Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Blaasontsteking voorkomen en genezen met natuurlijke middelen

Een urinewegontsteking of blaasontsteking kan mede worden veroorzaakt door de Escherichia Coli-bacterie. Het zorgt ervoor dat je vaker naar de w.c. moet of vaker aandrang hebt en dat de urine zelf witachtig kan zijn. Tegen deze ontsteking hoef je geen farmacologische middelen te gebruiken; natuurlijke middelen werken afdoende.


Blaasontsteking en antibiotica

Een blaasontsteking met natuurlijke middelen behandelen is wellicht niet wat een Nederlandse arts zou zeggen, maar de behandeling van artsen tegen blaasontsteking is met antibiotica.

Dat werkt bij lange na niet altijd goed, want veel mensen hebben ervaring dat een blaasontsteking erg lang kan duren, of 4 tot wel 5 keer per jaar terug komt, als met antibiotica wordt behandeld.

Je krijgt dan te maken met de vicieuze cirkel van antibiotica.

Sinds begin jaren 1990 schrijven biochemici als Geoffrey Cannon dat antibiotica toedienen bij blaasontstekingverboden zou moeten worden; het zou alleen bij potentieel dodelijke ziekten moeten worden ingezet, maar niet bij milde, ongevaarlijke maar lastige aandoeningen die met natuurlijke middelen uitstekend te behandelen zijn, zoals blaasontsteking.


Vrijen als oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van blaasontsteking. Het is goed om ze door te nemen zodat je weet wat de oorzaak kan zijn, om daarmee rekening te houden in de toekomst.
De oorzaak van een blaasontsteking of cystitis kan zijn: heel veel vrijen. Hierdoor kunnen vooral bij vrouwen bacteriën de urineweg binnen dringen.

Een andere oorzaak is dat darmbacteriën in de plasbuis kunnen geraken. Dat kan gebeuren via de onderbroek. Het kan ook voorkomen dat iemand op een verkeerde manier haar billen veegt waardoor darmbacteriën aan de ingang van de plasbuis terecht komen.

Al deze oorzaken leiden ertoe dat de E.coli bacterie of andere bacteriën zich hechten aan de wanden van de plasbuis.
Een blaasontsteking die wordt veroorzaakt door vrijen wordt ook wel honeymooncystitis genoemd.


Genezen met mannose

Mannose is een natuurlijke vruchtensuiker die de E. coli-bacterie bestrijdt. Als iemand met een blaasontsteking mannose inneemt komt dit uiteindelijk via de nieren in de urinebuis terecht en worden alle bacteriën weggespoeld.

Mannose neemt elke E.coli bacterie die het tegenkomt mee. Als de blaasontsteking aanhoudt dan is het gewenst om elke twee of drie uur mannose in te nemen. 

Mannose zit in supplementen maar ook in fruit als appels, sinaasappels, perziken, cranberries en blauwe bessen.


Cranberry, beste vrucht voor de blaas

Vooral in de cranberry of veenbes zit veel mannose; het om de twee uur innemen van deze vrucht doet een blaasontsteking genezen.

Je kunt zelfs cranberrysap uit een pak kopen dat helpt vooral preventief tegen blaasontsteking; maar de gewone zure vrucht die ook in Nederland te koop is, werkt meer genezend.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een blaasontsteking die twee glazen cranberrysap drinken binnen drie uur zichtbare vermindering van aanhechting van E.coli-bacteriën had.
Als je cranberry’s koopt is het belangrijk om niet de variant met suiker te nemen.

Omdat ze zuur zijn, doet de fabrikant soms suiker bij gedroogde cranberry’s, maar dat komt het medicinale effect niet ten goede.


Beredruif, preventief genezen met een supplement

Beredruif Beredruif

Beredruif is eveneens een prima middel tegen blaasontsteking. In een gerandomiseerd dubbelblind wetenschappelijk onderzoek onder 57 vrouwen die vaak last hadden van blaasontsteking bleek dat wie beredruifextract gebruikte een jaar lang was gevrijwaard van blaasontsteking.

In de controlegroep van mensen die een placebo kregen kreeg 23% van de vrouwen binnen een jaar een blaasontsteking.


Vlierbes en rode bosbes

Zigeuners genezen traditioneel blaasontsteking met vosbessen of rode bosbes (Vaccinium vitis-ideae). Men drinkt een thee van de blaadjes van de vossenbes.

Een andere bessenboom die de zigeuners gebruikten was de gewone vlierbesboom of Sambucus nigra.

Hiervan werd gedroogde en verkruimelde boombast gebruikt voor het zetten van een thee. De thee wordt gezet door een halve liter water met vlierbesschors 10 minuten door te laten koken en het water erna te zeven.

De thee wordt gedurende de rest van de dag gedronken met kleine beetjes.


Paddenstoel tegen blaasontsteking

Behalve het gebruiken van allerlei bessen worden in hert oosten paddenstoelen gebruikt om de plasbuis schoon te maken.

De Polyporus Sclerotium is een paddenstoel die de urineproductie met 62% verhoogt.

Hoe meer er wordt geplast, hoe schoner de plasbuis is. Deze paddenstoel bewees in laboratoriumopstelling om bacteriëngroei van onder andere E. Coli te verminderen.


Waterkers, beste groente bij blaasontsteking

Een andere wetenschappelijk bewezen geneeskrachtige groente tegen blaasontsteking is waterkers.

Uit Duits onderzoek blijkt dat dit net zo goed werkt als antibiotica, alleen de onderzoekers zien ook dat er minder bijwerkingen zijn, waardoor waterkers per saldo beter werkt dan antibiotica.

Je kunt daar uitgebreid over lezen in het boek 

De geneeskracht van waterkers.

De aanpak tegen herhalende blaasontsteking ligt dus op twee vlakken

  • -Bewust zijn van fysieke oorzaken
  • -Dagelijks voeding of kruiden innemen tegen blaasontsteking

Behalve enkele gedragingen voorkomen is het goed om meerdere kruiden en medicinale voedselsoorten te gebruiken. Door de variatie houd je het langer vol.
Als je vaker last hebt van blaasontsteking, dan is het belangrijk om ook in de periode dat je geen klachten hebt, elke dag wel een kruid te gebruiken tegen blaasontsteking.

De ene keer gebruik je waterkers als groente, de andere keer maak je een thee met beredruif blad, en een derde keer kun je cranberry’s gebruiken.

Wees eens creatief en maak een suikerloze cranberrytaart met stevia en gedroogde vruchten zoals abrikozen, dadels of rozijnen als suikervervangers. Zo maak je van je medicijn een feestmaaltijd.


Drink thee in plaats van water

Een tip is om voortaan nooit meer puur water te drinken, maar alleen warme thee en ijsthee op basis van de medicinale kruiden die in dit artikel genoemd zijn.

Sommige van deze kruiden zijn gratis uit de natuur te halen, of misschien wel uit je eigen tuin. Een vlierbes groeit bijvoorbeeld prima in Nederland, net als veenbes en beredruif.
Zet een thermoskan met warme thee zodat je op meerdere momenten van de dag iets te drinken hebt.

Natuurlijk hoef je niet alleen de kruiden te gebruiken uit dit artikel. 

Gember is een smaakvol kruid met een reeks aan medicinale werkingen. Het zorgt ook voor een beter microbioom en het remt ontstekingen.

Dat mag je ook gebruiken net als verse kaneel, kamille, kurkuma, rozemarijn, tijm, salie, oregano, venkelzaad, steranijs en anijs. Deze kruiden maken de thee lekkerder, maar ook gezonder.

Rode bosbes, tekening van William Catto uit 1914


Word je eigen arts

Steeds meer onderzoekers zien in dat patiënten zelf 'een beetje arts' moeten worden. Als patiënt voel je het eerst waar de pijn zit of wat het probleem is, en je merkt als eerst wat een oplossing met je doet.
Kijk wat voor jou het beste werkt qua smaak en medicinale werking. 

Sommige mensen hebben meerdere problemen. Stel bijvoorbeeld dat je vaker last hebt van maagkolieken, dan is venkelzaad of venkelblad een ideaal kruid om toe te voegen aan de thee,

As je last hebt van menstruatieproblemen, dan kun je kamille toevoegen als extra kruid aan de thee omdat dat krampen opheft en pijnstillend werkt. 

Word zo je eigen arts en stel je medicijn samen, zodat je net bij het minste en geringste bij een huisarts zit die je pillen voorschrijft met allerlei gratis bijwerkingen.
Kruiden bevatten vele stoffen en deze versterken elkaar in werking. 

Door wetenschappers wordt dat synergische of synergetische werking genoemd. Omdat lang niet al deze synergische werkingen in kaart zijn gebracht, is het goed om ze zelf uit te proberen.


Ren niet gelijk naar een huisarts

Als je zelf met kruiden een medicijn kan samenstellen zal dat veel problemen kunnen oplossen.

Bekijk eerst of je een vervelend lichamelijk probleem met kruiden aankunt, en stap als in laatste instantie naar de huisarts, helemaal in het geval van een relatief onschuldige blaasontsteking die verder niet dodelijk is, en vaak ook vanzelf weer verdwijnt.

Dat is precies wat de huisarts wilt; want hij of zij zit niet te wachten op iemand die met een klein pijntje direct een stoel in de wachtkamer komt opeisen. Er kan dan minder tijd worden besteed aan serieuze problemen.

Bronnen Blaasontsteking voorkomen en genezen met natuurlijke middelen


  • Boek: Geoffrey Cannon De nieuwe ziekteverwekkers
  • Boek: De geneeskracht van waterkers Thomas Dijkman
  • Tijdschrift Medisch Dossier Januari 2009