Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Het geneeskrachtig potentieel van Leea indica

 

Latijnse, botanische naam: Leea indica
Leea indica Foto: Dr. Raju Kasambe

Verken de betoverende wereld van Leea indica, een intrigerende plant geworteld in de traditionele Chinese geneeskunde en gedijend in de weelderige omgeving van Zuidoost Azië. Met lokale namen zoals "memali" in het Maleis en "yantuo" in het Chinees, onthult deze struikachtige plant zich als een bron van gezondheidsgeheimen. Ondanks het beperkte onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd, herbergt Leea indica een schat aan gezonde stoffen en potentieel voor diverse behandelingen. Van zijn rol in volksmedicijnen tot zijn fenomenale fenolische en kankerbestrijdende eigenschappen, ontdek de opkomende wonderen van Leea indica en zijn belofte voor toekomstige geneeskunde.
Leea indica is een plant uit de traditionele Chinese geneeskunde. Hij groeit in Zuidoost Azië. In het Maleis heet de plant memali en in het Chinees yantuo. De plant is een struik.


Leea indica De struik Leea indica, Foto Dr. Raju Kasambe

 

20.000 planten met Geneeskracht

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er mondiaal ongeveer 20.000 geneeskrachtige planten in omloop bij mensen. 

Deze zijn verdeeld over 45 plantenfamilies met 4000 geslachten. Leea is daar één van. Leea bezit ongeveer 70 soorten die verspreid zijn over Noord- en Oost-Australië, Nieuw-Guinea, Zuid- en Zuidoost-Azië en delen van Afrika. Leea wordt in de onderfamilie van Leeoideae (Vitaceae) geplaatst.


Geneeskracht, Het zit in de Familie

Leea indica Foto: Vinayaraj

Planten uit het geslacht Leea zijn in verschillende culturen gebruikt als volksgeneeskundig middel. Planten uit hetzefde taxonomische geslacht kennen vaak dezelfde fytocomponenten en dus medicinale toepassingen. De Leea planten worden traditioneel gebruikt bij verschillende kwalen zoals koorts, diarree, dysenterie, gewrichtspijn, reuma, artritis, artrose, diabetes, botbreuk, lichaamspijn, wonden, en seksuele stoornissen. 

De meerderheid van de Leea-soorten zijn medicinale planten, die antikanker, cytotoxische, antimicrobiële, antidiabetische, hepatoprotectieve, cardiovasculaire en activiteit op het centrale ZenuwStelsel hebben.


Fytocomponenten in Leea planten

Leea indica Foto: Vinayaraj

In de Leea planten in het algemeen zijn https://strato-editor.com/.cm4all/uproc.php/0/lichtplanten%20mix/Leea%20indica/.640px-Leea_indica_-_Bandicoot_Berry_at_Palappuzha_(2).jpg/picture-400?_=18a1d1253d8 fytochemicaliën zoals flavonoïden, glycosiden, fenolen, terpenoïden, steroïden, vluchtige oliën, alkaloïden, eiwitten, kininederivaten, tannines, saponinen en vele andere organische verbindingen gemeld in de Leea-soorten 

  • Leea indica, 
  • Leea macrophylla, 
  • Leea asiatica, 
  • Leea aequata, 
  • Leea rubra en 
  • Leea guineensis. 

De aanwezigheid van fytochemicaliën en de in vitro en in vivo gerapporteerde biologische activiteiten van deze planten ondersteunen hun gebruik als traditioneel middel.


Relatief Weinig Informatie over Leea

Leea indica Foto: Vinayaraj

Leea indica is nog niet uitgebreid onderzocht. Op Wikipedia staat er slechts weinig informatie over. Er zitten allerlei gezonde stoffen in de plant waarnaar al wel onderzoek is gedaan.
Wetenschappers weten dat de volgende stoffen in Leea indica zitten: alfatocopherol, betaamyrenol, betaamyrine en betasitosteryl-β-D-glucopyranosiden, 11 hydrocarbonen, ftaalzuur, ftatalaten, palmitinezuur, ftatalaten, 1-eicosanol, solanesol, farnesol, galluszuur, lupeol, betasitosterol en ursolzuur.
Leea indica wordt traditioneel ingezet bij gewrichtspijn, wonden, diabetes, dysenterie, allergie, borstpijn, hart- en vaatziekten, lichaamspijnen en botbreuken.


Zuidoost Aziatisch volksmedicijn.

Leea indica Foto: Nativeplants garden

Leea indica is een volksmedicijn in West-Papoea, Thailand, Maleisië, India en China. De bladeren en de wortels worden gebruikt in behandelingen tegen kanker, diabetes, diarree, dysenterie, spasmen en huidziekten. De bladeren worden door mensen gekookt en dan gegeten en er kan een thee van worden gezet.
De hele plant wordt ook gebruikt om een afkooksel van te maken, dus de bladeren, stam, zijtakken en wortels. Dit aftreksel wordt gebruikt als volksmedicijn bij hoofdpijn, lichaamspijnen en huidklachten.


De fenolische werking van Leea indica

Leea indica Foto: Nativeplants garden

In het tijdschrift Biomed werd in 2012 een onderzoek gepubliceerd dat de fenolische werking en de kankerbestrijdende werking van deze plant in kaart heeft gebracht. De fenolische werking is de werking van de polyfenolen, een categorie voedingsstoffen in planten die nodig is voor allerlei omzettingsmechanismen in ons lichaam.
Fenolen werken vooral samen met vitaminen en mineralen. Een belangrijke oorzaak van kanker is, naast een aantal andere factoren, de overtallige aanwezigheid van vrije radicalen

Deze vrije radicalen kunnen DNA-schade aanrichten, één van de voorwaarde voor een lichaamscel om te verworden tot een kankercel.

Daarom is het belangrijk om voedsel te eten dat vrije radicalen elimineert. De stoffen die vrije radicalen elimineren worden antioxidanten genoemd.
Stoffen in Leea indica die vrije radicalen neutraliseren zijn: quercetine, myrecetine, galluszuur, epicatechine, epigallocatechine, (-)-epigallocatechine 3-O-gallaat, gallocatechine, kaempferol, kaempferol 3-O-arabinoside, kaempferol 3-O-rhamnoside, myricetine (2''-O-gllayl)-3-rhamnoside en quercitrine 2''-gallaat, bergenine, ellageenzuur, theasinensine A, isomeren, theasinensine A quinone en theasinensin F.


Antikanker onderzoek met Leea indica

Leea indica Foto: Vinayaraj

Uit onderzoek blijkt dat de bladeren van Leea indica beschikken over een groot aantal vrije radicalen. Men onderzocht vier verschillende oplossingen en begonnen daarna met meten welke antioxidantwaarde de oplossingen hebben. Men gebruikte ethanol-, hexaan-, ethylacetaat - en een  wateroplossing. De onderzoekers zien dat de wateroplossing de meeste antioxidanten bevat. Voor onderzoekers is het antioxidantgehalte een belangrijke indicatie voor de medicinale werking van de plant.
Voor onderzoekers zijn planten met sterke antioxidantwerking interessant want deze plant zijn zonder uitzondering beter in staat om kankercellijnen in laboratoriumopstellingen te bestrijden. 

Men hoopt op basis van de antioxidantwerking van geneesplanten een antikankermedicijn te vinden.


Leea indica Versnelt de dood van een kankercel

In een onderzoek uit 2011 zien de wetenschappers dat stoffen in Leea indica apoptose van kankercellen veroorzaken. Apoptose is een 'geprogrammeerde celdood'. Alle normaal functionerende cellen gaan dood volgens een bepaald programmaverloop. Omdat bij een kankercel het DNA is aangetast door vrije radicalen, is dit programma zoekgeraakt en daarom kunnen kankercellen niet doodgaan.
Maar kankercellen kunnen wel een DNA-reparatie ondergaan, met antioxidantstoffen uit Leea indica, waardoor het programma weer verder loopt, en de apoptose, ofwel de dood van in dit geval een kankercel, wordt geïnitieerd. 

Stoffen, vooral antioxidanten, uit Leea indica zorgen ervoor dat kankercellen sneller doodgaan dan kankercellen die niet met een extract van deze plant worden geconfronteerd.


Leea indica tegen maagzweer

Leea indica Foto: Vinayaraj

In 2018 werd er een onderzoek gepubliceerd naar de werking van Leea indica tegen https://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.PhotoSlideshow/images/thumbnail.svg zweren in de maag en ingewanden. De onderzoekers leiden hun onderzoek in door te melden dat er al veel medicijnen op de markt zijn tegen bijvoorbeeld maagzweer, maar dat deze medicijnen toxische stoffen bevatten die niet goed zijn voor de mens. Vandaar dat men op zoek blijft gaan naar alternatieven met het liefst helemaal geen bijwerkingen.
Laboratoriumratten werd aspirine geven zodat ze een maagzweer kregen. Aspirine is een standaard middel in de wetenschap om proefdieren een maagzweer te geven. De wetenschappers zien dat een bladextract van Leea indica inderdaad werking heeft tegen maagzweer.
Men kan ook zien bij welke dosis het extract het beste werkt. Deze kwantificeerbaarheid van een medicinale werking is belangrijk voor het omzetten van een wetenschappelijk model in een medicijn. 

De onderzoekers vergeleken de werking van Leea indica met een standaardmedicijn tegen maagzweer en het blijkt dat het Leea indica net zo goed of beter werkt tegen maagzweer. Doordat het geen of minder bijwerkingen heeft is eigenlijk een beter middel dan het farmaceutische middel.

Overigens is dit geen uitzondering. In de wetenschap ziet men telkens weer dat een plantenextract beter werkt dan een standaardmedicijn. 

Dat is een algemeen verbreid inzicht onder biochemici, maar helaas is dit inzicht nog niet doorgedrongen in de officiële medische protocollen die vele landen hebben opgesteld.


Diaserie Leea indica

  • 640px-Bandicoot_Berry_Leea_indica_Mumbai_by_Raju_Kasambe_DSCF9970_(5)_02
  • 640px-Bandicoot_Berry_Leea_indica_Mumbai_by_Raju_Kasambe_DSCF9970_(5)_03
  • 640px-Leea_indica_-_Bandicoot_Berry_at_Palappuzha_(1)
  • 640px-Leea_indica_-_Bandicoot_Berry_at_Palappuzha_(2)
  • Leea_indica_4
  • Leea_indica_04
  • Leea_indica_3
  • Leea_indica_2
  • Leea_indica_02
  • Leea_indica_05a
  • Leea_indica_10
  • Leea_indica_11a
  • Leea_indica_leaves


Leea indica Tegen Malaria

Onderzoek uit 2017 laat zien dat Leea indica een antimalariapotentieel heeft. Dat betekent dat de plant malariaparasieten dood maakt, en daarom wellicht in de toekomst kan worden Leea indica ingezet als Medicijn tegen Malaria.
De onderzoekers melden verder dat door het hoge antioxidantgehalte van deze plant, men andere medische werkingen, in dit geval de antimalariawerking is gaan onderzoeken. In de praktijk blijkt namelijk dat geneesplanten met hoge antioxidantwaarde meerdere medische functies tentoonspreiden.


Medicinale werkingen Leea indica

Leea indica Foto: besjes Leea indica Vinayaraj

Ondanks dat de plant niet veel is onderzocht, kunnen we wel zien dat het aantal onderzoeken in de laatste jaren in een stroomversnelling is gekomen. Daardoor is er veel meer informatie over deze plant dan voor 2020. Dat komt vooral omdat er wereldwijd een Renaissance van de plantgeneeskunde aan de gang is. Onderstaand rijtje is gebaseerd op meerdere wetenschappelijke onderzoeken. De nu wetenschappelijk bewezen werkingen van Leea indica zijn:

  • Pijnstillend,
  • Tegen kanker,
  • Tegen diabetes,
  • Tegen diarree
  • Ontstekingsremmend,
  • Antimicrobieel,
  • Antioxidant,
  • Beschermend voor de lever,
  • Tegen trombose,
  • Tegen malaria
  • Tegen maagzweer
  • Versnelt het helen van wonden


Bronnen bij artikel over Leea Indica

  • Therapeutisch potentieel:  https://www.researchgate.net/publication/359014729_Therapeutic_potential_of_Leea_indica_Vitaceae
  • Tegen kanker:  https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-12-128
  • Traditioneel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33659746/
  • Algemene informatie:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7892933/
  • Alle foto's: Wikimedia commons
  • KopfotoDr. Raju Kasambe
  • Tweede foto: Dr. Raju Kasambe
  • 6e en 7e foto: Nativeplants garden
  • Overige foto'sVinayaraj