Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van kefir


Kefir is een romige melkdrank die enigszins aan karnemelk doet denken. Van oorsprong wordt het in Turkije en de Kaukasus gedronken. Het wordt vooral gemaakt van melk, door er kefirkorrels aan toe te voegen, maar het kan ook gemaakt worden van water of vruchtensap. Zo krijg je veganistische kefir. Het is eenvoudig zelf te maken, al kleeft daar het gevaar aan dat er een teveel aan alcohol in de kefir komt. Dan is het minder gezond, want alcohol is slecht voor de lever. Verder is het wegens alcohol niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen.


Weinig klinisch onderzoek

De melkdrank kefir wordt door vele wetenschappers als een veelbelovende medicinale voedselsoort beschouwd. Kefir lijkt een groot aantal medicinale werkingen te hebben.

Er moet echter nog veel onderzoek worden gedaan op mensen, want kefir wordt nog maar recent onderzocht als medicinale voedingssoort. De eerste pilot onderzoeken op mensen zijn ook meestal veelbelovend, dus het lijkt er sterk op dat kefir zeer gezond is.


Hoe werkt het met wetenschappelijk onderzoek?

In het begin van onderzoeken wordt vooral onderzoeken gedaan door laboratoriumopstellingen en op dieren. Overigens worden deze standaard onderzoeken ook gebruikt om reguliere medicijnen te onderzoeken op medicinale werking.

Kefir uit de winkel

Dat maakt deze onderzoeken wel betrouwbaar en efficiënt. Opvallend is dat kefir een groot aantal medicinale werkingen lijkt te hebben, maar dat is logisch als je bedenkt dat kefir vooral goed is voor het microbioom, onze darmflora.

Sinds ongeveer 2010 worden er steeds meer onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat ons microbioom een centrale plek inneemt in de bestrijding van ziekten. Een minder goed werkend microbioom maakt het risico op vele ziekten groter.
Er zijn wel allerlei verkennende klinische onderzoeken gedaan, waarbij nog kleine groepen mensen ingezet worden. Deze hebben zeer positieve uitkomsten en geven aanleiding om kefir te zien als medicinaal voedsel.


Tolerantie van lactose

Lactose-intolerantie kan een nare aandoening zijn, waardoor mensen slecht tegen melk en melkproducten kunnen. Kefir blijkt een medicinaal middel in deze te kunnen zijn, ondanks dat het een zuiveldrank is.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met lactose-intolerantie die kefir drinken minder problemen hebben met kefir dan met andere zuivel. Dat zou kunnen komen door het grote aantal gezonde bacteriën en hun werking op de enzymen.

Overigens geldt volgens dit onderzoek hetzelfde voor traditioneel gemaakte yoghurt, waar ook veel goede bacteriesoorten in zitten.


Antibacterieel effect van kefir

Voor het lichaam nuttige bacteriën kunnen pathogene bacteriën indammen door hun kolonie te verkleinen. In feite houden bacteriesoorten in ons lichaam elkaar in evenwicht, maar dan moeten we wel alle bacteriën in ons lichaam hebben.

Kefir korrels

Door verkeerde voeding, eenzijdige voeding en bijwerkingen van medicijnen kunnen mensen te weinig bacteriën in hun lichaam hebben om een overgroei van bacteriën die tot ziekten kan leiden tegen te gaan. Kefir kan juist de bacteriebalans in maag en darmen verbeteren, waardoor het lichaam meer weerbaar wordt tegen overgroei van pathogene bacteriekolonies.

Onderzoekers noemen daarom kefir een nieuw antibioticum, een bacteriedodend middel.


Kefir tegen MRSA

Kefir zou volgens de onderzoekers zelfs werkzaam zijn tegen de MRSA bacterie, die niet met de meeste synthetische antibiotica kan worden bestreden.

De MRSA bacterie is gevreesd, vooral omdat er ooit een soort kan komen waartegen geen medicijn gewassen is. Nu houdt men no nieuwe antibioticasoorten achter de hand, zodat bij een grote MRSA-uitbraak deze nieuwe antibiotica, waartegen MRSA nog niet resistent is, kan worden ingezet.

Maar als we regelmatig kefir drinken, dan wordt ons lichaam zelf sterk genoeg om de MRSA bacterie te bestrijden.


Bloedsuikerspiegelverlagende werking kefir

Kefir kun je zelf maken

Kefir kan worden gebruikt als extra voeding om de bloedsuikerspiegel te nivelleren, zo concluderen wetenschappers.

Het is daardoor een antidiabetesmedicijn. In combinatie met allerlei andere voeding is het mogelijk om diabetes om te keren en te genezen van diabetes mellitus type 2. In hun onderzoek werden 60 mensen met diabetes onderzocht, wat een klinisch onderzoek is, maar eigenlijk is het aantal mensen nog te klein om definitieve conclusies te trekken,

Daarom moeten we zeggen dat kefir zeer waarschijnlijk een goed anti diabetes middel is in een bredere voedingsaanpak.


Kefir tegen metabool syndroom

Uit een ander onderzoek blijkt dat kefir een metabool syndroom kan tegengaan, en dat is het voorstadium van diabetes mellitus type 2. 

De onderzoekers zien dat de melk kefir drank positieve effecten heeft op de volgende biomarkers van metabool syndroom: insulineresistentie, nuchtere glucose, nuchtere insuline, borstomtrek, buikomtrek, producten van lipide-oxidatie, pro-inflammatoire cytokine-expressie.


Bloeddrukverlagend effect kefir

Verhoogde bloeddruk gaat altijd gepaard met oxidatieve stress. Gezonde stoffen in kefir en de gezonde bacteriën kunnen het microbioom trainen om deze oxidatieve ontstekingen op celniveau tegen te gaan.

Kefir maken

In hun onderzoek zagen de wetenschappers dat kefir eveneens in staat is om ontstekingen in hersencellen ofwel neuronen tegen te gaan. Neuro-inflammatie is een oorzaak van alzheimer en dementie.

Deze medicinale werking moet eigenlijk nog wel verder grondig klinisch onderzocht worden, want in hun onderzoek gebruikte men proefdieren. 

Overigens zegt dat erg veel, want men gebruikt een soort standaard model voor proefdieren om de bloeddrukverlagende werking in kaart te brengen en dezelfde methode hanteert men voor allerlei medicinale voeding en farmaceutische medicijnen. Het is verder zo dat blijkt uit dit onderzoek dat kefir geen cholesterolverlagende werking heeft.


Kefir de ontstekingsremmer

Periodontitis is een ontsteking van het tandvlees dat de tanden draagt. Uit een onderzoek blijkt dat kefir periodontitis kan tegengaan. Men zag eveneens dat als kefir 1 dag gefermenteerd is de ontstekingsremmende werking minder was dan als kefir 4 dagen gefermenteerd is.

In het onderzoek werden proefdieren gebruikt, en het is duidelijk dat een onderzoek op mensen, een klinisch onderzoek een beter beeld geeft van de ontstekingsremmende werking van kefir.


Kefir tegen obesitas

Een Taiwanese onderzoeksgroep publiceerde in 2021 een onderzoek waaruit ook blijkt dat kefir ontstekingen remt. Het gaat onder andere obesitas, glucose intolerantie en leverontsteking tegen.

De reden dat het obesitas tegengaat komt waarschijnlijk doordat kefir als gefermenteerd voedsel een positieve werking heeft op de darmflora, ons microbioom dat voornamelijk uit bacteriën maar ook uit schimmels en pleomorfe organismen bestaat.

De diversiteit van bacteriesoorten neemt toe door kefir te drinken, en dat zorgt voor een gezonder microbioom dat oxidatieve ontstekingen bestrijdt die leiden tot obesitas beter tegengaat.


Kefir tegen Coronavirus

Onderzoek uit Saoedi-Arabië en Egypte concluderen dat kefir een goed middel is tegen het coronavirus. Hun onderzoek kwam uit in 2021, middenin de coronapandemie.

Kefir

Volgens de onderzoekers kan kefir het immuunsysteem moduleren zo dat het beter werkt tegen meerdere virussen, waaronder rotavirus, griepvirus, verkoudheidsvirus, zikavirus en hepatitisvirus.
De onderzoekers zien dat corona gepaard gaat met een cytokine-storm. Cytokinen zijn biomarkers van ontstekingen op celniveau of oxidatieve stress.

Een cytokinenstorm is in combinatie met een longontsteking vaak dodelijk gebleken. Stoffen in kefir kunnen deze cytokinenstorm tegengaan.

Deze stoffen zijn peptiden, en ze zijn ook in staat om de lever meer superoxidedismutase aan te laten maken, wat het sterkst bekende lichaamseigen antioxidant enzym is. Deze stof is nog sterker dan antioxidanten uit groenten en fruit.
De onderzoekers concluderen dat kefir de cytokinenstorm kan verminderen.


Kefir tegen longontsteking

In 2019 werd er in Taiwan al een onderzoek gepubliceerd dat laat zien dat kefir goed werkt tegen overtallige cytokinen die in relatie staan tot een longontsteking.

De Taiwanese onderzoekers zien dat er meer superoxidedismutase wordt aangemaakt door de lever als er kefir wordt gedronken.

De bovenmatige expressie van ontstekingsprocessen worden voornamelijk door peptiden tegengegaan.


Antioxidant activiteit van kefir

Kefir verbetert de antioxidantwerking van ons lichaam. Onderzoekers uit Taiwan gaven in 2020 veel zout aan proefdieren zodat ze nierschade kregen, en deze nierschade werd sterk verzacht of genezen als kefir werd ingenomen.

De wetenschappers zien dat kefir een sterke ontstekingsremmende activiteit in het lichaam in gang zet.
Poolse onderzoekers zien in 2015 dat kefir door zijn eiwitgehalte en probiotische microflora sterke antioxidantwerking genereert in het menselijk lichaam.


Antikankerwerking van kefir

Russisch onderzoek vertelt dat kefir en ayran, een Turkse drank, een werking heeft tegen darmkanker. Dat komt onder andere door de antioxidantwerking van deze producten, die gegenereerd wordt door de positieve werking op het microbioom.
Volgens een onderzoek werkt kefir tegen hersentumorcellijnen of glioblastoma. De onderzoekers melden in hun studie uit 2021 dat de laatste jaren steeds meer medicinale werkingen van kefir zijn aangetoond, waardoor ze werden getriggerd om de werking op hersentumor te bestuderen.
Uit andere onderzoeken blijkt dat kefir tegen een groot aantal verschillende kankercellijnen blijkt te werken. Het is lastig om dergelijk kankeronderzoek op mensen uit te voeren.

Zelf gemaakte kefir


Kefir helpt bij herstel van een kankerbehandeling

Een Amerikaans onderzoek uit 2021 laat zien dat 12 weken lang kefir drinken na een chemotherapie of bestralingstherapie allerlei biomarkers enorm verbeterd.

Men noemt kefir een potente hersteldrank na een kankerbehandeling. Het werkt onder andere tegen vermoeidheid, depressie, te laag lichaamsgewicht, spijsverteringsproblemen en het stimuleert het herstel van het microbioom, wat een zware klap heeft gekregen als bijwerking van een chemokuur of bestraling.

In dit onderzoek gedaan in Colorado werden 24 mensen gevolgd die een kankerbehandeling hadden ondergaan.


Anti-allergene werking van kefir

Kefir kan mogelijk een allergische astma tegengaan, zo zien wetenschappers. De onderzoekers noemen kefir een nutraceutical.

Nutraceutical is een samentrekking va nutriënt en farmaceutical, een voedingsproduct met geneeskrachtige eigenschappen. 

Kefir kan een onderdeel zijn van medicinale voeding die tegen luchtwegenontstekingen werkt.


Bronnen De geneeskracht van kefir

  1. Algemene medicinale werkingen kefir: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28222814/
  2. Kefir tegen lactose intolerantie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12728216/
  3. Antibacterieel middel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7566650/
  4. Kefir tegen diabetes: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25905057/
  5. Kefir tegen metabool syndroom: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27384318/
  6. Kefir tegen hoge bloeddruk: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31923755/
  7. Kefir tegen allergische astma: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17869642/
  8. Kefir tegen obesitas: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308298/
  9. Kefir tegen Coronavirus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7655491/
  10. Antioxidantwerking van kefir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555286/
  11. Russisch onderzoek kefir tegen darmkanker: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28068044/
  12. Iraans onderzoek kefir tegen hersentumor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7815417/
  13. Kefir helpt bij herstel van kankerbehandeling: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34519716/