Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De opmerkelijke geneeskracht van kangkung (Ipomoea aquatica)

 

BotanischeLatijnse naam:  Ipomoea aquatica
Ipomoea aquatica Waterspinazie

Waterspinazie zie je soms groeien in een beekje in West Papoea. Papoea's plukken de wilde waterspinazie voegen het toe aan een maaltijd. Een beekje kan ook worden gebruikt om een stukje tuin wat natter te houden, zodat waterspinazie er gekweekt kan worden. Op vele markten in West-Papoea ligt waterspinazie te koop, onder de lokale naam kangkung.

Deze plant heet dan wel waterspinazie, maar hij is geen familie van de spinazie, wel van de Ipomoea batatas of Zoete aardappel

 

Ipomoea aquatica Bordje kangkung


Inhoudsstoffen met nutritieve en medicinale werking

 

De van oorsprong Zuid-Aziatische groente waterspinazie heeft een hoge voedingswaarde.  Het bevat de vitamine A, vitamine C, E, 'U' en vitaminen ut het B-complex . U is een nieuwe vitamine die we misschien beter even kunnen omschrijven als S-methyl-methionine want misschien gaat het een andere naam krijgen in de toekomst.
Van het vitamine B-complex zitten er meer B-nummers in deze plant. Het bevat ook de sterke antioxidanten myricetine, quercetine, luteoline, apigenine, kaempferol, xanthofyl en taraxanthine. Andere stoffen met medicinale werkingen in deze plant zijn: Aliphatische pyrrolidine amiden, carotenoïden, hentriacontaan, betasitosterol en zijn glycosiden, prostaglandine, leukotrine, N-trans- en N-cisferuloyltyraminen.

 


Naamgeving waterspinazie

Ipomoea aquatica Bloem waterspinazie

In het Engels heeft de plant meerdere namen zoals: Chinese water spinach, kangkong, morning glory en swamp cabbage. De Latijnse naam Ipomoea laat zien dat het familie is van de zoete aardappel, waarvan overigens ook de bladeren kunnen worden gegeten.


Traditionele toepassingen kangkung

 1. Ipomoea aquatica, die onder vele indo's zal bekend staan onder de naam kangkung, de Maleise naam, is een volksgeneeskundig middel tegen hoge bloeddruk, maagzuur, maag- en darmstoornissen zoals constipatie, en het heeft insuline-achtige eigenschappen.
 2. Het wordt verder gebruikt tegen de reumatische ontstekingsziekten artritis, artrose en jicht. Ook is het een wondkruid.
 3. In India is waterspinazie traditioneel nuttig bij koorts, gal, bronchitisgeelzucht en andere leverklachten.
 4. In Tanzania is waterspinazie een traditioneel middel tegen mentale ziekten. Dat is interessant want in recent onderzoek blijkt dat het wel eens een effectief Alzheimermedicijn kan zijn, zoals je verderop kunt lezen. Alzheimer wordt tegenwoordig steeds vaker diabetes type 3. Verder werd het ook als medicijn tegen diabetes gebruikt en ook deze werking is ondersteund door wetenschappers uit de 21e eeuw.


Waterspinazie is goed voor de nieren

Ipomoea aquatica Bosje kangkung

 

Ipomoea aquatica ia al tijden lang een volksgeneeskundig middel voor het verbeteren van de nieren. Onderzoek lijkt dit te bevestigen. Gentamicine is een antibioticum wat de nieren schaadt. Het wordt in de wetenschap gebruikt om proefdieren beschadigde nieren te geven. Vervolgens wordt een kruidextract aan een een deel van de proefdieren gegeven, waarna het nierweefsel wordt gecontroleerd op een aantal parameters zoals de niveaus creatinine en urinezuur.. De niveaus van deze stoffen blijken significant te dalen als er een bladextract van waterspinazie of kangkung wordt ingenomen. De wetenschappers concluderen daaruit dat Ipomoea aquatica in ieder geval goed is voor nieren die beschadigd zijn door gentamicine. De kans is erg groot dat waterspinazie goed is bij allerlei vormen van beschadigd  nierweefsel.

 

Kangkung, beter dan synthetisch antibioticum

Ipomoea aquatica Kangkung productie in Filipijnen

 

Kangkung of waterspinazie blijkt over antibacteriële werking te beschikken. Aziatische wetenschappers zien in 2017 dat veel darminfecties die veroorzaakt worden door bacteriën als Escherichia coli en Salmonella typhi, slecht behandeld kunnen worden, omdat steeds vaker blijkt dat bacteriën steeds vaker resistent zijn tegen de gebruikte medicijnen zoals het synthetische antibioticum fluoroquinolon.
Daarom gaan wetenschappers op zoek naar andere middelen en komt men uit bij natuurlijke middelen, aangezien er nog nooit een bacterie resistent is geworden tegen een plantaardig antibioticum. Uit onderzoek blijkt dat een extract van Ipomoea aquatica als antibioticum dient voor de pathogene bacillen Escherichia coli en Salmonella typhi.

 


Waterspinazie als ontstekingsremmer

Ipomoea aquatica Kangkung

 

Ipomoea aquatica bevat ontstekingsremmende werkingen, net zo goed als het medicijn indomethicine, zo blijkt uit onderzoek. Hiermee worden verschillende traditionele toepassingen wetenschappelijk ondersteund, zoals het gebruik bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose en jicht, wat ontstekingsziekten zijn. Verder wordt het gebruikt als wondkruid.
Ook daar is de ontstekingsremmende werking van toepassing, want het is zeer belangrijk dat wonden niet besmet zijn met pathogene bacteriën. Als laatste wordt waterspinazie van oudsher gebruikt bij maag- en darmstoornissen. Dat kunnen ook kleine ontstekingen zijn aan het darmslijmvlies waardoor allerlei problemen ontstaan.
Waterspinazie helpt ook darmwandontstekingen beter te beheren. Het is daarom ook een goede plant voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom en ziekte van Crohn, twee soorten ziekten die worden gekenmerkt door een zeer hoge ratio van darmwandontstekingen

 


Ipomoea aquatica tegen Alzheimer

Ipomoea aquatica Kangkung in bakken gekweekt

 

Acetylcholinesterase is een enzym, dat het gebruikte neurotransmitter acetylcholine afbreekt. Op deze manier wordt de signaaloverdracht van neuronen naar spiercellen stopgezet, als deze signaaloverdracht niet meer nodig is. Hierdoor komt de choline vrij en als deze stof vrij is, dan is ze weer in staat om een nieuwe impuls over te dragen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een extract van het blad van Ipomoea aquatica het proces acetylcholinesterase ondersteunt in werking. Hierdoor worden er meer stoffen geproduceerd die bijdrage aan signaaloverdracht. De onderzoekers zien in waterspinazie of kangkung een prima middel om mensen die Alzheimer hebben verbetering in levenskwaliteit te geven door afname van Alzheimersymptomen.
Daarnaast kunnen andere kruiden die de geest stimuleren zoals Ginkgo biloba, Bacopa monneria, Rauwolfia serpentina, Mucuna  pruriens, Ocimum santum, Withania somnifera en  Centella asiatica, kunnen bijdragen aan verbetering van hersenfuncties.
Hierbij kunnen we opmerken dat steeds meer wetenschappers inzien dat geneesplanten een belangrijke rol spelen bij het herstellen van Alzheimerpatiënten. Dat ligt in lijn met het idee dat sinds begin derde millennium opmars doet dat Alzheimer een vorm van diabetes is, diabetes type 3.
De ziekte van Alzheimer wordt blijkbaar veroorzaakt door een voedingsstoffentekort, net zoals diabetes, en dat tekort is aan te vullen met toediening van krachtige geneesplanten als medicinale voeding.
Een onderzoeksgroep ziet dat waterspinazie over meerdere componenten bevat die acetylcholinesterase bevorderen. Daarom kan het een belangrijk toekomstig Alzheimermedicijn worden. Want het is nog geen officieel medicijn geworden, dat is afwachten. Tot die tijd kunnen mensen in tropische landen zelf waterspinazie kort koken en door maaltijden verwerken teneinde van zijn geneeskracht gebruik te maken.

 


Antioxidanten waterspinazie voorkomen ziekten

Ipomoea aquatica Kangkung

 

Alfaglucosidase is een proces waarbij enzymen ervoor zorgen dat bloedsuikers omgezet worden in voor het lichaam bruikbare stoffen. Het helpt aldus de bloedsuikerspiegel te controleren. Mensen met verstoorde alfaglucosidase-werking hebben, of krijgen, niet zelden last van diabetes.
Diabetes is meer dan alleen lichaamsprocessen die te maken hebben met insuline en insulineresistentie. Het is een voedingsstoffentekort en door dit tekort mist het lichaam de mogelijkheid om allerlei spijsverteringsprocessen in gang te zetten. Het blijkt dat stoffen in het blad van waterspinazie ons lichaam kunnen herstellen van diabetesachtige verschijnselen waardoor we bloedsuikers weer beter om gaan zetten.
In hetzelfde Maleise onderzoek werd niet alleen de werking op de bloedsuikers bestudeerd, men keek ook naar de antioxidantwerking. En antioxidanten zijn ruimschoots aanwezig in deze smaakvolle bladgroente. Uit allerlei recent onderzoek, vanaf begin 21e eeuw, is naar voren gekomen dat antioxidanten een rol spelen bij het voorkomen van ontstekingsgerelateerde ziekten zoals diabetes, obesitas, aderverkalking, de ziekte van Alzheimer, psychische stoornissen, prikkelbaredarmsyndroom, voedselintoleranties en nog veel meer.
In feite is een tekort aan antioxidanten een voedingsstoffentekort wat verhoogd risico geeft op allerlei ziekten, zelfs kanker.
In het geval  van kanker heeft het lichaam een jarenlang chronisch tekort aan antioxidantrijke voeding te verduren. Omdat het een hoog antioxidantgehalte heeft kan waterspinazie mensen helpen ziektevorming tegen te gaan.

 


Ipomoea aquatica tegen epilepsie

 

We zien al eerder dat waterspinazie een medicijn kan zijn bij Alzheimer maar uit wetenschappelijk onderzoek is ook duidelijk geworden dat het een anti-epilepsie medicijn is. Het gaat epileptische aanvallen tegen.
Het blijkt dat epilepsie niet zo heel erg goed met synthetische medicatie kan worden tegengegaan, maar des te beter met geneesplanten. 

In dit geval is het belangrijk om in te zien dat Alzheimer en epilepsie beide ziekten zijn die hun oorsprong vinden in de hersenen en dat onderzoekers vaker zien dat een geneesplant zeer veel medicinale mogelijkheden biedt, doordat het vele enzymprocessen, antioxidantprocessen en bacterieverhoudingverbeterende processen kan aansturen.

Het onderzoek over de werking tegen epilepsie wordt beschreven door andere onderzoekers die de farmacologische werkingen van waterspinazie in het algemeen in kaart hebben gebracht.

 


Voedingsstoffentekort en ziekten

 

Hyperlipidemia wordt veroorzaakt door aderverkalking. Wanneer er te veel bloedvetten in de aders rondzwerven komt dat omdat deze niet goed kunnen worden verwerkt. Het is een spijsverteringsprobleem wat kan leiden tot diabetes, hartproblemen maar ook tot problemen in de baarmoederlijke cyclus.
Eigenlijk is het een gevolg van een tekort aan voedingsstoffen zoals antioxidanten. Wanneer er te weinig voedingsstoffen zijn in het lichaam, maar wel veel vulling zoals geraffineerde suiker, wit meel en transvetten, dan geeft dat een enorm hoog risico op voedingsstoffentekort.
Zo'n voedingsstoffentekort betekent dat het lichaam niet meer goed voedingsstoffen kan omzetten. Normaal gesproken maakt het lichaam zelf vitaminen en mineralen behalve vitamine C aan, als het in goede doen is door over alle chemische basisvoorwaarden te beschikken.
Uit onderzoek blijkt dat proefdieren met verhoogd bloedvettenniveau of hyperlipidemia hun bloedvettenniveaus sterk zien dalen, als ze waterspinazieblad tot zich nemen. De wetenschappers zien dat de sterke antioxidanten behoren tot de categorie flavonoïden, maar ook de werking van plantensterolen in waterspinazie wordt als oorzaak van de daling in lipiden aangewezen. 

Vandaar dat zij in Ipomoea aquatica een krachtig toekomstig medicijn zien voor mensen met cardiovasculaire aandoeningen, of een middel om deze ziekte te voorkomen.

 


Angstremmende werking kangkung

 

Uit onderzoek blijkt dat het blad van Ipomoea aquatica angstremmende werking biedt. De onderzoekers zien dat de planten vergelijkbaar zijn in werking met diazepam, maar dat waterspinazie geen sterke bijwerkingen of verslavingsdrang geeft. De bladeren van de medicinale, tropische groente kangkung, waterspinazie of Ipomoea aquatica zijn veilig.
In sommige landen werd al gebruikt gemaakt van de psychische werkingen van waterspinazie. Daarnaast zien wetenschappers dat het een middel is bij epilepsie en de ziekte van Alzheimer. In dat licht is het mooi te zien dat waterspinazie over meerdere positieve werkingen op de geest en hersenen beschikt.
In de wetenschap zien onderzoekers vaker dat een plant die werkt tegen epilepsie, ook goed werkt tegen angst en depressie.

 


Ipomoea aquatica tegen maagzweren

 

Uit onderzoek blijkt dat waterspinazie goed werkt bij maagzweren. Het werkt beter dan het medicijn ranitidine, wat een standaard medicijn is bij maagzweren. In het onderzoek werd aan ratten aspirine gegeven, zodat ze een maagzweer krijgen.
Aspirine is lang geafficheerd als onschuldig medicijn maar in de wetenschap wordt het standaard gegeven aan proefdieren om ze een maagzweer te geven, teneinde te onderzoeken hoe goed een geneesplant is in het bestrijden van deze maagzweer.
Het blijkt dat waterspinazie beter werkt dan ranitidine, maar ook dat het geen bijwerkingen heeft. Het standaardmedicijn aspirine heeft als nadeel dat maagzweren weer sneller terug kunnen komen, in vergelijking met wanneer men waterspinazie als medicijn gebruikt.
Verder kan aspirine allerlei andere ziekten veroorzaken, zoals verstoring in spijsverteringsprocessen, die weer kunnen leiden tot overmatige aanmaak van vrije radicalen en voedingstoffentekort.

 


Diaserie waterspinazie

 • 0251jfPanoramics_Pulilan_Fields_Plants_Philippinesfvf_16
 • 640px-Ipomoea_aquatica_Nksw_1
 • 640px-Ipomoea_aquatica_Nksw_2
 • 640px-Ipomoea_aquatica_Nksw_3
 • Morning_glory_-_Unithai
 • 09985jfKangkong_harvesting_in_the_Philippinesfvf_37
 • 09261jfPulilan_Kangkong_Riverbanks_Dampol_3_Lumbac_Poblacion_Lumang_Bayan_Plaridel_Bulacanfvf
 • 09216jfPulilan_Kangkong_Riverbanks_Dampol_43_Lumbac_Poblacion_Lumang_Bayan_Plaridel_Bulacanfvf
 • 640px-Ipomoea_aquatica_Nksw_4
 • Rau_muong
 • Ong_choy_water_spinach
 • Water_morning_glory_thai


Ipomea aquatica, goed voor de lever

 

Uit onderzoek blijkt dat  een beschermende werking heeft op de lever. Het wordt een leverbeschermende groente genoemd. Als een plant de lever beschermt betekent dat, dat alle processen die de lever uitvoert, verbeterd worden. Daarmee wordt de spijsvertering ook beter. Meer stoffen worden uit voeding gehaald.
Verder wordt ons immuunsysteem krachtiger want de lever is een belangrijke aandrijfveer van ons immuunsysteem. Dat betekent dat het risico op het verkrijgen van ziekten wordt verkleind als de lever wordt gestimuleerd in werking.
In het onderzoek wordt de werking van waterspinaziebladeren vergeleken met silymarine, een medicijn dat vervaardigd is op basis van de plant mariadistel, die ook zeer goede werking heeft voor de lever. Ook artisjokken maken relatief veel silymarine aan. Het blijkt dat een waterspinazie-extract vergelijkbare positieve werkingen heeft op de lever.

 


Waterspinazie tegen loodvergiftiging

Er zijn verschillende onderzoeken die erop wijzen dat waterspinazie vergiftiging met zware metalen tegengaat. Wat er dan gebeurt is dat stoffen in de plant binden aan zware metalen in lichaamsweefsel zoals kwik of lood. Vervolgens worden deze verbindingen afgevoerd uit het lichaam, meestal via de urine, zonder dat de metalen nog schade kunnen aanbrengen in het lichaam. Dit proces van het vervoeren van gifstoffen uit het lichaam wordt chelatie genoemd.

Een ander onderzoek wijst weer op het feit dat het ook tegen vergiftiging door pesticiden werkt. 


Bronnen artikel kangkung of waterspinazie

 • Algemene informatie:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24231393/
 • Antioxidant: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34359082/
 • Flavonoïden: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/aff2.56
 • Traditioneel: https://www.researchgate.net/publication/275582513_PHARMACOLOGICAL_POTENTIALITY_AND_MEDICINAL_USES_OF_IPOMOEA_AQUATICA_FORSK_A_REVIEW
 • Tegen loodvergiftiging:  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0139831
 • Tegen Vergiftiging door pesticiden.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24579377/
 • Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein