Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van miso


Miso is gemaakt van gefermenteerde soja met zout. Het is een van oorsprong Chinees en Japans product. Miso bevat vele voedingsstoffen en is daarom een waardevolle aanvulling in het dieet. Tegenwoordig is miso wereldwijd te koop. In Nederland kun je het vooral kopen bij Aziatische winkels, en biologische winkels.
Miso wordt gefermenteerd met vooral soja, zout en daarnaast rijst, graan of haver.


Miso als zoutvervanger

Een misosoep wordt gegeten met groenten en daarnaast rijst. Dat zijn allemaal gezonde toevoegingen aan de miso, maar miso op zichzelf biedt ook al vele geneeskrachtige eigenschappen.
Miso kun je aan soepen toevoegen in plaats van zout. Het blijkt dat de zoutige miso gezonder is dan gewoon natriumchloride of keukenzout.


Hoe gebruik je miso?

Soep met miso

Behalve als soep kan miso ook worden toegevoegd aan sauzen, stamppotten en marinades. Je kunt het zelfs op biologisch brood doen, bijvoorbeeld samen met pindakaas of tahin. Maar een goede biologische boterham met roomboter en alleen miso en misschien wat komkommer of paardenbloemblad erbij kan ook al smakelijk zijn. In Japan wordt miso gebruikt als dagelijks supplement.


Inhoudsstoffen miso

Miso bevat soja-specifieke eiwitten als glycinine en β-conglycinine. Er zitten lipiden in die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamine E, lecithine, saponine en de isoflavonen genisteïne, daidzeïne, daidzine en glyciteïne.

Deze isoflavonen zijn belangrijke aminozuren voor het lichaam. Onderzoekers zeggen hiermee dat miso een belangrijk functionele voedingssoort is, ook wel medicinale voeding genoemd.
Het bevat verder koolhydraten, gezonde vetten, een reeks aan mineralen, prostaglandine E, sapoineremmende lipidepperoxide en trypsineremmers.


Miso en de bloeddruk

Misosoep

De natriuminname in Japan is het hoogst van alle landen, vooral door miso, maar de bloeddrukproblemen zijn er het minst.
Dat keukenzout of natriumchloride de bloeddruk verhoogt als het te veel wordt ingenomen is vrij algemeen bekend. In Japan eten mensen vooral miso als zoutbron, Het blijkt dat wanneer mensen het equivalent van zout in de vorm van miso innemen, de bloeddruk niet wordt verhoogd, maar eerder wordt verlaagd. Ook het hartritme van miso-eters wordt niet verhoogd,

Een review-onderzoek over dit fenomeen laat zien dat het met de aanmaak van peptiden te maken kan hebben. Deze zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Wat er in dit onderzoek staat is dat hoe de bloeddruk verhoogd wordt, nog niet helemaal wordt begrepen. Het heeft waarschijnlijk ermee te maken dat keukenzout maar een mineraal is en het lichaam meerdere mineralen nodig heeft in het bloed.

Het microbioom in ons lichaam maakt van natriumchloride andere mineralen, en daar zijn allerlei bacteriën voor nodig, die onder andere in het fermentatieproduct miso zitten.


Miso tegen obesitas

Lichte miso

Onderzoekers uit Japan zien dat het dieet in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog enorm is veranderd. Men maakte daarom diëten uit 1975 en 201o in gevriesdroogde poedervorm en gaf dit aan muizen om te kijken wat het deed met de gezondheid van muizen. Het blijkt dat het dieet uit 1975 de muizen minder overgewicht geven.
In het dieet van 1975 zit relatief veel meer miso, zodat de onderzoekers concluderen dat miso bijdraagt aan het slank houden van het lichaam. Dat is belangrijk want de ziekte obesitas verhoogt het risico op een groot aantal andere ziekten zoals aderverkalking en diabetes mellitus type 2.
De onderzoekers zien ook dat mensen die miso eten, relatief meer groenten eten. Het doen van meer lichaamsbeweging beschouwen ze als extra bevorderlijk voor de gezondheid, in combinatie met de consumptie van miso bevattende recepten.

Wel is het zo dat de onderzoekers zeggen dat hun onderzoek slechts op dieren is gedaan, dus dat er meer onderzoek nodig is naar het effect op mensen.


Miso beschermt tegen radioactiviteit

Bestraling en blootstelling aan radioactiviteit door een ongeluk met een kerncentrale zijn op zich gebeurtenissen die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid.

Japanse onderzoekers zien dat met radioactiviteit bestraalde muizen eerder overlijden, maar als ze miso wordt gegeven, dan leven ze een stuk langer. Er bestaan verschillende vormen van miso. Zo bestaat er ook extra lang gefermenteerde miso en als deze wordt gegeven aan muizen dan leven de muizen nog langer.
De Japanse onderzoekers concluderen daarop dat miso een beschermend effect heeft tegen straling.
Na de ontploffing van de atoombommen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden er relatief weinig mensen in Japan opgenomen in ziekenhuizen door bestralingsziekte. Men legde toen al de relatie tussen consumptie van miso en bescherming tegen straling.
Toen de kerncentrale in Tsjenobyl veel radioactiviteit lekte in april 1986, aten veel mensen in Europa misosoep in een poging hun lichaam extra te beschermen tegen de bestraling die destijds over heel het Europese continent waaide.

Overiegns is er nog een andere verklaring voor het relatief aantal mensen met stralingsziekten na de ontploffing van de atoombommen.

Donkere miso


Miso tegen kanker

Uit diverse onderzoeken blijkt dat stoffen in miso beschermen tegen darmkanker, longkanker, leverkanker, borstkanker en maagkanker.

Het is aangetoond dat het fermentatieproces hierbij belangrijk is voor het ontstaan van tumorbestrijdende stoffen. Men heeft namelijk gezien dat hoe langer de miso wordt gefermenteerd, hoe beter het werkt tegen de vorming van tumors.

De fermentatie vindt plaats door micro-organismen zoals gisten en melkzuurbacteriën. Door enzymatische reacties ondergaan sojabonen en rijst

  • hydrolyse van eiwitten,
  • versuikering van zetmeel en
  • afbraak van oliën,

waarbij peptiden, aminozuren, gereduceerde suikers, vetzuren en glycerol worden gegenereerd. Deze stoffen als geheel blijken het ontstaan van tumors te verkleinen. Peptiden zijn korte keten aminozuren gevormd door bacteriën.

Dit soort producten zijn allemaal nodig voor de omzetting van stoffen in het lichaam, wat vaak in vele stappen gebeurd. 

Daardoor is een grote verscheidenheid van voedingsstoffen en het microbioom van belang voor het lichaam, dat altijd neigt naar homeostase, een soort balans in het lichaam met zo zo weinig mogelijk verstoringen zoals ziekten.


Medicinale werkingen van miso

Miso werkt nooit alleen tegen ziekten want het is een onderdeel van een maaltijd en geen maaltijd op zich.

Dus als je miso wilt implementeren aan je medicinale voedingsdieet, dan kan dat het beste werken in combinatie met andere producten die ook goed werken tegen de ziekten waarbij je voeding wilt gebruiken als medicijn. 

Miso heeft bewezen medicinale werking te hebben bij de volgende indicaties:

  1. Kanker
  2. Hypertensie
  3. Obesitas
  4. Hoog cholesterol
  5. Vroegtijdige veroudering door vele antioxidanten
  6. Bescherming tegen radio-activiteit
  7. Tegen auto-immuunziekten, helpt immuunsysteem te reguleren.

 


Miso tegen auto-immuunziekten

In 2022 verschijnt er een Japans onderzoek waarbij men stelt dat weliswaar er al veel bekend is over de medicinale werking van miso, maar dat de onderliggende chemische processen nog niet goed bekend zijn.

De onderzoekers gaan daarnaar op zoek en zien dat miso het aantal CD69+ B-cellen verhoogt, net als de, kiemcentrum B-cellen en regulerende T-cellen. 

Ook de anti-DNA immunoglobuline M-antilichamen, die auto-immuunziekte voorkomen, waren verhoogd na inname van miso. Deze stoffen zijn de regulerende stoffen van het immuunsysteem.
Dat betekent onder andere dat miso in staat is het immuunsysteemmechanisme van het lichaam dermate te moduleren dat het auto-immuunziekten bestrijdt.

Met andere woorden: door de bacteriën, peptiden, aminozuren die worden geactiveerd door miso, kunnen mensen genezen van auto-immuunziekten zoals reumatische aandoeningen, voedselallergie, voedselintolerantie, diabetes mellitus type 1, multiple sclerose, lupus, coeliakie, ziekte van Addison. Syndroom van Sjögren en prikkelbaredarmsyndroom.

Potje met miso

Het is niet gezegd dat miso hier gelijk een geneesmiddel is, omdat dit nog niet is onderzocht, maar wel is bekend dat een verstoord microbioom een belangrijke rol speelt in auto-immuunziekten, zodat een herstel van het microbioom, door onder andere miso als gefermenteerd voedsel, kan helpen een van de oorzaken weg te nemen.
In hun onderzoek gebruikte de wetenschappers alleen muizen, wat op zich een goed werkmodel is maar het is een opstapje naar een klinisch onderzoek, op een grote groep mensen zodat we meer zeker weten of miso kan helpen bij het bestrijden van auto-immuunziekten.


Miso verbetert elasticiteit van de huid

Mensen die dagelijks een misosoep eten hebben een betere huidelasticiteit, zo blijkt uit Japans onderzoek. Het vochtgehalte in de huid is iets hoger, waardoor de huid een betere gezondheid vertoont.

Uitdroging van de huid wordt als een licht medisch probleem gezien, maar kan wel leiden tot grotere medische problemen.

In dit verband is het goed om melding te maken van het systeem van Reckeweg, waarin een ziekte een uiting is van een onderliggend probleem dat in 6 fasen van vergiftiging kan uitgroeien tot een ernstige ziekte.  


Bronnen bij artikel de geneeskracht van miso

  1. Miso en de bloeddruk: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7461326/
  2. Miso tegen obesitas: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470805/
  3. Miso biedt bescherming tegen radioactiviteit: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11833659/
  4. Miso tegen kanker: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695331/
  5. Miso tegen auto-immuunziekten: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8782471/
  6. Miso goed voor de huid: https://collagen.kiev.ua/wp-content/uploads/2020/01/improvement-in-skin-conditions-by-consumption-of-traditional-japanese-miso-soup-and-its-mechanism-2155-9600-1000660.pdf