Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezondheid van pinda's en therapieën voor pinda-allergie

 

Botanische Latijnse naam: Arachis hypogaea
De pinda is een gezonde medicinale voedingssoort. Helaas lijden steeds meer mensen aan een pinda-allergie, maar dat betekent niet dat pinda's ongezond zijn. Veel mensen denken dat pinda's niet gezond zijn omdat ze aflatoxine bevatten, maar dat is een misverstand. In derdewereldlanden is pinda-allergie vrijwel afwezig, alleen in ontwikkelde landen heeft maximaal 2% van de kinderen een pinda-allergie.
De pinda is zeer gezond, maar in het westen worden mensen te steriel opgevoed, en krijgen kinderen daardoor last van aflatoxine in de pinda. 

Etymologie van de pinda

Arachis is de Griekse naam voor een legume of peulvrucht. Hypogea bestaat uit de woorden 'hypo' en 'gea' en  betekent 'onder de grond'.
De pinda wordt in Engelstalige landen peanut of groundnut genoemd. In het Nederlands zeggen we pinda of grondnoot tegen deze snack. Een iets oudere naam is aardnoot. Deze naam kreeg hij omdat hij onder de grond groeit. In het Maleis wordt kacang gezegd tegen de pinda. 


Pinda-allergie en microbioomfim

Een pinda-allergie is een voedselallergie. Wetenschappers zijn het erover eens dat een voedselallergie een disfunctioneren van het microbioom beduidt. Pinda-allergie is een metabole ziekte, een spijsverteringsziekte.
Het valt onder de voedselallergieën zoals atopische dermitis, wat de medische term is voor eczeem door ontstekingen en astma

Deze ziekten doen zich vooral voor ontwikkelde landen en in veel mindere mate in ontwikkelingslanden. Wetenschappers zeggen dat deze vormen van voedselallergie zijn gerelateerd aan industrieel voedsel.

 

Verhoogde histamine-aanmaak door pinda's

Sommige kinderen maken te veel histamine aan als ze pinda's eten. Histamine is een stof die ons ziek maakt, en die door het lichaam wordt aangemaakt. Het zit niet in pinda's. 

De oorzaak is gelegen in het niet goed functioneren van het spijsverteringssysteem en immuunsysteem op een stof, dat is eigenlijk de definitie van een voedselallergie.

Er kunnen allerlei effecten optreden door een teveel aan histamine maar de meest bekende zijn longkrampen, overgeven, diarree, opzwellingen van lippen, gezicht en huid, eczeem, jeukende bulten, astma, en anafylactische shock.


Verschillende soorten allergie

Behalve pinda-allergie is er een melkallergie, ei-allergie, granenallergie, soja-allergie, notenallergie, visallergie en schaaldierenallergie. Ook zijn er mensen met perzikenallergie, hazelnootallergie en kiwi-allergie. 

Wat fruit betreft weten we nog steeds niet hoe dat precies komt. Er zijn namelijk mensen allergisch voor appels, maar het blijkt dat dit vaak gaat om appels die behandeld zijn met pesticiden. Wanneer deze mensen biologisch-dynamische appels eten, is er niets aan de hand.

De meeste van deze allergieën blijken levenslang plaats te vinden of kunnen heel moeilijk worden opgelost.
Het is goed om wetenschappers zelf aan het woord te laten

 

Notably, the evolution of the allergy epidemic has closely paralleled radical environmental and lifestyle changes, such as progressive industrialization and urbanization, widespread sanitation programs and antibiotics use, physical inactivity and highly processed diets. All these changes have led to reduced microbial exposure in early life and loss of microbial biodiversity.
Opmerkelijkerwijs heeft de evolutie van allergie-epidemieën een nauwe parallel met radicale omgevings- en levensstijlveranderingen, zoals voortdurende industrialisatie en urbanisatie, wijdverspreide hygiëne programma's en antibioticagebruik, fysieke inactiviteit en sterk geprocesseerde diëten. Al deze veranderingen hebben geleid tot een verlaagde blootstelling aan bacteriën in het vroege leven en verlies aan microbiële diversiteit (in het microbioom-red).
In het microbioom huizen  bacteriën, virussen, schimmels, protozoën of wormachtigen, en archaea. Archaea zijn eigenlijk ook bacteriën, maar ze zijn eencellig en hebben geen celkern, vandaar dat ze nu in een andere categorie vallen. 

Protozoën zijn een soort eencellige parasieten. De meeste onderdelen van het microbioom zitten in de ingewanden. Al bovengenoemde soorten houden elkaar in stand en zorgen samen voor een goede spijsvertering

Ze zorgen dat allerlei verteringsprocessen goed gaan. In totaal zijn er meer dan 1000 verschillende soorten eencellige organisme, die deel uitmaken van ons microbioom. 

Ons microbioom kan 2 tot 3 kilo zwaar zijn. In feite zijn er meer eencellige organismen in ons lichaam, dan dat we lichaamscellen hebben.

 

Oorzaken van minder goed werkend microbioom

 De wetenschappers noemen een aantal oorzaken van een minder goed functionerend microbioom, industrialisatie, urbanisatie, hygiëne programma's, antibioticagebruik, fysieke inactiviteit en geprocesseerd voedsel. Laten we deze op rij af behandelen.

Door voedsel worden deze organismen gestimuleerd in hun bewegingen, waardoor ons ;lichaam in stand wordt gehouden. Het is echter zo dat de industrialisatie heeft geleid tot het eten van producten die dit microbioom schaden. Fruit en groente bevatten zeer veel stoffen waar dit microbioom mee aan de slag kan, maar voeding uit potjes, zakjes, blikjes en pakjes is dermate gesteriliseerd dat het microbioom het moeilijk heeft ermee. Dat wordt bedoeld met de industrialisatie is een probleem voor ons microbioom.

 

Het gevaar van binnenshuis leven

Verder is het zo dat we steeds meer binnenshuis leven. Daar is een soort dode lucht die vol zit met chemicaliën door uitstoot van verf, plastic spullen, elektrische apparaten. In de vrije buitenlucht zitten veel stoffen die ons microbioom en ons afweersysteem stimuleren. 

Van buitenlucht worden we sterker. Dat wordt bedoeld met het levens binnenshuis, en in steden, de urbanisatie, is een probleem voor ons microbioom.

Hygiëne is natuurlijk belangrijk. Maar we vergeten dat ons microbioom niet alleen in de darmen zit. Er is ook een huidmicrobioom. 

Wanneer we onze handen wassen met zeep of alcohol, dan wordt dit huidmicrobioom letterlijk en figuurlijk om zeep geholpen. In feite hebben we zeep niet nodig want als onze handen onder stromend water worden schoongemaakt, dan houden we ons microbioom op onze huid in stand. 

Zeep is funest voor de huid, helemaal als het zeep betreft met allerlei synthetische parfums. Ook schoonmaakmiddelen zijn zeer ongezond. 

Azijn is eigenlijk het beste schoonmaakmiddel, omdat dit pathogene bacteriën elimineert maar de huid en het microbioom verder met rust laat.

 

Antibiotica is niet zonder risico

Antibioticagebruik is een hele belangrijke reden waardoor het microbioom van vele mensen niet goed werkt. Wetenschappers zien dat een derde van de diversiteit van ons microbioom verdwijnt, dood gaat door antibiotica. 

Antibiotica is in feite geen goede manier om mensen te genezen van lichte kwalen. Bij dodelijke ziekten waar nog geen ander middel voor is, kan het gebruikt worden, maar het is dan wel belangrijk om erna veel verse groente en fruit als probioticum te nemen.

Fysieke inactiviteit staat eigenlijk gelijk met binnenshuis zitten. Ons lichaam heeft buitenlucht en soms zwemwater, zand, aarde en klei nodig. Het is goed om te wroeten in de aarde als je een moestuin hebt. 

Een lichaam is niet ingesteld op stilzitten. Het heeft allerlei contacten met de omgeving nodig, contact met zeewater, harde wind, boslucht en andere natuurervaringen om optimaal te functioneren.


Het gevaar van geprocesseerd voedsel

Geprocesseerd voedsel wordt ook wel industrievulling genoemd, omdat vele nutriënten eruit zijn gegaan door de industriële processen die losgelaten worden op een plant,. 

We eten komkommers uit de kas, in plaats van ouderwetse biologische komkommers met pitjes. De industrie bedenkt allerlei dingen en meent daarna dat dit in het belang van de consument is. 

Maar voor de consument is het juist belangrijk om niet te veel te processeren, niet te veel te veranderen aan voeding. 

Blikvoeding is bewezen gevaarlijk, doordat het eten erin een reactie aangaat met de metaalwand of met de plastic coating.


Magnetrongevaar!

De magnetron is nog steeds erg slecht onderzocht. Er zijn nog steeds nauwelijks onderzoeken gepubliceerd over wat voedsel uit de magnetron doet met ons lichaam. 

Daarentegen zijn er vele onderzoeken die melden dat magnetronvoedsel veilig is, omdat het in een laboratorium is getest. 

Echter, de weinige onderzoeken die nagaan wat magnetronvoedsel voor ons lichaam betekent, zijn zeer alarmerend. Allerlei parameters die de gezondheid in kaart brengen worden sterk negatief beïnvloed door magnetronvoedsel.

De industrialisatie zelf zou een voordeel kunnen betekenen voor consumenten, ,maar we moeten wel eerlijk zijn en alles goed onderzoeken. Als de industrialisatie tot negatieve gezondheidsgevolgen leidt, dan moet de industrie aan de leiband worden gelegd. 

Helaas heeft de industrie in het algemeen vrij spel om mensen te verleiden ongezond voedsel te verkopen, wat een enorme druk legt op de gezondheidszorg.


Keizerssnede verhoogt risico pinda-allergie

Wat voedselallergie betreft blijkt dat als kinderen gewoon uit de vagina worden geboren, in plaats van via een keizerssnede, dat het risico op allerlei allergieën enorm afneemt. 

Verder blijkt dat als het kind borstvoeding krijgt, het risico op allergievorming afneemt. In borstvoeding zitten allerlei stoffen die het microbioom stimuleren. 

Daarnaast blijkt dat als een moeder die in verwachting is, antibiotica gebruikt, het risico op elke voedselallergie enorm toeneemt. 

Dat komt uiteraard omdat de moeder bacteriën overdraagt aan het kind, maar als het kind deze bacteriën wordt onthouden, doordat de antibiotica ze dood hebben gemaakt, dan wordt het microbioom van het kind minder goed ontwikkeld.

Dus zelfs kinderen die met een keizerssnede worden geboren hebben een minder divers microbioom. 

Er is een sterke relatie tussen verminderd microbioom en het risico op voedselallergie.  Dat maakt het ook voor het kind lastig, want het zit opgescheept met foutief, of laten we zeggen, onwetend handelen van de ouders. Hoe kan deze onwetendheid worden gerepareerd? Dat is de grote vraag.

 

De eerste 1000 dagen

Onderzoekers schrijven dat de eerste 1000 dagen van het leven belangrijk voor de ontwikkeling van het microbioom is. Ze bedoelen daarmee ook de 9 maanden die een zwangerschap duurt, dus de eerste twee levensjaar zijn cruciaal. Dieetfactors en antibioticagebruik zijn waarschijnlijk het meest belangrijk voor het microbioom. Wanneer zwangere vrouwen te vaak, te veel of te lang antibiotica gebruiken, dan is dat zeer nadelig voor het microbioom van het kind.
Onderzoekers spreken ervan dat het immuunsysteem moet worden opgevoed. En dat opvoeden gebeurt door in aanraking komen met alle stoffen die het kind later gaat meemaken. 

Wanneer een kind te beschermd wordt opgevoed, dan heeft het immuunsysteem niet de veerkracht ontwikkeld om allerlei voeding normaal te kunnen verteren. Dan is er sprake van verhoogd risico op voedselallergie.

Nu zijn er meerdere uiterlijke vormen van voedselallergie. Zoals astma, eczeem, ingewandsproblemen.
  • Kinderen met eczeemproblemen hebben in vergelijking met gezonde kinderen  een tekort aan Proteobacteriën.
  • Kinderen met veel ingewandsproblemen hebben een tekort aan  Ruminococcaceae bacteriën
  • Kinderen met astmaproblemen hebben een tekort aan  Faecalibacterium – en Bifidobacteriumsoorten.


De hygiëne hypothese

In de medische wereld is er veel aanhang voor de ''hygiëne hypothese''. Deze houdt in dat wanneer kinderen meer bloot worden gesteld aan bacteriën, ze een sterk verminderd risico lopen op voedselallergie. 

Allerlei factors van deze hypothese zijn vaginale bevalling, leven op een boerderij, veel knuffeldieren hebben, grote familie hebben, ongepasteuriseerde melk drinken en geen antibiotica gebruiken. 

Al deze factors hebben dus een positieve invloed op het microbioom. Het is dus helemaal niet zo goed om eens in de maand alle knuffeldieren van je kind te wassen. 

Het kind heeft wat bacteriën nodig om het immuunsysteem sterker te maken.

Wat borstvoeding en vaginale bevalling betreft blijkt dat deze kinderen veel meer bacteriesoorten zoals  Bifidobacteria hebben en veel kleinere aantallen Clostridium difficile en Escherichia coli bacteriën. De laatste twee soorten zijn pathogene bacteriën.
In feite is het zo dat iedereen in zijn microbioom allerlei bacteriën heeft die door overgroei een ontsteking of ziekte kunnen veroorzaken. 

Maar door een goede diversiteit aan bacteriën, ontstaat er geen overgroei van bijvoorbeeld het pathogeen E. coli. Deze soort blijft dan klein en kan geen nare dingen aanrichten, alleen aar positief bijdragen aan het immuunsysteem.

 

Allergieën komen door bacterietekort

De volgende allergieën tonen aan dat elke allergie te ,maken heeft met een tekort aan een bepaalde soort, in vergelijking met gezonde kinderen.
  • Kinderen met een koemelkallergie hebben veel  Lactobacilli bacteriën en te weinig Enterobacteria en Bifidobacteria in hun microbioom.
  • Kinderen met een ei-allergie hebben juist meer Lachnospiraceae en Ruminococcaceae-bacteriën.
  • Kinderen met voedsel allergenen sensitiviteit hebben minder Haemophilus, Dialister, Dorea, en Clostridium bacteriesoorten in hun microbioom.
  • Kinderen met voedselallergie hebben een verminderd aantal Citrobacter, Oscillospira, Lactococcus, en Dorea-bacteriesoorten.
  • Kinderen met pinda-allergie hebben een verminderd aantal Bacteroiden-soorten en een mindere diversiteit van bacteriën in hun microbioom

Drie soorten microbiomen

Onderzoekers spreken van drie soorten microbiomen, de huidmicrobioom, de longprobioom en de ingewanden microbioom. 

Hoewel de meeste bacteriën in de ingewanden zitten, zitten ook in de luchtwegen en op de huid bacteriën. Een verminderde werking van het longmicrobioom geeft een verhoogd risico op astma en een verminderde werking van het hudmicrobioo een verhoogde werking op eczeem.

Er worden allerlei studies gedaan naar een oplossing van het voedselallergieprobleem. Behalve een omgeving creëren waarin het kind wat bacteriën ontmoet en zo een goed immuunsysteem ontwikkelt, worden er oplossingen achteraf aangedragen. 

Er worden goede resultaten bereikt bij kinderen met een pinda-allergie door ze de bacterie Lactobacillus rhamnosus oraal te geven. Overigens zijn alle therapieën nog in het stadium van ontwikkeling.


Epidemie van voedselallergieën

Wetenschappers spreken van een voedselallergie-epidemie in de laatste twee decennia. Pinda-allergie is de meest opvallende allergie die het meest is onderzocht, maar er zijn nog andere allergieën. 

Een therapie is om kinderen tot 5 jaar tweemaal per week 2 gram pinda-proteïnen te geven zodat het lichaam kan wennen en het immuunsysteem kan leren omgaan met deze proteïnen. Dat leidt tot veel positieve resultaten, maar helaas gelden deze resultaten niet voor ieder kind. 

Vaak wordt met kinderen die in hun babytijd eczeem hadden dit gedaan. Men geeft niet alleen pinda-proteïnen maar ook kleine hoeveelheden koemelk, ei, granen, vis en sesam, aangezien deze baby's een verhoogd risico lopen op koemelkallergie, ei-allergie, granenallergie, visallergie en sesamallergie. 

Wanneer een kind in zijn beginjaren met deze voedselsoorten in aanraking komt, zal het geleidelijk aan het juiste microbioom ontwikkelen om de voedselsoorten goed te kunnen verteren.

Voor baby's die al een allergie hadden in hun eerste levensmaanden, geldt dat het risico op andere allergieën zoals pinda-allergie drie keer zo klein wordt als ze tweemaal per week pindameel krijgen te eten tot hun vijfde verjaardag. 

Daarna wordt de pinda-inname langzaam opgevoerd, bijvoorbeeld door het eten van boterhammen met pindakaas. Op deze manier zal het microbioom sterk genoeg worden en een pinda-allergie kunnen verdwijnen.

Wetenschappers hangen momenteel een duale hypothese aan, namelijk dat allergenen die eczeem veroorzaken binnenkomen via de huid, maar dat genezing plaatsvindt in de ingewanden. Mensen met atopische dermatitis hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van pinda-allergie. Onderzoekers zien dat als de bacterie Staphylococcus aureus in verhoogde mate op de huid zit, er een verhoogd risico is op pinda-allergie.
Wanneer de Staphylococcus aureus wordt aangepakt op de huid, dan wordt ook het risico op pinda-allergie minder.
Er is een verschil in pinda-allergie, die potentieel dodelijk kan zijn en pindagevoeligheid. Wanneer een kind gevoelig is voor pinda's zijn de symptomen veel milder, zoals huiduitslag. Het is belangrijk om goed te weten of een kind daadwerkelijk pinda-allergie heeft, want dan moeten er extra maatregelen worden genomen.

 

Pinda-allergie behandelen met pindameel

Een behandeling van mensen met pinda-allergie is om ze zeer kleine hoeveelheden pindameel te geven onder supervisie, zoals 600mg, of soms zelfs maar 100mg, en dit langzaam op te voeren totdat ze geen reactie meer krijgen op pinda's. 

Extreme gevallen krijgen minder dan 10mg om mee te beginnen. Het nadeel hieraan is dat ze alsnog een reactie op minieme hoeveelheden kunnen krijgen, maar dat gebeurt dan in gecontroleerde omstandighede n, onder dokterstoezicht, zodat het relatief veilig is en niet dodelijk.


Andere mogelijke toekomstige manieren van aanpak

Er zijn andere therapieën in ontwikkeling, zoals een Chinese kruidenformule. Pindameel wordt ook gegeven in combinatie met het oraal toedienen van Lactobacillus rhamnosus, de bacterie die meehelpt om de proteïnen van pinda's af te breken.
Een andere optie is om pinda's en andere noten te verbieden op scholen, maar dit is zeer lastig en onwenselijk, aangezien andere schoolkinderen wellicht graag noten of pindakaas eten. Daarnaast is er het risico dat thuis tijdens feestjes gewoon nootjes en pinda's worden voorgeschoteld.

Ook zijn er kinderen allergisch voor andere producten dan pinda's en noten, zoals koemelk en eieren, en hoe ver moet je gaan in het allergeenvrij maken van de omgeving? 

Terwijl slechts een klein percentage van de leerlingen pinda-allergie heeft, is het wellicht beter om een goede behandeling voor deze groep mensen te zoeken, en om ouders er bewust van te maken wat de risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van een pinda-allergie. 

Het grootste gevaar van een school waar geen pinda's of noten zijn is het vals gevoel van veiligheid, want als een kind wel een boterham met pindakaas mee naar school neemt, wie controleert dat dan?


De pinda zelf veranderen? 

Er is ook een optie om de pinda zelf minder allergeen te maken, maar dat is al vele malen geprobeerd, ook door genetische modificatie, het behandelen met UV-stralen, het behandelen met gammastralen en het toevoegen van enzymen aan de planten, maar dit heeft nog niet tot een oplossing geleid.

Allergie immuuntherapie

De therapie met behandeling van pindameel wordt de allergie immuuntherapie genoemd. Deze therapie kenmerkt zich door het onder begeleiding toedienen van kleine hoeveelheden van het allergeen en deze langzaam opbouwen, totdat er geen allergene reacties meer worden vertoond.

Anti-cytokinentherapie

Cytokinen zijn de bemiddelaars bij ontstekingsreacties. Wanneer deze bemiddelaars worden uitgeschakeld, dan verdwijnen de allergene reacties. 

Deze therapie wordt uitgevoerd door de bacterie Lactococcus lacti toe te voegen. Alle eerste onderzoeken voor deze therapie zijn succesvol, maar er heeft nog geen klinische therapie op kinderen plaatsgevonden.


Anti IgE-therapie

Er is een anti-IgE therapie ontwikkeld. IgE staat voor antilichamen. De deelnemers kregen een medicijn met antilichamen, genaamd omalizumab,  te slikken. 

Mensen met pinda-allergie krijgen zo een antilichaam tegen de ziekte in, maar dat werkte niet bij iedereen. 25% van de mensen bleven een intolerantie voor pinda's behouden. Wanneer deze therapie wordt gecombineerd met de 

Allergie immuuntherapie blijken de resultaten 92% positief te zijn. Het blijkt dus dat een gecombineerde aanpak beter helpt.


Probioticum therapie 

Er is ook een probioticum therapie. Deze houdt in dat er allerlei stoffen worden ingenomen die goed zijn voor het immuunsysteem, en voor de afscheiding van slijm door de darmslijmvliezen. 

Het idee is dat hierdoor stoffen beter worden verteerd. Het blijkt dat wanneer dit aan zwangere vrouwen wordt voorgeschreven de kinderen aanmerkelijk lager risico hebben op het ontwikkelen van  een allergie. 

Deze therapie is ook gecombineerd met de allergie immuuntherapie, en dan blijken de resultaten nog positiever.

Wetenschappers hebben voor na en tijdens de therapie gemeten hoeveel van de bacteriën Bifidobacterium longum BB536, Bifidobacterium breve M-16V, en Bifidobacterium infantis aanwezig waren. Het blijkt dat de probioticumtherapie de niveaus van deze bacteriën aanzienlijk vergroot.
Het probleem is dat er te weinig mensen deze therapie hebben gedaan om echt betrouwbare gegevens te verkrijgen. 


Gentherapie?

De gentherapie is niet efficiënt gebleken tot nu toe, en op basis van de onderzoeksresultaten adviseren de wetenschappers om de IgE-therapie in combinatie met de allergie immuuntherapie toe te passen, totdat er een betere methode is. Ook de probioticumtherapie kan succesvol blijken, maar daarnaar moet meer onderzoek worden gedaan
Pinda-allergie is een teken van onze tijd. Mensen tonen er sterke belangstelling voor, omdat de pinda een gewoon ingrediënt is dat in vele gerechten wordt geserveerd. 

Pindasaus is in Nederland zeer bekend en een vast onderdeel van veel snackbars. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië, wat vroeger Nederlands-Indië was. Bij Indonesische eten hoort vaak pindasaus, en dit cultuurelement is zo sterk dat Nederland de enige Chinese restaurants heeft waar ook een variant van pindasaus of satehsaus wordt geserveerd. 

Bovendien blijken we allemaal te zijn groot gebracht met pindakaas. Pinda's zijn een snack die op vrijwel elk feestje te krijgen is. 

Dat een gewone voedselsoort als de pinda tot anaphylaxis en daarmee in extreme gevallen tot de dood kan leiden trekt vele journalisten die houden van spectaculaire berichtgeving, die we als nieuwsgierige mensen maar al te graag lezen.

Daarom is het goed om te weten dat mensen met een pinda-allergie in feite slachtoffer zijn van industrieel leven in de grote stad, een situatie die niet gewoon is voor mensen. 

Mensen zijn slachtoffer van aangeleerde gewoonten die niet passen bij mensen, zoals inactiviteit, het gebruik van bacteriedodende antibiotica, terwijl ons lichaam voor een levensgroot deel afhankelijk is van bacteriën. 

Het is zeer waarschijnlijk dat de mens is gebouwd om buiten te leven, waar de bacteriën in grote getale rondzwerven, wat ons immuunsysteem triggert tot optimaal functioneren, zodat we er sterker van sterker worden.


Het afraden van pinda's eten is verwerpelijk 

Er zijn orthomoleculaire voedingstherapeuten die het afraden om pinda's te eten. Dat is vreemd, want pinda-allergie is een ziekte die maar bij een klein percentage van de mens voorkomt. Als een paar mensen ergens last van hebben, betekent het niet dat het slecht is voor iedereen. 

De mensheid heeft duizenden jaren lang genoten van pinda's, en zal dat nog lang blijven doen, niet in de laatste plaats omdat pinda's medicinale eigenschappen hebben.

We hebben hierboven gezien wat de oorzaken zijn van een pinda-allergie. Het kan zijn dat een moeder veel antibiotica heeft gebruikt, waardoor het kind een pinda-allergie krijgt. Moeten daarom alle mensen stoppen met pinda's eten? Eerder zou het gebruik van antibiotica moeten worden verboden.
Er zijn mensen met visallergie, melkallergie en sesamallergie. Maar wat voor de een gevaarlijk is, kan voor de andere geneeskrachtig voedsel zijn. 

Een voedselallergie heeft altijd te maken met een niet goed werkend microbioom. Wanneer het microbioom weer goed werkt, dan kan de pinda geneeskrachtig voedsel zijn, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Wanneer het microbioom optimaal werkt, verdwijnt elke voedselallergie.

Het afraden van pinda's eten is verwerpelijk, want je onthoudt gezonde mensen een medicinale voedingssoort, of je zou om dezelfde reden ook geen eieren vis, vlees, schaaldieren, melkproducten, sesam, soja, perziken, hazelnoten en kiwi's moeten eten.

 

Pinda tegen AGE

AGE staat voor Advanced Glycation End. Donkerbruine korstjes op brood, frituurwaar, eigenlijk alle wat gebakken is, zijn niet gezond. De koolhydraten worden verbrand en er blijven slechts stoffen over die vrije radicalen en de daarbij behorende oxidatieve stress veroorzaken.
Pinda's blijken volgens onderzoekers fenolen te bevatten die goed zijn tegen de vorming van AGE, maar ze kunnen ook de schade die AGE veroorzaken in het lichaam stopzetten. De onderzoekers zien dat er vele voordelen zijn van pinda's. 

Zo kunnen ze ook diabetes voorkomen en zijn er stoffen in pinda's die giftig zijn voor kankercellen.

 

Antibacteriële en antischimmel eigenschappen

Pinda heeft antibacteriële eigenschappen. De pinda werkt tegen  E. coli, S. aureus, Fusarium sp and A. flavus. Onderzoekers zeggen dat  alkaloïde glycosiden, oliën en vetten, tanninen, saponinen en fenolen in de pinda verantwoordelijk zijn voor deze werking.  Pinda werkt tegen zowel bacteriën als schimmels, wat een indicatie is dat het een goede geneesplant is, want vele geneesplanten hebben deze werkingen.

 

Pinda's bestrijden diabetes

In pinda's zitten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en ze bevatten antioxidantegenschappen. Deze twee redenen zijn volgens onderzoekers een oorzaak dat ze de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren., Dat is goed nieuws voor diabetespatiënten. Je kunt de bloedsuikerspiegel al met een handje pinda's in bedwang houden. Vooral oliezuur staat erom bekend dat het de bloedsuikerspiegel minder doet pieken, en deze vetsoort zit in ruime mate in de pinda.


Pinda, een functionele voedingssoort

Functional food is een relatief nieuwe term die wordt gebruikt door wetenschappers vanaf begin jaren 90 van de 20e eeuw. Het wordt het meest gebruikt in zijn betekenis als medicinale voeding, ook wel medicinal food genoemd. 

De functie is dus medicinaal van aard. Onderzoekers noemen de pinda in de titel al functionele voeding. In de inleiding schrijven ze dat deze onderaards groeiende vrucht alle aminozuren bevat en co-enzym Q10. Ze voorkomen een groot aantal ziekten en zijn bevorderen het verkrijgen van een hoge leeftijd.


Gezonde vetten en eiwitten

50% van de pinda bestaat uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren, wat hele gezonde vetten zijn. Pinda's bevatten meer proteïnen dan alle soorten bonen of noten. De eiwitten in de pinda zijn net zo gezond als eiwitten uit eieren of vlees, zo melden onderzoekers. 

Pinda-eiwitten worden toegevoegd aan kindervoeding en noedelsoorten, om deze voedzamer te maken. Er zit in de pinda fytnezuur,net zoals in andere leguumachtigen zoals bonen, maar pinda's bevatten juist veel minder fytinezuur dan bijvoorbeeld soja. Hierdoor zijn alle voedingsstoffen, ook proteïnen makkelijk opneembaar voor het lichaam.


Voedingsstoffen in pinda's

In de pinda zitten veel vezels. Sommige daarvan zijn makkelijk oplosbaar en stimuleren de opname van mineralen. Andere zijn minder goed oplosbaar maar binden geen mineralen aan zich. Vezels zijn juist goed voor de mens. Ze helpen mee de bloedsuikerspiegel te nivelleren doordat ze suiker aan zich binden. 

De pinda zelf bevat uitsluitend reducerende suikers. Er zitten bijna geen koolhydraten in de pinda en dat kan de reden zijn dat ze een lage glykemische index hebben. De Amerikaanse diabetesvereniging beschouwt de pinda en ook andere noten als supervoedsel. 

Om tot deze categorie te behoren, dienen voedselsoorten beschikken over veel vezels, calcium, kalium, magnesium, vitamine A en vitamine E.100 gram pinda's bevatten 75 % ADH van niacine, 60 % ADH aan foliumzuur, 53 % van de ADH aan  thiamine, 10 % ADH aan  riboflavine, 35 % van de ADH aan pantotheenzuur, 27 % van de ADH aan pyridoxine, en 55.5 % van de ADH aan vitamine E. Dat zijn zeer hoge percentages, in vergelijking met andere voedselsoorten.


Niacine in de pinda

Niacine staat erom bekend dat het goed is voor het spijsverteringsmechanisme, de huid, de zenuwen en het helpt om voedsel te converteren naar energie. Daarnaast kan niacine mensen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en aftakeling van cognitieve functies in het algemeen. 

In de VSA is niacine gezien als een ingrediënt wat moeilijk te verkrijgen is, aangezien 90% van de mensen aldaar niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid innemen van niacine. Een handje pinda's per dag kan ervoor zorgen dat je niet op de dementievleugel van een verzorgingshuis belandt, en dat moet een mens heel wat waard zijn.


Arginine in pinda's

Pinda's hebben de hoogste hoeveelheid arginine van vrijwel alle voedselsoorten. Helemaal als je meerekent dat je van pinda's vrij veel kan eten, begrijp je dat de pinda wel eens de belangrijkste voedselbron kan zijn van dit onmisbare aminozuur. 

Maar waar is arginine eigenlijk goed voor? Arginine houdt de lever, de huid, de gewrichten en de spieren gezond. Het helpt om het immuunsysteem beter te doen functioneren. Dat doet het onder andere omdat het ervoor zorgt dat er meer T-lymfocyten worden aangemaakt door de thymusklier. 

Het kan hormonen reguleren en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te veel gaat pieken. Verder is arginine bevorderlijk voor de vruchtbaarheid bij mannen. 

Het gaat impotentie tegen, mede omdat het de bloedcirculatie stimuleert. Maar deze functie is natuurlijk vooral goed voor hart en bloedvaten. Het zorgt ervoor dat meer stoffen worden aangemaakt die de bloedvaten doen ontspannen, waardoor de bloeddruk op natuurlijke manier daalt.


De geneeskracht van arginine

Als het lichaam ergens een ernstige wond heeft, is arginine extra belangrijk. Het lichaam kan het zelf produceren maar bij blessures heeft het lichaam extra veel arginine nodig.

Er zijn zelfs studies geweest die onderzoek hebben gedaan naar de rol van arginine bij de bestrijding van AIDS en kanker.
Daarnaast helpt dit krachtige aminozuur om de lever te ontgiften. Het kan allerlei toxinen uit de lever verwijderen. Uit onderzoek blijkt ook dat de helingstijd van wonden aanzienlijk wordt verkort door arginine. 

Als klap 0p de vuurpijl staat arginine  erom bekend om een van de meest beschermende stoffen te zijn voor de ingewanden.

  • DALL·E 2023-04-23 19.29.40 - girl with peanut allergy
  • DALL·E 2023-04-23 19.29.53 - girl with peanut allergy
  • DALL·E 2023-04-24 01.27.44 - eat a tiny part of a peanut
  • DALL·E 2023-04-24 01.27.49 - eat a tiny part of a peanut
  • DA08F8~1
  • DALL·E 2023-04-24 01.52.03 - Een plant is het omgekeerde van een mens
  • DALL·E 2023-04-24 01.28.00 - eat a tiny part of a peanut
  • DALL·E 2023-04-24 01.27.53 - eat a tiny part of a peanut

 


Resveratrol in de pinda

Resveratrol is een polyfenol dat behoort tot de klasse der stilbenen. De stof verwierf bekendheid doordat het in wijn blijkt te zitten, waardoor het lang is gepromoot door de Franse wijnindustrie. 

Pinda's zijn een veel betere bron van resveratrol, met name omdat er geen alcohol in zit, wat veel schadelijke werkingen heeft. Niemand drinkt wijn omdat er resveratrol in zit.

Je zou daarentegen wel pinda's kunnen eten omdat er resveratrol in zit, naast alle andere geneeskrachtige stoffen die het pindaatje bevat. Resveratrol is beschermend voor het hart en het is een stof die verschillende soorten kanker en tumorvorming bestrijdt. Het gaat drie fasen vak kankerontwikkeling tegen, de tumorvorming, de tumorgroei en uitzaaiingen.
Deze sterke ontstekingsremmer kan het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten voorkomen. Het is één van de fytonutriënten in de pinda die zorgen voor een bloedverdunnend effect, waardoor het risico op een herseninfarct wordt verminderd. Door de antioxidantwerking en de bloedverdunnende werking is het een middel dat bescherming biedt bij cardiovasculaire aandoeningen, alsmede bij aderverkalking, wat de bron is van hartziekten.
Als muizen en nog een paar andere dieren extra resveratrol wordt gegeven, dan leven ze langer.
In pindakaas zit per 100 gram bijna net zoveel resveratrol als in puur druivensap. Maar als je de velletjes rond de pinda erbij eet, dan zit er drie keer zoveel resveratrol in als in druiven.


De geneeskracht van fytosterolen

Fytosterolen zoals betasitosterol, campesterols en stigmasterol zorgen ervoor dat cholesterol niet opgenomen wordt uit voeding. Daarnaast zijn er vele kankersoorten die tegen worden gegaan door plantensterolen. 

Je kan baat hebben bij pinda's als je de volgende kankersoorten wilt voorkomen en tegengaan: longkanker, maagkanker, baarmoederkanker, prostaatkanker, darmkanker en borstkanker.  

Overigens is er wel eens een onderzoek geweest waaruit blijkt dat als mensen pindakaas eten, het risico op kanker wordt vergroot. 

Daarom is het goed om te weten dat dit een slecht onderzoek was, aangezien mensen die pindakaas eten vaak margarine op hun brood doen, en margarine staat bij onderzoekers bekend als één van de meest notoire veroorzakers van kanker.


Pinda's tegen diabetes

Diabetes is een metabole ziekte die wordt veroorzaakt door ontstekingen op celniveau waardoor de pancreas schade ondervindt. De ontstekingsremmende stoffen in pinda's kunnen het risico op diabetes verkleinen. 

Het blijkt dat mensen die dagelijks pinda's eten, in aanvulling op hun gewone dieet, 25% minder risico lopen op het krijgen van diabetes. Oliezuur, antioxidanten, vezels, arginine en magnesium hebben sterke ontstekingsremmende werkingen, wat het verlaagde risico op diabetes zou kunnen verklaren.

Uit een onderzoek onder 4000 mensen blijkt inname van niacine geassocieerd wordt met een minder risico op vermindering van cognitieve functies. Vitamine E staat erom bekend bij wetenschappers dat het het risico op de ziekte van Alzheimer kan verlagen. 

Daarnaast is ook van resveratrol bekend dat het Alzheimerrisico daalt bij inname hiervan. Niet alleen het risico op de ziekte van Alzheimer daalt door het eten van pinda's en pindakaas, ook andere neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en dementie worden buiten de deur gehouden.


Pinda's helpen het gewicht te reduceren

Lang heeft men gedacht dat pinda's ervoor zorgen dat het zorgt voor een toename in gewicht. Dat blijkt enorm mee te vallen. Bij een onderzoek onder schoolkinderen blijkt juist het omgekeerde. 

De kinderen die meer pinda's eten verliezen lichaamsgewicht ten opzichte van kinderen die geen pinda's eten. Dat kan ermee te maken hebben dat pinda's het cholesterolgehalte niet verhogen. Aan de andere kant kan het innemen van pinda's als snack betekenen dat je minder andere ongezonde snacks eet zoals chocoladerepen, koekjes, taart, of andere zoetwaar.

Uit onderzoek blijkt dat als je pinda's eet je sneller vol zit. Er wordt een hormoon afgegeven wat de honger stilt, als het lichaam vindt dat het verzadigd is.
Deze hoge verzadigingswaarde van de pinda leidt ertoe dat pinda-eters gemiddeld een betere BMI-index of Body-mass-index hebben. Met andere woorden: ze hebben eerder het lichaamsgewicht dat bij hen past op basis van hun lichaamslengte.

 

Hoge voedingswaarde tegen ondervoeding

In sommige landen, vooral Afrikaanse landen, hebben kinderen soms last van ondervoeding. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze gevoed worden met koekjes in plaats van met gezonde dingen. Voor dit doel zijn er Ready-to-use-foods opgesteld. 

Pinda's vallen hier ook onder. Steeds blijkt weer dat wanneer kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen ze snel geholpen zin met elke dag pinda's toe te voegen aan hun menu.


Bronnen bij artikel over pinda's en pinda-allergie

  • Foto's: AI
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12