Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Het paleodieet, eten zoals in de Steentijd

Het paleodieet wordt ook het steentijddieet genoemd. Paleo komt van paleolithicum, wat een ander woord is voor de oude steentijd. Het idee wat achter dit voedingspatroon zit is dat veel welvaartsziekten worden veroorzaakt doordat we producten eten die geproduceerd worden door de voedselindustrie. Ons lichaam is niet mee geëvolueerd met de culturele ontwikkeling van de afgelopen 12.000 jaar. 

Doordat we vulling eten uit het westerse voedingsdieet, wat in hoge mate is gesynthetiseerd, hebben we een hoog risico op allerlei ziekten.


Mensen aten geen fabrieksvoer

Wat in ieder geval zeker is, is dat mensen in de Steentijd geen industrievoedsel met synthetische toevoegingen at. Allerlei blikvoer en voedsel verpakt in plastic at men ook niet. Het is bekend dat microplastic in blikwanden en waterflessen in het drinken en eten terecht komt. Dat is uiteraard niet gezond. Als je alleen maaltijden maakt van granen, knolgewassen, bloemengroenten, fruit, kruiden, noten, peulvruchten en zaden, dan is dat altijd een stuk gezonder dan voorgekookte, nutriëntarme, voorverpakte maaltijden uit de fabriek, waarin plastic residuen zitten. Voorverpakte maaltijden eten is één van de vele manieren om plastic te consumeren..


Onze voeding verandert snel, maar ons lichaam niet


Voeding verandert maar ons lichaam niet

Op zich zit er veel waarheid in de paleodieetredenering redenering dat ons eten snel verandert en ons lichaam niet. 

Het menselijk lichaam krijgt pas 100 jaar lang te maken met allerlei synthetische stoffen die door middel van voeding en medicijnen tot ons komen. 

De invulling van het paleodieet is echter gebaseerd op dubieuze aannames. Het paleodieet gaan uit van een aantal andere premissen die volkomen uit de lucht komen vallen maar die wel redelijk klinken. De meest in het oog springende premisse is 

Vroeger aten mensen geen granen, geen zuivel en geen peulvruchten maar alleen groenten, fruit en vlees. 

Er zijn onvoldoende bewijzen om deze bewering te staven.


Geen hoogstaande cultuur?

Een andere aanname is dat mensen in het steentijdperk geen hoogstaande cultuur hadden. Vraag is dan hoe zijn de piramiden ontstaan, zonder dat er een hoogstaande cultuur was? Hoe is Stonehenge gebouwd? En waarom zijn alle tempels gebouwd op nog oudere gebouwen? De piramiden bevatten  zwaardere stenen dan een moderne hijskraan kan tillen, dus er moet een andere hoogstaande cultuur zijn geweest, voor zover je ons huidige niveau hoogstaand kunt noemen. 

Er zijn legio megalithische plaatsen verspreid over heel de wereld. Dus de kans is zelfs groot dat het een wereldwijde cultuur was.


Het paleodieet bestaat voor 55% uit vlees of vis en 45% uit zaden, groente en fruit.


Megalithische bouwwerken van jagers-verzamelaars?

Het paleodieet gaat uit van een aantal veronderstellingen omtrent de geschiedenis, die geen wetenschappelijke onderbouwing hebben. Een belangrijke veronderstelling is dat er vroeger jagers-verzamelaars leefden zonder vorm van hoogstaande cultuur. Er zijn echter allerlei megalithsche bouwwerken op aarde die gedateerd worden in de steentijd, 12.000 jaar geleden. Ook zijn een groot deel vrij snel na de steentijd gebouwd. Deze megalieten zijn wereldwijd gebouwd en de meeste ervan kunnen niet worden gereproduceerd met onze huidige technieken. 

Het is een veilige argumentatie om te concluderen dat er vroeger een meer hoogstaande cultuur was dan tegenwoordig. In die tijd konden mensen blijkbaar stenen van honderdduizend kilo honderden kilometers vervoeren en vervolgens op de millimeter precies op hun plek leggen, iets wat de moderne mensheid anno 2012 nog steeds niet kan nadoen, zelf niet met de meest geavanceerde hijskranen. Direct gelieerd hieraan kunnen we concluderen dat als we niets wisten hoe de ¨steentijdmensen¨ dit bouwden, we ook niet wisten wat ze aten want daarvan zijn veel minder bewijzen die de tand des tijds hebben overleefd. Een dieet baseren op voeding van de mens uit de steentijd is pure speculatie.


Mensen aten vroeger geen granen?

Het Paleodieet gaat uit van de veronderstelling dat mensen vroeger geen granen aten. Granen zijn echter altijd voorradig geweest als makkelijk verkrijgbaar voedsel. Graansoorten groeien zowel rond de evenaar als in de koudste gebieden ter wereld. De Soemeriërs leefden zo´n 10.000 jaar geleden en hadden honderden recepten om brood te bakken. 

Aanhangers van jet paleodieet plaatsen de steentijd 12.000 jaar geleden. Dat zou dan plotseling ingevoerd moeten zijn aangezien granen 2.000 jaar ervoor niet werden gegeten (volgens aanhangers van het paleodieet). Het zou met het oog op een voedselpatroon te ontwikkelen wat mensen vroeger gewoon waren eerder logisch zijn om de recepten van de Soemeriërs, oude Egyptenaren, oude Grieken en Romeinen te gaan maken. 

Daadwerkelijk paleodieet betekent: veel biologisch brood eten en alle producten met wit meel laten staan. Natuurlijk is het geraffineerde meel van de industrie iets heel anders dan biologisch meel wat vroeger enkel werd gebruikt. Maar dat betekent niet dat het verstandig is om tarwe, spelt, durum, haver, boekweit of gerst af te schaffen.
Mensen die het paleodieet volgen melden dat jarenlange kwalen binnen een paar maanden ophouden te bestaan. Het vasten met betrekking tot. geraffineerde meel en suiker heeft dus wel degelijk nut en zou wetenschappelijk onderzocht moeten worden.


Graszaad = graan

Granen komen voort uit grassen. Van veel soorten gras kunnen mensen de zaadjes eten, net als graan, Op Wikipedia stelt men dat granen 12.000 jaar geleden voor het eerst door mensen gegeten zijn, wat natuurlijk pure speculatie is, maar het geeft wel een mooie indicatie; blijkbaar is het steentijdperk volgens wetenschappers plotseling afgesloten toen men brood begon te bakken. 

Vele dieren voeden zich uitsluitend met gras en graszaden. Het is onwaarschijnlijk dat de diersoort ´mens´ zich onthield van het eten van gras. Het is een makkelijk voedsel wat altijd voorradig is. Gras groeit zelfs op Groenland en de Eskimo´s eten dan ook graag hun tarwegras in de vorm van dranken. 


Pure voeding is goed voor de gezondheid


Mensen eten wat ze dieren zien eten

Mensen overal ter wereld eten wat men dieren zien eten om het daarna zelf ook te proberen. Zo is dat kort geleden ook nog gegaan met bijvoorbeeld de ontdekking van koffie; eerst zag men dieren eten van de koffieboon. Het zelfde geldt voor aardappelen, toen die voor het eerst in Europa aankwamen. men vertrouwde het niet totdat men de dieren van aardappels zag eten. 

Ervan uitgaan dat steentijdbewoners geen graan of graszaden aten lijkt meer op een koppig volhouden dan logisch redeneren. Daarbij zouden alle granen slecht zijn. Dat is ten dele waar. Alle geraffineerde granen zijn slecht. In plaats van witte pasta kun je beter volkorenpasta eten, net als biologisch brood in plaats van wit brood, gedroogde vruchten of rietsuikersap in plaats van suiker en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Rietsuikersap kennen wij in Nederland niet maar in vele tropische landen worden rietsuikerstengels geperst tot een sapje. 


Vroeger raffineerden mensen niet

Er is geen enkel bewijs dat mensen vroeger geen granen aten maar het is wel hoogst aannemelijk dat mensen niet zo dom waren om tijd te besteden aan al het graan van de voedingsstoffen ontdoen waardoor het slecht verteerd wordt.


Granen zouden niet gezond zijn

Granen zouden ineens niet gezond zijn. Gras zou zichzelf beschermen doordat er toxinen genaamd lectinen in het zaad zitten en daarom zou graan, volgens het paleodieet ongezond zijn. 

Gras heeft zich echter gewapend tegen mogelijke vijanden doordat het zo snel groeit. Van zaadje tot gras waaruit zaad voorkomt neemt slechts enkele weken in beslag. Daar komt nog bij dat gras zich ook via het wortelstelsel kan uitbreiden. Gras heeft  toxinen nodig om zich tegen ´vijanden´ te beschermen, maar deze toxinen voor insecten zijn vaak de voedingsstoffen voor mensen. Denk hierbij ook aan fruit; de meeste voedingsstoffen alias insectwerende stoffen zitten in de schil.


Fytinezuur is gezond

Fytinezuur, wat in granen zit, is helemaal niet ongezond, zoals mensen die het paleodieet hanteren opperen. Het kan zelfs een medicijn zijn. 

Fytinezuur is een gefosforiseerde inositol en is in ieder geval een antioxidant, net als bijvoorbeeld vitamine C. Dat betekent dat het vrije radicalen elimineert, en zo de oorzaak van diverse ziekten wegneemt. De gemeenschappelijke oorzaak van alle ziekten is oxidatieve stress, en die wordt tegengegaan door antioxidanten. 
Wat wel ongezond is is supermarktbrood, maar op zich is graan niet ongezond. Supermarktbrood bevat veel suiker. 

Het brood wordt van wit meel gemaakt en dat wordt met verbrande suiker, ofwel caramel, bruin gekleurd. Daarnaast zit er suiker in al het brood om de structuur te verbeteren. Verder bevat het diverse E-nummers, jodium, geraffineerd zout en acrylamide of AGE. Dat is slecht aan brood, maar tarwe is dat niet. Biologisch brood is dan ook zeer gezond.


Wetenschap gebruikt kunstmatige lectinen

Daarbij worden lectinen die voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden, niet geabstraheerd uit granen; dat is te bewerkelijk. Ze worden door wetenschappers kunstmatig geschapen en vervolgens wordt er geconstateerd dat de kunstmatige variant van de tarwe lectine schadelijke werking heeft. Dat zegt niets over de natuurlijke lectinen, enkel iets over kunstmatigheid van stoffen in het algemeen. 

Uit allerlei wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kunstmatige vitaminen vrijwel geen voedingswaarde hebben en bovendien gevaren met zich meedragen. 


Lectinen om andere redenen onderzocht

Lectinenonderzoek spitst zich toe op het feit dat lectinen zich hechten aan stoffen in het lichaam. Medische wetenschappers doen onderzoek ernaar of kunstmatige lectinen gebruikt kunnen worden om medische stoffen exact aan van tevoren bepaalde lichaamsstoffen te binden. Het wordt helemaal niet onderzocht als zijnde een voedingscomponent in een peulvrucht of tarwekorrel.


Mensen aten vlees in het stenen tijdperk?

Mensen zouden vroeger dieren hebben gegeten. Daar gaan paleodiëtisten van uit. In het Paleodieet wordt naar verhouding veel gevogelte, vis en vlees geserveerd. In de wetenschap heeft men lang gedacht dat mensen omnivoren waren. 

De laatste tijd zijn veel wetenschappers daar anders over gaan denken. Er was altijd een kleine groep die erop wees dat de primaat die het meest op de mens lijkt, de orang oetan, 100% vegetariër is. Orang oetun is een woord uit het maleis en betekent letterlijk bosmens (Orang is mens en Utan = bos). De enige bewijzen van een orang oetan die vlees at, was een orang oetan die door mensen zijn opgevoed. Vlees eten is dus cultureel bepaald, en niet door natuurlijke noodzaak.

Dit is de grootste aapachtige ter wereld. Hij is sterk genoeg om allerlei dieren te doden maar hij gebruikt zijn kracht alleen om zaden en vruchten te eten. Dat staat niet alleen haaks op het evolutiedenken waaruit zou moeten blijken dat het uiterlijk van een dier tot stand komt door aanpassing aan de omgeving. Het spreekt ook tegen dat de mens een vegetariër moet zijn. 

Ons gebit is het meest treffende voorbeeld want daarin zitten precies dezelfde tanden als in het gebit van een orang oetan. Niks vlees eten, niks omnivoor, de mens was altijd vegetariër maar heeft later de culturele gewoonte aangenomen om vlees te eten. Overigens is er in de Joodse traditie een verhaal dat de Mensheid pas vlees begon te eten na de Zondvloed, 12.000 jaar geleden. 

Ook Max Heindel heeft in zijn boek 'Kosmologie der rozenkruisers ' geschreven dat de mens pas 12.000 jaar geleden vlees begon te eten en dat dit een spirituele reden had. 

Volgens hem waren mensen zich vroeger bewust van hun vorige levens. Ze verhuisden met hun ziel naar een nieuw lichaam, en konden zich alles herinneren van hun vorig lichaam. Dat had echter een nadeel. Het doel va het leven is om uit het wiel van reïncarnatie te ontspringen, en door dit herinneren, werd dat doel nauwelijks nagestreefd. 

Men zag het als 'het eeuwige leven hebben we al bereikt, alleen veranderen we soms van lichaam'. Hierdoor blijft de mens aardgebonden. 

Door vlees te eten, vergeet de mens zijn herinnering aan vorige levens, en is er bij mensen meer de behoefte om los te komen van de reïncarnatiewetten. 


Wat aten we gisteravond?

Wie korter terugkijkt zal zien dat mensen in de moderne historie pas veel vlees zijn gaan eten in de jaren 60 van de vorige eeuw. In de tijd daarvoor vroeg men aan elkaar: wat ga je vanavond eten? Het antwoord was dan: bloemkool, boerenkool of sperzieboontjes

In de jaren 60, 70 en 80 begon het antwoord te verschuiven naar: vanavond eet ik biefstuk, gehaktbal of paardenvlees. Tegenwoordig eet men weer minder vlees en ligt de nadruk weer op groente of pasta, rijst of aardappelen als men antwoord wat te gaan eten.


Mensen kenden geen zuivel?

Mensen die het paleodieet aanhangen drinken geen melk en gebruiken geen daarvan afgeleide zuivelproducten. Nu zijn er overal ter wereld voorbeelden te vinden van mensen die samen met hun dieren leven en melk drinken en kaas en yoghurt maken. 

Allerlei traditionele culturen, waarvan de Masai het bekendst is, leven al duizenden jaren op melk als hoofdbestanddeel van de voeding. De Soemeriërs hadden 10.000 jaar geleden al melkkoeien, zo blijkt uit hun geschriften. 

Dat is dus vlak na de zogenoemde steentijd. Het feit dat dit oudste bewijs bestaat betekent natuurlijk geenszins dat men daarvoor geen melk dronk; het is gewoon het oudste bewijs en het zou wel zeer bijzonder zijn als de oudste bewijs exact samenvalt met het introduceren van melkkoeien in de geschiedenis van de mensheid. 

Melkkoeien moeten voor wie logisch nadenkt voordat het Soemerische bewijsstuk het daglicht zag ook hebben bestaan. Het is natuurlijk wel zo dat de melk tegenwoordig zo is geprocesseerd dat er een enorm verschil is tussen supermarktmelk en steentijdmelk. In de steentijd reden er -waarschijnlijk- nog geen benzine-auto´s rond en werden de megalieten gebouwd zonder gebruik te maken van vervuilende industriële technieken. 

Uitlaatgassen en industriële uitstoot zijn verantwoordelijk voor een voortdurende verontreiniging van graslanden waar koeien van eten. Gelukkig is er biologische melk waar geen groeihormonen in zitten.


Hormonen

Behalve dioxine zijn er andere factoren waarom melk de afgelopen tweehonderd jaar ongezonder is geworden. De technieken om machinaal te melken zorgen voor veel wonden waardoor etter in de melk komt. 

De koeien worden platgespoten met hormonen die allemaal in de melk komen. Koeien worden als productie-eenheid gezien. De laatste jaren zijn er allerlei wetenschappelijke onderzoeken die nu wel eens wilde verklaren waarom biologische melkkoeien zoveel melk gaven. 

Het antwoord lag in: persoonlijke aandacht, individueel benaderd worden en de koe respecteren en niet als nummer zien. Daar zit het verschil, niet in het afzweren van zuivel als voeding zoals mensen die het paleodieet volgen doen.


Alleen vers eten

Een goed aspect van het paleodieet is het feit dat mensen alle voorbewerkte producten en uit potjes, zakjes, doosjes en bakjes kunnen laten staan. Ook al waren de culinaire technieken van Egyptenaren en Soemeriërs vrij hoog, waarschijnlijk beter dan de onze, toch gebruikten ze voornamelijk verse en op natuurlijke wijze verkregen producten. 

Men at gedroogd fruit als snoep, en zoette het eten met droog fruit, wat mensen die vandaag de dag een raw food dieet volgen ook doen.


Reclame voor biovlees

Het paleodieet heeft veel kritiek te verduren. De meeste van de critici zijn pleiters voor de voedingsindustrie, anderen zijn pleiters voor het vegetarisme. 

Puur wetenschappelijk gezien hebben de vegetariërs het gelijk aan hun zijde; mensen waren volgens een groot deel van de huidige wetenschappers vroeger geen vleeseters omdat zowel hun gebit als het spijsverteringsstelsel helemaal gemaakt is op het nuttigen van plantaardig voedsel. 

Dat wordt ook bevestigd door groepen mensen die nog steeds in steentijd omstandigheden leven. Zij eten met mate vlees en het maakt zeker geen 55% van het dagelijks menu uit. 

In feite is het paleodieet een reclamezuil voor de bio-industrie, die nog maar 100 jaar bestaat. pas sinds de bio-industrie kan de mens dagelijks vlees eten, want in de tijd daarvoor waren er gewoonweg geen genoeg dieren om te eten. 

Pas na de Tweede Wereldoorlog zijn mensen dieren i concentratiekampen gaan stoppen en is zo de bio-industrie ontstaan. 


Bronnen bij artikel over paleodieet

  • Fytinezuur is gezond: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27272247/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet
  • http://milk.procon.org/view.resource.php?resourceID=000832
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Paleolithicum
  • http://www.hetpaleodieet.nl/home-2/
  • Overige foto´s: Wikimedia commons