Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van boomachtige draak

Latijnse naam: Dracaena arborea
Dracaena arborea Foto Dracaenaworldwide

Deze struik is onderdeel van de botanische familie Dracaenaceae. Dracaena betekent draaken arborea boomachtig. De letterlijke vertaling voor deze boom is boomachtige draak. Hij is familie van de drakenbloedboom, die een stukje bekender is. De Ghanese naam voor deze plant is Nsomme. Het gedroogde blad wordt in Ghana traditioneel ingezet bij maagzweren.

De plant is uitgebreid onderzocht om medicinale eigenschappen.

Dracaena arborea Foto Katherine Wagner-Reiss


Afrikaanse, plantaardige bloedverdunner

“Heart attacks and strokes resulting from thrombosis and intravascular blood clots are increasingly becoming the most common cause of debilities and untimely deaths worldwide.”


Vertaling:


“Hartaanvallen en beroertes veroorzaakt door trombose en bloedklonteringen worden wereldwijd steeds meer de meest algemene oorzaak van wereldwijde hersenachteruitgang en ontijdige dood.“


Plantaardige bloedverdunners kunnen levens redden. Zo beginnen  onderzoekers hun studie.

Bloedverdunnende middelen kunnen de genoemde medische problemen voorkomen. Het nadeel van synthetische bloedverdunners is, dat ze elke keer weer anders werken en per patiënt verschillend, wat grote gevolgen heeft voor de juiste dosis, die namelijk moet worden vastgesteld middels een speciale bloedtest.
Het komt vrij vaak voor dat patiënten last hebben van extreem vervelende bijwerkingen zoals inwendige bloedingen en immuniteit voor het synthetisch medicijn.

Door het grote gevaar van deze bijwerkingen is het belangrijk om op zoek te gaan naar veilige middelen, zo laten de onderzoekers ons weten.

Dracaena arborea Kaartje geografische verspreiding boomachtge draak


Traditioneel middel bij hoge bloeddruk

In de traditionele geneeskunde wordt de plant aanbevolen bij verhoogde bloeddruk. Dat is de reden van de wetenschappers om de bladeren van deze plant te onderzoeken op de bloedverdunnende werking.

In de conclusie vat men samen dat de plant inderdaad beschikt over bloedverdunnende werking, en dat het plantmedicijn bovendien antioxidanteigenschappen bezit.

De stoffen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zouden kunnen worden geïsoleerd om ze later als pil te verwerken.
Overigens kunnen toekomstige onderzoekers er ook voor kiezen om niet zozeer een farmaceutische pil te ontwikkelen, maar om te bestuderen of de plant zelf is te verwerken tot een thee of capsule, die voor de mens levensreddende bloedverdunnende werking heeft.

Dracaena arborea Fruit van draakachtige boom, Foto Katherine Wagner-Reiss


Familieleden van draken determineren

Soorten zijn soms moeilijk te onderscheiden. De ene botanicus zegt en schrijft dat er 40 verschillende Dracaena-soorten zijn. Een andere meldt dat er 50 zijn.

En 20 jaar later zegt een derde botanicus dat hij 150 soorten dracaena heeft geteld. Sommige soorten worden doorgekweekt als huiskamerplant.
Om de planten te classificeren worden er verschillende methoden gebruikt. Een van die methoden is achterhalen welke fytocomponenten in de planten zitten en deze vergelijken met andere plant.

In dit onderzoek willen de wetenschappers bezien of Dracaena arborea en de Dracaena mannii twee verschillende planten zijn. De eerste observatie doet namelijk geloven dat het dezelfde bomen zijn.
Toch zitten er volgens de onderzoekers vele verschillen in het type stoffen wat in de planten huist 

Daarom is het gerechtvaardigd om ze als twee verschillende soorten aan te wijzen, hoewel medicinaal gezien ze zoveel overeenkomstige stoffen bevatten dat ze elkaar kunnen vervangen.
Ondanks dat hun onderzoek daar niet helemaal over ging schrijven de wetenschappers op dat beide planten kunnen worden gebruikt bij malaria, diabetes, bacterie- en schimmelinfecties en zelfs kanker.

Dracaena arborea Stam van draackachtige boom, foto Dracaenaworldwide


Draakachtge boom stelt spermalozing uit

Als je op internet rond struint kom je altijd wel per ongeluk een heus interessante site tegen waar je niet naar zocht. In de International Journal of Impotence Research staat een publicatie van een onderzoek naar hoe een plant een spermalozing kan uitstellen.
Dracaena arborea-extract bezit de eigenschap om een vroegtijdige ejaculatie te voorkomen en deze door te verwijzen naar een later tijdstip. 

Stoffen in de plant zorgen ervoor dat twee receptors worden geblokkeerd, waardoor een zaadlozing voorkomen wordt.

Een ejaculatie wordt getriggerd door oxitocine en dopamine. Wanneer deze worden opgemerkt door receptors, vindt de spermalozing plaats.

Stoffen in Dracaena arborea zorgen ervoor dat de receptors van dopamine en oxitocine, deze niet opmerken zodat de ejaculatie wordt uitgesteld.
Vroegtijdige ejaculatie is een groot lichamelijk probleem als mensen langer sex willen dan twee tot drie minuten.

Oxitocine is een hormoon dat wordt aangemaakt wanneer twee mensen knuffelen of de liefde bedrijven.

Oxitocine wordt daarom ook wel het liefdeshormoon of knuffelhormoon genoemd.

Dracaena arborea Draakachtige boom, Foto Katherine Wagner-Reiss


Tegen  varicocele en onvruchtbaarheid

Een onderzoeksteam publiceert in 2021 een studie waaruit blijkt dat deze plant goed werkt tegen varicocele  en onvruchtbaarheid.

Onvruchtbaarheid kan een groot probleem zijn, en varicocele  speelt daar niet zelden een rol in. Varicocele is een aandoening die zich kenmerkt door allerlei gespatte aderen in de balzak en een vergroting van de testikelzak. 15 tot 20% van de mannen hebben last van varicocele.
De Kameroense onderzoekers zien dat na toediening van Dracaena arborea het lichaam een betere spermakwaliteit aanmaakt, en dat er meer antioxidanten te meten zijn. Antioxidanten zijn ontstekingsremmende stoffen.
Men heeft het onderzoek op ratten gedaan. Men concludeert dat het een betrouwbare plant is om op mensen toe te passen, wat overigens al gebeurt in de traditionele geneestoepassingen.


Downloads, bronnen, referenties en links bij artikel over boomachtige draak

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Alle foto's wikimedia commons
  • Kopfoto: Dracaena arborea (Willd.) Link.jpg
  • 2e foto: Dracaena arborea at MBG.jpg
  • 3e foto fruit: Dracaena arborea fruits.jpg
  • 4e foto stam Dracaena arborea (Willd.) Link stem.jpg
  • 5e foto draackachtige boom: Dracaena arborea.jpg
  • Informatie is opgedaan tijdens interviews en reizen, maar wetenschappelijke info komt uit onderstaande downloadbare studies:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5