Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De superieure geneeskracht van papaja

Latijnse naam: Carica papaya

papaja

De papajaboom behoort tot de familie van Cariaceae. In Ghana heet het Brofere, hoewel je vaker de Engelse naam ''pawpaw'' of de verbastering “popo” hoort zeggen. Engeland en de voormalig Engelse kolonies zijn de enige plekken op aarde waar men pawpaw tegen deze boom zegt. In vrijwel alle andere landen noemt men het papaja, zoals ook de Latijnse naam is. Engeland staat erom bekend veel dubbele en verwarrende plantennamen te kennen waarvan zelfs Engelse botanici in de war raken.
Er zijn vele soorten papaja. Allemaal hebben ze een ovale vorm en oranjekleurig vruchtvlees. Sommige papaja's kunnen erg groot worden.

Verspreiding van de papajaboom in de were;d


Traditioneel gebruik van papaja  in Ghana

In Ghana zijn er diverse medicinale toepassingen van verschillende onderdelen van deze boom. Het zaad wordt gebruikt bij jicht, huidzweren en hoest.

De bladeren en wortel worden gebruikt bij malaria. Het droge blad wordt ingezet als abortusmiddel. De wortel van de mannelijke papajabomen dienen als basis voor een medicijn tegen hoofdpijn.


Recept Romige Papajasmoothie

Een papaja is een uitstekende vrucht voor het creëren van een romige smoothie. Een rijpe papaja ontdoe je van het zaad, en voeg je toe aan de blenderbeker. Verder kun je het mengen met limoen en gember, twee andere medicinale voedingssoorten.

Zo maak je een heerlijk romige smoothie. Als je het door de gember wat te scherp vindt smaken voeg je er een banaan aan toe.

Bananen zijn ook geschikt voor het maken van romige, volle smoothies en smaken een stuk zoeter waardoor de scherpheid van gember wat milder wordt.

Carica papaya Papajaboom


Recept Sayur garnisun

Als je de kans hebt om vers papajablad te plukken in de tropen en je kunt zelf koken, dan is het zeer aan te raden om een gerecht te maken dat stamt uit de tijd dat Nederland koloniale gebieden bestuurde, namelijk Sayur garnisun, of garnizoensgroente. Dit wordt nog steeds gegeten in Indonesië.
Legeronderdelen zijn als het goed is dusdanig goed voorbereid op oorlogssituaties dat de koks eten kunnen maken van wilde groenten.

Want er is in oorlogstijd niet altijd genoeg logistieke bevoorrading voor handen. Sayur is Maleis voor groenten en Garnisun betekent natuurlijk garnizoen.
Je plukt wat papajabladeren, papajabloemen, meloenbladeren of pompoenbladeren, zoete aardappelbladeren en cassavebladeren.


Bereidingswijze sayur garnisun

  1. De stelen van de papajabladeren kook je eerst apart omdat die wat vezelig zijn. 
  2. Tijdens het koken van de stelen snijd je ui, gember, knoflook en hete peper in kleine stukjes. 
  3. De papajabladeren en cassavebladeren snijd je eveneens heel klein. Je hakt ze met een groot mes tot bijna een pulp.
  4. De bloemen kun je heel houden, maar de bloemsteeltjes kook je mee met de bladstelen.
  5. Als de stelen zacht zijn, snijd je die klein.
  6. Vervolgens doe je alles tegelijk met olie in de pan en bak je het. 

Als je geen vegetariër bent, kun je er trassi doordoen, dat staat in het oorspronkelijke recept, maar het is ook lekker zonder trassi. In trassi zitten garnalen, dus dat is niet geschikt voor mensen die uitsluitend een plantendieet nuttigen.

Om het gerecht extra lekker te maken kun je er kleine petehbonen aan toevoegen die overal groeien in de tropen. Peteh tjina is de Indonesische naam. Haal de felgroene zaadjes uit de peulen en eet de peulen niet op.
Zorg natuurlijk dat je zeker weet dat je de goede petehbonen hebt. Anders is het ook mogelijk om wat pinda's klein te verkruimelen met een stenen vijzel en deze toe te voegen. Bak het geheel met olie op op een hoog vuurtje.
Wanneer het dreigt aan te branden doe je er wat van het kookwater van de stelen erbij. Als je het bakt zal veel van de bitterheid verloren gaan, maar dat is niet erg, want papajablad is zeer bitter, dus er blijft altijd wel wat bitterheid over.

Door de combinatie met hete peper en gember wordt het scherp en dat overschaduwt de bitterheid gedeeltelijk. Wanneer je het toch te bitter vindt doe je er wat zoete sojasaus bij. Genees smakelijk!

Carica papaya Tekening van de vrucht en het blad van papaja


Algemene informatie papaja

De papaja komt oorspronkelijk uit Zuid - en Midden Amerika. De Indianen kweekten de plant voordat de Europeanen kwamen. Tegenwoordig wordt de papaja in heel het tropische deel van de wereld gekweekt.

In Zuidoost Azië worden de bloemen en bladeren van papaja op de markt verkocht als groente. Dat gebeurt in vele Afrikaanse en Zuid Amerikaanse landen niet. 

De bladeren en bloemetjes bevatten veel bitterstoffen welke goed zijn tegen malaria en een hoop andere ziekten.
De bloemetjes groeien alleen aan de mannelijke papaja's en de vruchten worden enkel door de vrouwelijke papajabomen voortgebracht.

Carica papaya Net ontkiemde papajazaadjes


Papajablad als medicinale groente

Papajabladeren zijn een soortement van wilde groente. In sommige landen liggen ze bij de groenteboer en op de markt maar in vele andere landen worden ze genegeerd en weggegooid.

Dat is zonde want in veel tropische landen gaan mensen dood aan de ziekte malaria. Dat is totaal onnodig.

Als mensen eens tot tweemaal per week papajablad als groente zouden eten, zou malaria geen kans krijgen. Bovendien heeft papajablad nog vele andere medicinale werkingen.


Werkzame medicinale stoffen papaja

Werkzame stoffen in papaja zijn:  Papaïne, chymopapaiïne, chymopapaïn A, lysozyme, papaya peptidase A, papaya proteinase inhibitor, protease, proteïnase, koffiezuur, capraïne, dehydrocapraïne I & II, pseudocapraïne, carpamidezuur, carpasemine, myosmine, nicotine, nicotinidezuurmethylester, choline, pyridine, cystine, 5-hydroxytryptamine, carposide, 6,7-epoxylinallol, vitamine C, galacturonidezuur, benzylglucosinolaat, benzylisothiocyanaat, fenylacetonitrile, campesterol, 5-dehydroavenasterol, 7-dehydroavenasterol, cholesterol, stigmasterol, quercetine, caroteen, lycopeen, cryptoxanthine, violaxanthine, pectine, cycloartenol, cyclobrenol, squaleen, behemidezuur, arachidezuur, caproïdezuur, laurierzuur, hexadeconzuur, lignoceridezuur, linoleen, linoleenzuur, myristidezuur, myrstoleen, octadecadienoïdezuur, citroenzuur, octaanzuur, oliezuur, palmitidezuur, palmitoleenzuur, malidezuur, tartaarzuur, styreen, verzadigde en onverzadigde vetten.

Carica papaya Een eetbaar papajabloemetje


Neutraceutical en panacee

Je hoeft niet de bittere en in het westen moeilijk verkrijgbare bladeren te eten om te genieten van de medicinale kracht van papaja.

De papajavrucht is een zeer sterke neutraceutical. Dat betekent dat het voeding is met medicinale kwaliteiten. Het is een panacee.

Een panacee is een product dat een veelvoud aan ziekten te lijf gaat. De lijst met ziekten die genezen worden met papaja is erg lang.


Papaja tegen dengue

De meest recente ziekte die papaja weet te bestrijden is dengue of knokkelkoorts. Dit is een relatief nieuwe ziekte. Uit tientallen wetenschappelijke studies blijkt dat papajasap van de bladeren deze ziekte kunnen genezen.

Dengue wordt gekenmerkt door een tekort aan witte bloedcellen en het blijkt dat het sap van papajabladeren deze witte bloedcellen meehelpt aanmaken.
Dengue heeft eveneens te maken met een minder goed werkende lever. Het sap van de bladeren kan juist de lever weer aansterken.

Ook heeft het een goed effect op de bloedplaatjes en zorgt papajasap ervoor dat het bloed in de aders minder snel klontert. Dengue is een ziekte waarvoor geen synthetisch medicijn of vaccin is ontwikkeld.

Het feit dat een goedkope plant deze ziekte kan genezen wordt nog niet echt omarmd door artsen.

Carica papaya Papaja's aan de boom


Papajablad tegen malaria

Eigenlijk is papajablad hét medicijn als je de tropen in reist. Het kan namelijk malaria voorkomen en genezen. Papajabladeren zijn volop verkrijgbaar in de tropen maar nog niet in elk land worden de bladeren gegeten als groente.

Dat gebeurt alleen in Zuidoost Azië en gebieden als West Papoea, waar de mensen nog dicht bij de natuur leven.
In West Papoea worden ook de bloemen van de papajaboom op de markt verkocht en gegeten, een onderdeel waarnaar relatief weinig onderzoek is gedaan maar dat zeker ook medicinale effecten heeft bij malaria.

De bloemen zijn net als het blad erg bitter en alle bittere stoffen uit de natuur hebben anti-malariaeffect.


Papaja tegen dengue virus

Mensen die last hebben van het denguevirus hebben te weinig trombocyten of bloedplaatjes.

Uit divers onderzoek blijkt dat papajablad het aantal trombocyten kan terugbrengen tot normaal niveau waardoor allerlei symptomen van dengue verdwijnen en uiteindelijk dengue geneest.
Wie regelmatig naar de tropen afreist, ontkomt er bijna niet aan om ziekten als malaria of dengue te krijgen. Deze ziekten worden beide overgedragen door muggen en het is vrijwel ondoenlijk om je te wapenen tegen muggenbeten.

Daarom is het van elementair belang om een goed middel te nemen dat deze ziekten voorkomt of tot een minimum beperkt. Papajablad is één van die middelen.
Met twee keer per week een kop thee van papajablad, of het eten van papajablad als groente, is de ziekte malaria al voorkomen en kun je die eigenlijk niet krijgen.

Carica papaya Kroon van de papajaboom


Dengue, gelekoortsvrus en papajablad

Dengue is moeilijker te voorkomen. Als je dengue hebt opgelopen is er een grote kans op een snelle genezing met bladeren en vruchtvlees van papaja.

Overigens hebben veel tropische reizigers een gele koortsprik ondergaan, een vaccinatie die je maar eenmaal in je leven nodig hebt.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie een gele koortsprik heeft gehad, een minimaal risico loopt op dengue. Dat komt vooral omdat het gelekoortsvirus en het denguevirus nauw aan elkaar verwant zijn.

Er zijn vier soorten denguevirussen, en twee daarvan zijn grotendeels identiek met het gelekoortsvirus, waar ook meerdere varianten van bestaan.
Zoals vaak het geval is bij virussen, zijn er verschillende types. Dengue type 2, bijvoorbeeld, komt alleen in Nieuw Guinea voor.

Het is lastig voor wetenschappers om een vaccinatie te maken die tegen alle virusvarianten van dengue werken, in het laboratorium, maar in de praktijk zijn er maar weinig mensen die een gelekoortsprik hebben gehad en die dengue hebben opgelopen.
Het is wetenschappers wel gelukt om een vaccin te ontwikkelen tegen 2 van de 4 serotypen dengue, maar het probleem hierbij is dat als je een ander serotype dengue opdoet, de ziekte juist verergerd wordt door dit vaccin.

Dat is één van de problemen waartegen wetenschappers aanlopen als ze een denguevaccin willen ontwikkelen.
Mensen die van papajablad houden en dit regelmatig eten krijgen ook vrijwel nooit een dengue-infectie. Dengue is een zeer vervelende en pijnlijke ziekte aan de gewrichten, waardoor het ook de naam knokkelkoorts heeft.

Maar je gaat niet dood van deze ziekte, in tegenstelling tot malaria, vooral malaria tropicana is een dodelijke ziekte.
In sommige landen zoals Ghana, is het hebben van een gelekoortsprik een verplichting, anders kom je het land niet in.

Carica papaya Papaja en zijn zaad


Papaja tegen longziekten

Longziekten of luchtwegenziekten zoals astma, bronchitis, hoest en longontstekingen worden traditioneel tegengegaan met het eten van de wortel van de papajaboom.

Dit gaat vaak in samenwerking met het drinken van sap van de bladeren. Het bijzondere aan de papajaboom is dat elk onderdeel van de plant medicinale kwaliteiten heeft.
Het heeft ontstekingsremmende werkingen en enzymen die de werking van het immuunsysteem verbeteren. 

Over het algemeen is het zo dat het lichaam de ontstekingsremmende stoffen vervoert naar de plekken waar ze het het hardst nodig is. 

Dat is één van de redenen dat vrijwel elke medicinale plant meer dan één medicinale werking heeft.

Carica papaya Papajablad is een bittere groente


Papaja tegen kanker

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat papaja werkt tegen kanker. Er zijn meerdere manieren waarop papaja tegen kanker werkt.

De macrofagen worden gestimuleerd door enzymen in  de papaja. Daardoor zijn meer macrofagen actief tegen kanker. Macrofagen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem.
In de westerse geneeskunde werden macrofagen lang over het hoofd gezien als onderdeel van ons immuunsysteem maar in een land als Rusland zijn macrofagen uitgebreid onderzocht. 

Macrofagen gaan dood als ze in aanraking komen met de farmaceutische antibiotica die in het westen vaak wordt toegediend.

In Rusland worden dezelfde ziekten succesvol behandeld met activering van macrofagen in plaats van ze dood te maken.
Een andere manier waarop papaja tegen kanker werkt is door de aanwezigheid van stoffen als betasitosterol, betasitosterol 3-glucoside en stigmasterol 3-glucoside.

Sterolen zijn stoffen uit planten. Uit duizenden wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat betasitosterol een positief en genezend effect heeft op allerlei pathogene condities bij mensen. Het kan onder andere kanker genezen.

Hier vind je een artikel dat helemaal gaat over papaja als antikankerplant.


Ongekend grote antibacteriële werking van papajablad

Uit onderzoek blijkt dat papajablad, ook thee van gedroogd papajablad een medicijn is bij malaria. Malaria wordt veroorzaakt door een door muggen overgebrachte parasiet.

Maar papajablad is niet alleen actief tegen parasieten. Het werkt ook bij een aantal pathogene bacteriën. Overigens is dat ook een werking van papaja tegen kanker.

Tumors worden mede veroorzaakt en groeien beter, als er sprake is van een verhoogde activiteit van pathogene bacteriën.
Sommige geneesplanten werken tegen twee of drie soorten bacteriën maar papaja heeft de kracht om een veel groter aantal bacteriën te kunnen bestrijden,

Het werkt tegen de Staphylococcus aureus, Salmonella typhi B, Shigella dysenteria, Pseudomonas aeruginosa, Serratia marcescens, Pseudomonas fluorescens, Proteus vulgaris, Bacillus subtillis, Bacillus stearothermophilus, Listeria monocytogenen, Pseudomonas sp.,  Proteus mirabilis, Rhizopus stolonifer en Escherichia coli.

Dat zijn 14 verschillende soorten bacteriën. Dat betekent dat papajabladeren meer antibacteriële eigenschappen hebben dan veel farmaceutische antibiotica.

Het bijzondere aan papajablad is dat het geen bijwerkingen heeft, of je moet activering van enzymen, antimalariawerking en vele andere voor het lichaam positieve werkingen bijwerkingen noemen.


Medicinale werking van papajabladeren

Behalve dat papajablad een medicinale werking heeft, heeft het een nutritieve werking. In het blad zit vitamine C, vitamine B1 en B2. Verder bevat het de mineralen ijzer, magnesium, kalium, natrium en calcium.

Door al deze mineralen, en met name ijzer, is het een medicijn bij anemie of bloedarmoede.
Verder is het mineraal ijzer behulpzaam tegen allerlei longaandoeningen. In sommige landen, waaronder Ghana en Suriname, worden gele en bruine bladeren als medicijn gebruikt, naast de verse groene bladeren.

Maar uit onderzoek blijkt dat de groene bladeren over meer nutriënten en medicinale stoffen beschikken. Toch beschikken de bladeren met gele en bruine kleur nog steeds over veel medicinale eigenschappen.


Papaja helpt de bloeddruk beter te reguleren

Papajablad is een prima middel om hoge bloeddruk te reguleren. Ten eerste is er een enzym actief in het menselijk lichaam dat onder andere verantwoordelijk is voor de soepelheid van de bloedvaten.

Als de bloedvaten niet soepel genoeg zijn gaat de bloeddruk omhoog. Door papajablad kan op deze manier via de soepelheid van de bloedvaten de bloeddruk omlaag worden gebracht.

Dat betekent dus dat de bloeddruk nooit te laag kan worden. Papajablad is een bloeddrukregulator, niet een middel dat de bloeddruk enkel omlaag brengt.
De werking van de baroreceptorreflex is een belangrijk homeostatisch mechanisme van ons lichaam om de bloeddruk te reguleren.

Deze baroreflex heeft directe invloed op de soepelheid van de aders en reguleert zo de bloeddruk in het menselijk lichaam. Wanneer er sprake is van te hoge bloeddruk, dan werkt de baroreflex niet meer goed.

Papajablad is in staat om de werking van de baroflex te normaliseren, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Carica papaya Papajavruchten


Waarom we medicinale groenten moeten eten

Papajablad is een medicinale groente. Sommige mensen redeneren als volgt: ik ben niet ziek dus hoef ik geen medicijn te nemen, ook geen medicinale groente.

Deze redenering klopt helaas niet. Medicinale stoffen in plantenvoeding hebben nooit een negatief effect. Als je een stof niet nodig hebt, wordt die stof gewoon omgezet in een bruikbare stof, of niet gebruikt door het lichaam.
Er is nog een andere reden waarom deze redenering niet klopt. In principe heeft iedereen potentieel een ziekte onder de leden die nog niet tot uiting komt.

Een kankertumor doet er soms 30 jaar over om te ontwikkelen. Wanneer we gezonde groenten met antikankerwerking eten, zal de ontwikkeling van deze tumor gestopt worden, zonder dat we daar bewustzijn over hoeven te hebben.
Ook andere ziekten zoals diabetes doen er lang over om te ontwikkelen. Wanneer we planten zouden gebruiken die de pancreas of alvleesklier zouden ondersteunen, of die insulinegevoeligheid van lichaamscellen groter zouden maken, kunnen we helemaal geen diabetes krijgen.

Overigens doet Carica papaya beide. Het blad van papaja maar ook de vrucht zelf helpt mee om ziekten te voorkomen. En dat is de meest belangrijke werking van medicinale planten. Ze kunnen ziekten voorkomen.
Dat staat in schril contrast met allerlei synthetische medicijnen. Deze worden alleen gegeven als therapie maar kunnen niet preventief werken. Voeding, medicinale voeding en geneesplanten hebben zowel een nutritieve functie als een preventieve functie.

Ons lichaam zoekt zelf de stoffen op uit de plantmedicijnen die we nodig hebben.

Bronnen artikel papaja

  • Alle foto's komen uit het publiek domein van Wikimedia Commons
  • Veel informatie komt door te reizen, mensen te ontmoeten en vragen te stellen. Wetenschappelijke informatie komt uit deze downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4