Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van de limbaboom

BotanischeLatijnse naam: Terminalia superba
Terminalia superba

 

Deze soortgenoot van de ivoorkustamandelboom en tropische amandelboom behoort tot dezelfde Combretaceae-familie. Uiteraard behoren beide bomen ook tot de ruim 200 terminaliasoorten die binnen die familie vallen. De boom heeft verschillende namen in het Engels, Frans en Duits maar een naam die vaker wordt gebruikt in alle talen is limba. In het Nederlands kunnen we de boom dus limbaboom noemen.

 

Traditioneel gebruik Limbaboom

In Ghana wordt het Framo of Ofram genoemd. Het gedroogde blad wordt in de traditionele Ghanese geneeskunde voorgeschreven bij maagzweer

In de rest van Afrika wordt de bast van deze boom, die 50 meter hoog kan worden, voorgeschreven bij gastro-enteritis, diabetes, onvruchtbaarheid bij de vrouw en pijn in de middel.


Terminalia superba Distributie limbaboom


Limba als timmerhout

Limba wordt eveneens gebruikt als timmerhout. Het wordt geëxporteerd naar onder andere Europa om als vineer te dienen, Het hout is sterker dan andere houtsoorten zoals de Ceiba pentandra of Milicia excelsa, dus het kan gebruikt worden voor constructies als huizen en meubels.
Om de druk op het kappen van ragenwoud te verminderen is in sommige landen, zoals de Democratische republiek Congo, in de jaren 40 en 50 van de 20e eeuw, men begonnen om plantages van Terminalia superba aan te leggen.

 

Plankwortels van limba

Deze boom heeft een typisch 'onderstel' wat je ziet in alle regenwouden van de wereld. 

De stam is rond, maar ongeveer 2 meter boven de grond vormen er meerdere dunne horizontaal groeiende wortels die op planken lijken, en die die de boom meer stabiliteit aan de basis lijken te geven. 

Gids Samuel uit Ghana vertelt dat mensen zich er achter verscholen tijdens een oorlog met een andere stam, om beschut te blijven tegen de pijlen van de tegenstander.

Er is een papegaaiensoort die een holte in de stam maakt hoog boven de grond. 

Deze papegaai heeft dat slim gedaan want slangen zijn dol op papegaaieneieren, maar de bast van deze boom is zo droog en tegelijk glad, dat een slang er niet in kan klimmen, in tegenstelling tot vele andere bomen. 

De bast is zo glad dat een slang er direct afvalt, mocht hij het toch proberen.

Het hout van deze boom heeft een mooie kleurstelling. Het wordt gebruikt als timmermanshout en de voornaamste toepassing is de vervaardiging van doodskisten.

Terminalia superba Foto: http://www.westafricanplants.senckenberg.de

 Pijnstillende flavonoïden in limba

Een onderzoek laat zien dat de Termninalia superba over flavonoïden, terpenoïden en tanninen beschikt. Van de eerste twee soorten stoffen vermoeden de wetenschappers dat ze zorgen voor een pijnstillend effect. 

Ook andere wetenschappelijke studies die de onderzoekers aanhalen vertellen dat de stoffen in deze boom invloed hebben op het prostaglandinen-systeem, waardoor de link met pijn stillen wordt gelegd.

Synthetische pijnstillers beïnvloeden dit prosataglandinen systeem eveneens, wat overigens ook betekent dat de ingewanden, lever en nieren minder goed beschermd worden, een negatieve eigenschap die de terminaliasoort niet heeft. 

Het pijnstillende en tegelijkertijd ontstekingsremmende effect van de boom is dosisafhankelijk, wat betekent, hoe meer er toegediend wordt, des te effectiever pijn en ontstekingen bestreden worden.

Voor medici en wetenschappers is het belangrijk om te weten of een middel op dosisafhankelijke basis werkt, aangezien dan de medicinale activiteit beter voorspelbaar is. 


Limba is een sterk antimalariamiddel 

Chloroquine werkt als antimalariamiddel vele malen zwakker dan een blad-, schors- of wortelextract van de Terminalia suberba, 

Dat komt vooral omdat de malariaparasiet resistent is geworden tegen chloroquine, want voor de resistentie werkte het goed genoeg om het tot officieel malariamedicijn te schoppen. 

Nu zou op grond van onderzoek de Terminalia superba, maar ook de Terminalia mantaly daarvoor in aanmerking komen.

Helaas is het zo dat om de status officieel medicijn te verkrijgen, er nog allerlei peperdure tests dienen te worden afgenomen omtrent de veiligheid van het product. 

In Nederland kost een aanvraag bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meer dan 100.000 euro, en dat bedrag geldt maar voor één land. Het CBG mag niet uit zichzelf een onderzoek uitvoeren naar een plantmedicijn, want het heeft daar geen politiek mandaat voor.

Aangezien er geen bedrijf is dat patent kan aanvragen op de werking van boomschors, kan het best zijn dat we daar jaren- of decadenlang op moeten wachten. 

In ieder geval wordt de antimalariawerking die in de traditionele geneeskunde van Kameroen al erg lang wordt toegepast, ondersteund door dit onderzoek.

 

Waar antibiotica falen werkt limba wel

In de Journal of Bacteriology and Parasitology staat een artikelantibacterial.pdf over de antibacteriële werking van de schors van Terminalia superba.
Sinds de introductie van farmaceutische antibiotica is resistentie al een probleem, zo stippen onderzoekers uit Benin aan. 

Dit probleem is langzaam gegroeid zodat in onze moderne tijd therapieën massaal falen. Grootschalig gebruik ervan, onder ander door zelfmedicatie en het ongebreideld gebruik door artsen, zijn twee belangrijke oorzaken.

In ontwikkelingslanden is antibiotica voor een fractie van de prijs te koop in vergelijking met de prijs die patiënten in ontwikkelde landen moeten betalen. 

Hierbij dient te worden opgemerkt dat het juist de producenten van antibiotica zijn die bij regeringen van ontwikkelingslanden er middels corruptie op aandringen om wetgeving over het gebruik ervan achterwege te laten, zodat een medicijn over een toonbank kan worden verkocht, in plaats van via een bezoek aan een arts.

Om al deze redenen zijn wetenschappers op zoek naar middelen die traditionele artsen in de volksgeneeskunde gebruiken, welke een goede antibioticawerking hebben. 

De onderzoekers uit Benin concluderen dat de bast van Terminalia superba één van de vele natuurlijke antibioticasoorten is. 

Het traditionele gebruik ervan tegen huidinfecties wordt door de onderzoekers wetenschappelijk onderbouwd.

Onderzoekers uit Zuid-Afrika zien eveneens dat de bast van Terminalia superba diverse bacteriesoorten kan elimineren waardoor het een middel kan zijn tegen tuberculose en andere door bacteriën veroorzaakte aandoeningen. 

Verder zien de Zuid-Afrikanen dat de boom ook antischimmelwerkingen heeft. 

Men meldt verder dat andere terminaliasoorten zoals de Terminalia catappa, de tropische amandelboom, ook schors heeft met antibacteriële kwaliteit.

 

Potentieel natuurlijk antibioticum

Een onderzoek uit Benin laat eveneens zien dat de Terminalia superba een antibacteriële werking heeft tegen een bacterielijn die resistent is tegen penicilline, een synthetisch antibioticum. 

De onderzoekers melden dat de limbaboom chemische moleculen bevat zoals tannines catechol en galluszuur, alkaloïden, flavonoïden, saponosiden, slijmstoffen, reducerende verbindingen en vrije antraceniden. 

Deze actieve inhoudsstoffen worden gebruikt bij de behandeling van verschillende ziektebeelden bij de mens. 

De wetenschappers laten zien dat extracten van Terminalia superba uitstekende antibacteriële activiteiten vertonen op Staphylococcus aureus geïsoleerd uit de huid infecties. 

Dat  wijst erop dat Terminalia superba een bron van natuurlijke antioxidanten en antimicrobiële verbindingen. Het is aldus een potentieel nieuw natuurlijk antibioticum.


Fotoserie Terminalia superba, limbaboom


Extract van schors tegen diabetes

Een onderzoeksgroep uit Kameroen publiceerde een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Pharmacologia. Uit de studie blijkt dat ratten die via een wetenschappelijk standaard model diabetes is gegeven, de verhoogde bloedsuikerspiegel wordt genivelleerd als een schorsextract op basis van Terminalia superba wordt toegediend. 

Men onderzocht zowel de werking bij diabetes type 1 als type 2.

De onderzoekers zien dat allerlei enzymactiviteit verminderd wordt als er sprake is van diabetes mellitus, en men ziet dat er meer oxidatieve stress is, wat een soort grondoorzaak is van alle ziekten. Deze oorzaken worden weggenomen als de proefdieren een limba-extract krijgen toegediend.
Wat men bijvoorbeeld ziet is dat de ever meer superoxidedismutase (SOD) gaat aanmaken, en dat is een lichaamseigen antioxidantenzym wat sterker werkt dan antioxidanten uit groente en fruit

Door SOD worden vrije radicalen gevangen, waardoor de oxidatieve ontstekingsstress wordt verminderd.

Het schorsextract van de limbaboom werkt volgens de onderzoekers zowel genezend voor diabetes type 1 als diabetes type 2.

Bronnen bij artikel limbaboom


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto: Boom tegen blauwe lucht: Orbicule
  • Foto plankwortels museum: Ji-Elle
  • Overige foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8