Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Parkinson bestrijden met voedsel en geneesplanten

1 op de 1000 mensen die ouder is dan 60 krijgt Parkinson. Parkinson openbaart zich meestal rondom het 50e levensjaar. Er is geen verschil in het verkrijgen van Parkinson tussen mannen en vrouwen. De verschijnselen van parkinson komen heel geleidelijk. In het begin zijn ze nauwelijks waarneembaar. Het begint vaak met momenten van afwezigheid tijdens hevige emoties of moeite bij het schrijven. Pas na enkele maanden worden de symptomen meer uitgesproken en is er meer duidelijkheid omtrent het ziektebeeld van parkinson.



Degeneratieve hersenziekte

Parkinson is een hersendegeneratieve ziekte, net als alzheimer en dementie. Het lichaam regenereert zichzelf normaal gesproken doordat de hersencellen worden vervangen. 

In het geval van degeneratieve ziekte is deze regenererende functie aanzienlijk verminderd. Cellen die dopamine produceren in de hersenstam worden afgebroken en dit dopaminetekort leidt tot een weefselafbraak in de hersenen. Hierdoor worden allerlei lichaamsprocessen aangetast. 

De bewegingen worden minder soepel en er treden beven, spierstijfheid en evenwichtsstoornissen op. De reden waarom parkinson ontstaat is niet duidelijk bij wetenschappers maar men denkt dat verstopte bloedvaten er sterk mee te maken heeft.


Oorzaken van parkinson

Hier volgen een aantal mogelijke oorzaken of medefactoren in het ontstaan van Parkinson.

  • Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine. In de fytotherapie wordt daarom Bacopa monnieri voorgeschreven, een plantmedicijn wat ervoor zorgt dat er meer dopamine in de hersenen komt.
  • Sommige medicijnen, zoals rustgevende middelen en antidepressiva, zijn gericht op een vermindering van de dopamineproductie. Daarom veroorzaken deze medicijnen parkinson.
  • Parkinson wordt mede veroorzaakt door toxinen. CO2-vervuiling, bepaalde metaaloverschotten zoals mangaanstof kunnen leiden tot parkinson.
  • Roken
  • Vlees eten
  • Veel zuivel gebruiken

Overige oorzaken weet men nog niet met 100% zekerheid aan te duiden. Wel is duidelijk dat Parkinson vaker voorkomt in de meer welvarende gebieden van de maatschappij, ofwel: het is een welvaartsziekte.


Rokers hebben een hogere kans op parkinson.

Mensen die werken in een omgeving met veel mensen zoals leraren en zorgverleners, hebben meer kans op Parkinson. Het kan zijn dat sociale stress een mede-oorzaak is.


Gepaard met Alzheimer

20% van de mensen met Parkinson krijgen eveneens last van dementie. Omdat parkinson als oorzaak heeft het afsterven van hersencellen, kan het gepaard gaan met alzheimer, wat dezelfde oorzaak heeft. 

De symptomen van parkinson richten zich in principe meer op het lichaam en de spieren welke worden gereguleerd door de hersenen. Een parkinsonpatiënt kan nog helder zijn maar bij vlagen verliest hij of zij de helderheid en treden er visuele hallucinaties op.


Vier basissymptomen

Een van de gevolgen van parkinson is dat de patiënt grotere kans heeft om te vallen. Dat wordt veroorzaakt door de symptomen van parkinson. Er zijn vier basissymptomen van parkinson:

  • Trillen is niet echt een gevolg van Parkinson, maar een bijwerking van de farmaceutische medicijnen.
  • Spierstijfheid leidt ertoe dat de bewegingen moeizaam verlopen en dat er sprake is van spierpijn.
  • Bewegen gaat niet meer vanzelf. Alle bewegingen die normaal gesproken automatisch gebeuren, vereisen ineens aandacht. Tijdens het lopen bewegen de armen niet mee, tijdens het opstaan verplaatsen de voeten zich niet naar de goede plek en de gezichtsuitdrukking wordt een stuk vlakker. Daarnaast is er sprake van moeite met schrijven.
  • Gebogen lichaamshouding. De spieren houden normaal gesproken het lichaam rechtop maar door de parkinson zakt de patiënt ineen. Hij gaat gebogen staan.


Overige symptomen parkinson



Medicijnen parkinson

 Parkinson wordt volgens de wetenschap vooral veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hersenen. De ziekte wordt met medicijnen aangepakt die of de hersenen triggeren om meer dopamine aan te maken of de afbraak van dopamine vertragen. 

Beide methoden helpen tijdelijk en doen niet alle symptomen verminderen. 

Na een jaar of twee a drie zijn de parkinsonmedicijnen meestal uitgewerkt. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de wetenschap vrij weinig van de werking van de hersenen af weet en daarom geen goede medicijnen kan produceren.


Parkinson is een leefstijlziekte met funeste gevolgen voor lichamelijke en geestelijke gezondheid


Eetstoornis, overgewicht en Parkinson 

Mensen met Parkinson hebben vaak een eetstoornis. Ze eten dan impulsief veel dingen die ze lekker vinden, maar die minder gezond zijn zoals koekjes en snoep. Het resultaat is dan ook dat Parkinsonpatiënten naar verhouding een hoger risico hebben op overgewicht. Het is daarom van belangrijk om veel gezond en vezelrijk voedsel in huis te nemen, zodat men veel fruit kan snacken, waarvan het risico op overgewicht kleiner is.
Vezelrijk voedsel, zoals zilvervliesrijst, biologisch brood, roggebrood, fruit en groente js allemaal zeer gezond. 

Speciaal voor de hersenen is het van belang om veel noten te eten. Elke dag minstens 6 walnoten is essentieel, en voor de rest zoveel als de patiënt wil. Maar eet geen borrelnootjes of iets dergelijks, gewoon pure nootjes.


Voeding en Parkinson

 Omdat de medicijnen tegen parkinson geen oplossing bieden is het een overweging waard om met een natuurarts te praten over voeding tegen hersendegeneratie. Het gros van de ziekten van vandaag de dag wordt veroorzaakt door een tekort aan fytonutriënten in voeding. Specifiek blijkt uit onderzoek dat het eten van voedsel met dierlijk vet, het risico op parkinson verhoogt.


Microbioom en Parkinson

 Naast dierlijk vet, zoals zuivel, vis en vlees is het van belang om het microbioom goed te verzorgen. Een minder werkend microbioom staat in verband met hoger risico op Parkinson.

We eten te veel suiker, witmeelproducten, blikwaar, magnetronvoedsel, transvetten, snackvulling en verpakte producten. De mens eet van oorsprong slechts nutriëntrijke verse producten en door de houding aan te nemen dat we wel toe kunnen met fabrieksvoedsel, ontstaan er veel ontstekingen op celniveau of oxidatieve stress

Deze ontstekingen kunnen leiden tot een groot aantal verschillende ziekten, afhankelijk van de constitutie van ieder mens. 

Voorbeelden van ziekten die door ontstekingen op celniveau ontstaan zijn: kanker, obesitas, diabetes, beroerte, mentale ziektenhoge bloeddruk, maagzweer, alzheimer, depressie en ziekten van het spijsverteringsstelsel. Het onthouden van witmeelproducten en suiker en overschakelen op verse voeding is stap één naar een aanmerkelijk beter voedselpatroon. 

Stap twee is om tijdens de dagelijkse maaltijden je te concentreren op het innemen van voedsel dat extra goed is voor de hersenen.


Koffie en Parkinson 

Koffie wordt meestal als ongezond betiteld, maar uit klinisch onderzoek blijkt dat mensen die koffie drinken een lager risico op de ziekte van Parkinson hebben. 

Dus als de Parkinsonpatiënt helemaal geen koffie drinkt, kan het geen kwaad om toch 1-3 kopjes per dag te serveren. Dat moet dan wel zwarte koffie zijn, want koffiemelk en suiker zijn ongezond. Eventueel kun je ruwe vormen van palmsuiker of kokosbloesemsuiker gebruiken om het te zoeten.


Parkinson en geneesplanten

 Naast voeding zijn er geneesplanten die mensen kunnen ondersteunen om degeneratieve hersenziekten niet te laten verergeren. Aangezien de artsen weten dat medicijnen op den duur niet meer helpen is Parkinson één van de ziekten waarbij het inzetten van een natuurarts of fytotherapeut extra waardevol kan zijn.. 

Wat de voeding betreft is deze eveneens te gebruiken als middel om parkinson te voorkomen. 

Omdat Parkinson het gevolg kan zijn van ontstekingen op celniveau is in principe alle antioxidanten in groente en fruit en antioxidanten in thee gezond voor de mens die parkinson wilt voorkomen.


Thee van ginkgo biloba

 Van genoemde geneesplanten is Ginkgo biloba het makkelijkst om te gebruiken. De andere kruiden moet je eigenlijk alleen homeopathisch gebruiken, of als capsule, het liefst onder begeleiding van een fytotherapeut of natuurgeneeskundige. Je plukt de blaadjes van de boom en gebruikt ze als theeblad. Drink dagelijks drie kopjes thee hiervan. Ginkgo biloba is een van de sterkste geneeskruiden die de hersenen ondersteunen. Ginkgo bilobathee is ook te koop in biologische winkels en op internet.



Rode vruchten

 Uit divers recent onderzoek blijkt dat rode vruchten bescherming kunnen bieden tegen het krijgen van hersendegeneratieve ziekten, waar Parkinson onder valt. 

Ook het verloop van de ziekte kan daarmee positief worden beïnvloed. 

Er zitten veel anthocyaninen in en deze werken tegen ontstekingen in de hersenen. 

Dus het is belangrijk om veel vruchten te eten als rode bessen, bramen, aardbeien, acaibessen, frambozen, kersen, zwarte bessen, kerspruim, rode pruim, moerbeien, en rozenbottel.

 Bronnen artikel over parkinson

 

  • Algemene beschrijving: http://www.patient.co.uk/education/parkinsons-disease
  • Symptomen: Boek: De beste behandeling bij 56 ernstige ziekten, Jannes van Everdingen
  • Geneesplanten: Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • http://www.patient.co.uk/education/parkinsons-disease
  • microbioom Parkinson: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31920905/
  • Dierlijk vet, vlees, zuivel leidt tot hoger risico op Parkinson: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28596209/
  • Koffie en Parkinson: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079910/