Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van walnoten

Latijnse naam: Juglans regia

Juglans regia Walnoot is een zeer gezonde en vooral lekkere nootsoort

Walnootbomen groeien uitstekend in Nederland en België. De walnoot is van oudsher een medicijn bij diverse ziekten. Naast de vrucht zijn de schors en het blad bekend om hun medicinale werkingen. Een walnoot hoef je niet van de boom te plukken, medio augustus vallen ze op de grond, maar ze hebben dan een dikke groene buitenschil waarvan je handen donkerbruin verkleuren als je ze openmaakt.

Wat je dan kunt doen, is de walnoten verzamelen en op een stapel leggen in een hoekje van je tuin. Na enkele weken is de zachte groene buitenschil weggerot en hou je de bekende harde, houtige walnootschil over.


Walnoot tegen Alzheimer

Onderzoekers melden dat walnoten een potentieel medicijn zijn tegen verdere neurodegeneratie die optreedt bij personen die lijden aan de ziekte van Alzheimer

Oxidatieve en nitrosatieve stress in de hersenen wordt tegengegaan door stoffen in walnoot. In het midden van de hersenen, in het centraal zenuwstelsel, zitten dopaminergische neuronen, die verantwoordelijk zijn voor de dopamine-productie.

Bij Alzhheimerpatiënten zien onderzoekers dat de mensnen over minder dopaminergische neuronen beschikken, maar na toediening van een extract met walnoten worden de dopaminergische neuronen beschermd, en wordt vermindering van dopamine voorkomen. 

Hierdoor wordt vermindering van cognitieve vermogens tegengegaan, en allerlei andere symptomen die de ziekte van Alzheimer kenmerken.


Walnoot verlaagt cholesterol en bloeddruk

Uit een studie blijkt dat slechts een kleine verschuiving in het dieet al kan leiden tot grote medicinale gevolgen. 

Wanneer verzadigde oliën niet meer ingenomen worden, dat zijn eigenlijk allerlei industrieel geprocesseerde  bakoliën uit de, supermarkt maar men gezonde oliën, met name walnotenolie, maar ook saffloerolie en lijnzaadolie daarvoor in de plaats neemt, dan ontstaat er een verlaging van oxidatieve stress, en dat is de grondoorzaak van alle ziekten, zo ook Alzheimer.  Verder zorgt het voor verbetering van de bloeddruk. Daarbij wordt het cholesterolgehalte wordt hierdoor verlaagd.

De onderzoekers zien dat andere studies ook al aantonen dat walnoten goed zijn om de bloeddruk te verlagen, zoals een studie die meldt dat het eten van 37 gram walnoten gedurende 6 weken.


Alfalinoleen in walnoot

In walnoten zit meer alfalinoleenzuur dan in hazelnoten, amandelen en kastanjes

Uit onderzoek blijkt dat walnoten goed zijn om regelmatig te eten om het gehalte aan meervoudige onverzadigde vetzuren zoals alfalinoleenzuur, en om de aanwezige ontstekingsremmende mineralen zoals magnesium en mangaan.

Slechts een matige dagelijkse inname van 56 gram per dag kan al het niveau meervoudige onverzadigde vetzuren omhoog stuwen. 

In Mediterrane landen krijgt men door olijfoliegebruik meer alfalinoleenzuur binnen, wat kan verklaren dat er in landen rond de Middellandse Zee, minder cardiovasculaire aandoeningen zijn. 

Landen die daar niet liggen, en waar extra vergine olijfolie minder voorradig of erg duur is, zouden hun meervoudige onverzadigde vetzuren uit walnoten kunnen halen.


Vitamine E en aderverkalking

Aderverkalking komt vooral doordat vetten die zich hechten aan de aderwanden gaan oxideren en doordat de bloedvaten verstijven, of minimaal minder soepel en elastisch worden. 

Aderverkalking wordt door wetenschappers wel arteriële degeneratie genoemd, het aftakelen van de bloedvaten. 

De degeneratie lijdt tot schade aan het DNA, RNA, proteïnen, vetten en celwanden van de cellen die deel uitmaken van de bloedvaten. 

Hierdoor is uiteindelijk een verhoogd risico op een hartinfarct maar ook een herseninfarct of een beroerte.

Het oxidatieproces wat daaraan vooraf gaat staat in verband met al deze vormen van arteriële degeneratie, dus dat is een proces wat aangepakt moet worden, zo zien wetenschappers in onze tijd. 

Voor het jaar 2000 concentreerde men zich op symptoombestrijding maar steeds vaker zien onderzoekers in dat de oorzaak is gelegen in oxidatieve stress, die middels een dieetaanpak kan worden tegengegaan.

Vitamine E zit veel in walnoten en het lijkt er sterk o0 dat deze vitamine meehelpt om oxidatieve stress in de bloedvaten te bestrijden.

Onderzoekers zien dat 7 andere onderzoeken melden dat noten goed zijn voor allerlei parameters die te maken hebben met hartziekten, maar dat 4 onderzoeken geen verschil zien. In één van deze 4 onderzoeken werden gemengde noten en niet walnoten gebruikt. In deze gemengde notenmix zitten ook pinda's, die helemaal geen noten maar peulvruchten zijn.

Pinda's worden vaak gebakken in verkeerde olie voordat ze worden gegeten. 

In een ander onderzoek gebruikte men maar 20 gram noten per dag, en misschien is dat te weinig voor een medicinaal effect. Een ander onderzoek van deze vier keek alleen naar het gebruik van hazelnoten, en het kan zijn dat deze noten niet gezond zijn voor het hart.

De onderzoekers melden dat antioxidantrijk voedsel aderverkalking lijkt tegen te gaan, maar dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan.

Een foutje van de onderzoekers was dat men vertelt dat vitamine E veel in noten zit, en dat dat een belangrijke stof is om de aders te beschermen tegen oxidatieve stress, maar uit een onderzoek blijkt dat suppletie met synthetische vitamine E juist andersom werkt, dat hierdoor het risico op hartinfarct wordt vergroot. 

Men noemt dit een contradictie, en begrijpt niet hoe dit mogelijk is.

De onderzoekers beschouwen natuurlijke vitamine E en synthetische vitamine E als dezelfde stof, terwijl andere wetenschappers zien dat natuurlijke vitamine E wel helpt en synthetische vitamine E risicoverhogend werkt wordt hartproblemen. 

Het foutje om synthetische en natuurlijke vitaminen aan elkaar gelijk te stellen wordt nog steeds gemaakt door onderzoekers ondanks dat dit een sterk verouderd inzicht is.


Juglans regia Walnoten in de dop


Mineralen in walnoten

Een onderzoek meldt dat in noten vaak veel kalium, magnesium en calcium zit en dat deze mineralen allerlei gezonde werkingen hebben. Ze verbeteren de gevoeligheid van cellen voor insuline, ze reguleren de en ze helpen mee aan de vasculaire reactiviteit, wat de mate is waarop bloedvaten reageren op externe stimuli. Hierdoor wordt de bloeddruk beter gereguleerd.

Terwijl nariumchloride of keukenzout juist het risico op hartproblemen vergroot, zijn het deze mineralen die het risico op hartproblemen verlaagt. Doordat walnoten over veel kalium beschikken, zijn ze een uitstekend middel om de bloeddruk te reguleren.


Magnesium en walnoten

Wat magnesium betreft blijkt uit 40 onderzoeken onder mensen dat hartinfarct, hartfalen en allerlei vroegtijdige doodsoorzaken door cardiovasculaire aandoeningen verminderd wordt als magnesium een relatief veel ingenomen wordt. Walnoten behoren tot de voedingsstoffen met de hoogste magnesiumgehalte, en verlagen het risico op metabool syndroom, diabetes en hoge bloeddruk, ziekten die een verhoogd risico geven op dodelijke hartproblemen.


Y-tocoferol in walnoten

In walnoten zit veel y-tocoferol, en dat is in tegenstelling tot synthetische tocoferolen een gezonde stof die het hart beschermt, melden wetenschappelijke onderzoekers. Y-tocoferol is een vitamine, vitamine E, die alleen wordt opgenomen als hij in vet zit in de ingewanden, en in walnoten zit genoeg vet om hem goed biobeschikbaar te maken. Her lijkt er sterk op dat y-tocoferol tegen kanker werkt, maar dat synthetische alfatocoferol juist kanker veroorzaakt, omdat het een pro-oxidant is. De natuurlijke stof y-tocoferol is een antioxidant die allerlei oxidatieve stress, met name in de lever tegengaat.


Melatonine in walnoten

Walnoten behoren tot het voedsel wat het meest over fytomelatonine beschikt, volgens een overzichtsstudie. Melatonine is een antioxidant en hormoon wat mensen zelf aanmaken en het staat het meest bekend als regulator van het slaap-wakenritme.

Minder bekend is dat het een antioxidant is met ontstekingsremmende werking, dat het obesitas tegengaat en dat het antikankerkwaliteiten heeft. Meer recent is naar voren gekomen dat melatonine een beschermende werking heeft op de hersencellen. Uit een onderzoek blijkt dat fytomelatonine een kankerbeschermende werkig heeft maar de synthetische melatonine niet. Verder is het opvallend dat fytomelatonine de slaap niet bevordert, zoals lichaamseigen melatonine pleegt te doen.


Alfalinoleenzuur in walnoten

Visvetten zijn gezond verklaard, omdat ze de goede gezonde vorm van vetten hebben. Uit onderzoek blijkt dat alfalinoleenzuur in walnoten over dezelfde bescherming beschikken tegen hartproblemen als visvetten. Alfalinoleenzuur verlaagt cholesterol, verbetert de stevigheid en elasticiteit van de wanden van de bloedvaten, verlaagt trombosegevaar, werkt tegen hartritimestoornissen en heeft een ontstekingsremmende werking.

Dit zijn allemaal werkingen die gevaar op cardiovasculaire aandoeningen verkleinen. Het blijkt dan ook dat wie regelmatig walnoten eet 31% minder kans heeft om cardiovasculaire aandoeningen op te lopen, zo laat een onderzoek weten.


Fytosterol en cholesterol

In walnoten zitten veel fytosterolen. Het blijkt volgens voedingsonderzoekers dat deze plantaardige sterolen de functies van lichaamseigen cholesterol overnemen. Dat betekent dat als we voedsel met fytosterolen eten, er minder cholesterol wordt gemeten in het bloed.

Fytosterolen werken aldus cholesterolverlagend. Nu is het wel goed om te weten dat sterolen ontstekingsremmende stoffen vervoeren in het bloed. Een lager cholesterolgehalte kan dus betekenen dat de fytosterolen zoveel ontstekingsremmende stoffen hebben vervoerd, dat het lichaam geen cholesterol meer hoeft aan te maken. Walnoten behoren tot de plantaardige voeding met de meeste fytosterolen.

Video over walnoten 


Walnoot en tussenschot beschermen hersenen

De walnoot is verpakt in een huls en de twee delen worden gescheiden door een tussenschot. 

Dit wordt ook wel septum genoemd. Het blijkt dat dit septum over allerlei antioxidantwaarde beschikt. 

Onderzoekers zien dat ratten die een snelle veroudering is gegeven door het toedienen van D-galactose, een soort enkelvoudige suiker die lijkt op glucose, weer kunnen 'verjongen' als ze een extract van of de walnoot zelf, of het tussenschot, een walnootseptumextract krijgen toegediend. 

Bloedparameters, lichaamsgewicht, de leverfunctie, de bloedsuikerspiegel, en parameters die de hersenwerking in kaart brengen verbeteren door het toedienen van een van deze twee producten. 

Men ziet dat oxidatieve stress wordt verminderd en dat bloedvettenoxidatie wordt tegengegaan door walnoot en het septum van walnoot.

De onderzoekers denken hiermee een middel voor de mens te hebben gevonden wat veroudering, of ouderdomsverschijnselen tegengaat. 

De mens wordt gemiddeld steeds ouder, zo ziet men, en dat leidt volgens hen tot een hogere prevalentie van de ziekte van Alzheimer, maar stoffen in walnoten en het septum kunnen ons tegen deze neurodegeneratieve ziekte beschermen.

Overigens kan het ook interessant worden gevonden dat dieren versneld verouderen van een soort suiker, D-galactose. 

Dit geeft eveneens aan hoe gevaarlijk het vergif suiker is. 

D-galactose in kleine hoeveelheden kan echter weer goed zijn voor de hersenen en de herinnering verbeteren, vooral bij mannen, zo blijkt weer uit een ander onderzoek. 

D-galactose is een stof die van nature in de hersenen zit. De bron waarin D-galactose in overvloed in zit is melk.


Is Alzheimer omkeerbaar?

De meest onderzoeken die zijn gedaan naar de geneeskracht van walnoot, betreffen de hersenen. 

Walnoot blijkt de amyloïde plaque die de ziekte van Alzheimer kenmerkt tegen te gaan. 

Het kan zelfs amyloïde plaque opruimen, zo blijkt uit onderzoek op muizen. 

Het zou heel mooi zijn als dit ook voor mensen geldt want dat zou betekenen dat de zeikte van Alzheimer omkeerbaar is, en er zijn niet veel wetenschappers geweest die denken dat dat zo is. 

De meeste academische voedingswetenschappers zie in voeding een middel om het verloop van Alzheimer te vertragen.

Onderzoekers zie in ieder geval dat 


  • walnoten het geheugen verbeteren,
  • Het leervermogen verbeteren,
  • De motorieke coördinatie verbetert,
  • Angstgerelateerd gedrag tegengaat,
  • Oxidatieve stress vermindert, en
  • Neuroneceldood tegengaat.

De onderzoekers zien daarnaast dat de walnoot werkt tegen diabetes, wat in verband staat met de insulineresistentie die wordt opgeheven door walnoten. 

Insulineresistentie in de hersenen is ook een oorzakelijke component in de ziekte van Alzheimer, dat overigens door sommige wetenschappers hersendiabetes of diabetes type 3 wordt genoemd. 

Het is geen toeval dat diabetes het risico op de ziekte van Alzheimer sterk vergroot.


Walnoten zorgen voor je juiste gewicht

Nog steeds zijn er mensen die denken dat je van het eten van vette noten dik wordt. 

Maar dat is al jaren geleden ontkracht. De meervoudige onverzadigde vetten van walnoten zijn juist zeer gezond en zorgen voor het tegendeel, je blijft op gezond gewicht of je valt af, zo melden onderzoekers

Waar je wel dik van wordt is witte suiker, wit meel, glucose-fructosestroop en witte rijst

Verder helpen verzadigde supermarktoliën die rijk zijn aan transvetten zoals frituurolie en margarine om jou dik te maken.


Juglans regia Walnoten zijn zeer gezond


Walnoten verlaagt risico op diabetes type 2

30 gram noten zoals walnoten eten, gedurende 5 keer in de week zorgt voor een verminderd risico op diabetes mellitus type 2, zo blijkt uit onderzoek op ruim 83.000 vrouwen

Ook uit ander onderzoek, op 58.000 vrouwen en 79.000 vrouwen blijkt dat walnoten eten het risico op diabetes type 2 significant verlaagt. 

Een Mediterraan dieet met extra noten blijkt zelfs het diabetesrisico met 50% te verlagen.


Epilepsie, Parkinson en depressie

We hebben al gezien dat het verlies aan dopaminergische neuronen in verband staat met de ziekte van Alzheimer, maar ook andere hersengerelateerde ziekten staan hiermee in verband, zoals  de ziekte van Parkinson, depressie en epilepsie, zo zien onderzoekers

Mensen met dementie zijn ook vaak, in 20% van de gevallen, gediagnosticeerd met depressie, waaruit al een verband  blijkt.

In een onderzoek waar mensen 28 jaar lag werden gevolgd blijkt dat mensen die relatief veel walnoten eten een grotere interesse in vertonen om dingen te ondernemen, betere concentratievermogen hebben, meer energie hebben en minder in een toestand van hopeloze verlorenheid geraken, zaken die in verband staan met een depressie of aankomende depressie.

Daarnaast is het opvallend dat mensen die veel walnoten eten een 50% minder kans hebben op een beroerte. 

Uit al deze gegevens blijkt de hersenbeschermende werking van walnoten, die dus niet alleen geldt voor de mensen met Alzheimer, maar voor meer neurodegeneratieve ziekten.

Zelfs epilepsie blijkt te kunnen worden tegengegaan met walnoten. 

Overigens blijkt telkens weer uit onderzoek dat wanneer een plantmedicijn goed is tegen depressie, het ook goed is tegen epilepsie, dus hoewel deze ziekten totaal verschillend in symptomen zijn, moeten ze toch ergens in de hersens, misschien wel in de dopaminergische neuronen een overeenkomst hebben. 

Ook uit proeven op ratten die een epilepsie is gegeven blijkt dat het aantal epileptische toevallen vermindert als de ratten een dieet krijgen wat rijk is aan walnoten.

Uit een onderzoek blijkt verder dat ook stikstofoxide wordt geproduceerd bij epilepsie. 

Walnoten kan daarentegen de overproductie van stikstofoxide tegengaan, wat volgens onderzoekers een mogelijk kenmerk is van de medicinale werking van walnoten. 

Verder hebben wetenschappers ook foto's gemaakt van het neuronengebied van ratten die wel walnoot hadden gekregen en ratten die geen walnoot hadden gekregen. 

Het blijkt dat dat de ratten die op een walnootdieet zitten geen schade aan het neuronengebied laten zien.


Recepttips walnoten

  1. Maak eens een burger van walnotenpuree. Doe er wat boekweitmeel bij om het geheel steviger te maken. Maak het af met lekkere kruiden zoals tijm en rozemarijn.
  2. Gebruik walnootolie over een salade en doe het door een pot pindakaas die te droog lijkt te worden.
  3. Gebruik walnotenolie om brood in te dopen, of meng het met uitgeperste knoflook en doe het op biologisch brood.
  4. Meng walnoten eens door een stamppot zuurkool, samen met stukjes appel. Als je de zuurkool voor kinderen maakt, kun je er ook stukjes banaan doorheen doen om het wat zoeter te maken.
  5. Maak toastjes met roomkaas met kruiden en leg er een halve walnoot op.
  6. In elk recept waar ''gehakt'' in staat kun je walnotengehakt gebruiken. Je kunt walnotengehakt ook marineren, kort bakken en je kunt er ballen van draaien.
  7. Walnoten doen het goed door een groene salade.
  8. Walnoten zijn de ideale avondsnack.
  9. Neem eens een paar walnoten mee in je lunchbox, en snoep ervan op je werk, voor als je even trek hebt.
  10. Maak een suikervrije chocoladetaart, en doe walnoten bovenop ter decoratie. De vulling is heel simpel om te maken: meng bananen en cacao in een blender tot een vulling, en doe er geraspte kokos door om het steviger te maken.
  11. Pureer wat walnoten samen met pinda's in een keukenmachine en doe het in een potje, nu heb je een walnotenpindakaas gemaakt.
  12. Verzamel de tussenschotjes van walnoten en doe ze in een potje, om er later een thee van te maken.


Recept Walnotentapenade

Voor 1 potje


Bereidingswijze Walnotentapenade

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender en mix het tot een grove pasta. Serveer het met een broodje, op een roggebroodplakje of toastjes.

Lees verder:

Artikel 16 Verjongingskruiden 

Linum usitatissismum Lijnzaad of vlaszaad 

Helianthus annuus Zonnebloempitten 

Klassieke hoofdzonden
Boek der natuur
Het boek van Henoch
Noten en zaden