Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

grote gezondheidsvoordelen van noten

Over de nuttige geneeskracht die noten ons biedt

Hazelnoten

Noten zijn gezond. Ze kunnen onze gezondheid op meerdere manieren bevorderen. Ze helpen om af te vallen! Het is een wijdverbreid misverstand dat noten dikmakend zouden zijn. In noten zitten geen vetten waarvan het lichaamsgewicht toeneemt. Er zitten supergezonde omega3-vetzuren in en andere vetzuren die het lichaam hard nodig heeft. Walnoot neemt het voortouw als het om de omega3-vetten gaat. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van om de dag een portie noten je afvalt.
Noten zijn een medicinale voedingssoort bij diverse ziekten.


Noten zijn goed tegen diabetes en obesitas

Diabetes type 2 is volgens recent wetenschappelijk onderzoek een voorkombare ziekte. Gezond eten is cruciaal om diabetes te voorkomen. Ook als je al diabetes hebt kun je door middel van natuurlijke voeding eten de complicaties die met suikerziekte gepaard gaan voorkomen. Vele verschillende noten kunnen hierin een essentiële rol vervullen. Mensen eten te weinig noten. Dat komt wellicht omdat men overtuigd is van de misvatting dat noten dik maakt.

De waarheid is dat je van noten afvalt! Als je natuurlijke voeding gevarieerd inneemt is er vrijwel geen kans om dik te worden. Dik zijn en diabetes hebben in feite dezelfde oorzaken: we eten te veel geraffineerde suiker, te veel transvetten, te veel witmeelproducten en te veel vlees


Noten zijn goed voor het hart

Noten zijn zeer gezond voor het hart. Divers wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt als mensen regelmatig noten eten.

Cholesterolafzettingen op de bloedvatwanden worden minder snel aangemaakt als men noten eet. In noten zitten de gezonde vetten zoals omega 3, waar je absoluut niet dik van wordt.

Niet alle noten zijn gelijk qua voedingswaarde; elke noot heeft weer zijn eigen gezondheidsvoordelen. Noten die extra gezonde werkingen voor het hart hebben zijn: pistachenoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten, hazelnoten en walnoten.

Het gaat hierbij om kleine hoeveelheden. Eens in de twee dagen een handje noten heeft al gezonde uitwerkingen. Elke dag een handvol noten kan geen kwaad. Het is natuurlijk niet goed om je ergens aan te overeten.


Hoeveel moet je eten?

Paranoot

Wetenschappers stellen dat 50-60 gram noten per dag een maximale hoeveelheid is om de gezondheidsvoordelen optimaal te benutten. Voor sommige mensen lijkt dit een bijzonder grote hoeveelheid.

Neem dan in ogenschouw dat je ook pinda's en zaden onder de noten mag rekenen. Zaden zijn wat kleiner, maar hebben zeer vergelijkbare voordelen als noten. 50 gram lijkt wat veel, maar het is maar drie handjes met noten. Je kunt ook noten door de muesli doen, noten toevoegen aan het avondeten, en noten snacken als tussendoortje. Met geweekte noten zoals macadamia of amandelen door de muesli of havermout wordt deze nog gezonder. Verder zijn er noten en zadenspreads te koop zoals tahin ofwel sesamzaadpasta.

Ook bestaat er pure hazelnootpasta en pompoenpittenpasta. Dat kun je op brood doen. Op die manier kun je makkelijk aan de 50 gram per dag komen.

Van sesamzaad wordt tahin gemaakt


Nuttige geneeskracht van noten

Een wetenschapper schreef naar aanleiding van 150 onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen en  geneeskracht van noten een review.

Daarin concludeert hij dat noten een zeer belangrijke aanvulling in het dagelijks dieet. Noten zijn rijk aan voedingsstoffen. Het is een goede bron van plantaardige proteïnen, verzadigde vetzuren, onverzadigde vetzuren, vezels, mineralen, tocoferolen ofwel soorten vitamine E, fytosterolen en fenolzuren of flavonoïden.
Noten hebben een reeks aan preventieve werkingen voor het lichaam. Ze beschermen ons tegen de volgende aandoeningen.



Noten tegen kanker

Noten passen goed in een vegetarisch proteïnedieet tegen kanker. Lang was het niet duidelijk of noten ook preventief werken tegen kanker, totdat er in 2020 door wetenschappers een Chinees meta-onderzoek werd gepubliceerd. 

Zij legden verschillende onderzoeken naast elkaar en zagen dat onder ruim 50.000 mensen notenconsumptie was meegenomen in het onderzoek. De wetenschappers konden vaststellen dat noten goed werken tegen kanker in het algemeen, en in het bijzonder tegen kankersoorten in het spijsverteringskanaal, zoals darmkanker, maagkanker, dikkedarmkanker, leverkanker en alvleesklierkanker.
Andere onderzoekers hadden hiervoor al aangegeven dat op basis van het eiwitgehalte, vetgehalte en het hoge aantal fytonutriënten noten mogelijk goed tegen kanker zouden zijn, maar nu is het daadwerkelijk bevestigd.
Wat fytonutriënten betreft zien de onderzoekers bijvoorbeeld dat va ellaginezuur in walnoten, pecannoten en pijnboompitten is aangetoond dat het de activering, proliferatie en migratie remt van pancreasstercellen, die een sleutelrol spelen bij tumorontwikkeling en progressie van pancreasadenocarcinoom.


Alle noten zijn goed

Elke noot is gezond maar sommige noten hebben net iets meer van een voedingstof dan andere noten. Pinda´s, eigenlijk een peulvrucht, hebben meer vitamine B11 of foliumzuur.

Macadamia

Walnoten hebben meer omega3 vetten, Amandelen zijn de vitamine E-kampioen onder de noten. Cashewnoten bevatten het meest magnesium en paranoten beschermen weer optimaal tegen prostaatkanker door het hoge percentage seleen of selenium wat in paranoten zit. Het is daarom misschien wel het beste om notenmix te eten. Dan weet je zeker dat je alle belangrijke stoffen binnen krijgt.
Walnoten zijn goed voor de hersenen, maar dat is logisch want walnoten lijken op hersenen. Het is de oeroude signatuurleer die zegt dat de uiterlijke eigenschappen van plantaardige voeding iets zegt over de geneeskrachtige werking voor de mens.

De signatuurleer is duizenden jaren ouder dan de moderne wetenschap. Het inzicht dat walnoten goed zijn voor de hersenen wordt bevestigd door hedendaags onderzoek aangezien er veel omega 3 in walnoten zit, wat een zeer voedzame stof is voor de hersenen.


Kokosnoot en palmolie

Noten zoals kokosnoot en palmolienoot kennen wel meer gezonde vetten dan de andere noten. Deze stoffen zouden dus vermeden moeten worden of met mate moeten worden gegeten. Tropische bossen worden tegenwoordig omgehakt voor palmolieplantages.

De palmolie wordt verwerkt in producten in het westen zoals poedermelk voor in de koffie. Vermijd alle producten waar palmolie in is verwerkt want dit veroorzaakt juist obesitas, diabetes en hart -en vaatziekten. Dat komt omdat het een geraffineerd product is.


Kastanjes

Onder noten vallen ook kastanjes. Deze zijn zeer gezond. Een kastanje heeft ongeveer dezelfde voedingswaarde als zilvervliesrijst plus dat het evenveel vitamine C bevat als een citroen.

Kastanjes hebben geen cholesterolaanslag veroorzakende stoffen dus het is goed voor hart en bloedvaten. Je kunt kastanjes koken en pureren om soepen en sauzen ermee dikker te maken in plaats van meel gebruiken. Stukjes kastanjes zijn ook prima in de salade of door een pastamaaltijd.


Noten activeren enzymen

Noten kunnen allerlei enzymen activeren, wat vooral goed nieuws is voor mensen met obesitas. Het is tevens de reden dat noten zorgen ervoor dat mensen gewicht verliezen. Het is niet zo dat we aankomen in gewicht van het eten van noten, wel van het eten van borrelnootjes, chips en patat. Maar dat zijn hele andere soorten vetten, probleemvetten, namelijk geraffineerde transvetten. De vetten in noten en zaden worden erg snel afgebroken door het lichaam.


Gefrituurde pinda's zijn niet gezond

Overigens is er wel een probleem met gefrituurde pinda's. Die kunnen we beter niet eten. In vele landen worden pinda's in zand geroosterd, gekookt, of gewoon gebakken, maar de pinda's van de notenboer of supermarkt in Nederland zijn gefrituurd, en die behandeling maakt ze minder gezond.


Gevoel van verzadiging

Amandelen

Behalve de activatie van enzymen geven noten ook sneller een gevoel van verzadiging. Hierdoor wordt het hormoon leptine geactiveerd, en dat hormoon reguleert het hongergevoel. Het zorgt ervoor dat het hongergevoel stopt. Leptine komt in het bloed als het lichaam ziet dat er voldoende voedingsstoffen zijn ingenomen.

Omdat noten vol met voedingsstoffen zitten, wordt leptine naar verhouding snel aangemaakt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld chips, daar zitten geen voedingsstoffen in, vandaar dat je ook geen verzadigd gevoel krijgt van chips, zelfs niet als de hele zak leeg is.


Bronnen gezondheidsvoordelen van noten

  1. http://www.healthcastle.com/nuts-benefits.shtml
  2. http://www.nuthealth.org/nutrition-research/nuts-for-diabetes-prevention-and-management/
  3. Whychestnuts.pdf
  4. http://www.health.harvard.edu/fhg/updates/update1004d.shtml
  5. review nav 150 onderzoeken: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/
  6. Noten zijn gezond: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/
  7. Chinees onderzoek 2020: https://aacrjournals.org/cebp/article/29/3/565/72188/Nut-Consumption-and-Risk-of-Cancer-A-Meta-analysis
  8. Foto´s: Wikimedia commons