Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Afrikaanse zwarte peper 

Deze peper is vernoemd naar het koninkrijk in Ghana, Ashanti peper

Latijnse naam: Piper guineense 

Piper guineense Foto Formax

Deze liaansoort is lid van de familie Piperaceae. In Ghana heet de plant Nsesaa. Het wordt Afrikaanse zwarte peper genoemd maar er zijn andere namen in Afrika zoals Ashanti pepper, Benin pepper en Guinea pepper. Ashanti peper is zowel lekker in culinaire creaties, als een sterk plantaardig medicijn tegen een groot aantal ziekten.

Vroeger werd Ashanti peper in Nederland verkocht, in de tijd dat Nederland samenwerkte met de koninkrijken die nu Ghana vormen. 

Nederland had geen koloniaal systeem in Ghana, maar een handelscontract met de Ashanti, een koninkrijk dat nu in Ghana en Ivoorkust ligt, het eerste handelscontract tussen een Europees land en een Afrikaans land. 


Piper guineense Geografische verspreiding Ashanti peper


Afrikaanse zwarte peper In de keuken

Afrikaanse zwarte peper of Ashanti peper ziet er nagenoeg gelijk uit als de zwarte peperkorrels die we kennen. De smaak is ook zeer vergelijkbaar en deze zwarte peper kun je op dezelfde manier gebruiken.


Recept Heb je peper in je thee?

Doe peperkorrels bij een thee, om het extra pit te geven. In India worden vaak chai-thee gemaakt. 

Meng zelf eens in een stenen vijzel een klein pijpje kaneel, peperkorrels, wat kruidnagels, karwijzaden en venkelzaad, en meng dit in de theepot met verse gember wat je op een keukenplank hebt klein gesneden. Zo maak je zelf een heerlijke thee van geneeskrachtige specerijen.


Recept Bouillon en soep met peperkorrels

Doe peperkorrels in het kookwater van soep, rijst of pasta. Zo wordt het kookwater een heerlijke bouillon die zo drinkbaar is, maar helemaal lekker smaakt na toevoeging van enkele andere kruiden zoals basilicumblad, citroengras en kruidnagel.
Kookwater bevat veel voedingsstoffen en zou je nooit weg moeten gooien. 

Je kunt het kookwater van rijst gebruiken om een nieuwe soep te maken. Door de peperkorrels heeft het al smaak gekregen. Stel je wilt ene gemengde groentesoep maken. 

Dan hoef je er vervolgens alleen wat gemengde groenten te snijden en door het kookwater te doen. Na een paar minuten kan de soep al klaar zijn.


Diaserie Ashanti peper

 


Traditioneel gebruik Ashanti peper

Deze plant heeft in de volksgeneeskunde van Ghana diverse medicinale toepassingen. 

De wortel kan als afrodisiacum worden gebruikt en wordt ingezet bij longproblemen. 

Het zaad wordt als eetlustopwekkend middel gebruikt. Het gaat daarnaast flatulentie, verkoudheid, catarre, gewrichtspijn en vleesbomen tegen. 

Het zaad de steeltjes en het fruit kunnen worden voorgeschreven bij reumatische aandoeningen, hoest en verkoudheid.


Medicinaal specerij

Nigeriaanse vrouwen gebruiken volgens een onderzoek deze pepersoort in een soep na een bevalling. De zaden worden voorgeschreven na geboorte van een kind om de baarmoedercontractie te verbeteren en daarmee de resten van de placenta beter te verwijderen. 

De zaden worden verder gegeten omdat ze gewichtsverlies zouden bevorderen.

Daarnaast wordt het op gewrichten gedaan tegen reumatische pijn en pijn op de borst. Verder is het een middel tegen tegen astma.
De olie, die kan worden gedestilleerd uit het zaad, wordt toegepast voor het maken van zeep en parfums. De bladeren worden ingezet om de menstruatiecyclus te reguleren. Het blad is een ingrediënt in een behandelmethode tegen onvruchtbaarheid bij de vrouw. De wortel en het fruit van  Piper guineense zijn een onderdeel van een remedie tegen sexueel overdraagbare aandoeningen, zoals gonorroe en syfilis.

Verschil tussen kruiden e specerijen

In het Nigeriaanse onderzoek wordt in de inleiding het verschil tussen kruiden en specerijen uitgelegd. 

Kruiden betreffen altijd bladeren van een plant, terwijl specerijen de overige delen van een plant betreft zoals de bloemen (kruidnagel), bast (kaneel), het zaad (komijn), de wortel (gember) of de stampers van een bloem (saffraan).

Specerijen worden vaak in de keuken gebruikt om voedsel lekkerder te laten smaken, terwijl ze zelf niet heel lekker zijn om los te eten. 

Specerijen kunnen, net als kruiden medicinaal worden gebruikt. Vele specerijen hebben medicinale werkingen. De onderzoekers laten weten dat in 40% van de voorgeschreven medicijnen een stof zit die eigenlijk uit specerijen komt, wat de importantie van specerijen onderstreept.

 

Blad en zaad Ashanti peper

In een studie naar de bladeren en zaden van Ashanti peper of Piper guineense lezen we dat deze belangrijke stoffen bezitten die goed zijn voor het immuunsysteem

De plant bezit zowel voedingswaarde als farmacologische kwaliteit. 

Het zaad bevat meer van de volgende mineralen: chromium, zink, ijzer, kalium, natrium en fosfor. Maar de bladeren bevatten weer meer magnesium, calcium, mangaan en koper.

 

Het ijzer in de peperkorrels is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de bloedverbeterende kwaliteit van Piper guineense. IJzer in bloed zorgt ervoor dat er meer zuurstof in het bloed komt, want ijzermoleculen binden zuurstof aan zich.
Magnesium is een belangrijke stof voor de spijsvertering omdat het helpt allerlei enzymen aan te maken. 

Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van botten en tanden. Magnesiumtekorten worden vaak gezien bij depressieve mensen, die vervolgens geholpen zijn als ze voedsel met magnesium innemen.

Sommige van zijn fytocomponenten kunnen abortus stimuleren dus daarmee moeten vrouwen rekening houden. 

Dezelfde stoffen helpen ook de baarmoeder schoon te maken na een bevalling doordat ze contracties opwekken. 

Piper guineense helpt om de baarmoederspieren de vorm aan te namen die ze eigenlijk zouden moeten hebben. 


Wetenschappelijk bewezen werkingen Ashanti peper

Verschillende onderzoeken laten zien dat de Ashanti peperkorrels tegen kanker werken. 

In China wordt het zaad gebruikt tegen epilepsie. Verder melden wetenschappers dat het zaad wordt aangewend in een behandeling tegen eczeem, verkoudheid en koorts.

 

Verschillende delen van de plant hebben diverse toepassingen. Het blad van de Piper guineense bevat een andere samenstelling van fytocomponenten en heeft daardoor andere medicinale toepassingen in de volksgeneeskunde. 

Het blad wordt ingezet bij ademhalingsziekten, reumatische aandoeningen, syfilis, flatulentie, en het is een middel om onvruchtbaarheid bij de vrouw tegen te gaan.


Piper guineense Foto Ji-Elle

Tegen mannelijke onvruchtbaarheid

Voor de man is het zaad een bewezen anti-onvruchtbaarheidsmiddel, want het werkt tegen te weinig aanmaak van sperma. 

Het fruit, ofwel het zaad, wordt gebruikt als een afrodisiacum door mannen. 

Er zit een verschil in medicinale voeding die goed is voor sperma-aanmaak en voeding die als afrodisiacum kan worden gebruikt. 

Vruchtbaarheid en libido zijn twee verschillende fysieke zaken, en beide worden door Piper Guineense verbeterd.

Op de wortels wordt gekauwd zodat er een sap vrij komt, wat wordt doorgeslikt. 

Dit sap is eveneens een afrodisiacum. De wortel wordt daarnaast gebruikt als kauwstokje dat de tanden schoonmaakt.


Bronnen bij artikel over Ashanti peper

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Wikimedia Commons
  • Kopfoto: Formax
  • Botanische tekening op geel papier: Jos. Fleischmann
  • Foto met naambordjes erbij: Ji-Elle
  • Tekening zwart op wit: J. Churchill, 1855
  • Foto peper aan de voet van Mirabelle: Rachad sanoussi
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3