Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van banaan

Latijnse naam: Musa x paradisiaca

Banaan is een hele gezonde vrucht

De banaan komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië, Nieuw Guinea en Australië. Op het eiland  Nieuw Guinea is de banaan voor het eerst gedomesticeerd. Overigens komt daar ook de yam en de suikerriet vandaan.

De banaan is een vrucht met een groene schil als hij onrijp is, en een gele bij rijpheid. Hij is langwerpig, licht gekromd en heeft een makkelijk te openen schil. Zijn vruchtvlees is meestal wit tot lichtgeel, maar er zijn ook bananen met oranjekleurig vruchtvlees.

Er is een soort die in plaats van een gele schil, een rode schil krijgt als hij rijp is.


Algemene informatie banaan

In de botanische naam zie je een 'x' staan. Musa x paradisiaca, heet de banaan in wetenschappelijke termen. 

Alle planten waar die 'x' staat zijn door de mens gekruiste planten. 

Planten kruisen is in feite een natuurlijke manier van genetisch manipuleren, in principe kan dit ook in de natuur gebeuren, als twee planten op elkaar vallen en een wondje hebben in de stam..

De banaan is zeer populair. Het is de meest gegeten vrucht op aarde. Toch valt er voor de meeste mensen nog veel te leren over de banaan, want nog maar weinig mensen kennen zijn medicinale werking.

De banaan is niet alleen een vrucht die goed is voor topsporters, omdat alle mineralen en vitaminen die we nodig hebben erin zitten, en hij snel nieuwe energie geeft, maar hij is voor elk mens een medicinale vrucht. 

Naast bananen als fruitsoort zijn er bananen die we als groenten kunnen eten, wat in het Nederlands bakbananen of kookbananen worden genoemd, maar waartegen in andere landen plantaan (plantain, plantano) wordt gezegd.

Deze bananen hebben dezelfde Latijnse naam als de handbanaan, die zo uit het vuistje gegeten kan worden. 

In het begin hadden de plantanen en de bananen andere Latijnse namen, gekregen van Linaeus, de naamgever van planten, maar daar zijn botanici later op terug gekomen.


We eten een hybride cultivar, of een spontane mutant

De Musa x paradisiaca is eigenlijk een hybride cultivar van twee Aziatische bananenpalmen, de Musa acuminata, de rode banaan en de Musa balbisiana, een wilde bananensoort die als oneetbaar wordt beschouwd aangezien hij grote zaden in de vruchten heeft. 

De banaan die we kennen heeft kleine zwarte stipjes in het midden van het vruchtvlees, dat is het overblijfsel van het zaad. Deze banaan wordt niet doorgekweekt uit zaad, maar door wortelstekken.

Een hybride cultivar is eigenlijk een spontane mutatie, die omdat hij zoetere bananen opleverde dan andere cultivars, is doorgekweekt. 

Je mag het ook een natuurlijke genetische verandering noemen maar het is geen product van genetische manipulatie door mensen. 


Freddy Mercury en de bananenboom

In Zanzibar zegt een oude legende dat mensen doodgaan als een bananenboom. 

Als de bananenboom omvalt, blijkt dat om de boom heen allerlei nieuwe bananenbomen groeien. Dit verhaal uit Zanzibar wijst op de mogelijke onsterfelijkheid van de mens.

Freddie Mercury, die geboren is in Zanzibar, zingt op zijn laatste L.P. In het liedje I'm slightly mad 'I think I am a banana tree.' Hiermee verwijst hij naar zijn aankomende dood.

Freddie Mercury had AIDS, maar dat was in de tijd dat deze L.P. uitkwam niet bekend gemaakt bij het grote publiek. Met deze zin doet hij een vooraankondiging van zijn aanstaande sterven, wat zeer waarschijnlijk door de medicijnen kwam, aangezien in de jaren 80 en begin jaren 90 AIDS-medicijnen dodelijk waren, en er vele HIV-patiënten zijn, die vanaf de jaren 80 HIV hebben maar geen medicijnen willen slikken, nog steeds leven.  


Traditioneel gebruik banaan en bananenboom

Hier volgt een niet volledige opsomming van traditionele manieren om de banaan als medicijn te gebruiken, zoals wetenschappers die hebben opgetekend.

  1. Onrijpe, groene banaan wordt gebruikt tegen diarree en diabetes.
  2. Rijpe banaan wordt aangewend bij dysenterie, maagzweer, spruw, urinewegenproblemen, nierontsteking, jicht, hoge bloeddruk, hartziekten.
  3. De as van bananenblad wordt toegepast bij eczeem, blaren en brandwonden.
  4. De bananenbloemen zijn een middel bij dysenterie, diabetes, en menstruatiestoornissen.
  5. De sap van de bananenstam is een middel tegen diarree, dysenterie, cholera, otalgie (oorpijn), en haemoptysis (bloed in de luchtwegen)
  6. De wortel wordt gebruikt als ontwormend middel, bij bloedziekten en tegen geslachtsziekten.
  7. De bladeren worden gebruikt bij ontstekingen, pijn en slangenbeten.
  8. In Nigeria worden de bladeren gekookt en het water opgedronken tegen tyfus, diarree, malaria, maagpijn en maagzweer
Musa x paradisiaca Banaan Bij Nederlandse supermarkten zie je alleen perfecte bananen zonder zwart plekje, maar in tropische landen worden bananen vaak onbespoten verkocht zodat je soms een natuurlijk vlekje ziet.


Wetenschappelijk bewezen werkingen banaan

Er zijn verschillende traditionele toepassingen van bananen door de wetenschap geverifieerd. 

De antioxidantwerking is een van de werkingen tegen oxidatieve stress die vrijwel elke vrucht heeft. 

Daarnaast heeft elke vrucht een specifieke medicinale werking. De banaan als vrucht werkt volgens wetenschappelijke onderzoeken tegen


  • Diarree,
  • Maagzweer,
  • Bacteriën
  • Schimmels,
  • Hoge bloedsuikerspiegel,
  • Hoog cholesterol,
  • Hoge bloeddruk,
  • Aderverkalking,
  • Vochtophopingen,
  • Allergieën,


Banaan als antibacterieel medicijn

In bovenstaand rijtje zie je de antimicrobiële werking staan, dat is de werking tegen bacteriën en schimmels. 

De banaan werkt tegen de bacteriën Salmonella paratyphi, Shigella dysenteriae, Escherichia coli, en Bacillus subtilis. 

Daarnaast is het werkzaam tegen de schimmel, of de fungus Candida albicans.


Bananenblad als antibioticum

Bananenblad heeft een werking tegen verschillende pathogene bacteriën. 

Onderzoekers denken dat het in de nabije toekomst een medicijn bij bacterie-infecties kan zijn, ofwel een natuurlijk antibioticum.

Nu is het zo dat in allerlei tropische landen van oudsher voedsel wordt verpakt in bananenblad. 

De stoffen in de bladeren zorgen ervoor dat het eten niet snel kan bederven. Dus daar is goed over nagedacht. 

Er bestaan nog geen plastic verpakkingen die het eten beschermen tegen bederven, dus op dit punt troeft de natuur de industrie af.


Onrijpe banaan tegen diabetes

Uit onderzoek blijkt dat de bloedsuikerspiegel en het bloedvettenniveau kan worden verlaagd door onrijpe banaan en onrijpe bakbanaan. 

Het kan dus goed zijn dat mensen met diabetes bij het eten van onrijpe bananen geholpen zijn. Deze conclusie doen onderzoekers op basis van hun studie op proefdieren.

Vezels, fructose, aminozuren en antioxidanten zijn volgens de onderzoekers de oorzaak van de medicinale werking tegen diabetes

Andere onderzoekers zagen al dat een dieetinterventie een simpele en goedkope methode is om mensen van diabetes mellitus type 2 af te helpen.

Een groot deel van de ziekteproblemen van mensen met deze ziekte is gelegen in het eten van vezelloze voeding, zoals witte rijst, witte suiker en brood, of beter gezegd slappe deegflappen gemaakt van wit meel, uit de supermarkt

Zoals iedereen inmiddels hoort te weten is zowel wit brood als bruin brood van wit meel gemaakt, en wordt alleen volkoren brood van een biologische bakker van 100% volkorenmeel gemaakt.

Supermarktbrood bevat slechts een klein percentage volkorenmeel, te weinig om mensen van voldoende voedingsstoffen te voorzien, vandaar dat het ziekmakend is, vooral diabetesbevorderend.


Musa x paradisiaca Banaan


Inhoudsstoffen banaan

Wetenschappers willen graag in kaart brengen welke stoffen plantaardige medicijnen bevatten. 

In 100 gram banaan zit 8% van de ADH aan magnesium en kalium

Verder bevat 100 gram van het fruit 31% van vitamine B6 en 10% vitamine C. Vitamine B5 of panthoteenzuur zit er met 7% van de ADH in.

In de banaan zitten verder veel anthocyaninen, een stoffengroep die naast voor een rode kleur in rode bessen, aardbeien en frambozen, ook voor de gele kleur van bananen zorgen. 

De banaan bevat de vooral anthocyaninen cyanidin-3-rutinoside en 3-rutinosidederivaten zoals delfinidine, pelargonidine, peonidine, en malvidine. 

In fruit komen anthocyaninen en carotenoïden niet vaak samen voor, maar in de banaan wel.

De carotenoïden alfacaroteen, betacaroteen, en beta-cryptoxanthine hebben een precursor vitamine A-activiteit, zo melden onderzoekers, maar de carotenoïden lycopeen en luteïne worden niet in vitamine A omgezet, en vertonen toch sterke antioxidantwerking.


Van bananen word je blij

Bananen zijn een ideaal onderdeel van een dieet tegen depressie. In bananen zitten veel dopamine, norepinefrine en catecholaminen zoals serotonine. 

Verder bevat het tryptofaan, een precursor van dopamine. Deze stoffen stabiliseren de gemoedstoestand en zorgen voor emotionele stabiliteit. 

Het lijkt er uit onderzoeken sterk op dat ze de hersenen beschermen voor aftakeling en daarmee een rol van betekenis kunnen spelen om de ziekte van Alzheimer te voorkomen.

Ook bananenschil bevat veel dopamine, L-dopa en catecholaminen en aangezien de schil een bijproduct is van de industrie, wat zeer goed voorradig is, denken onderzoekers eraan om deze stoffen uit de schil te extraheren, teneinde ze te verwerken in een supplement tegen de ziekte van Alzheimer.

L-dopa of levadopa zit ook in Mucuna pruriens ofwel de fluweelboon, en dat is een traditioneel medicijn tegen Alzheimer, wat ook door de wetenschap is bewezen.


De geneeskracht van plantensterolen

De banaan bevat veel plantensterolen zoals stigmasterol, sitosterol, campesterol, 24-methylene cycloartenol, cycloeucalenol, en cycloartenol. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze plantensterolen goed zijn tegen een verhoogd cholesterol.

Onderzoekers melden dat dit gebruikt kan worden door mensen die niet goed tegen statines kunnen, ze kunnen via een bananendieet hun cholesterolgehalte onder controle krijgen.


Banaan beschermt de lever

Abnormale stress zoals een teveel aan oxidatieve stress ontstaan door gifstoffen kunnen ervoor zorgen dat sommige levercellen dood gaan. 

Als bananen worden gegeten dan blijkt dat de lever beschermd wordt tegen het doodgaan van cellen in de lever, ook wel hepatocyten genoemd.

Onderzoekers zien hierin een leverbeschermende werking van banaan. 

De wetenschappers zien dat in andere onderzoeken naar leverbeschermende planten vaak tanninen en flavonoïden worden aangewezen als de leverbeschermende fytoconstituenten, en denken dat dat voor banaan ook het geval is.


Onrijpe banaan verbetert mannelijke vruchtbaarheid

Spermacellen zien er mooier uit, hebben betere staarten en mooiere hoofden, als er onrijpe bananen worden gegeten, zo zien onderzoekers

De wetenschappers denken dat onrijpe bananen een medicijn kunnen zijn voor mannen met te lage spermakwaliteit.

Niet allen de kwaliteit van sperma verbetert, ook de kwantiteit, er wordt dus meer sperma geproduceerd door stoffen uit onrijpe bananen. 

Daarnaast zagen onderzoekers dat de motiliteit van spermacellen wordt verbeterd. Dat is de beweeglijkheid van spermacellen. 

Een spermacel moet immers in verhouding tot zijn grootte een flink eind zwemmen eer hij een eicel kan tegenkomen en bevruchten.

Bananen verbeteren deze motiliteit, ofwel zwemcapaciteit van spermacellen, waardoor er een grotere kans is dat een vrouw bevrucht wordt. 

Kortom, onrijpe bananen verhogen de mannelijke vruchtbaarheid, iets wat vanuit de signatuurleer al langer bekend is. 

De signatuurleer is de leer die vertelt dat de uiterlijke vorm van een plant iets vertelt over de medicinale werkzaamheid bij mensen, en de banaan is een fallussymbool bij uitstek, dus het is goed voor de werking hiervan.


Musa x paradisiaca Banaan heeft een bloem die ook kan worden gegeten


Recepttips banaan

  1. Een banaan is als snack al lekker, maar kan ook meedoen in een fruitsalade, op een pannenkoek en als boterhambeleg.
  2. Een bakbanaan is een heerlijke basisgroente, en toch is het een fruitsoort. In tropische landen eet men graag de plantaan of bakbanaan, schil hem, snijd hem in kleine stukjes en kook hem in een ruime hoeveelheid kokosolie of rode palmolie. Dit is heerlijk bij een gerecht met gekruide bonen.
  3. De banaan kan officieel niet in een slowjuicer, maar wel in de blender. Eigenlijk is de banaan ideaal in elk blenderrecept, omdat hij een mooie romige massa maakt van je drankje.
  4. De banaan is ideaal als noodoplossing, stel dat een afspraak uitliep en je iets te laat thuis komt voor het avondeten. Ga dan even langs de groenteboer en koop een paar bananen tegen de ergste honger.
  5. Een kilo bananen kun je pureren en mengen met een flinke hoeveelheid cacao. Om het steviger te maken doe je of bananenpoeder of kokosmeel erdoor. Nu heb je een soort plantaardige chocoladepudding gemaakt, die je kunt gebruiken als taartvulling.
  6. Koop geen suiker meer maar doe bananen in de pap of muesli, die zijn zoet genoeg en veel gezonder.
  7. Een bananencake is een heerlijk recept. Maak een puree van bananen, meng er tarwemeel of boekweitmeel door, doe er wat Keltisch zeezout en baksoda of natriumbicarbonaat bij en bak het in een cakevorm in de oven.
  8. Maak een heerlijk verfrissende, koele chocoladedrank door banaan, cacao, stevia, kaneel, met water of amandelmelk in een blender te doen.
  9. In Brazilië doen ze soms bananen op brood, doen er wat Hollandse kaas overheen, maken het af met kaneelpoeder, en leggen dit 5 minuten in de oven. Zo maak je een heerlijke bananenkaas tosti.
  10. Maak zelf eens een pisang goreng door een bakbanaan in een deegjas te hullen. Maak een beslag dat erg lijkt op pannenkoekbeslag, maar dan iets dikker, en doop een stukje banaan daarin. Frituur het met 4 andere stukjes banaan in een frituurpan. Gebruik kokosolie in de frituurpan. Als je een kleine frituurpan gebruikt, van een liter, hoef je niet zoveel olie te gebruiken. Laat de pisang goreng lichtbruin worden. Dien het op met sambal.
De geneeskracht van mispel
De geneeskracht van kaki
Ruiken is voeden