Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde voordelen van guave


 

Latijnse naam: Psidium guajava
Psidium guajava

 

De guaveboom behoort tot de Myrtaceae-familie. In Ghana heet het net als in vele andere landen in de wereld Guava. In tropische landen, waar de guaveboom goed gedijt, worden vaak andere boomonderdelen gebruikt om hun medicinale eigenschappen.

Psidium guajava Geografische verspreiding guave


Traditioneel gebruik guave

In Ghana worden in de volksgeneeskunde de bladeren gebruikt bij tyfuskoorts, mazelen en hoest. 

De wortel wordt gebruikt bij diarree. Het rijpe fruit wordt gezien als purgeermiddel. Het blad en de wortel zijn een bloedtonicum, een versterkend middel voor het bloed, en ze gaan koorts tegen.


Naamgeving: Psidium guajava

In de taxonomie en botanie gebruiken we om diverse redenen Latijnse namen. Psidium guajava Linn. wordt in de wereld over het algemeen guave genoemd. 

Goyave is de naam in het Frans; guave. In het Duits zegt men eveneens guave, net als in het Nederlands. De hele boom heet in het Duits Guavenbaum, in het Nederlands zeggen we guaveboom. De Japanse naam wijkt af van het wereldwijd gebruik want hier heet de vrucht banjiro. In Portugal zegt men goiaba tegen deze vrucht.

Veel mensen denken dat het Brazilliaans exact gelijk is aan Portugees maar men kent juist veel woorden, uitspraken en spellingsvormen in het Brazilliaanse Portugees. Het verschil tussen Brazilliaans Portugees en Portugees is ongeveer net zo groot als tussen Duits en Nederlands. In Brazilië heet de vrucht guaiaba. En in Portugal arac.
Engelstalige landen gebruiken de naam guave, net zoals in het Nederlands taalgebied wat Nederland, Vlaanderen, De Nederlandse Antillen en Suriname beslaat.

 

Recept Maak zelf een guavelimonade

Van het vruchtvlees van guave wordt een frisdrank gemaakt. Je kunt guavevruchten koken in een grote pan met water, waardoor de smaak goed gemengd wordt. 

Dit kun je mengen met palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Dat zijn suikersoorten met medicinale waarde. Witte suiker is ziekmakend dus dat moet je niet gebruiken. 

Eventueel kun je aan de palmsuiker een paar eetlepels ruwe rietsuiker toevoegen. Dat heeft nog enige mineralen in zich, en is dus een beetje gezond, maar in principe is ook ruwe rietsuiker niet goed voor het lichaam.

Als vierde zoetmaker kun je wat honing door de drank doen, maar dan moet de drank al zijn afgekoeld naar onder de 30 graden, want als de drank warmer is dan 37 graden, zal de zoetheid van de honing verdwijnen.
Als vijfde zoetmaker kun je bananen gebruiken. Prak de bananen goed fijn voordat je ze bij het guavesap doet en kook ze mee. Gebruik niet al te veel anders wordt de drank te dik van structuur. Bananen kun je in dit geval gebruiken als extra zoetmaker.
Laat de guavedrank niet al te lang doorkoken, 5 minuten is genoeg. Zorg dat alle suiker is opgelost. 

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden geproduceerd door ze te koken, dus deze kun je gewoon meekoken, net als ruwe rietsuiker.

Als de drank is afgekoeld kun je er eventueel de honing bij doen. Verder is het goed om voordat je de drank in flessen doet, het wat langer houdbaar te maken. Hiervoor gebruik je zout en citroensap

Het citroensap kun je na het koken erbij doen, maar het zout gebruik je tijdens het koken.

Zout klinkt misschien raar als toevoeging in een zoete drank, maar als je een theelepeltje zout gebruikt, en dan natuurlijk het gezonde Keltische zeezout, dan wordt zout een smaakversterker, en zal het ook de zoetheid van de drank een sterkere smaak geven.
Ook in industriële frisdranken zit zout, alleen wordt het daar niet als conserveermiddel gebruikt maar als smaakversterker, en gebruiken fabrikanten een ongezonde vorm van zout met maar één mineraal, in plaats van Keltisch zeezout, waar 84 mineralen en sporenelementen in zitten.

Psidium guajava

 


Psidium guajava in Nieuw Guinea

In Nieuw Guinea gebruiken de Papoea's de Psidium guajava voor verschillende doeleinden. 

Het fruit kan er bijzonder groot worden. Naar Nederland geïmporteerde zijn guava's uit Zuid-Amerika zijn vaak niet groter dan een pingpongbal. 

In Nieuw-Guinea zijn de guava's een stuk groter; groter dan een tennisbal. 

De fruitpulp is van andere consistentie. Er zijn in Nieuw Guinea guaves die wit zijn van de binnenkant, en er zijn er die de meer bekende roze kleur hebben.


Psidium guajava

Er zijn honderden onderzoeken gedaan naar de medicinale werkingen van het fruit, het zaad, de schors en de bladeren van Psidium guajava. 

Guavebladeren zijn eetbaar. Papoea's eten de bladeren als ze een spijsverteringsprobleem hebben zoals diarree. Maar je kunt ze ook als groente eten in een groentemix. 

Ze worden overigens niet vaak gegeten, alleen om medicinale redenen. Maar je zou ze kunnen eten of er een thee van kunnen drinken.


Fytoconstituenten Psidium guajava

In het blad zitten belangrijke fytoconstituenten zoals menthol, alfapineen, betabisaboleen, betapineen, betacopaneen, limoneen, terpenylacetaat, isopropylalcohol, caryofylleen, longicycleen, cineol, caryofylleenoxide, humuleen, farneseen, selineen, curcumeen en cardineen,
In het fruit guave zitten carotenoïden zoals betacaroteen, lycopeen en betacryptoxanthinen. Carotenoïden zijn precursors van retinol. Dat betekent dat deze carotenoïden zich in het lichaam omzetten tot vitamine A.
De bladeren zijn misschien nog veel gezonder dan het fruit. In totaal zitten er 16 verschillende soorten carotenoïden in het blad van Psidium guava maar het is niet de bedoeling om lezers te veel te vermoeien met ingewikkelde wetenschappelijke namen.
Ook andere vitaminen en mineralen worden aangemaakt uit deze stoffen, maar daar is nog weinig onderzoek naar gedaan. 

Ons lichaam is een chemische fabriek die vrijwel alle vitaminen en mineralen kan aanmaken uit andere stoffen. Op dit moment zeggen wetenschappers dat de mens het enige dier is dat vitamine C niet kan aanmaken.

Alle andere vitaminen en mineralen kunnen we wel zelf aanmaken, wat trouwens betekent dat het weinig uitmaakt als je te veel van één soort vruchten of groenten eet; ons lichaam maakt als het goed is uit een beperkt aanbod van vitaminen en mineralen alle stoffen aan die we op dat moment het meest nodig hebben. 

We moeten daarvoor wel gezond zijn en de beschikking hebben over alle enzymen en bacteriesoorten in ons microbioom, en dat hebben de meeste mensen niet meer, wat onder andere komt door medicatie.

Vitamine C zit in vrijwel elke groente- en fruitsoort, zo ook in guave. Verder zitten er veel polyfenolen in guavepulp. Polyfenolen zijn nodig voor de omzetting van andere stoffen. In het vruchtvlees van guave zitten antioxidantstoffen zoals galluszuur, catechine-equivalenten, cinnamylalcohol, ethylbenzoaat, betacaryofylleen, (E)-3-hexenylacetaat en alfabisaboleen.
De antioxidantwerkingen van deze stoffen worden door wetenschappers gerelateerd aan antikankereffecten. Dat gebeurt reeds geruime tijd, maar sinds het begin van de 21e eeuw worden antioxidanten gekoppeld aan werkingen tegen aderverkalking, verhoogde bloeddruk, obesitas, dementie en diabetes.

Diaserie guave

  • 640px-5703Guava_textures_Jackfruit_pulp_19
  • 640px-5749Isla_Babatnin_Malolos_Bulacan_Guava_Fishes_26
  • 640px-Apple_Guava
  • 640px-Baby_Guavas
  • 640px-Psidium_guajava_lehed
  • 640px-Guava_-_Psidium_guajava_fruit_of_Cuba
  • 640px-Guava_(2880259)
  • 640px-Bigger_Guava
  • Guava_(PSF)
  • Guava_flower_terrace
  • Guava_leaves_sunlight
  • Guava_tree
  • psidiumguajava kleiner)
  • 640px-Guavas_in_Pakistan

 


De geneeskracht van guaveblad

De bladeren van guave zijn wetenschappelijk bewezen voorzien van de volgende werkingen: pijnstillend, ontstekingsremmend, antimicrobieel, leverbeschermend, en ze hebben een antioxidantwerking.
Drie wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat guaveblad over meer nutriënten beschikt dan de meeste soorten groenten

Het gaat dan om zowel de bladeren van de witte als de roze guave. Daarnaast zijn er verschillende onderzoekers die zagen dat er galluszuur, catechinen, epicatechinen, rutine, naringenine en kaempferol in het blad zit. Dat is interessant, want dit zijn allemaal antioxidantflavonoïden die nog sterker zijn dan de antioxidantvitaminen A. C en E.

Andere onderzoeken tonen aan dat galluszuur, catechine en epicatechine de pancreatische cholesterol esterase beïnvloeden. 

Door deze sterke antioxidanten en de aanmaak van meer enzymen daalt het cholesterolniveau. Mede daardoor is catechine een sterk antioxidant wat het risico op diabetes en obesitas verkleint, zo melden wetenschappers.

 

Guaveblad tegen cardiovasculaire aandoeningen

Quercetine is een secundaire metaboliet die in staat is om verhoogde cholesterolniveaus te doen dalen, omdat het goed is in ontstekingen remmen. 

Het is hierbij belangrijk om te weten dat cholesterol een nuttige stof is die antioxidanten vervoert. Daarom hebben mensen die last hebben van aderverkalking of verhoogd bloedvettenniveau, veel cholesterol in hun bloed.

Cholesterol wordt door ons lichaam zelf aangemaakt, als onderdeel van het zelfgenezend vermogen. Cholesterol verlagen met statines is wetenschappelijk gezien sterk achterhaald.
Artsen die statines voorschrijven lopen anno 2020 ongeveer 15 jaar achter op de wetenschappelijke feiten. 

Sinds begin 21e eeuw is het voor biochemici en wetenschappers een vaststaand feit dat statines niet alleen zinloos zijn maar averechts werken.

De macht van de farmaceutische industrie is groter dan de verspreiding van wetenschappelijke kennis. 

Bovendien zou de economie in het westen een enorme recessie induiken als het feit dat synthetische medicijnen averechts werken alom bekend zou worden.

Daarom zwijgen de meeste regeringen, economen en artsen over het feit dat synthetische medicijnen mensen een slechtere werkzaamheid bieden dan geneesplanten, zoals duidelijk blijkt uit tal van wetenschappelijke bevindingen.

 

Flavonoïden, de ziektebestrijders van de 21e eeuw

Laten we continueren met het opsommen van de werking van antioxidantflavonoïden. Rutine en naringenine uit guaveblad kan kanker voorkomen, effectief bestrijden, en genezen. Onderzoekers hebben verder gezien dat twee terpenoïden uit guaveblad, betulinezuur en lupeol, effectief zijn tegen diabetes, obesitas en aderverkalking.
Daarnaast verlagen deze twee terpenoïden het risico op allerlei cardiovasculaire aandoeningen. 

In totaal zijn er acht flavonoïden bekend in guaveblad die werken tegen de pathogene micro-organismen Streptococcus mutans en Helicobacter pylori. De laatste bacterie zorgt voor een teveel aan urease wat tot allerlei ontstekingsziekten kan leiden. Vooral avicularine en guaijaverine zorgen ervoor dat urease wordt teruggedrongen.

Vibrio cholera is een pathogeen micro-organisme dat multiresistent is tegen medicijnen. Er is bijna geen medicijn meer dat hier nog tegen werkt. 

Maar een combinatie van een extract op waterbasis van de bast en het blad van guave werkt hier wel tegen. Tegen natuurlijke middelen is nog nooit een organisme resistent geworden. Toch gaan farmabedrijven nooit uit zichzelf op zoek naar natuurlijke middelen als medicijn.

Op natuurlijke medicijnen valt geen patent aan te vragen en daarom kan er niet aan worden verdiend. Men brengt liever een slecht werkend, synthetisch medicijn op de markt dat met veel bombarie, reclame en halfslachtige wetenschap gekenmerkt door statistische wetenschapsfraude tot medicijn wordt opgeblazen.
De statistische fraude bestaat er onder andere uit dat een groep kerngezonde, jonge mensen worden gevraagd om een medicijn te testen, terwijl in de praktijk slechts mensen die ongezond zijn en veel medicijnen gebruiken het slikken. De farmaceutische industrie gebruikt dus een speciale doelgroep gezonde mensen in plaats van een representatief deel van de bevolking.
Deze groep kerngezonde mensen, vaak studenten, heeft een sterk immuunsysteem en merken daarom weinig van bijwerkingen. Door alleen deze jonge mensen te gebruiken in wetenschappelijke onderzoeken op het testen van medicijnen, pleegt men structureel statistische fraude. De jonge mensen die zich uit financieel gewin aanmelden voor een test op een nieuw medicijn, zijn medeplichtig aan deze fraude, en helpen mee om allerlei medische misstanden te veroorzaken.
Psidium guajava

 


Guaveblad als Ayurvedisch medicijn tegen diabetes

Wetenschappers beginnen een onderzoek naar de antidiabeteswerking van guaveblad door op te merken dat alle bestaande synthetische medicijnen diverse nadelen kennen. Dat is de reden dat de speurtocht naar een goed werkend medicijn doorgaat.
Onderzoekers zien dat triterpenen, tanninen en drie soorten flavonoïden, namelijk quercetine, avicularine en guaijaverine in staat zijn om allerlei parameters die als markeerpunten dienen om de ernst van diabetes mellitus type 2 te schetsen, te verbeteren.
De aldus verkregen antidiabeteswerking zou door mensen kunnen worden toegepast door een uitgebalanceerd dieet te combineren met guavebladextract, zo vertellen de Indiase onderzoekers. Zij zien dat guaveblad past in een ayurvedische aanpak van diabetes.

 

Natuurlijk breedspectrumantibiotica

De bladeren van guave blijken een breedspectrumantibiotica te zijn. Ze werken tegen een rits van pathogene micro-organismen, bacteriën alsmede schimmels en virussen

Hierdoor is het een ideaal middel tegen diarree waarvan de oorzaak niet bekend is. 

Diarree is een ziekte waaraan veel mensen dood gaan omdat er geen goed medicijn tegen is. Als iemand een paar weken diarree heeft, is er een kans dat deze persoon het niet overleeft.

Het bijzondere hieraan is, dat de plantmedicijnen en de wetenschap voor handen is maar niet wordt verteld door artsen, omdat zij niet op de hoogte zijn hiervan. 

Artsen weten alleen iets over farmaceutische medicijnen, net zoals een autoverkoper alleen iets weet van auto's en niets van andere vervoersmiddelen. 

Bestaat er ook maar één autoverkoper die aanraadt om geen auto maar een fiets te kopen?

Amerikaans onderzoek uit 2013 concludeert dat een bladextract van Psidium guajava een goede kandidaat is om als antibacterieel medicijn te dienen bij Bacillus cereus en Staphylococcus aureus, twee veel voorkomende ziekmakende micro-organismen. 

Het bladextract doodt deze bacteriën. Uit het onderzoek blijkt dat sommige andere bacteriesoorten zoals E. coli niet worden gedood. 

Daarentegen zijn in andere landen onderzoeken gedaan waaruit helder blijkt dat E. coli wordt gedood door een extract van Psidium guavaja. Hoe kan dit verschil optreden?

Dat kan bijvoorbeeld komen door de oplossing die men gebruikt om medicinale stoffen te abstraheren uit een plantonderdeel. Methanol, ethanol, water en andere soorten oplossing geven andere medicinale effecten van een plant weer. Niet elk onderzoek is in staat om alle medicinaal actieve stoffen te extraheren. Dat kan soms met geld te maken hebben.
Nu zou je zeggen dat Amerikanen over het algemeen meer onderzoeksgeld ter beschikking hebben. Het kan ook te maken hebben met wetenschapsfraude. Men kan een commerciële reden hebben een een plantextract niet goed werkzaam te laten lijken bij E.  coli. Daarom moeten er altijd meer onderzoeken dan één worden geraadpleegd.

 

De wereld heeft plantaardige antibiotica nodig

Wetenschappers zijn sinds het derde millennium van de jaartelling op onze planeet is aangebroken naarstig op zoek naar natuurlijke antibacteriële stoffen, nu het een voldongen wetenschappelijk feit is dat natuurlijke producten niet resistent kunnen worden tegen bacteriën maar de veel te veel geprezen antibiotica wel.
Wetenschappers zijn bang dat er een moment in de toekomst komt dat bacteriële infecties niet meer behandeld kunnen worden met antibiotica, en leggen in relatief korte tijd een enorm groot kennisarsenaal aan dat de natuurlijke antibacteriële werking van plantonderdelen in kaart brengt, teneinde mensen te kunnen helpen bij onbehandelbare bacteriële infecties, of een epidemie van een onbedoeld gecreëerde superbacterie.
Een superbacterie wordt door artsen 'gekweekt' door het overmatig voorschrijven van antibiotica, en door het zonder voorschrift verkopen van antibiotica, zo stellen biochemici al sinds de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw. 

Dit gevaar wordt onvoldoende erkend als je kijkt naar de medische praktijk op wereldschaal, waar het dagelijks gebruik is om antibiotica voor te schrijven bij relatief onschuldige aandoeningen.

Biochemici zeggen al enkele decennia dat verstandig gebruik van antibiotica zou zijn om het enkel voor te schrijven bij levensbedreigende ziekten. In Nederland wordt antibiotica nog steeds voorgeschreven bij onschuldige en makkelijk met geneesplanten behandelbare aandoeningen als tandartsbehandelingen, huidziekten, blaasontsteking en oorontsteking.
Uit opgeteld resultaat van wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Psidium guajava werkt tegen de volgende bacteriën: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp., en Shigella spp. 

Verder werkt het tegen een aantal pathogene fungi ofwel schimmelsoorten: Candida krusei en Candida glabrata en Aspergillus spp. Spp staat voor 'species', het betekent dat het tegen meerdere ondersoorten werkt.


Guaveblad bij toxoplasmose

Toxoplasmose is een bacterieziekte die in het westen het meest veroorzaakt door uitwerpselen van katten die zijn geïnfecteerd  met de Toxoplasma gondii bacterie. Extract van guaveblad werkt hier effectief tegen. 

Toxoplasmose is een aandoening die onder andere gekenmerkt wordt door vermoeidheid en rode huidvlekken.

Het kan maanden duren voordat een in het lichaam rondzwervende kolonie van Toxoplasma gondii uitgeschakeld is. Meestal worden antibiotica daarvoor gebruikt maar deze hebben vele bijwerkingen. 

Daarom gaan sommige patiënten en diverse wetenschappers op zoek naar betere geneesmethoden in de vorm van planten, zoals guaveblad. Knoflook is een ander werkzame plant bij toxoplasmosis.

Psidium guajava

 


Thee van guaveblad tegen hersendegeneratie

Onderzoekers zien verder dat een thee van guaveblad zowel de bloedsuikerspiegel, cholesterolniveaus als triglyceridenniveaus omlaag brengt. Triglyceriden zijn bloedvetten. Een verhoogd gehalte trigyceriden geeft een vergroot risico op cardiovasculaire aandoeningen, kanker en obesitas.
Guaveblad wordt door wetenschappers als 'cardioprotectief' betiteld. Dat betekent dat het beschermt tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook 'neuroprotectief'. Dat betekent dat het centrale zenuwstelsel en de hersenen voor degeneratie worden behoed door guavebladeren, die overigens rauw eetbaar zijn.
Als de hersenen degenereren betekent dat het risico op hersendegeneratieve ziekten als Parkinson, Alzheimer en multiple sclerose enorm toeneemt. 

Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat degeneratieve ziekten worden veroorzaakt door nutriëntentekort. 

Wie zich vult maar niet voedt wordt ziek. Industrievulling dat wordt verkocht door supermarkten is degeneratieve vulling. Groenten, fruit, zaden, noten en granen, vooral van biologisch-dynamische oorsprong, zijn levenschenkend en geneeskrachtig.

 

Fruitpulp guave beschermt nieren

De nieren zijn zeer belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen. Als deze organen niet meer goed werken, worden afvalstoffen opgeslagen zodat ze op den duur, als hun hoeveelheid teveel opgehoopt is, voor ontstekingen en allerlei ziekten kunnen zorgen. 

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als proefdieren streptozotocine wordt gegeven, dat de nierwerking sterk achteruit gaat. Dat komt onder andere tot uiting in het feit dat creatinineniveaus en ureaniveaus sterk toenemen.

Het blijkt dat guavefruitinname deze parameters van een verslechterde nierwerking kunnen verlagen. 

Met andere woorden: guavefruitpulp verbetert de nierwerking. De wetenschappers stellen dat het mogelijkerwijs de volgende stoffen in het fruitpulp de nierwerking verbeteren: quercetine, myricetine, koffiezuur, ferulazuur, kaneelzuur en coumaarzuur. 

 

Dit zijn allemaal fytonutriënten die vaker worden aangetroffen in fruitsoorten en die over sterke antioxidantwerking beschikken.


Guaveblad tegen griepvirussen

Uit onderzoek blijkt dat een thee van de bladeren van guave een griep kan genezen. Sommige griepsoorten zijn het bedenkelijke gevolg van industriële productie van dierlijke producten. 

We kunnen hierbij denken aan de praktijken in de  kippenvleesproductie in de agrarische industrie wat tot gevolg heeft dat een pandemie van vogelgriep kan ontstaan.

Agrarische industrieën hebben al menige uitbraak van dierepidemieën, zoals mond – klauwzeer, varkenspest, diverse vogelgriepvarianten, en gekkekoeienziekte, op hun conto staan, vooral in Nederland waar bijzonder veel vlees wordt geproduceerd en geëxporteerd. 

Het blijkt dat guaveblad dodelijk is voor griepvirussen zoals oseltamivir. Daarmee is het effectiever dan veel synthetische antivirussoorten.

Misschien moet de agrarische industrie maar een paar duizend kilo guavebladpoeder inslaan voor als er een epidemie ontstaat of  dreigt te ontstaan. Dat is een meer vriendelijke oplossing dan dieren ruimen.

 

Dodelijk voor tientallen pathogene organismen

Overigens wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar de antibacteriële, antivirus - en antischimmelwerking van guaveblad, en zijn er zeker tientallen door onderzoekers genoteerde pathogene micro-organismen die het loodje leggen als ze worden geconfronteerd met een extract van guaveblad.
Psidium guajava

Tegen diarree en cholera

Onderzoekers zien dat de antibacteriële werking van guaveblad goed werkt tegen cholera. 

Diarree wordt vaak veroorzaakt door de E. coli bacterie en deze bacteriekolonie wordt door guaveblad geïnfiltreerd waarna de kolonie verdwijnt. Galluszuur en quercetine zijn belangrijke antioxidanten die meehelpen diarree tegen te gaan maar het is niet alleen deze stoffen die diarree kunnen stoppen.

De darmkrampen worden verminderd waardoor diarree minder snel om zich heen kan grijpen. 

De uitscheiding van waterachtige stoffen naar de darmen toe wordt eveneens tegen gegaan.

Verder wordt acetylcholine minder geproduceerd. Al deze antidiarreewerkingen bij elkaar rechtvaardigen het traditioneel gebruik van guaveblad als antidiarreemiddel, zoals bijvoorbeeld veel Melanesiërs doen. 

Wetenschappers zien hierin een rechtvaardiging om het medicijn guaveblad wereldwijd bij diarree-uitbraken zoals cholera aan te raden.

Dit vooral omdat synthetische medicijnen niet meer werken tegen de bacteriën die cholera veroorzaken, maar plantmedicijnen blijven altijd hun werking behouden. 

Daar kunnen bacteriën niet resistent tegen worden, althans het is nog nooit gebeurd. Dat betekent dat de pathogenen altijd dood gaan van natuurlijke antibiotica, terwijl ze resistent kunnen worden tegen farmaceutische antibiotica.

Hierbij is het interessant op te merken dat als een bacterie resistent wordt tegen een industrieel antibioticum het dit antibioticum gebruikt als voedsel. 

Met andere woorden: resistente bacteriën breiden hun ziekmakende kolonie uit als ze een antibioticum tegenkomen waartegen ze resistent zijn. Hierdoor wordt de overlijdenskans bij een bacteriële infectie juist groter in plaats van dat men geneest.


Dat is het grote gevaar van door mensen ontwikkelde antibiotica, dat niet of nauwelijks onderkend wordt door artsen, want zij blijven deze ziekmakende 'medicatie' voorschrijven bij relatief onschuldige aandoeningen als een blaasontsteking, waartegen legio plantaardige geneesmiddelen zonder bijwerkingen bestaan

 

Guave tegen kanker

Er is een indrukwekkende hoeveelheid onderzoek gedaan naar de werking tegen kanker van Psidium guajava. Je kan gerust stellen dat de antikankerwerking van plantonderdelen van de Psidium guajava dermate goed gedocumenteerd zijn dat er reden is om massaal onderzoek naar deze plant teneinde een nieuw kankermedicijn te vinden wat wel werkt.
Dat chemokuur en bestraling beslist niet werken en volgens de meeste wetenschappers compleet averechts werken, is zeer duidelijk geworden uit onderzoeken. In de 20e eeuw vertrouwde vrijwel iedere wetenschapper op chemokuur en bestraling en werden wetenschappers met andere visie beschouwd als dissidenten, maar thans, in de 21e eeuw, is het niet langer wetenschappelijk verantwoord om te beweren dat chemokuur en bestraling betrouwbare behandelmethoden zijn.
Psidium guajava blijkt werkzaam tegen de volgende kankersoorten: prostaatkanker, leukemie, mondkanker, eierstokkanker, huidkanker, darmkanker, nierkanker, borstkanker, dikkedarmkanker en longkanker. 

Bovendien kennen al deze kankersoorten variaties van kankercellijnen en is Psidium guajava getest op meerdere kankercellijntypes.

Kankertumors worden gestopt in hun groeiproces en vervolgens wordt de dood van een kankercel geïnitieerd door Psidium guajava. Het grote aantal onderzoeken wijst steeds op de potentiële antikankerwerking van antioxidanten zoals quercetine en quercetineglycosiden. 

In de tientallen onderzoeken zijn meerdere extracten gebruikt de allemaal in meer of mindere mate werkzaam zijn tegen kanker: Schorsextract, bladextract, fruitpulpextract, jongebladerenextract, twijgextract en wortelextract.

Psidium guajava

 

Ernstige en kleine ziekten

Eigenlijk is het ondoenlijk om alle resultaten van medicinale onderzoeken van de guaveboom tot nu toe weer te geven in één artikel. 

Er is in feite een boek aan te wijden. Wel is het nuttig om te melden dat behalve de ernstige ziekten met hoog sterftecijfer zoals diabetes, obesitas, kanker, hersendegeneratieve ziekten en cardiovasculaire aandoeningen, ook 'kleinere ziekten' zoals hoestproblemen en huidproblemen kunnen worden genezen met guaveblad.

Het is belangrijk om goed te beseffen hoe effectief dit medicijn kan zijn. Guavebomen zouden in tropische regionen makkelijk in grote getale kunnen worden aangeplant, en verwerkt tot poeders voor thee, soepen en sauzen, teneinde de mensheid te behoeden voor, en genezen van allerlei ernstige ziekten.

 

Specifieke werkingen in het kort

Welbeschouwd gaat het in het medicinale plantenverhaal vooral om antioxidanten en deze kunnen meerdere ziekten bestrijden. In het algemeen kun je zien dat alle plantonderdelen ziekten in het algemeen bestrijden, het immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsremmend werken. Maar dat betekent geenszins dat we specifiek werkende onderdelen van geneesplanten ongebruikt moeten laten.
We kunnen zien aan de hand van onderzoekingen naar de plantonderdelen van de geneeskrachtige boom guave dat elk plantenonderdeel andere medicinale functies heeft.

 

  1. Het fruitpulp heeft als specifieke medicinale functie dat het tegen diabetes en nierversterkend werkt.
  2. De bladeren hebben specifieke antikankerwerking, leverbeschermende werking, pijnstillende werking en ontstekingsremmende werking.
  3. Het zaad van guavevruchten is antimicrobieel.
  4. De guaveschil is vooral goed voor het endothelium, de aderwand en bevordert voedingstoffenopname van de darmen.
  5. De schors heeft sterke antibacteriële werking en is specifiek inzetbaar bij maagpijn, diarree en cholera.
Psidium guajava



De geneeskracht van guaveschil en guavezaad

In het bovenstaand rijtje kun je als middel guaveschil zien staan. Tegenwoordig doen steeds meer wetenschappers onderzoek naar industriële afvalproducten zoals zaden en schillen die normaliter bij de bereiding van bijvoorbeeld guavesap worden weggegooid. Het blijkt dat deze 'afvalproducten' deze naam niet verdienen.
Vaak beschikken schillen over meer nutriëntwaarde en geneeskracht dan de vruchtenpulp zelf. Daarom gaan wetenschappers op zoek naar middelen om deze producten zo goed mogelijk te bewerken teneinde de medemens te laten profiteren van de genezende waarden van fruitafvalproducten. De natuurlijke vitaminen uit fruitschillen kunnen worden geïsoleerd om er een natuurlijk supplement van te maken.

Bronnen bij artikel Psidium guajava

 

  • Diabetes: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32305639/
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Publiek Domein, Wikimedia Commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5