Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Meditatie oefening

De lever verbeteren

Deze meditatie kan iedereen doen maar is special goed voor mensen met Diabetes type 2, Alzheimer, en dementie. De kruiden en groenten werken leververvettingverminderend. Verder is het goed voor immuunsysteem of levensenergie.

  1. De lever is na ons hart het belangrijkste orgaan. De lever reguleert allerlei processen, waarvan spijsvertering en het immuunsysteem de belangrijkste zijn. De lever genereert in feite levensenergie, en spiritueel gezien kunnen we de levensenergie vertalen met immuunsysteem. De levensenergie of levenskracht, komt voor uit de leven-gever, de lever dus. De lever moet alle stoffen verwerken die in ons lichaam komen, zowel voeding als ziektekiemen. Het is eigenlijk zo dat voeding en ziektekiemen op dezelfde manier worden gecheckt, en als iets voeding is worden de benodigde enzymen en bacteriën aangemaakt door de hersenen, die in contact staan met de maag. De maag geeft direct aan hersenen en lever door wat voor soort stoffen erin zitten.
  2. De kracht van de lever, de mate van levensenergie die we hebben, bepaalt of we een voedselsoort als schaaldieren kunnen verteren, of dat we er een voedselvergiftiging van krijgen. Want schaaldieren zijn een verhoogd risico op voedselvergiftiging, omdat elk zeedier, maar schaaldieren iets meer, een verhoogde aanspraak maakt op de levensenergie van de lever. Daarom moet iemand die spiritueel is vis en schaaldieren helemaal vermijden, want schaaldieren zijn nog schadelijker dan vlees. Je kan er daarom voor kiezen om in fasen te werken, eerst met schaaldieren stoppen, dan vlees stoppen, en daarna met vis. Vis en vlees zijn niet geschikt voor mensen, om verschillende redenen, maar voor nu is het genoeg om te weten dat het karmaverhogend werkt als we vis en vlees eten, omdat deze dieren daarvoor sterven, terwijl de dieren er uiteindelijk zijn om ons mensen te helpen. We kunnen het daarom ook zo zien, als we een voedselvergiftiging krijgen, wat vrijwel altijd alleen door vlees en vis komt, dan is dat een soort wraak van het dierenrijk, want de dieren vinden het maar raar dat mensen hun opeten, terwijl ze ons helpen, alleen zien de mensen dat laatste niet.
  3. Allereerst is het belangrijk om te weten wat slecht is voor de lever. Iedereen weet wel dat alcohol slecht is. Wetenschappers onderzoeken soms niet-alcoholische vervette lever ziekte. Leververvetting kan dus ook door andere oorzaken komen dan alcohol, en daarvan is de hoofdoorzaak suiker. Dat is verreweg de slechtste stof voor de lever, na alcohol. Door een slechte lever hebben we verhoogd risico op allerlei ziekten, waaronder diabetes type 2. Wetenschappers zien verder dat diabetes type 2 verhoogd risico geeft op Alzheimer, of wel dementie. 20% van de mensen in Nederland, gaat aan dementie lijden, vroeg of laat in zijn leven. Dat is dus een erg hoog aantal. Maar Alzheimer of dementie wordt door wetenschappers (niet door artsen) hersendiabetes genoemd. Dus diabetes type 2 geeft niet alleen een verhoogd risico op Alzheimer, het is de hoofdoorzaak van Alzheimer. Alzheimer heeft daarom ook met de lever te maken.
  4. Een vervette lever is naast de hoofdoorzaak van diabetes type 2 en alzheimer ook een verhoogde risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dat is een ziekte die het leven kan bekorten, al deze ziekten vallen onder de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige dood. Ook kanker kan worden gerelateerd aan allerlei soorten suiker. Nu worden kankertumors ook voornamelijk gevoed door suiker. En de lever krijgt zoveel suiker te verduren, dat kanker een mogelijkheid is. Er is door suiker een voorwaarde gelegd voor kanker. Maar aan de andere kant is het vanuit meer spirituele inzichten helder dat kanker een duidelijk conflictcomponent heeft. Het is en – en. Wanneer we een conflict hebben, en onze levensenergie is niet veerkrachtig genoeg om het conflict los te laten, of op een normale manier met een conflict om te gaan, dan kan dat uitmonden in verwording van onze lichaamscellen tot kanker. Nu is het zo dat we in een conflictueuze wereld leven, en is het alleen daarom al van belang om suiker te laten staan, om veerkrachtiger met een conflict te kunnen omgaan.
  5. Los van het laten staan van suiker zijn er stoffen die de lever in werking ondersteunen, zoals zoethout. Zoethout is een zoet smakende wortel, en als we hiervan een thee zetten smaakt die echt zoet. Dan is het te gebruiken als suikeralternatief. In gebak kunnen we bijvoorbeeld een deeg maken met zoethoutthee, en dat als één van de zoetmakende kruiden inzetten.
  6. Van koffie wordt vaak gezegd dat het slecht is, maar we gaan er wel helderder van denken. Vanuit de wetenschap is bekend dat koffie een stuk beter is dan gedacht. Koffie blijkt ook goed voor de lever te zijn. Koffie bevat zeer veel voedingsstoffen. We nemen er alleen soms te veel van. Drie koppen koffie per dag zijn leverondersteunend. Groene thee is ook leverondersteunend. Dat blijkt allemaal uit wetenschappelijke bevindingen. Andere gezonde plantaardige producten zijn mariadistel, kurkuma en resveratrol, wat vooral in allerlei rode vruchten zit zoals druiven, kersen, aardbeien, bramen en frambozen. Mariadistel is het allerbeste kruid voor de lever, maar alleen de stof die tot werkzame stof is benoemd, silymarine, werkt niet goed genoeg.
  7. In feite zijn ook de groenten wortel, andijvie, witlof en waterkers goed voor de lever, Nu zijn dat ook de groenten die goed zijn voor de nieren. Wetenschappers zien trouwens ook dat mensen met leverproblemen vaak ook nierproblemen hebben, dus het komt op zich goed uit dat deze twee organen met dezelfde middelen beter worden in functie. Eigenlijk kunnen we ook stellen dat beide organen last hebben van excessieve suikerconsumptie.
  8. In principe is alle fruit en groente goed voor de lever, want ze zijn in ieder geval niet slecht, ze zijn niet toxisch voor de lever. Er zijn allerlei beperkingen van rationeel wetenschappelijk onderzoek, maar de lever vindt het over het algemeen fijn om geheel voedsel in de maag te zien komen, en niet fijn om verarmd industrieel voedsel te moeten verteren. Industrieel geraffineerde elementen zijn arm aan voedingsstoffen en in de maag betekent dat dat er te weinig variatie aan voedingsstoffen is om de overvloed aan enkele stoffen zoals koolhydraten goed te verteren. Industrieel voedsel is voedsel met een enorm gebrek aan voedingsstoffen, vandaar dat de term industrieel voedsel op zich een contradictie is, de eigenlijk juiste term is industriële vulling. Industrievoedsel is armoedig voedsel, en wilde groenten, zelf gekweekte groenten en biodynamische groenten zijn juist rijk op voedingstoffengebied.
  9. Het zijn de bitterstoffen die de galwerking bevorderen, en een goed werkende gal bevordert weer de lever, en een goed werkende lever bevordert de spijsvertering. Dat soort processen wordt weinig meegenomen in wetenschappelijke artikelen, want die kijken vaak maar hoe één kruid werkt op één orgaan, en in het menselijk lichaam hangt alles met elkaar samen. De wetenschap vindt het leuk om het lichaam te onderverdelen in compartimenten, en dat is een zwakte van de wetenschap, maar spiritueel bekijken we het lichaam als één geheel, en dat kan deze zwakte opheffen. Vandaar dat de huidige rationele, chemisch fysieke wetenschap wel allerlei indicaties kan geven over hoe iets werkt, maar dat ze geen of slechts zeer weinig antwoorden kan geven. Men neemt een groot deel van de werkelijkheid, de gecompliceerde, opeenvolgende processen en de geestelijke helft van de wereld, niet mee in de waarneming van de verschijnselen.
  10. Een ander ding is dat de lever veel baat heeft bij gezonde lichaamsbeweging van mensen zoals fietsen, wandelen, zwemmen, en paardrijden. Als we zo licht sporten dan gaan onze cellen meer voedingsstoffen verbruiken, koolhydraten verbranden, en stroomt alles beter door in ons lichaam. We zetten meer stoffen om. We produceren ook meer afvalstoffen, welke we efficiënter afvoeren, en drinken door licht sporten automatisch meer water. Al deze effecten hebben gunstige invloed op de lever, met name als het bewegen gebeurt in een natuurgebied, zonder uitstoot van verkeer, boerderijen of fabrieken. Dat element wordt zelden tot nooit meegenomen in de medische praktijk en wetenschap, maar we kunnen dat weten doordat we merken dat op zulke bewegingsmomenten onze levensenergie wordt verhoogd. Er zijn wel onderzoekers die zien dat licht bewegen zoals wandelen voor een hogere verbranding van vetten zorgt, tot een half uur na het wandelen. Dus als je driemaal daags een half uur wandelt, verbrand je lichaam 3 uur lang meer vetten. Bij elke vetverbranding, feitelijk een lichtomzetting, komen er heel veel stoffen vrij, en ook de lever gaat daardoor meer gezonde stoffen zoals antioxidanten aanmaken.
  11. Al met al scheelt het enorm veel om enkele voedingsproducten niet meer te eten, zoals geraffineerd voedsel als suiker, bloem en zout, geen vlees en vis, en verder ook geen synthetische producten in te nemen zoals synthetische mineralen. Als je dit laat staan en je eet meer bittere producten zoals grapefruit, andijvie, witlof, dan gaat de lever zeker al beter werken.

  12. Zelfs als je medicijnen krijgt voorgeschreven kun je overleggen met de arts en zeggen dat je van alles zo'n laag mogelijk dosis als mogelijk wilt, en dat je het alleen tijdelijk wilt. Overleggen met artsen en dokters hierover is zeer goed mogelijk, zo blijkt uit de praktijk. Dan blijkt ook dat heel veel medicijnen overbodig zijn, als artsen inzien dat we een gezond leven in de vorm van gezonde voeding en veel bewegen hebben. Artsen kunnen dan, zelfs in Nederland, er voor zijn om sommige kruiden te gebruiken in plaats van medicijnen. Het zijn de mensen die op deze manier de zienswijzen van artsen langzaam veranderen, maar ook artsen zelf zullen in veel gevallen besluiten om gezond te eten of kruiden te nemen als ze ziek zijn, want zij weten als beste wat de gevaren zijn. Artsen zijn dus geen boemannen, waar we altijd tegen moeten zijn. Ze kunnen ons bijstaan als het moet, maar wij kunnen ook zelf onderzoek doen naar de oorzaken van ziekten en deze wegnemen. Als artsen zien dat de noodzaak tot het innemen van medicijnen wegvalt, doordat allerlei te meten waarden van het lichaam gezond genoeg zijn, zullen zij ook gelijk zeggen dat we stoppen moeten met medicijnen, maar als we ze altijd maar braaf door blijven slikken, dan worden we daar juist ziek van. Vergeet ook niet dat artsen vaak cynisch zijn en denken, ''Ik kan mijn patiënt niet zonder pil wegsturen”, terwijl in vele gevallen een ziekte vanzelf over zou gaan. Dus wat dat betreft hebben we als mens uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid over hoe we met onze lichamen omgaan, en wat we erin stoppen.

Verder mediteren:

  Meditatie 29 Oefening om de hersenen te trainen

Verder lezen:

Artikel 33 Hoe zuiveren we ons lichaam?

Verder filosoferen:

Spirituele gidslanden vroeger en nu