel

Prunella vulgaris tegen kanker

Onderzoekers uit Roemenië deden een studie naar de medicinale werking tegen kanker en antibacteriële werking van Prunella vulgaris. 

Men ziet dat er veel fenolzuren met medicinale werking in zitten zoals rozemarijnzuur, ursozuur en oleanolzuur in zitten. Deze stoffen hebben een antibacteriële werking. Daarnaast ziet men dat een extract van brunel werkt tegen tumors. 

Het werkt in een dosisafhankelijke hoeveelheid, wat inhoudt dat hoe sterker de dosis is, des te sterker het tegen tumors werkt.

Men onderzocht de werking van de bloemen, en testte deze vooral op baarmoederkanker, borstkanker en blaaskanker.
Bronnen bij het artikel over gewone brunel

 

  • Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
  • Veel informatie komt uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie is afkomstig uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7