Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Sapkuur tijdens het vasten

Plus een lijst van ruim 50 fruitsoorten die je kan gebruiken


Vasten betekent alleen het onthouden van voedsel, en dat hoeft beslist niet het onthouden van dranken te zijn. We zijn en blijven rivieren, en door het vasten worden juist de blokkades opgelost die de stroming van de rivier deden omleiden.

Theedranken of warm water zijn een goed middel, maar gebruik geen zwarte thee. Kruidenthee kan extra gezond zijn omdat sommige kruiden een werking van een orgaan ondersteunen, en vele mensen hebben een orgaan dat minder goed werkt.


Sapvasten

Een andere manier van vasten is een sapkuur. De sapkuur of sapvasten is wat makkelijker voor de meeste mensen dan hardcore vasten, en alleen warm water drinken. 

Een sapkuur kun je ook doen als je op kantoor werkt en je allerlei intellectuele handelingen moet verrichten, zonder dat je last krijgt van hongergevoelens. 

Maar dan moet je wel een zeer gezond sap zelf maken. Hier volgt een recept van een sap gemaakt met een slowjuicer dat vrijwel iedereen lekker vindt, tenminste, schrijver dezes is nog niemand tegengekomen die het niet lekker vindt.


WOAP-sap (wortel-appelsap)

Benodigdheden voor een liter

 • Snijd alle wortel en appel in grote stukken die in de blender kunnen. De gemberwortel past er vaak makkelijk in als je hem alleen een stukje afbreekt. De limoen kun je desgewenst persen en erbij doen, maar het is ook mogelijk om deze te splitsen en mee te juicen. Zorg dan wel dat je de pitjes eruit haalt, anders wordt de sap te bitter.
 • Doe alle fruit en groente in de blender en wacht totdat alles geperst is. Aan het eind kun je een half glas water erbij voegen om de restjes te juicen. Als het goed is, is de juice een mooi glad sap, maar om het nog mooier glad te maken, kun je het kort in de blender doen, dan zullen de restjes vruchtvlees in het sap zich niet meer van het water scheiden als de fles lang stil staat. Het wordt dan een mooi geheel met knaloranje kleur. Je hebt nu een liter puur groente- en fruitsap gemaakt, op het halve glas water na, en dit kun je gedurende een dag opdrinken.
 • Maak gelijk de slowjuicer weer schoon zodat je de volgende keer direct aan de slag kan om een nieuw sap te maken.  
 • Dit sap is als je het in een speciale juice tent koopt omgerekend 15 euro per liter. Maar als je het zelf maakt, kost het vaak niet meer dan 4 tot 5 euro per liter.
 • Gebruik een glazen fles. Bij het artikel over voedingsstoffen is informatie gebruikt uit een wetenschappelijk artikel dat vertelt dat plastic flessen de vitamine-inhoud sneller doen verminderen dan glazen flessen. De PDF van het wetenschappelijk team is bijgevoegd. 


Voordelen van sapkuur

Het voordeel van een sapkuur om mee te vasten is dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt, net zoveel als wanneer je eet, zodat je gewoon dagelijkse activiteiten kunt verrichten. De wortel in dit sap is een stimulans voor de lever. De lever gaat beter werken, waardoor het lichaam zichzelf reinigt. Daarnaast worden ook de slakken, restjes voedsel, in de darmen weggenomen doordat je alleen sap drinkt en geen vast voedsel eet.

De appel geeft veel energie, vooral aan de hersenen, waardoor je allerlei hersenwerk goed kunt uitvoeren. De gember is een verwarmend middel, wat vooral de ontstekingen in de darmen, die iedereen heeft, tegengaat. Limoen maakt de fles sap minimaal 3 dagen houdbaar, maar het is toch aan te raden om een liter sap in één dag op te drinken.


De limoen zuivert

De limoen is bij uitstek een zuiverende fruitsoort. De bitterstoffen erin zijn een stimulans voor de lever, maar kunnen alle soorten gifstoffen in ons lichaam onschadelijk maken. In al deze vier voedingsstoffen zitten veel antioxidanten, stoffen die vrije radicalen uitschakelen en op die manier ontstekingen voorkomen. Het is goed om te weten dat elke ziekte begint met ontstekingen op celniveau dat oxidatieve stress wordt genoemd, dus wanneer we ontstekingen in het algemeen voorkomen, dan werken we met voedsel als medicijn.

's Avonds kun je kiezen voor een lichte maaltijd, als je slechts gedeeltelijk vast,  of als je echt een paar dagen een sapkuur wilt doen, voor een andere sap, met meer groenten.


Voordelen van vasten

 1. Lichaam richt zich op genezen, herstel van problemen.
 2. Lichaam reinigt door enkel gebruik van thee of warm water.
 3. Geest en lichaam onttrekken zich aan dagelijkse cirkelgang.
 4. Ons lichaam, en ook onze geest of hogere lichamen, kunnen weer in balans komen.


Lichtomzettingen zijn liefdesomzettingen

Spiritueel leven betekent vooral richten op de liefde, en inzien hoe de liefde werkt in de kosmos. De zon laat planten groeien die we eten. Dit zonlicht is een vorm van liefde. En wij eten dus lichtomzettingen, die we ook kunnen benoemen als liefdesomzettingen.

Bij liefde wordt vaak gedacht aan wat er in een slaapkamer zich afspeelt tussen twee mensen, maar dat is geen liefde maar lust. 

Zelfs als we daar heel gewichtig over praten en redeneren, "Nee hoor, bij ons is het echte liefde", dan kunnen we dat zien als een legitimatie om lust te hebben. Slaapkamerliefde kan snel in zijn tegendeel omkeren en leiden tot wederzijdse haat, afkeer en walging.

Pas wanneer beiden een gedeelde liefde hebben, dat kan van alles zijn, deelt men in het geluk van het samenzijn, en dan komen de gebeurtenissen tussen de lakens niet meer op de eerste plaats. Het gedeelde Liefdesleven kan vaak in de mooiste vorm van liefde culmineren als het onderwerp van liefde de universele oorsprong, of de Goddelijke harmonie betreft.

Veel relaties gaan stuk op het feit dat het alleen gebaseerd is op sexuele aantrekkingskracht, maar dat de minnaars emotioneel, rationeel, geestelijk, en spiritueel niet bij elkaar passen.


Vasten is je onthouden van alles wat slecht is voor mentale en fysieke gezondheid


Fruit vast goed 

Terug naar het fruit dat aan de bomen hangt. Er zijn veel soorten fruit die tot een sap kunnen worden verwerkt. Hieronder zie je een lijst van 51 links naar fruitsoorten die op lichtplant staan. Bij elk fruit staat de medicinale toepassing vermeldt. 


 1. Actinidia chinensis Gele kiwi en groene kiwi
 2. Adansonia digitata baobab
 3. Annona muricata Zuurzak
 4. Artocarpus heterophyllus Jackfruit
 5. Carica papaya Papaja
 6. Citrullus lanatus Watermeloen
 7. Citrus paradisi Grapefruit
 8. Citrus reticulate Mandarijn
 9. Citrus sinensis Sinaasappel
 10. Cucumis melo L. Cantaloupe meloen
 11. Diospyros kaki Kaki
 12. Euterpe oleracea Acaibessen
 13. Fragaria ananassa Aardbei
 14. Garcinia mangostana Mangistan
 15. Litchi chinensis lychee
 16. Malus domestica appel
 17. Malpighia Emarginata Acerola
 18. Mangifera indica Mango
 19. Melicoccus bijugatus Knippa
 20. Morinda lucida of Morinda citrifolia, Noni
 21. Morus alba Moerbeien
 22. Musa x paradisiaca Banaan
 23. Nephelium lappaceum  ramboetan
 24. Passiflora edulis Passievrucht
 25. Persea americana Avocado
 26. Phoenix dactylifera Dadels
 27. Phyllanthus acidus Grosella
 28. Physalis angulata Lampionplant
 29. Prunus armeniaca Abrikoos
 30. Prunus avium Kersen
 31. Prunus cerasifera kerspruim
 32. Prunus cerasus zure kersen
 33. Prunus domestica Pruimen
 34. Prunus persica var. Nectarine
 35. Prunus persica perzik
 36. Psidium guajava Guave
 37. Punica granatum Granaatappel
 38. Pyrus communis Peer
 39. Ribes nigrum Zwarte bessen
 40. Ribes rubrum Rode bes
 41. Ribes uva-crispa Kruisbes
 42. Rosa canina Rozenbottel
 43. Rubus fruticosus Braam
 44. Rubus idaeus framboos
 45. Sambucus nigra Vlierbessen
 46. Sorbus aucuparia lijsterbes
 47. Vaccinium corymbosum Blauwe bes
 48. Vaccinium macrocarpon cranberry
 49. Vaccinium myrtillus blauwe bosbes
 50. Vaccinium vitis-idaea Rode bosbes
 51. Vitis vinifera Druif


Artikel 32 Overige geraffineerde voeding 

Meditatie 24 Fruit en kruiden gebruiken in de cosmetica 

Leven van licht, lucht en omzettingen