Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Het Geneeskrachtig Geheim van de Kerrieplant

 

Latijnse naam: Helichrysum italicum
Helichrysum italicum

Je kent misschien wel die mooie gele bloemen die nooit lijken te verwelken, toch? Die bloemen horen bij planten die 'everlasting flowers' worden genoemd, en ze worden over de hele wereld in traditionele geneeskunde gebruikt. Deze planten groeien op droge, zanderige plekken waar weinig water is, en ze blijven mooi geel, zelfs als je ze droogt. Dat is waarom ze 'everlasting' of 'onsterfelijk' worden genoemd. Deze planten kunnen behoorlijk hoog worden, ergens tussen de 30 en 70 centimeter. Ze groeien vooral in plekken waar het niet zo makkelijk is om water te vinden, zoals op droge, zanderige grond.
Kerrieplant is zo genoemd omdat hij ruikt naar kerrie, maar hij wordt niet gebruikt in currygerechten. De smaak is licht bitter zoals salie of bijvoet. In Mediterrane keukens zoals die van Italië wordt kerrieplant wel als ingrediënt gebruikt.

Helichrysum italicum Kerrieplant in Spanje

 


Algemene informatie kerrieplant

Kerrieplant wordt we eens gekarakteriseerd als een aromatische, Mediterrane dwergstruik. Het wordt veel in de cosmetische industrie gebruikt, maar een thee ervan kan ook medicinaal worden gebruikt.
Kerrieplant behoort tot de composietenfamilie en heeft zilvergrijze bladeren. Het is een plant die uitstekend past in een medicinale siertuin.
Er zijn meer dan duizend verschillende soorten van deze planten, maar de bekendste zijn Helichrysum italicum, Helichrysum stoechas, en Helichrysum arenarium. Je vindt ze vooral rond de Middellandse Zee, in de buurt van de Adriatische kust en op het Iberische schiereiland.


Kerrieplant helpt vetten verbranden

Helichrysum italicum Uitbundig bloeiende kerrieplant

Sloveense onderzoekers zien dat er veel chlorogeenzuur in zit en dat is een stof waarvan bekend is dat het de bloeddruk omlaag breng, of beter gezegd reguleert, want als de bloeddruk al goed is wordt deze niet nog lager. Andere feiten zijn dat het tegen diabetes helpt, en goede dienst kan doen tegen obesitas. De onderzoekers uit de Balkan zien in 2021 dat er eer lichaamsvet wordt verbrand als mensen een thee van kerrieplant drinken. Dat is goed nieuws want obesitas is geen ziekte op zich, maar een voorbode van een reeks aan andere zieken die kunnen leiden tot een vroegtijdige dood.


Onderzoek naar antibacteriële planten is nodig

Sloveense onderzoekers maken melding van het feit dat er hoognodig onderzoek moet worden gedaan naar planten met antibacteriële werking omdat de farmaceutische antibiotica niet afdoende werkt, door het groeiend resistentieprobleem. Zij zijn niet de enigen daarin. Vrijwel alle studies naar antibacteriële kruiden verkondigen dat een belangrijke aanleiding voor hun onder resistentie van farmaceutische antibiotica is. Het probleem is nijpend, aangezien in alle gevallen de antibiotica geen bestrijdingsmiddel maar een voedingsmiddel is geworden voor de pathogene bacteriën. Door de antibiotica wordt in veel gevallen een ontsteking dus juist erger.


De geneeskracht van hydrosol

Helichrysum italicum Felgele bloemen van kerrieplant

Bij het maken van etherische olie komt een hydrosol vrij als bijproduct. In het geval van de kerrieplant, blijkt dat dit bijproduct over medicinale activiteit beschikt. Het werkt tegen huidmelanomen, ofwel huidkanker. We hebben meer onderzoek nodig om zeker te weten of hydrosol echt kan helpen bij kanker. Maar het lijkt ook goed te werken tegen vervelende bacteriën zoals E. coli, P. aeruginosa, en het kan zelfs helpen om te voorkomen dat bacteriën zich op oppervlakken vastzetten. Dit zou handig kunnen zijn in de voedselindustrie om voedsel vers te houden en veiliger te maken. Het wordt gemaakt als bijproduct van iets anders, en het kan gebruikt worden om dingen schoon te maken, zoals je huid of oppervlakken.


Algemene toepassingen van kerrieplant

De bovengrondse delen van H. italicum zijn als een schatkist vol met krachtige stofjes die de plant heeft ontwikkeld om te overleven in deze uitdagende omgeving. En we hebben het niet alleen over de heerlijke geurige oliën die je uit deze plant kunt halen, maar ook over een schat aan gezondheidsbevorderende stoffen die ze bevat. Deze stoffen, zoals fenolische verbindingen, zijn als superhelden die je lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en kunnen helpen bij de preventie van ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Deze plant is een natuurlijke apotheek op zichzelf!
Mensen wisten dit al in de Grieks-Romeinse tijd, waar H. italicum werd gebruikt als een soort wondermiddel tegen ontstekingen en infecties. Die toepassingen zijn nog steeds springlevend in de traditionele geneeskunde van vandaag.


Traditionele inzet in Europa

Helichrysum italicum Stralende geneeskracht tussen de rotsen

Er zijn meldingen van het traditionele gebruik van Helichrysum italicum in Europese landen, met name Italië, Spanje, Portugal en Bosnië en Herzegovina. In deze landen zijn de bloemen en bladeren van de plant de meest gebruikte delen bij de behandeling van gezondheidsproblemen zoals

 1. Allergieën,
 2. Verkoudheid,
 3. Hoest,
 4. Huidaandoeningen,
 5. Lever- en galblaasproblemen,
 6. Ontstekingen, Infecties,
 7. Slapeloosheid.


Kerrieplant is goed voor de huid

Helichrysum italicum Kerrieplant met bloemen in de knop

Vele werkingen van kerrieplant zijn bevestigd. Vooral de traditioneel toegepaste werking op de huid is ruimschoots onderzocht. Zo is er een onderzoek gedaan waarbij men ziet dat de stoffen in kerrieplant de huid kunt regenereren. Dat is ook de reden dat het veel wordt toegepast in de cosmetica. Maar huid is niet alleen belangrijk in de cosmetica; het is een orgaan met allerlei functies. Sommige functies zijn nog niet eens bekend bij wetenschappers, zoals de functie van huid en haar om etherische krachten in ons lichaam op te nemen. Dus een goed werkende huid is ook zeer belangrijk voor mensen die spiritueel zich willen ontwikkelen. Verder zien we dat er veel bitterstoffen in kerrieplant zitten. Deze zijn goed voor de lever, maar de lever staat wel in connectie met de huid. Als we iets op onze lever hebben, kan een geoefend oog dat gelijk aan de kwaliteit van de huid zien.


Veelbelovende geneeskracht van kerrieplant

De schatten van H. italicum zijn veelbelovend! Deze plant, die ook wel bekend staat als het 'immortelle' of 'everlasting' bloempje vanwege zijn opvallend gele bloemen die hun vorm en kleur behouden, zelfs als ze gedroogd zijn. De plant is als een superheld van de natuur en kan overleven in droge en moeilijke omgevingen.
H. italicum is als een schatkist vol met speciale stoffen die goed zijn voor je gezondheid. Denk aan deze stoffen als magische elixers die je beschermen tegen boosdoeners, zoals ziektes en vroegtijdige ouderdomsverschijnselen. In deze schatkist zitten stoffen die antioxidanten worden genoemd. Deze antioxidanten helpen je lichaam om gezond te blijven en zich te verdedigen tegen ziektes zoals kanker, hartaandoeningen en zelfs problemen met je hersenen.

Helichrysum italicum Kerrieplant groeit vaak op rotsen aan zee


Kerrieplant, de vriendelijke arts

Mensen hebben door de jaren heen ontdekt dat H. italicum ook kan helpen bij problemen met je luchtwegen, spijsvertering en huid. Het is als een vriendelijke dokter die je beter maakt als je je niet goed voelt. Mensen gebruiken H. italicum op verschillende manieren, zoals door het in te ademen, op te eten of op hun huid aan te brengen.
Sommige mensen gebruiken H. italicum zelfs om wonden te laten genezen en om te vechten tegen slechte bacteriën. Stel je voor dat H. italicum een superzwaard is dat slechte bacteriën verslaat en je lichaam beschermt. De goede bacteriën blijven ongedeerd, en je lichaam gaat juist beter functioneren. Het is net magie!
Mensen maken speciale drankjes en mixjes met H. italicum om zich beter te voelen. Het is als een toverdrank die je problemen oplost. Er is ook een soort thee van H. italicum die je kan helpen als je moeite hebt met slapen.

 • 640px-Helichrysum_italicum_(corsica)
 • 640px-Helichrysum_italicum_spp_serotinum.000_-_Islas_Cies
 • 640px-Helichrysum_italicum_spp_serotinum.003_-_Islas_Cies
 • Helichrysum_italicum_flowers_(not_sure_about_this)
 • Helichrysum_italicum_spp_serotinum.004_-_Islas_Cies
 • Helichrysum_italicum_spp_serotinum.002_-_Islas_Cies
 • Helichrysum_italicum_spp_serotinum.001_-_Islas_Cies


Meer onderzoek naar kerrieplant is gewenst

Wetenschappers willen zeker weten dat H. italicum al deze geweldige dingen kan doen. Sommige dingen zijn al bewezen, zoals de hulp bij problemen met je luchtwegen en spijsvertering. Maar voor andere dingen, zoals slapeloosheid, hebben ze nog meer bewijs nodig.
Dus, H. italicum is als een oude vriend die je altijd kan helpen als je je niet goed voelt. Het is als een superheldenplant die je beschermt tegen de slechteriken. We hopen dat de wetenschappers snel alle geheimen van H. italicum zullen onthullen, zodat we nog meer kunnen genieten van de magie ervan!


Bronnen bij artikel over kerrieplant

 • Kenig et al., 2021
 • Viegos et al., 2013
 • Kramberger et al., 2021
 • Bezek et al. 2022
 • Maksimovic et al., 2023
 • Eerste 5 foto's: Fernando Losada Rodríguez via Wikimedia commons
 • Overige foto's: Wikimedia commons publiek domein