Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Aframomum alboviolaceum

Foto door T.K. Naliaka via Wikimedia Commons
Afromomum latifolium is een synoniem van Aframomum alboviolaceum, ook Aframomum sceptrum, is vaker gebruikt. Afromomum latifolium hoort tot de familie van Zingiberaceae, net als gember en kurkuma. In Ghana heet het Sensan. In het Engels wordt het large amomum genoemd. In Congo noemt men deze plant ntundu. Het fruit van deze plant kan gegeten worden.


Traditioneel

De bladeren van deze plant met lichtpaarse bloemen kunnen culinair worden gebruikt om eten mee te kruiden. Deze plant is een wild keukenkruid waarvan om medicinale redenen de wortel wordt gebruikt.

De wortels van dit kruid is een traditioneel middel bij hoest en vleesbomen. In Afrika groeien diverse soorten aframomum. Deze soort komt voornamelijk in Ghana voor en wordt verkocht op de lokale markten in Ghana.


Bladeren en zaden

Deze plant heeft verschillende toepassingen, variërend van voedsel tot medicinaal gebruik. De bladeren worden gebruikt als specerij en de zaden zijn een medicijn voor de maag. 

De zaden worden ook gebruikt om ingewandswormen mee te bestrijden.


Fruit

Het fruit van de plant kan worden gegeten. In fruit zit normaal gesproken relatief veel vitaminen, maar dit fruit bevat een hoge concentratie aan mineralen, met name kalium.

Foto door T.K. Naliaka via Wikimedia Commons


Plantaardig sikkelcelanemiemedicijn

In de Democratische republiek Congo wordt deze plant als één van de drie beste planten gebruikt tegen sikkelcelanemie. 

Uit onderzoeken blijkt dat deze toepassing wordt ondersteund door wetenschappelijke inzichten. Er zitten betulinide- en maslinidezuren in deze plant waarvan uit ander onderzoek bekend is dat ze een geneeskrachtige werking tegen sikkelcelanemie werking hebben.
Daarnaast bieden medicijnplanten die tegen sikkelcelanemie werken vrijwel altijd antioxidantbescherming, doordat er vele stoffen zijn die ontstekingen en celschade door vrije radicalen tegengaan en herstellen.

Natuurlijke verspreiding Afromomum Alboviolaceum


Verder onderzoek is nodig

Anno 2023 is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze plant.

Er is grote kans dat nog niet alle stoffen zijn ontdekt die tegen sikkelcelanemie werken. 

Behalve de directe werking tegen deze anemiesoort heeft de plant ook antibacteriële activiteit en dat is belangrijk want ziekten en ontstekingen in het lichaam zorgen vrijwel altijd voor bacteriële overgroei en bijbehorende nieuwe infecties.


Bronnen Aframomum alboviolaceum

  • Foto's zonder bronvermelding: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Downloadbare wetenschappelijke bronnen
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Foto door Nhobgood Nick hobgood via Wikimedia commons