Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

entomofagie, het eten van ongedierte

De Nederlandse professor van Huis zoekt in de media telkens de aandacht door mensen over te halen om insecten te eten. Het eten van insecten wordt entomofagie genoemd. Arnold van Huis is gelieerd aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen. Vanuit hier propageert hij het eten van insecten over heel de wereld. Natuurlijk krijgt van Huis weinig bijval. Het eten van insecten is en blijft vies.


Traditioneel eten van maden

Insecten worden traditioneel gegeten door mensen in de tropen. Het gaat dan vaak om maden of wormen die bij grote getale in een bepaalde boom leven of in een bepaalde vrucht.. 

Wat de bevolking eigenlijk niet eet zijn de insecten die daaruit voorkomen. Men eet alleen het voorstadium van een insect.


Histamine

Meelworm

Hoewel er diverse onderzoeken zijn die wijzen op de voedingswaarde van insecten, blijkt het eten van insecten ook voor een teveel aan histamine te kunnen zorgen, wat leidt tot een histaminevergiftiging. Histamine is een ontstekingshormoon, wat ook in grote getale in het lichaam kan voorkomen na het eten van vlees, vis en gevogelte zoals kip.

Door histamine ontstaat er een keten aan reacties wat tot allerlei problemen kan leiden. De gemeenschappelijke factor is dat het eten van andermans lichamen leidt tot het eten van probleemveroozakende stoffen. 


Ziek door eten van insecten

In Thailand at een grote groep studenten gefrituurde insecten van een straatverkoper waarbij ruim 10% van de studenten last kregen van ontstoken huid, pruritus ofwel aanhoudende ernstige jeuk, netelroos, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, kortademigheid en bronchospasmen. 

Men had speciaal voor de studenten de volgende dieren gefrituurd: gebakken sprinkhanen, poppen van zijderupsen, groene kikkers, bamboeboorders, krekels en gehaktballen van een mix van insecten.

De onderzoekers melden dat er veel histidine zit in het lichaam van sprinkhanen en zijderupsen, en deze stof wordt in het lichaam omgezet in histamine. Dat zijn waarschijnlijk de veroorzakers van allergische reacties.


Insecten eten en voedselallergie

Groene sprinkhaan

Insecten eten kan leiden tot een voedselallergie. Er zitten tropomyosine en arginine kinase in insecten en dat zijn de belangrijkste stoffen die een allergie kunnen veroorzaken.

Deze stoffen komen ook voor in huismijt en zeevoedsel zoals garnalen en rivierkreeft. Het probleem is dat deze stoffen de proteïnen van insecten zijn, zodat mensen die ze eten deze stoffen binnenkrijgen.

Iedereen die al gevoelig is voor een allergie of intolerantie met een voedselproduct is waarschijnlijk ook allergisch voor het eten van insecten, zo zien wetenschappers.


Cross-over allergie

Gespiesde spinkhaan

Bij allergiepatiënten is er vrijwel altijd sprake van cross-over allergie, wat inhoudt dat mensen niet voor één soort voedsel maar voor meerdere allergisch zijn.

Een gecombineerd Duits en Italiaans onderzoek uit 2021 vertelt dat een allergie tegen het eten van insecten zich vaak voordoet in Afrika en Azië, omdat insecten daar het meest gegeten worden. Deze onderzoekers zien dat er in de industrie vooral interesse is voor de bereiding van meelworm en de larven van krekels en locust.

Men constateert dat het vooral de glycoproteïnen zijn waar mensen allergisch voor zijn, terwijl dat juist de stoffen zijn waar insecten door voorstanders en insectenkwekers worden geroemd.

Vooral mensen die al allergisch zijn voor schaaldieren zoals garnalen blijken ook allergisch te zijn voor insecten, zo blijkt ook uit


Nederlands onderzoek.

Nederlands onderzoek van het UMC, Universitair Medisch Centrum Utrecht en het TNO meldt dat er een cross-over allergie is tussen insecten en stofmijt, wat eigenlijk ook een insect is, alleen wordt deze niet tot voedsel bereid.


Insecten dragen gif bij zich

Reptielen eten insecten

Insecten hebben relatief vaak residuen van DDT, dioxinen, pesticiden en PCB’s kleven aan hun lichaam. Pesticiden en DDT krijgen insecten op hun lichaam als ze bij een boer langs geweest zijn die dat op hun gewassen heeft gespoten. In Europa mag DDT verboden zijn maar in Afrikaanse landen wordt het volop gebruikt.

Voorbeelden van landen die DDT gebruiken en voedsel naar Nederland exporteren zijn Zuid-Afrika, Marokko, China en India. Dat vormt een extra gezondheidsrisico voor mensen die wilde insecten eten.


Klimaatfraude en insecten

Close-up van een meelworm

Het eten van insecten wordt gebruikt als instrument om de opwarming van de aarde tegen te gaan, omdat het produceren van vlees uit kruipend ongedierte minder co2-uitstoot vergt. Zelden heeft een medewerker van de Landbouwuniversiteit een grotere misstap begaan in een redenering.

Het is immers helemaal niet vast gesteld dat CO2-productie door mensen iets te maken heeft met een eventuele temperatuurstijging op aarde. 

Daar is een grote onenigheid over binnen wetenschappelijke kringen. 

De veranderende atmosfeer zou best iets kunnen zijn van alle tijden; wat ook logisch is als je bedenkt dat het in de Middeleeuwen subtropisch was in Nederland, en in de 17e eeuw een kleine ijstijd. Die klimaatveranderingen kwamen niet door menselijke CO2=uitstoot.

Daar komt nog bij dat insecten ook geproduceerd, verpakt, vervoerd en door reclame aangeprezen moeten worden, wat ook tot CO2 uitstoot van onbekende grootte leidt. 

Aannames, namelijk dat het efficiënter is om een insect te nuttigen aangezien hij meer proteïne bevat dan vlees. Zulke redeneringen hebben meer propagandawaarde dan wetenschappelijke waarde. Het gaat namelijk vooral om de kwaliteit van oroteïnen. Bovendien , als het om proteïnen gaat, dan unnen we net zo goed met zijn allen vegetariër worden, want die eten relatief veel proteïnen uit bijvoorbeeld peulvruchten, noten, zaden en granen.

Het CO2-argument is een aanname omdat er geen wetenschappelijke consensus bestaat over dit argument in relatie tot de klimaatverandering.


Verbod op insectenkwekerij?

Maden van fruitvliegjes

Er zijn vele voorbeelden in de recente geschiedenis dat insecten kunnen uitbreken uit een laboratorium, met allerlei ongewenste gevolgen.

Een belangrijke reden om de mensheid niet aan het insecten-eten te krijgen is dat al deze insecten gekweekt moeten worden. De insecten als locusten en sprinkhanen kunnen uitbreken uit een kwekerij en in grote hordes door landerijen trekken en gewassen kaal vreten. Insecten die gekweekt worden betreffen vaak uitheemse insecten.

Wanneer ze ontsnappen uit de boerderijen vormt dat een groot risico voor de bestaande insecten, en daarmee voor de ecologische balans. Het zou volgens agrarische experts verstandiger zijn om een verbod op insectenkwekerijen te maken.


Laat de insecten met rust

De mensheid heeft bovendien al genoeg dieren geknecht; laat dat insectenrijk nou met rust. Met de bijenstand gaat het erg slecht en de kans is groot dat de mens de oorzaak is aangezien mensen bijen houden om de honingproductie. 

Niemand zit te wachten op een insectenindustrie die de balans in het insectenrijk verder verstoort.

Laten we eerst maar eens het bijenprobleem onderzoeken en kijken hoe de mens dit veroorzaakt. Het eten van insecten is een enigszins pervers idee van wetenschappers, en alleen interessant vanuit commercieel oogpunt.


Inefficiënt alternatief

Meelwormen

Als argument gebruikt de Wageningse insectenverslinder dat het kweken van vlees van runderen meer voedingsstoffen vereist en daarom duur en inefficiënt is. Dat is een reden waarom mensen vegetariër worden.

Het kweken van insecten wordt gepresenteerd als middel om het eten van vlees tegen te gaan. Voor vegetariërs is er niets aan de hand: het vegetarisch blijven is aanlokkelijker dan insecten kweken op bio-industrieschaal. 

Dat maakt echter ook het eten van insecten een inefficiënt alternatief.
Sprinkhanen en meelwormen moeten bijeen geharkt worden om er een burger van te maken. Koks weten te melden dat het een vrij moeilijke zaak is om er iets lekkers van te maken. 

Het kweken van insectenvlees vergt energie. Er zijn ingewikkelde bereidingswijzen, kweekmethoden en langdurig experimenteel onderzoek nodig waardoor het een inefficiënte vleesvervanger is. 

Vegetarisme is rationeel gezien een meer logische en voor de hand liggende oplossing die al millennialang wordt toegepast.


Gek doen in China

In Londen zit een restaurant waar de schorpioen op het menu staat. In China zijn er plekken waar de gefrituurde schorpioen op straat verkocht wordt. In sommige landen worden minder enge insecten gegeten.

Vaak is dit uit nood, omdat er te weinig ander eten is. Insecten eten heeft een hoog kijk-mij-eens-gek-doen-gehalte, ook in China. 

Natuurlijk zijn er enkele culturen waar men geniet van een insect, maar dat betekent niet dat consumenten in andere landen dit ook moeten doen.


Woordvoerder insectenkwekerij is zelf allergisch

Op de boerderij waar insecten gekweekt worden in Nederland zegt de woordvoerder dat ze geen insecten eet omdat ze allergisch is. 

Aangezien allergie voor insecten gecombineerd met de mentale weerstand waarschijnlijk bij 99% van de mensen zich heeft genesteld heeft het insectenproject een bijzonder lage kans van slagen.

Aan de andere kant zijn mensen kuddedieren. 

Als een BN-er een krekelkroket zou aanprijzen op televisie, dan zijn ze volgende dag in alle winkels uitverkocht.


Fruitvliegjes eten

Poeder van fruitvliegjesmaden uit Israël

In Israël is er een fabriek die meel maakt van de maden van fruitvliegjes. Ook hier is de belangrijkste marketingtechniek dat er een voedseltekort is op aarde en dat de aarde te veel mensen bevat. In feite is dat onjuist want als we een woestijn zoals de Sahara zouden irrigeren en beplanten met voedselgewassen dan is er veel te veel voedsel en wordt het voedsel veel goedkoper. Op de aarde kunnen makkelijk 50 miljard mensen wonen en leven, als we vegetarisch leven.

Het bedrijf legt zich toe op het opzetten van een fabriek in Thailand, omdat in dat land al veel insecten gegeten worden. In Europa en de VS is het eten van insecten een taboe. 


Vlees is overbodig voor mensen

Mensen hebben geen vlees nodig om te leven. en ook geen insectenvlees. Er wordt verteld dat we proteïnen nodig hebben, dus dat we vlees nodig hebben, maar proteïnen zitten ruimschoots voldoende in granen, noten, zaden en groenten. Het is zeer moeilijk om een proteïnetekort te krijgen.

Een voedingsstoffentekort is veel makkelijker, net zoals een overschot aan ziekmakende stoffen. In insecten zitten net als in vlees en vis te veel ziekmakende stoffen. Veel ziekten, zoals artritis,  verdwijnen door een vegetarisch dieet, en deze wetenschappelijke kennis is grotendeels onbenut in de medische wereld.


Bronnen entomofagie, het eten van ongedierte

  1. Histaminevergiftiging door insecten: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15563650.2017.1349320
  2. Voedselallergie door insecten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29731166/
  3. Allergisch voor garnaal en insecten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26944404/
  4. pesticiden, ddt, dioxinen in insecten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28007452/
  5. tropomyosine en arginine kinase: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28654197/
  6. Duits-Italiaans onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8165055/
  7. Arnold van huis https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/radio-televisie/rtv/Arnold-van-Huis-en-Catriona-Lakemond-bij-Het-Klokhuis-over-insecten-eten.htm