Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 
Vasten met gezond verstand

Als je stopt met vasten, is het beter om de eerste dag rustig te beginnen met eten, zoals alleen een soep eten. Wanneer iemand zich direct gaat volproppen, ontstaan er juist daardoor ziekten,of reageert het lichaam met braken. Vasten is een zware ingreep in je dagelijks leven, dus moet je het weloverwogen en met verstand doen.

Vasten werkt alleen dan goed als het een afgewogen beslissing is, gericht op het herstel van de balans in je zelf. Je voedingspatroon kan uit evenwicht zijn, en met vasten kun je weer in balans komen.


Vullen in plaats van voeden is onverstandig

Ongezond eten, onszelf vullen in plaats van voeden, is zeer onverstandig. We kunnen ons lichaam programmeren om alleen van gezond voedsel te houden en daarnaar te verlangen.

Eten is gezond, als we gezond eten, maar zelfs van te veel gezond eten kunnen we ziek worden als we te veel eten. Van weloverwogen vasten kun je bijna niet ziek worden, of je moet verkeerde keuzes maken door bijvoorbeeld ook geen warm water, kruidenthee te drinken of geen verse sappen te drinken. Ook moet je niet gaan vasten op een dag dat je veel lichamelijk werk gaat doen.

Een gezond sap dat je kan drinken is sap uit een slowjuicer. Als je drie appels in de slow juicer doet, heb je een glas heerlijk sap.

Ook sappen met citrusvruchten en citruspers zijn ideaal. Ze bieden veel gezonde stoffen en tegelijkertijd ontgiftende stoffen. Je kunt ook een smoothie maken met bijvoorbeeld peer, bleekselderij en banaan. Dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, rammelt niet van de honger, en je bent toch aan het vasten van je normale voedingspatroon.

Als je eenmaal aam sapvasten gewend bent, kun je misschien een keer vasten proberen met kruidenthee. Neem bij voorkeur thee met reinigende en ontstekingsremmende kruiden, zoals kaneel, anijs, steranijs, zoethout en stevia. Besef dat in kruiden voedingsstoffen zitten, en dat zelfs de geuren voeden.


Weloverwogen vasten

Vasten met gezond verstand, kan veel ziekten voorkomen, net zoals te veel eten veel ziekten kan veroorzaken. Vooral in onze maatschappij die gestoeld is op industrialisatie en versynthetiseerde producten is het belangrijk om te beseffen dat de ophoping van gifstoffen in ons lichaam voor veel problemen kan zorgen tijdens het vasten.

We krijgen gifstoffen in onze lichamen, ook als we gezond eten, alleen al door het leven in een moderne samenleving die gebaseerd is op industrie en het creëren van binnenruimtes zonder frisse lucht en puur zonlicht.

Vasten kan ook elke week; je zou elke week een dag of dagdeel kunnen inlassen waar je alleen kruidenthee drinkt. Dat is een stuk gezonder dan alsmaar doorgaan met het leven dat je leidt, en zien waar het schip strandt.

Daarnaast is vasten een soort impuls aan jezelf om zaken te overwegen, in plaats van doordraaien in de maalstroom der gebeurtenissen. Je maakt een pas op de plaats, en kan vanuit die positie beter bepaalde zaken in je leven overzien, en op grond daarvan een beslissing maken.


Vasten van de dagelijkse patroon

Vasten is breken met je dagelijkse vullingspatroon en beginnen met voeden.  Daarnaast is vasten ook breken met patronen in je leven die je tegenhouden in e ontwikkeling. Vasten kun je zien als even uitkijken over je leven. Laat je licht schijnen over wat je zelf doet. Je bekijkt wat je doet en denkt vanuit een standpunt van overzicht. Je kunt je vragen stellen als:

  • Hoe heb je je leven ingedeeld?
  • Vind ik geestelijke voldoening in de dingen die ik doe?
  • Zijn er dingen die ik graag wil doen, maar waar ik niet aan toe kom?

Zulke vragen kun je je stellen als je het dagelijks leven even loslaat en daarvan vast. En dat zijn ook de vragen waarmee iemand vaak zit als hij of zij ziek is. Dan gaan we ons leven overdenken. In populaire termen maken we dan een bucket list, een soort vergaarbak met dingen die we nog willen doen of kopen. Veel mensen hebben dan de neiging om een reis te willen maken, wat op zich al aangeeft dat we voelen dat we in steeds dezelfde rondjes draaien. Door een reis te maken slingeren we onszelf uit de kringetjes die we dagelijks draaien.


Elke sleur is dodelijk voor de levensenergie

Zelfs een superster die door iedereen wordt geadoreerd, en bakken met geld verdient, zal soms tot de conclusie kunnen komen dat zijn leven met elke avond weer een optreden, veel vliegtuigreizen, en vooral fans en ja-knikkers om je heen zo zijn beperkingen heeft.

Vaker de warmte van studiolampen voelen dan de warmte van de zon of een goede vriend, doet beseffen dat het leven meer dan een rondcirkelen in een benauwend kringetje is, waaruit het maar moeilijk loskomen is. Dat terwijl het hele leven een avontuurlijke reis kan zijn.


Wat houd je vast?

Bij het maken van je levensreis, zijn vaak allerlei factoren in jezelf, je eigen gedachten, maar ook zaken als sociale druk en het verwachtingspatroon van je omgeving, de ketens die je vasthouden, waardoor je als een rat blijft rondtollen in je zelf gemaakte tredmolen.

Uit deze tredmolen springen, en vervolgens uit je kooi, ofwel vasten van je dagelijks patroon, valt niet mee voor de mens. Daarom moet je je bewust worden wat je omlaag trekt.

Je leert jezelf beter kennen en wat je plek is in de verhouding tot je omgeving. Dat overzien kunnen hele bevrijdende ervaringen zijn. Je vast niet alleen van voedsel, maar ook van de gedachten die je hersens voeden.


Vasten is de materiële weerslag van stil zijn en goed voor spirituele ontwikkeling en optimale gezondheid


Heroverwegen van mechanismen

Vasten is een preventief middel om onszelf gezonder te maken. 

Het lichaam zelf weet wat de beste natuurlijke balans is, en door er steeds voeding of vulling in te stoppen, moet het lichaam harder werken om die balans te bereiken. 

Daarnaast biedt het vasten een soort heroverweging van ons leven.

We stoppen met mechanisch onszelf volstoppen, en dat heeft later ook zijn weerslag in tijden dat we niet vasten. 

Dan zullen we vaker nadenken voordat we iets in onze mond stoppen. 

Het heroverwegen van eetmechanismen door het vasten kan ertoe leiden dat we inzien hoe belangrijk het is om te stoppen met verkeerde voedingsgewoonten.


Verder lezen:

Artikel 31 Sapkuur tijdens het vasten 

Meditatie 19 Leer creatief zijn 

Leven van licht, lucht en omzettingen