Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van biodynamische melk


Roemeense koe Roemeense koe

Biodynamische melk is in ieder geval goed voor baby´s en peuters. Van melk die in de fabriek te veel bewerkt worden, hebben kinderen verhoogd risico op eczeem. Het is niet voor niets dat elk jong dier en ook jonge mensen melk van hun moeder krijgen. Het is echter maar de vraag of melk ook goed is voor mensen en dieren die de jeugdige leeftijd ontstegen zijn. Vele mensen hebben geen last na melk drinken; ze worden er niet ziek van. In China is dat anders; daar kan de meerderheid van de volwassenen niet tegen melk.


Biologische melk is altijd beter

De gezondheid van melk is een controversieel onderwerp. Lees hier een artikel over het gevaar van melk. Ieder mens zit weer anders in elkaar. 

Sommige mensen kunnen op volwassen leeftijd niet goed tegen melk, maar anderen drinken jaren melk zonder enkel probleem. Mensen met lactose-intolerantie kunnen melksuiker of lactose niet goed verteren en krijgen maagkrampen, misselijkheid en soms zelfs diarree van melk. 

Een lichte bijwerking van melk is overtollige slijmvorming, wat overigens karnemelk niet als bijwerking heeft.

Het is verstandig om als je van deze witte drank houdt, alleen melk uit de biologische-dynamische landbouw te drinken. In het kort wordt dat biodynamische landbouw genoemd.


Voedingswaarde melk

In een kwart liter melk zit 22% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine B12

Deze vitamine zit niet erg vaak in planten dus is zuivel een goede bron voor deze vitamine. 

Wat vitamine D betreft heeft de mens na het drinken van een kwart liter 30% van de ADH binnen. Voor dezelfde hoeveelheid geldt dat 27% van vitamine B2 in het lichaam wordt opgenomen. Verder kent melk nog een aantal gezonde mineralen: jodium(40% van de ADH), calcium (30%ADH), fosfor (23% ADH). 

Er zit ook het aminozuur tryptofaan in melk: 29% van de ADH. Daarnaast is een kwart liter goed voor 16% van de ADH aan proteïne.


Melk


Melk niet gezond?

Van melk is bekend dat het van supergezonde polyfenolen uit groente en fruit de geneeskracht ontneemt. 

Zwarte thee is in principe rijk aan antioxidanten maar thee met melk zorgt ervoor dat antioxidanten hun normale effectiviteit tegen vrije radicalen niet uitvoeren. 

Verantwoordelijk hiervoor is het immunozuur proline in melk wat antioxidanten buiten werking stelt. 

Als je een, twee of drie glazen melk per dag drinkt is dat niet zo´n probleem, maar er zijn mensen die rustig twee liter per dag drinken. 

Dan kan het op de duur schadelijk worden omdat je lichaam dan te weinig polyfenolen, vitaminen en mineralen opneemt. Bovendien is teveel melk, teveel calcium ook weer niet goed.


De wei staat leeg

Niet-biologische melkkoeien staan tegenwoordig in megastallen en zien of nimmer daglicht, of ze mogen enkele dagen per jaar even buiten lopen. 

Dat gebeurt vooral in de vakantiemaanden nadat toeristen hadden geklaagd dat er nergens meer koeien buiten staan in Nederland. 

Boeren houden niet van koeien in de wei, want dat zorgt voor veel meer werk dan ze in megastallen laten wegkwijnen. Koeien worden ziek en zwak van onder kunstlicht leven. 

Daardoor moet de boer allerlei kunstgrepen toepassen om de melkproductie te verhogen. 

Dat heeft een bijzonder negatief effect op de kwaliteit van melk. Biologische melk is veel gezonder dan niet-biologische melk. Dat komt ook omdat biologische koeien niet volgestopt worden met hormoonpreparaten die ze sneller doen groeien.


Niet biologische koemelk, met antibiotica

Omdat niet biologische koeien te vaak binnen staan, en ze eenzijdig voer krijgen, worden ze sneller ziek. Als er één koe ziek is, en dat met antibiotica kan worden verholpen, dan krijgt de hele stal met koeien antibiotica toegediend. 

Dat is een manier om te omzeilen dat er minder antibiotica wordt gebruikt, want nu wordt het door een arts voorgeschreven. 

Deze antibiotica komt ook in de melk van niet biologische koeien. Dus dat maakt niet biologische melk ongezond.


Melk tegen obesitas

Biodynamische melk werkt goed tegen obesitas. Calcium uit melk doet het vet 20 keer sneller verbranden dan mensen met een calciumtekort. 

Mensen met overgewicht doen er goed aan regelmatig, eens per dag een glas, biodynamische melk te drinken. Het is een bekend gegeven dat mensen die lijden aan obesitas juist een tekort aan sommige mineralen hebben waardoor de spijsvertering niet meer optimaal functioneert. 

Het mineralentekort zorgt dat het lichaam blijft vragen om mineralen door hongerimpulsen af te geven, waardoor je maar blijft eten. 

Overigens kan het mineralentekort door medicijnen komen. Farmaceutische producten veranderen de balans van bacteriën in de maag waardoor het eten slechter verteerd wordt en mineralen minder goed worden opgenomen in het lichaam.


Bijschildklier

Wanneer mensen te weinig calcium innemen dan reageert het lichaam daarop doordat de bijschildkklier parathormonen in het bloed laat stromen. 

Deze triggeren de botten om calcium af te geven aan het bloed zodat het kan worden ingezet op andere plekken in het lichaam. 

Mensen die genoeg calcium innemen, hebben een betere spijsvertering en minder kans op nierstenen.


Calcium tegen borstkanker

In biologische melk, yoghurt en kaas zitten gezonde verhoudingen calcium het is niet nodig deze stof extra aan melk toe te voegen, zoals bij niet-biologische fabrieksmelk vaak gebeurt. 

Daar wordt dikwijls ook synthetische vitamine A en D aan toegevoegd, wat eveneens totaal onnodig is en zelfs medische problemen kan veroorzaken.

Calcium zit overigens niet alleen in melk maar ook veel in spinazie, knolraap, sesamzaad, tofu, boerenkool en Romeinse sla. 

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat 45% van de vrouwen minder kans hebben op borstkanker als ze veel calcium innemen. Voor vrouwen die in de menopauze zitten geldt zelfs dat veel natuurlijk calcium innemen leidt tot 65% minder kans op borstkanker. 

De antikankerwerking komt door calcium, en door vitamine D, die beide veel in melk zitten. Vitamine D helpt calciumniveaus stabiel te houden, samen met het parathormoon wat de bijschildklier aanmaakt. Voedingswaar met veel calcium past in een dieet tijdens en na de chemokuur, of om borstkanker te voorkomen.


Sloveense koe Sloveense koe


Melk tegen jicht

Het ontstaan van jicht wordt gelinkt aan het eten van veel vis, orgaanvlees, gewoon vlees en schaaldieren. 

Deze voeding bevat veel purinen welke zorgen voor grote hoeveelheden urinezuur in het lichaam. Alcohol en witte suiker zorgen ook voor veel purinen. 

Teveel urinezuur kan het lichaam niet afvoeren en leidt tot gewrichtspijn en opgezwollen lichaamsdelen, met name de voeten. 

Mensen die regelmatig zuivelproducten nuttigen verkleinen hun kans op het krijgen van jicht met 50%.
Opvallend genoeg bevatten enkele groenten ook purinen maar deze plantaardige purinen leiden niet tot jicht. 

Een wetenschappelijke studie wees uit dat purinen uit linzen, bonen, erwtjes, champignons, bloemkool, asperges en spinazie niet leiden tot jicht.


Gekken koeien als voorbeeld

De gezondheid van melk is enigszins controversieel. In melk zitten uiteraard allerlei bijzondere gezonde voedingsstoffen, maar het bevat daarnaast minder goede stoffen. 

Alles wat de koeien eten of ingespoten krijgen, komt in de melk terecht. Koeien krijgen veel slecht voer te eten. 

Iedereen staat nog in het geheugen gegrift dat ´vleeskoeien´ koeienvlees te eten kregen wat leidde tot BSE, de gekke koeienziekte. 

Boeren gaven koeien koeienvlees in de hoop dat het vlees van de koe van hogere kwaliteit werd. Nu mogen ze dat niet meer doen aangezien gekke koeienziekte ook voor mensen een schadelijke ziekte is. 

Het geeft aan dat er volop geëxperimenteerd wordt in de omgang met dieren, zonder na te denken over de gevolgen.


Betere behandeling leidt tot betere melk

Het is geen wonder dat na het debacle van de gekke koeienziekte de wetenschappers over elkaar heen rollen met het publiceren van studies waaruit blijkt dat koeien meer melk geven als ze beter behandeld worden. 

Koeien zouden meer melk geven als ze een naam hebben en als individu worden benaderd. 

Als koeien gestrest zijn produceren ze minder melk doordat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt, wat leidt tot een lagere melkproductie. 

Daarom worden koeien gepamperd. Sommige boeren halen de krant doordat ze hun koeien op een waterbed laten slapen. 

Echter, een koe in de vrije natuur laten rondlopen is nog altijd het beste en minst stressvolle voor een koe. 

Echte boeren die dat doen zijn in Nederland biodynamische boeren, maar in Afrika gebeurt dat vrijwel altijd. De boer maakt daar gewoon een wandeling door de natuur met zijn koeien.


Biologische methoden leiden tot productieverhoging

Het in de watten leggen van koeien is eigenlijk zo gek nog niet. 

Er zit iets in ten opzichte van biologische landbouw. In deze sector is men van nature geneigd meer aandacht aan dieren te schenken. 

Biologische melkkoeien produceren nauwelijks minder melk dan synthetisch gestimuleerde melkkoeien. Door koeien als individu te benaderen kan met ecologisch verantwoord de melkproductie verhogen.


Biologische melk heeft hogere kwaliteit

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kwaliteit van biologische melk beter is dan van melk uit massaproductie. Koeien die in de zomermaanden buiten gras eten produceren 60% meer linolzuur dan melkkoeien uit megastallen die nooit daglicht zien. 

Alle waarden van fytonutriënten van biologische melk zijn hoger, vitamine E, vitamine D, omega3 vetzuren en carotenoïden komen allemaal meer voor dan in koeien uit een megastal, een gebouw dat overigens verdacht veel weg heeft van een barak in een concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. 

Er zitten ook minder schadelijke omega 6 vetzuren in biologische melk. 

Tegenwoordig is biologische melk in elke supermarkt te koop. Het is dan wel iets duurder maar u krijgt kwalitatief meer waarde, betere smaak en gezondheidsvoordelen ervoor terug.


Scharrelkoeien in Kameroen Scharrelkoeien in Kameroen


Makkelijke manier om te stoppen met zuivel

Als je wilt stoppen met melk drinken, bedenk dan dat de koeien worden gemolken door een machine. 

Deze machine gaat best hardhandig te werk bij de uiers, waardoor er allerlei wonden ontstaan, met pus en etter. 

Dat wordt gewoon toegevoegd aan de melk, en er is een maximumlimiet aan de totale hoeveelheid pus in melk. 

Dus als je stopt met melk drinken, stop je ook met het drinken van wondvocht zoals pus of etter. Met de hand gewonnen melk heeft daar geen last van.


Bronnen artikel biodynamische melk

  • Melk geeft verhoogd risico eczeem: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7116615/
  • http://milieudefensie.nl/vee-industrie/megastallen/wat-is-een-megastal
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parathormoon
  • http://www.scientistlive.com/European-Food-Scientist/Technology/Happy_cows_produce_more_milk/21899/
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080527101003.htm
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=130
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1243383/2008/04/16/Een-op-vijf-melkkoeien-ziet-geen-daglicht.dhtml
  • http://melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/26841/
  • http://www.balkstercourant.nl/nieuws/4712/pvdd-grootschaligheid-zal-friesland-vernielen/
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/1867173/2011/03/30/Als-een-koe-kan-kiezen-kiest-zij-de-weidegang.dhtml
  • Foto van glas melk: Thomas Dijkman
  • Foto's van koeien: Wikimedia Commons, Publiek Domein