Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Bronchitis oplossen met voedsel, kruiden en geneesplanten

Bronchitis Schema bronchitis

Opvallend is de link tussen het dieet van zwangere vrouwen, overmatige suikerconsumptie en het verhoogde risico op aandoeningen bij hun kinderen, waaronder bronchitis. Daarnaast wordt het belang van vochtopname voor gezonde longfunctie benadrukt. Lichtplant introduceert hier een lijst van geneeskrachtige planten en voedingsmiddelen die worden gewaardeerd om hun vermeende positieve effecten bij bronchitis. 

Met het oog op het verminderen van risico's en het versterken van de longen, nodigt deze tekst uit tot creatief gebruik van voedingsmiddelen en geneeskrachtige ingrediënten.

Bronchitis Schema Acute Bronchitis


Het verschil tussen chronische en acute bronchitis

Chronische bronchitis, gedefinieerd als een productieve hoest gedurende meer dan 3 maanden per jaar gedurende ten minste 2 jaar, is een belangrijk onderdeel van chronische obstructieve longziekte.
Acute bronchitis is een korte hoest en productie van sputum, Wetenschappers denken dat dit meestal komt door virussen, maar een viroloog zoals Stefan Lanka (zie ook dit artikel) meldt dat een virus geen ziekteverwekker is maar een afvalstof. Er is dus onduidelijkheid over hoe bronchitis ontstaat. Er is echter geen onduidelijkheid over medicinale planten die tegen bronchitis werken. Die zijn er volop en hun werking is wetenschappelijk bewezen.


Diabetes verhoogt risico op bronchitis

Bronchitis Vulling met suiker verhoogt risico op bronchitis

Er is een relatie gelegd tussen diabetes en bronchitis. Mensen met Diabetes hebben verhoogd risico op vele ziekten zoals nierinsufficiëntie, diabetische retinopathie, astma, obesitas, hart -en vaatziekten en Alzheimer. Israëlische wetenschappers zien in 2019 dat de relatie tussen diabetes en bronchitis nauwelijks is onderzocht, terwijl de relatie tussen diabetes en astma wel uitgebreid is bestudeerd.
Aangezien diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten door wetenschappers worden gekwalificeerd als levensstijlziekte, kunnen we astma dat ook noemen.
Astmatische verschijnselen kunnen sterk worden verminderd als we ons toeleggen op voeding in plaats van vulling.


Grondoorzaak van bronchitis

Er zijn allerlei voedingssoorten die de grondoorzaak van elke ziekte, ook astma kunnen verkleinen. De grondoorzaak is oxidatieve stress, veroorzaakt door vrije radicalen. Deze grondoorzaak leidt bij ieder mens tot een andere ziekte, omdat iedereen een andere constitutie heeft. Kortom: Elk lichaam heeft andere sterke en zwakkere plekken.
Sommige voeding is meer geschikt voor het ondersteunen van de longen en hun functie dan andere voeding. Later in dit artikel zie je een lijst met voeding die extra goed is om het risico op bronchitis te verminderen, en de longen te versterken.


Link diabetes en COPD nog niet helemaal duidelijk

De link tussen mensen met diabetes en COPD, ofwel luchtwegenziekten is nog niet geheel duidelijk in de wetenschap. Wel is het duidelijk dat mensen met diabetes een verhoogd risico op longkanker hebben, zowel bij mannen als vrouwen. Verder ziet men zelfs dat mensen met diabetes eerder overlijden aan lonkanker dan mensen zonder diabetes die longkanker krijgen. Een reden hiervoor kan zijn dat uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes eerder overlijden aan een bestralingstherapie die wordt toegepast bij longkanker.


Zijn het de bijwerkingen van medicatie?

Het lijkt er sterk op dat het verhoogde risico op longkanker niet op zich komt door diabetes, maar door de medicatie ertegen.
Toch zijn er ook onderzoeken die laten zien dat mensen met diabetes juist een grotere overlevingskans hebben bij longanker. Hoe deze verschillen kunnen ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat sommige diabetesmedicatie het risico op longkanker vergroten, en andere medicatie het risico op longkanker verkleinen.Suiker tijdens zwangerschap en longziekten

Vrouwen die tijdens de zwangerschap veel suiker hebben gegeten, krijgen een kind dat verhoogd risico heeft op allerlei longziekten, zoals bronchitis. Er is al langer een relatie tussen slechte voeding en verhoogd risico op ziekten va het kind zoals allergieën, ADHD, depressie, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. Eigenlijk kunnen we ook met gezond verstand inzien dat dit allemaal levensstijlziekten zijn, en dat suiker eten tot de meest ongezonde en schadelijke levensstijlen behoort.
Dat moeders zelf allerlei verhoogde risico's lopen zoals diabetes, obesitas, hoge bloeddruk en vroegtijdige weeën en vroeggeboorte is al ernstig genoeg, maar het slechte voedingsgedrag tijdens de zwangerschap is van cruciaal belang voor het kind. Zelfs als kinderen 7, 8 of 9 zijn lopen zij een verhoogd risico op de genoemde ziekten


Baby en bronchiolitis

Bronchitis Snoepen is slecht voor de gezondheid en verhoogt ook het risico op diabetes

Het verschil tussen bronchitis en bronchiolitis is dat bij bronchitis de hele luchtwegen zijn ontstoken en bij bronchiolitis alleen de longblaasjes. Als een baby bronchiolitis heeft wordt vaak gekeken naar de directe oorzaken, en dan wordt bijvoorbeeld genoemd meeroken of een ander broertje of zusje dat een virus meeneemt. Daarvan zijn veel ouders zich bewust, maar om de een of andere reden wordt bijna nooit in een krant of tijdschrift, of beter nog tijdens een doktersconsult vermeld dat het eten van te veel suiker zorgt voor jarenlange ziekte risico's bij het kind.


Gebrek aan voedingsstoffen vergroot risico longziekten

Bronchitis Snoepwinkel vermijden is bronchitisrisico verlagen

In 2019 publiceerden Italiaanse onderzoekers een studie waarbij men ziet dat het eten van vulling zonder voedingsstoffen, kortweg het westerse industrievoedingsdieet, een verhoogd risico geeft op longziekten. De wetenschappers verwoorden het zo: “Hoewel COPD voornamelijk de longen aantast, wordt het geassocieerd met extra-pulmonale (systemische) manifestaties zoals gewichtsverlies, ondervoeding en skeletspierdisfunctie, die bijdragen aan de morbiditeit, verminderde kwaliteit van leven en, mogelijk, mortaliteit van deze ziekte. Bovendien komen andere chronische ziekten (ook wel comorbiditeiten genoemd), waaronder HVZ en vooral coronaire hartziekte (CAD), osteoporose, metabool syndroom, depressie en longkanker, onder andere, veel voor bij patiënten met COPD”
Ook ziet men dat er tientallen onderzoeken zijn die aantonen dat het eten van groente en fruit het risico op bronchitis en andere longziekten tegengaat.


Synthetische fructose is slecht, natuurlijke gezond

Bronchitis Zoete dranken verhogen risico op bronchitis en vele andere ziekten

Niet alleen suiker maar ook synthetische fructose wat wordt toegevoegd aan frisdranken, jam en taarten verhoogt het risico op ademhalingsziekten zoals bronchitis. Uit onderzoek blijkt dat alle natuurlijke voeding waarin fructose zit gezond is, maar synthetische fructose zoals glucose-fructosestroop is zeer slecht voor het lichaam.
Dat komt met name omdat glucose fructose stroop een gigantische hoeveelheid fructose bevat zonder voedingsstoffen, en natuurlijke fructose gaat gepaard met een enorme hoeveelheid aan voedingsstoffen en antioxidanten. Ons lichaam is gebouwd om een veelvoud aan voedingsstoffen binnen te krijgen en de goede die het lichaam kan gebruiken die worden verteerd. Wanneer er slechts een synthetische stof wordt ingenomen dan kan het lichaam daar niet goed mee omgaan. Het raakt uit een balans, waardoor een ziekte ontstaat.


Vocht en risico longziekten

Te weinig vocht innemen is een risico op longziekten, zo meldt een wetenschapper in 2008. Helaas is er niet erg veel vervolgonderzoek geweest naar aanleiding van zijn opmerking. De longen werken met veel vloeistoffen en als er te weinig vocht is, dan kunnen deze vloeistoffen niet goed functioneren.

Lijst van geneesplanten tegen bronchitisDeze geneesplanten kun je innemen door er een thee van te maken. In sommige gevallen kun je het ook eten zoals oregano. Als je een kruid niet kent moet je het niet gebruiken en het aan een deskundige overlaten om je advies te geven hoe je het kan inzetten.


Lijst Voedingsmiddelen en kruiden tegen bronchitisDiaserie voeding die je beter kunt mijden bij bronchitis

 • 640px-White_sandwich_bread
 • 640px-CAR-G2336
 • Acute-bronchitis
 • Avoiding_Trans_Fat_(18520422550)
 • Plastics-_American_as_Apple_Pie_-_DPLA_-_f192058f05ce1397a10c88e7b061807e
 • Konpeito_Candy
 • Items_for_sale_in_a_candy_store_in_Maryland
 • Bronchitis_(hy)
 • Bite_of_a_Doughnut_(Unsplash)
 • Soft_drink.svg


Toelichting bij kruiden en geneesplanten tegen bronchitis

 • Veel van deze kruiden kun je dagelijks als thee drinken, zoals gember, anijs, salie, brandnetel, kaneel en venkelzaad. Het is belangrijk om kruidenthee te drinken omdat ze antioxidanten bevatten die ontstekingen op celniveau ofwel oxidatieve stress tegengaan. Verder is het belangrijk om medicinale voeding zoals knoflook te eten omdat stoffen daarin direct van het maagslijmvlies worden doorgegeven aan het logslijmvlies. Datzelfde doen ook de goede stoffen voor de longen in groene kruiden zoals munt, tijm en rozemarijn.
 • Lichtplant raadt aan aan mensen die verhoogd risico lopen op bronchitis om dagelijks veel van deze voedingssoorten te gebruiken in maaltijden. Ui en knoflook kun je bijvoorbeeld dagelijks verwerken in warme maaltijden of salades.
 • Geneesplanten moet je alleen op voorschrift van een medisch professional gebruiken. Voeding en kruiden kun je zelf bepalen.
 • Je kunt zelf limonade maken met zure vruchten als citrusvruchten.
 • Havermout is een ideaal ontbijt, helemaal met goede kruiden zoals kaneel, venkelzaad en gember.
 • Voedsel en dranken kun je zoet maken met honing
 • Wortelsap kun je samen met limoen, gember en appel tot een heerlijke sap bereiden.
 • Het is heel gezond om elke dag te beginnen met een glas sinaasappelsap van twee a drie sinaasappels.
 • Mosterd kun je op allerlei manieren gebruiken zoals op kaas, in de saladedressing en als mosterdsoep.
 • Wees creatief met voeding en genees smakelijk!


Bronnen bij artikel over bronchitis genezen met voeding

 • Diabetes en longziekten: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6760893/
 • Suikerinname zwangerschap longziekten kind: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27665512/
 • Suiker en hoger risico ziekten bij kind: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700555/
 • Bronchiolitis baby's: https://www.healthline.com/health/parenting/bronchiolitis-in-babies#causes
 • Fructose: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9571075/
 • Vocht en longziekten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14681718/