Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Thermotherapie, ontgiften door zweten helpt ziekten voorkomen en genezen

 

Zweten is gezond Van zweten word je beter
Zweten zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam verlaten. Dat weet iedereen. Verbazingwekkend genoeg is er volgens enkele onderzoekers geen wetenschappelijk bewijs voor dit idee. Dat terwijl er honderden onderzoek zijn gedaan naar het veel zweten en de verbetering op diverse ziekten en chronische condities. Er verlaten wel afvalstoffen het lichaam via zweet, maar de kritische onderzoekers vindt dat geen grote hoeveelheden in vergelijking met hoeveel afvalstoffen het lichaam verlaten via de urine. Uiteraard is het zo dat mensen niet veel zweten als ze niets doen.
Daarom is een thermotherapie gericht op extra zweten door saunabezoek, zonnebaden en gebruik van kruiden die het zweten bevorderen.

 


Arsenicum, lood, kwik en cadmium in ons lichaam

Ieder mens heeft toxische stoffen in zijn lichaam zoals arsenicum, cadmium, lood en kwik. Deze stoffen kunnen voor ziekten zorgen als er een teveel van is. 

Vaak wordt er een chelatietherapie gedaan. Als stoffen zoals flavonoïden zich binden aan toxische metalen, dan wordt dat cheleren genoemd. 

Maar ook zweten helpt om de stoffen uit het lichaam te rijgen. Het blijkt dat mensen die veel toxische metalen hebben deze uitzweten.

 


 

  • Arsenicum kan in grondwater zitten
  • Cadmium kan in de grond en synthetische mest zitten. Ook roken zorgt voor cadmium,
  • Lood kan in de grond zitten, maar rokers krijgen het ook binnen via de tabak.
  • Kwik zit veel in vissen en andere zeevruchten.


Zweet vaker!

 

Zweten is gezond In zweet zitten afvalstoffen en toxinen
Daarnaast is het zo dat kwik en lood in veel elektronische apparaten en batterijen zitten. Als deze in de grond terecht komen, dan worden de stoffen eruit opgenomen door planten. Dat is een reden van arsenicumvergiftiging in landen waar een slechte vuilnisophaaldienst is.
Nu we weten dat het belangrijk is om deze stoffen uit ons lichaam te krijgen, is het goed om vaker te zorgen dat je zweet.
Zweten kun je doen door een lichamelijke inspanning te leveren, maar er zijn ook minder actieve manieren om lekker te zweten, zoals saunabezoek en kruiden die het zweten bevorderen. 

 

Het nadeel aan sporten, vooral topsport, is dat er dan ook oxidatieve stress kan ontstaan, mensen blessures kunnen krijgen, en dat niet iedereen aan sport kan doen door fysieke beperkingen.


Rum 4 miljoen zweetklieren per persoon

Voordat we een lijst geven met kruiden die het zweten bevorderen, en daarna laten zien bij welke ziekten zweten vooral helpt, is het goed om meer te weten over hoe zweetklieren werken. 

Wetenschappers zien dat de mens drie soorten zweetklieren hebben. 


Wist je dat een mens meer dan 4 miljoen zweetklieren kan hebben?


Eccriene zweetklieren

 

Zweten is gezond Met een rugzak om ga je extra zweten
Eccriene klieren waren het eerste type zweetklier dat ontdekt werd. Ze werden voor het eerst beschreven in 1833 door Purkinje en Wendt, en in 1834 door Breschet en Roussel de Vouzzeme, maar pas bijna 100 jaar later werden ze eccriene klieren genoemd door Schiefferdecker.
Eccriene klieren worden vaak aangeduid als het kleine soort klieren, maar ze zijn veruit het meest voorkomende type zweetklier. Mensen hebben in totaal ongeveer 2-4 miljoen eccriene zweetklieren en ze zijn te vinden op zowel gladde als niet-gladde huid.
De dichtheid van de klieren is niet uniform over het lichaamsoppervlak. De hoogste klierdichtheden bevinden zich op de handpalmen en voetzolen en reageren op zowel emotionele als thermische stimuli. 

 

De dichtheid van eccriene klieren op niet-gladde huid, zoals het gezicht, de romp en ledematen, is 2-5 keer lager dan die van gladde huid, maar verspreid over een veel groter oppervlak en zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het regelen van de temperatuur van ons lichaam.


Het aantal eccriene klieren blijft hetzelfde

De eccriene klieren zijn al vroeg in het leven functioneel en vanaf ongeveer 2-3 jaar oud blijft het totale aantal eccriene klieren gedurende het hele leven vaststaan. 

Daarom neemt de algehele dichtheid van zweetklieren af naarmate de huid uitbreidt tijdens de groei vanaf de kindertijd en is over het algemeen omgekeerd evenredig met het lichaamsoppervlak.

 

Als gevolg hiervan hebben kinderen hogere dichtheden van zweetklieren dan volwassenen, en grotere of zwaardere personen hebben lagere dichtheden van zweetklieren dan hun kleinere of slankere tegenhangers.
Hogere dichtheid van zweetklieren leidt echter niet noodzakelijkerwijs tot een hogere zweetproductiesnelheid. Sterker nog, het merendeel van de variabiliteit in zweetproductie tussen individuen is te wijten aan verschillen in zweetafscheidingssnelheid per klier.
Eccrien zweet bestaat voornamelijk uit water en natriumchloride, maar bevat ook een mengsel van vele andere chemicaliën afkomstig van het interstitiële vocht en de eccriene klier zelf. 

 

Het interstitium is de ruimte tussen de lichaamscellen waar zowel afvalstoffen als voedingsstoffen zitten. Het lichaam kan onderscheiden welke stoffen moeten worden afgevoerd via zweet, en welke behouden.


Apocriene zweetklieren

 

Zweten is gezond Apocriene zweetklieren bevinden zich in het gezicht
De apocriene klier is een tweede type zweetklier, dat voor het eerst werd herkend door Krause in 1844 en later benoemd werd door Schiefferdecker in 1922. Apocriene zweetklieren bevinden zich voornamelijk in de oksel, borsten, gezicht, hoofdhuid en het perineum.
Deze klieren verschillen van eccriene klieren doordat ze groter zijn en uitmonden in haarfollikels in plaats van op het huidoppervlak. De secretorische functie van apocriene klieren begint pas bij de puberteit, hoewel ze bij de geboorte aanwezig zijn.
Apocriene klieren produceren lipiderijk zweet, dat bestaat uit eiwitten, suikers en ammoniak. 

 

De functie van apocriene klieren wordt in veel soorten algemeen beschouwd als geurklieren die betrokken zijn bij de productie van feromonen (lichaamsgeur), hoewel deze sociale/seksuele functie rudimentair is bij mensen.


Apoeccriene zweetklieren

 

Een derde type zweetklier, pas recent beschreven door Sato in 1987, is de apoeccriene klier. Apoeccriene klieren ontwikkelen zich vanuit eccriene zweetklieren tussen de leeftijden van 8 tot 14 jaar en nemen toe tot wel 45% van het totale aantal okselklieren tegen de leeftijd van 16-18.
Ze hebben een tussenliggende grootte, maar zoals de naam suggereert, delen apoeccriene klieren eigenschappen met eccriene klieren.
Net als eccriene klieren zijn apoeccriene klieren beperkt in distributie, omdat ze zich alleen in het okselgebied bevinden. Apoeccriene klieren lijken meer op eccriene klieren doordat de buis verbonden is met de huid. Het geeft zweet rechtstreeks op het huidoppervlak af.
Bovendien produceert de apoeccriene klier overvloedige zoutwatersecreties. De functie van deze secretie is onbekend, maar speelt waarschijnlijk geen significante rol in controle van de lichaamstemperatuur.

 


Wat zijn Talgklieren?

 

Talgklieren zijn geen type zweetklier, maar het is het vermelden waard omdat hun secreties de samenstelling van zweet beïnvloedt.
Talgklieren, voor het eerst beschreven door Eichorn in 1826, worden geassocieerd met haarfollikels en komen voor over een groot deel van het lichaamsoppervlak, maar met name op de hoofdhuid, voorhoofd, gezicht en anogenitale gebied. 

 

Ze zijn afwezig op de handpalmen en voetzolen. Talgklieren zijn holocriene klieren die een lipiderijke vloeistof afscheiden die bestaat uit triglyceriden, wasesters, squaleen, cholesterol en cholesterolesters.

De snelheid van talgproductie hangt samen met het aantal en de grootte van de klieren, die onder hormonale controle staan. 

 

Het belang van talgklierafscheidingen is onzeker, maar talg wordt verondersteld antibacteriële en antischimmel eigenschappen te hebben. 

Verder fungeert het waarschijnlijk als een feromoon.


Hoe bevorder je het zweten?

 

Zweten is gezond Zwetende vrouw
Perzische onderzoekers zien dat sommige zweettherapieën zoals sauna helpen bij longziekten, gewrichtsziekten en cardiovasculaire ziekten. 

 

Men ziet dat het zweten wordt bevorderd door heet waterbad, koudwaterbad, zonnebaden en zandbaden. 

Zandbaden zijn een traditioneel gebruik om het lichaam van toxinen te ontdoen en het wordt veel gedaan bij huidziekten, ook in Europa.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van diaphoretische planten, dat zijn planten die de zweetklieren stimuleren om meer secretie te leveren.

 


Zweten tegen alzheimer

Zweten wordt ook als therapie gebruikt tegen Alzheimer en dementie. Mensen kunnen een sauna nemen, zowel de klassieke stoombad een droge sauna. 

Dit wordt ook wel thermotherapie genoemd. Het is een prima mogelijkheid om saunabezoek gepaard te laten gaan met andere geneesmethoden, zoals voeding, kruidenthee of massage.


Zweetkruiden tijdens een thermotherapie

Zweten is gezond Louis Armstrong

Tijdens een thermotherapie wordt het lichaam aangemoedigd om meer te gaan zweten. 

Van een kruid als hete peper gaat iemand meer zweten, maar dit kruid is minder geschikt omdat het erg scherp is en veel mensen er niet tegen kunnen. 

Hieronder staan kruiden die we als thee kunnen nemen, of in sommige gevallen kunnen eten, waar we meer van gaan zweten, zodat meer toxinen ut ons lichaam vervoerd worden.


Lijst met kruiden waarvan je meer gaat zweten:

  1. Agrimonia eupatoria Gewone Agrimonie, de hele plant
  2. Allium sativum Knoflook
  3. Urtica dioica Brandnetel, zowel de zaden als de bladeren
  4. Apuim graveolens Selderij, Zowel de knol, als de stelen, de bladeren en de zaden
  5. Artemisia absinthium Absint alsem, Zowel de bladeren als de bloeiende toppen
  6. Carum copticum 
  7. Cinnamomum citriodorum
  8. Cucumis melo Honingmeloen en Cantaloupe, Zowel het fruit als meloenzaad,
  9. Cuscuta monogyna Vahl.
  10. Ficus carica L.
  11. Linum usitatissimum Lijnzaad
  12. Matricaria chamomilla, Kamille, De bloemen
  13. Mentha pulegium
  14. Ocimum basilicum, Basilicum, de bladeren
  15. Tanacetum parthenium, Moederkruid, de bloemen
  16. Pimpinella anisum, Anijszaad
  17. Trifolium alexandrium L.
  18. Myrtus communis Mirte

 

  • 640px-JP's_all_sweaty_--_he_was_carrying_Oscar._He's_the_man_(69487890)
  • 640px-TranspirationPerspirationCommonsFL
  • Amanda_Françozo_At_The_Runner_Sports_Fragment
  • Amanda_Françozo_At_The_Runner_Sports-3
  • MICHIG~1
  • Louis_Armstrong2
  • Governo_do_Estado_e_Dnit_iniciam_obras_da_Avenida_Marinho_Monte_(25335045012)
  • Demonstration_of_Sweat
  • Boy_Face_from_Venezuela
  • Sweating
  • Sweating_at_Wilson_Trail_Stage_One_1

 

De voordelen van sauna:

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de geneeskracht van saunabezoek. Tijdens een saunabezoek moet men veel zweten. Dit is bevorderlijk voor de conditie van allerlei ziekten. De volgende medicinale werkingen zijn bewezen na het volgen van een regelmatig saunabezoek, eens of tweemaal per week:

 


 

  • Verminderen oxidatieve stress,
  • Verminderen aderveralking,
  • Het risico op dementie en alzheimer gaat omlaag,
  • Er is minder risico op beroerte,
  • Er is minder risico op hartritmestoornissen
  • Verhoogde bloeddruk wordt verminderd,
  • Mensen overlijden minder snel door een hartaanval,
  • Het risico op longontsteking gaat omlaag,
  • Mensen zijn minder vaak verkouden,
  • Mensen met fibromyalgie ervaren minder pijn,
  • Mensen die chronisch vermoeid zijn ervaren minder vermoeidheid,
  • Mensen met diabetes en obesitas hebben een beter bloedlipidenprofiel en betere kwaliteit van leven,
  • Mensen met spanningshoofdpijn ervaren minder hoofdpijn.

 


 

Zweten als bijwerking

 

Zweten is gezond Zweten kan een bijwerking van medicatie zijn
Soms is een bijwerking van een medicijn dat mensen gaan zweten. Wat het lichaam dan doet is het medicijn uitzweten, omdat het ziet dat het niet goed is voor het lichaam. 

 

In de medische wereld wordt iemand vervolgens een antizweetmiddel gegeven, omdat ze zien dat het middel anders geen effect meer heeft. 

Synthetische middelen die zweet productie remmen of volledig stoppen zijn benzatropine en cyproheptadine.

Vooral bij antidepressiva is zweten als bijwerking een veel voorkomende reactie van het lichaam. 

 

Er is zelfs een term voor: 'Antidepressant-induced excessive sweating' of ADIES, wat betekent 'Overmatig zweten door antidepressiva'.

Bronnen bij artikel over zweten

  • Fysiologie van de zweetklieren: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773238/
  • Zweten in de Perzische geneeskunde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8343902/
  • Arsenicum, cadmium, lood en kwik: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/
  • Zweten als bijwerking: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15728327/
  • Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein