Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Medicinale werking van Alstonia scholaris of melkhout

Botanische Latijnse naam: Alstonia scholaris

 

Foto: D Neethidoss
In het Engels wordt deze boom vooral milkwood genoemd, wat gelijk is aan de Maleise en Papuase naam. In het Duits heet hij Tefelholz. In Het Nederlands kunnen we de boom duivelshout of melkhout noemen. Alstoniasoorten zijn vernoemd naar de 18eeuwse Schotse botanicus, Charles Aston. Vrijwel alle alstoniasoorten worden waar hij groeit voor medicinale doeleinden gebruikt. Alstonia scholaris wordt ook wel eens de quinineboom genoemd, omdat hij koorts kan remmen, net als quinine.

Quinine is de stof waarvan als eerste werd ontdekt dat het de malariaparasiet dood maakt en daarmee malaria voorkomt en geneest.

Alstonia scholaris Distributie van melkhout

 

Naamgeving Alstonia scholaris

Deze boom heet in West Papoea ''caju susu''. Susu betekent melk en melk is wit. Als je de schors van de boom afsnijdt zie je roomblank hout, vandaar de namen. 'Milkwood' of 'White cheesetree' In het Engels taalgebied, Caju' betekent 'hout.

 

In het naburige land van de provincie West Papoea, Papoea Nieuw Guinea, heeft de plant meerdere namen, met name omdat er veel talen worden gesproken. 

Namen zijn: sipuel (Manus eiland); herina (Hisiu, Provincie central);  budo (Darubia, Normanby eiland, kambu (Kanganaman, Sepik); watsil (Kokopo, Oost Nieuw Brittannië, puto (Alotau, Milne Baai). Engelse namen zijn: dita-bark tree en devil’s tree.

Voor de Nederlandse naam hebben we de naam die de Papoea's gebruiken vertaald.

 

Medische werkzaamheid Alstonia scholaris

In Alstonia scholaris zitten een hele reeks aan werkzame stoffen. De medisch-biologische actieve werking van deze boom zijn: 

 

  1. Antibacterieel, 
  2. Antischimmel, 
  3. Wormverdrijvend, 
  4. Pijnstillend,
  5. Anti-allergie,
  6. Beschermend tegen straling,
  7. Bloedsuikerspiegelregulerend,
  8. Antimalaria, 
  9. Anti-kanker
  10. Bloeddrukverlagend
  11. Antitumor en 
  12. Antileishmaniasis. 

Deze laatste werking is extra interessant want er bestaat nog geen goed medicijn tegen leishmaniasis. Artsen doen er soms drie jaar over om deze ziekte te genezen.

De bast wordt vooral gebruikt maar ook de bladeren hebben medicinale eigenschappen. 

De bast en de bladeren zijn vooral erg bitter. Deze stoffengroep werken tegen parasieten. Vrijwel alle bittere stoffen van direct plantaardige oorsprong hebben een dodelijke werking op de malariaparasiet. 

Vroeger was malaria een moeilijk geneesbare ziekte. Maar het blijkt dat malaria eenvoudig te genezen en voorkomen is als je vaak genoeg een thee drinkt van een bittere plant zoals de 

 

Alstonia scholaris. als medicijn tegen malaria

 In West Papoea wordt de bast van de Alstonia scholaris vooral gebruikt tegen malaria. Soms wordt het gemengd met de bast van de langsatboom. Deze langsatboom geeft heerlijke zoete vruchten, langsats. 

Maar de bast, bladeren en de pitjes van de vruchten zijn erg bitter en hebben ook sterke antimalariawerking. Een infuus of thee zorgt voor bittere stoffen in ons bloed waardoor de parasieten worden geëlimineerd.


Geneesplanten zijn populair

Geneesplanten zijn in gebieden als West Papoea erg populair en bieden vaak betere genezing dan een regulier Indonesisch ziekenhuis, waarvan de meeste Papoea's zeggen dat je er zieker uit gaat dan dat je erin gaat. 

Men doelt dan op de vele bijwerkingen van medicijnen en de weinig hygiënische behandelmethoden die mensen risico op extra aandoeningen geven.

In de Afrikaanse farmacopeia is het familielid Alstonia Boonei een officieel anti-malaria middel. In elke plantenfamilie zitten vele van dezelfde werkzame stoffen. In China is de Alstonia angustifolia een officieel middel bij virusinfecties


Werkzame stoffen Alstonia scholaris

Hier volgt een opsomming van de meest belangrijke stoffen die in Alstonia scholaris voorkomen:
Akuammicine, akuammidine, alschomine, isoalschomine, alstonine, tetrahydoalstonine, scholaricine, pseudoakuammigine, angustilobine B, angustiboline B zuur, ditamine, echiditamine, echitinine, echitenine, lagunamine, leuconolaan, losbanine,  lochneridine, narceline, picraline, picrine, rhazimanine, scholaricine, scholarine, strictamine, tubotaiwine, vallesamine, triterpernen, a- amyrine, lupeol, alanine, cysteïne, glutamidezuur, methionine, proline, threonine, tryptofaan, vanillinezuur, aspartaamzuur, asparagine, astragaline, betuline, betulinidezuur, ferulazuur, kaempferol en quinoline alkaloïden.

 

Melkhout als bloeddrukverlager

De manier waarop Alstonia scholaris de bloeddruk verlaagt is via het ontspannen van de bloedvaten zelf. 

Het wordt een vasorelaxant genoemd, een ontspanner van de bloedvaten. Een team van Nigeriaanse en Maleisische onderzoekers heeft dit onderzocht.

Zij vermelden in hun onderzoek dat het volgende doel van de onderzoeksgroep is erachter te komen welke stoffen in Alstonia scholaris verantwoordelijk zijn voor de bloeddrukverlagende werking.


Inhoudsstoffen Alstonia scholaris

De bladeren van de Alstonia scholaris bezit over diverse sterke antioxidanten zoals polyfenolen, vitamine C, vitamine E, selenium, betacaroteen, lycopeen, luteïne en andere carotenoïden. Al deze stoffen bij elkaar kunnen vrije radicalen elimineren.
Vrije radicalen zijn de veroorzakers van ziekten zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, ADHD, Alzheimer, dementie en alle andere neurodegeneratieve ziekten.
Ook de schors van Alstonia scholaris bevat veel flavonoïden met sterke antioxidantwerking, zo blijkt uit ander onderzoek. 

Alstonia scholaris heeft vele werkingen in de traditionele geneeskunde en deze worden onderschreven door honderden wetenschappelijke onderzoeken. 

De meeste onderzoekers melden dat de antioxidantwerking van Alstonia scholaris zo sterk is dat het allerlei therapeutische toepassingen heeft.

  • 640px-Alstonia_scholaris_Kratie_Cambodia
  • 640px-Alstonia_scholaris_leaves_and_flowers
  • Alstonia_scholaris_flowers
  • Alstonia_scholaris_1
  • Alstonia_scholaris_leaf
  • Alstonia_scholaris_tree
  • Alstonia_scholaris_இலை
  • 640px-Krabi2623
  • Alstonia_scholaris_bud
  • MapChart_Map(5) kleiner

 


Staar genezen met Alstonia scholaris

Onderzoekers hebben aangetoond dat de bladeren van Alstonia scholaris leverbeschermende, antibacteriële en antioxidanteigenschappen hebben. De antioxidanten, vooral carotenoïden zijn dermate talrijk aanwezig dat ze staar kunnen genezen.
42% van alle blindheid wordt veroorzaakt door staar. Staar is een zeer voorkombare ziekte. Je moet alleen weten wat de veroorzaker is. 

En die is voor iedereen anders, want ieder lichaam is anders, maar er zijn wel diverse gemeenschappelijke factors. Gemeenschappelijke veroorzakers van staar zijn: geraffineerde suiker, supermarktbrood, vlees, vis, goedkope bakolie en frituurolie, margarine, medicijnen, milieuvervuiling, binnenshuisvervuiling door te weinig frisse lucht en uitstoot van verf, plastic spullen en elektrische apparaten, en lichamelijke blootstelling aan stoffen zoals schoonmaakmiddelen en cosmetica.

Al deze oorzaken dragen bij aan de aanwezigheid van vrije radicalen in ons lichaam, en deze zijn in het algemeen de veroorzakers van staar. 

Reguliere artsen zeggen dat staar met ouderdom te maken heeft, maar dat moet je zo zien: op een gegeven moment kan ons immuunsysteem de ophoping van vrije radicalen niet meer aan en worden sommige delen van ons lichaam niet meer voorzien van voldoende antioxidanten.

Als we genoeg groente en fruit zouden eten en ervoor zouden waken dat we de veroorzakers mijden, zal je geen staar krijgen. Vooral verse producten met veel vitamine A en anthocyaninen zijn zeer gezond voor de ogen. 

Omdat nu nog bijna niemand weet dat een tekort aan deze fytocomponenten de veroorzaker is van staar, hebben vele mensen deze aandoening, tot groot genoegen van de zorgindustrie, want staaroperaties en oogvliestransplantaties leveren een behoorlijke omzet op.

 

Kanker en Alstonia scholaris

De antioxidantkwaliteiten van Alstonia scholaris zijn mede behulpzaam in het voorkomen en genezen van kanker. Onderzoekers noemen een extract van deze boom chemopreventief. Dat betekent dat kanker voorkomen worden. Ze deden onderzoek op huidkankercellen bij muizen.

Ontstekingsremmende werking van Alstonia scholaris

Vele ziekten hebben te maken met ontstekingen en ziekten die hierdoor worden veroorzaakt kunnen zeer pijnlijk zijn. Extracten van Alstonia scholaris tonen aan dat ze ontstekingsremmend werken. In tegenstelling tot veel synthetische medicijnen hebben deze extracten nauwelijks bijwerkingen.
Een extract kan ervoor zorgen dat er minder histamine en prostaglandinen worden aangemaakt. Als deze stoffen minder aanwezig zijn in ons lichaam, hebben we minder pijn door ontstekingsreacties.
Het zijn vooral de sterk werkende flavonoïden in Alstonia scholaris die ervoor zorgen dat er minder prostaglandinen worden aangemaakt, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd op ratten.
Alstonia scholaris Blad en stam van de melkhout, foto: D Neethidoss

 

Cognitieproblemen en stress

Vrije radicalen kunnen ook zorgen voor geheugenverlies en andere cognitieproblemen. Als vrije radicalen allerlei organen aantasten dan heet dat oxidatieve stress. Maar ook de klassieke betekenis van stress is relevant voor Alstonia scholaris. Mensen met cognitieve degeneratie hebben meer last van stress.
Soms zijn mensen bang voor het krijgen van dementie, omdat ze erachter komen dat ze steeds minder begrijpen of inzien. Je kunt de angst wegnemen door allerlei gezond, breinversterkend voedsel en supplementen in te nemen.
De antioxidanten in vele voedselsoorten kunnen een medicijn tegen zijn, maar helaas eten de meeste mensen helemaal verkeerd, want we eten te veel geraffineerde producten. Preparaten op basis van Alstonia scholaris bevatten dermate veel antioxidanten dat voorkomen wordt dat we last krijgen van cognitieve problemen.


Alstonia scholaris tegen epilepsie

Ook epilepsie ontstaat door oxidatieve stress. Je zou zeggen: zorg er dan voor dat je veel groenten en fruit met antioxidanten eet, maar zo simpel ligt het niet. 

Het lichaam stuurt niet zomaar een stof naar de hersenen. Maar antioxidanten in Alstonia scholaris worden daar wel heen gestuurd en kunnen op deze manier het risico op epileptische aanvallen verkleinen. 

In Europa zou je rozemarijn kunnen gebruiken tegen epilepsie. Ook moringa is een anti-epilepsiemiddel.


Alstonia scholaris tegen diabetes

Alstonia scholaris kan de bloedsuikerspiegel reguleren. Dat gebeurt niet door de pancreascellen meer actief te maken. Daar zijn andere planten voor. Verder zitten er geen insuline-achtige stoffen in deze plant zoals inuline. De bast van deze boom heeft een andere werking.
Het kan de insulinesensitiviteit van lichaamscellen verhogen. Mensen met diabetes hebben niet zelden last van insulineresistentie. Er wordt dan wel insuline aangemaakt maar het wordt niet opgenomen. Daardoor blijft de suiker te lang in het bloed, net zo lang dat het aan de lever wordt afgegeven die er vervolgens levervet van maakt.
Dat is de reden dat deze mensen groter risico hebben op overgewicht. Wanneer de lichaamscellen weer insuline accepteren, dan kan de suiker worden verbrand. Alstonia scholaris helpt daaraan mee.

 

Antikankerwerking van melkhout

Alstonia scholaris heeft een antikankerwerking. Het stopt de groei van tumors. Hoe dat precies in zijn werk gaat, weten onderzoekers nog niet. 

Maar het is te verwachten dat de antioxidantwerking meespeelt. Ook kan het hoge aantal alkaloïden in Alstonia scholaris verantwoordelijk zijn voor de kankerremmende werking, zo melden Indiase onderzoekers.

Alstonia scholaris Typische bladgroei van astoniasoorten, foto: D Neethidoss

Antibioticaverbeterende triterpenoïden

Doordat er te veel antibiotica wordt gebruikt in de wereld, raken steeds meer bacteriën resistent. Dat betekent helaas ook dat bacteriën een antibioticum gebruiken als voedsel. De bacteriën worden daardoor nog sterker van antibioticum, in plaats ervan dat ze gedood worden.
Artsen worden er soms hopeloos van, want het lijkt erop dat dit uiteindelijk zal leiden tot een wereld waarin antibiotica niet meer helpen en bacteriën vele ziekten, waaronder dodelijke, kunnen veroorzaken, zonder dat we er iets tegen kunnen doen. Nu is het gelukkig zo dat er veel natuurlijke antibiotica bestaan.
Er wordt steeds vaker onderzoek gedaan naar planten met antibioticumwerking zoals ook de Alstonia scholaris. De antibiotische plantextracten worden vervolgens gegeven in samenwerking met kunstmatige antibiotica. Het blijkt dan dat de bacteriën wel weer vernietigd worden door dit mengsel.
Maar of dat is dankzij of ondanks dat er kunstmatige antibiotica in zit, is niet te zeggen. Het zou eigenlijk veel logischer zijn om uitsluitend op zoek te gaan naar natuurlijke stoffen tegen bacteriën, want er is nog nooit een natuurlijke stof geweest waarvoor een bacterie resistent werd. Resistentie vindt alleen plaats bij synthetische, door de mens gemaakte antibiotica.

 


Bronnen bij artikel over Alstonia scholaris

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto blad en stam: D Neethidoss
  • Foto bladgroei: D Neethidoss:
  • KopfotoD Neethidoss
  • Overige foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5