Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Culinaire geneeskracht van cacao en pure chocolade

Voedsel als medicijn kan erg lekker zijn

Latijnse naam: Theobroma cacao

Theobroma cacao

Rauwe cacao bestrijdt kanker. Er zijn zeer veel onderzoeken gedaan die tot deze conclusie komen. Sommige onderzoeken zijn gedaan in combinatie met chemotherapie en het blijkt dat rauwe cacao de werking van chemotherapie versterkt. Rauwe cacao is vooral getest op borstkanker, prostaatkanker en darmkanker; bij deze drie vormen van kanker werkt het in ieder geval. De werkzame stoffen in cacao zijn met name proanthocyanidinen; dat zijn polyfenolen die waarschijnlijk de sterkste plantaardige bron van antioxidanten zijn.


Polyfenolen in cacao

Cacaobomen produceren cacaovruchten waarvan de zaden worden gebruikt om cacao te maken. In cacaobonen zitten polyfenolen. Er zitten zoveel polyfenolen in de cacaoboon dat wetenschappers spreken over een natuurlijke chemotherapie.

Flavonoïden in cacaobonen staan erom bekend dat ze vrije radicalen kunnen opruimen. 

Wetenschappers zijn daarom overtuigd dat de cacaoboon preventief werkt bij kanker

Helaas is het zo dat vrije radicalen nooit mag worden onderzocht zonder de synthetische chemokuur ook toe te passen. Daarom weten we nog niet of de cacaoboon op zich een medicijn kan zijn tegen kanker.


Proanthocyanidinen in cacao

Theobroma cacao

Er zitten proanthocyanidinen in cacaobonen. Deze stoffen behoren tot de sterkste antioxidanten. Antioxidanten in het algemeen bestrijden vrije radicalen die DNA-schade en celschade kunnen veroorzaken.

Deze schade kan leiden tot ontstekingsprocessen. Kanker is het gevolg van een chronische ontsteking op celniveau of laaggradige ontstekingen. Borstkankercellen zijn zeer ontvankelijk voor de antioxidantwerking van cacaobonen. De proanthocyanidinen komen de kankercel binnen waarna ze de stofwisseling van de kankercel ontregelen.

Omdat er in chocolade suiker zit en deze stof juist de kankercel voedt, is het meer verstandig om hele, rauwe cacaobonen of cacaopoeder te gebruiken, in combinatie met een gezonde suikervervanger zoals palmsuiker, kokosbloesemsuiker of stevia. Steviablad is de meest gezonde suikervervanger.


Serotonine in cacao

Cacaobonen bevatten serotonine, het gelukshormoon. Wanneer iemand depressief is of gestrest, heeft hij minder van dit hormoon in zijn lichaam.

Je zou kunnen redeneren dat serotonine bij kan dragen tot de genezing van een patiënt omdat je gelukkig voelen beter is voor de levensenergie van de hele mens en dus ook voor de veerkracht tegen ziekten. 

Het immuunsysteem wordt als het ware sterker van serotonine en de ziekten die het lichaam heeft, kunnen beter bestreden worden.


Theobroma cacao Cacaovrucht met daarin verborgen de cacaozaden die we cacaobonen noemen


Cacao als medicijn

Een groep onderzoekers in Frankrijk hebben in 2006 cacao onderzocht als middel tegen kanker. Men maakte een preparaat van cacao. In de wetenschap werkt men het liefst met preparaten omdat dit gestandaardiseerde hoeveelheden zijn.

Dat betekent echter niet dat de gewone cacaoboon niet zou werken, integendeel! 

De Franse onderzoekers onderzochten uitsluitend het effect van cacao op prostaatkankercellen en het bleek dat de celgroei van een kankertumor wordt stopgezet of ernstig wordt vertraagd wanneer men cacao als medicijn toediende.


Veelbelovend voedingssupplement

Een Spaans onderzoek uit 2013 gaat uit van het wetenschappelijke gegeven dat ontstekingen in de darmen in direct verband staan met het ontstaan van kanker in het lichaam.

Men onderzocht of de vele polyfenolen in de cacaoboon behulpzaam konden zijn bij het bestrijden van kankertumors. 

Men gaf ratten op standaardwijze darmkanker en zag daarna dat de ratten die werden behandeld met de cacaoboon veel sneller genezen van kanker. 

De Spaanse onderzoekers noemen de cacaoboon een veelbelovend voedingssupplement in de bestrijding van kanker.


Cacao versus polyaminen

Polyaminen is de paraplubenaming voor allerlei schadelijke stoffen met enge namen zoals cadaverine, piperazine en putrescine, aminen die vooral in vlees en vis zitten. Ze worden ook vaak bio-aminen genoemd.

Er zitten veel synthetische polyaminen in ons voedsel die daar terecht komt middels bewerkingen in de voedingsindustrie. 

Deze synthetische polyaminen hebben namen als hexamethylenediamine. Dat klinkt niet echt eetbaar en dat is het ook niet.

Polyaminen zorgen voor schade en kunnen belangrijke bijdragers zijn aan allergieën, intoleranties maar ook aan ontstekingsziekten zoals kanker. 

Een Frans onderzoek uit 2002 wijst uit dat het metabolisme van polyaminen wordt verstoord door de werking proanthocyanidinen in cacao. Op deze manier werkt cacao kankervoorkomend.


Cacao tegen prostaatkanker

Franse onderzoekers bestudeerden in 2008 et effect van een cacaopreparaat op prostaatkanker bij ratten. Het gehele experiment duurde negen maanden en men had meerdere groepen met ratten ter controle van de werking van cacao. 

De groep met ratten die cacao werden gegeven hadden veel minder tumors en ze leefden langer.


Cacao-tamoxifen-combinatietherapie

Uit Spaans onderzoek wat werd gepubliceerd in 2012 blijkt dat polyfenolen in cacao borsttumors binnendringen. De onderzoekers zagen dat de borstkankercellen dood gingen van cacao.

Overigens werd ook de werking van cacao en tamoxifen samen onderzocht. 

Tamoxifen is een regulier borstkankermedicijn met vele bijwerkingen maar dat ook de dood van borstkankercellen inluidt.

Het bleek dat tamoxifen nog beter werkt als het samen met cacao werd ingenomen. 

De onderzoekers concluderen dat cacao een goede kandidaat is voor een combinatietherapie met tamoxifen.


Donkere chocolade tegen darmkanker

Theobroma cacao Cacaovruchten

Normaal gesproken wordt alleen cacao gebruikt bij onderzoeken naar de chemotherapeutische werking van cacao. In 2013 heeft een groep Amerikaanse wetenschappers, verbonden aan de San Diego State University het effect van zowel cacao als donkere chocolade onderzocht. In donkere chocolade zit nog altijd een beetje suiker hoewel minder dan in melkchocolade, en kankercellen voeden zich met suiker.

Daarom zullen voedingsdeskundigen mensen niet erg snel chocolade geven. Toch deden de onderzoekers dat en ze zagen dat ratten veel minder tumors kregen als ze donkere chocolade eten!

De onderzoekers onderzochten vooral de effecten van chocolade tegen darmkanker. Volgens de onderzoekers leidde hun onderzoek tot nieuwe inzichten over polyfenolrijke chocolade die kan worden gebruikt als kankerpreventiemiddel.


Cacao verlaagt de bloeddruk

Theobroma cacao

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cacao goed is tegen hoge bloeddruk. In klinische onderzoeken, dat zijn onderzoeken op mensen,, laat cacao en donkere chocolade zien dat de aderwanden verbeteren in werking, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.

Als de aderwanden minder oxidatiestress vertonnen, door de ontstekingsremmende werking van cacao, dan worden de bloedvaten flexibeler en elastischer wat tot gevolg heeft dat het bloed er beter door kan stromen. Zo werkt het bloeddrukverlagend.


Goed voor bloeddoorstroming in de hersenen

De bloeddoorstroming in de hersenen is verminderd bij mensen met alzheimer en dementie. Flavonoïden in cacao kunnen de vloeddoorstroming weer herstellen. Onderzoekers zien dat hoe meer voedingsstoffen een cacaosoort heeft, hoe beter de hersenen gaan werken.

Nu is het wel zo dat een hersenonderzoek op deze manier alleen op proefdieren kan worden gedaan. Eigenlijk zouden er onderzoeken op mensen moeten worden gedaan om echt uitsluitsel te krijgen. 

De hersenen van proefdieren verbeteren vooral in werking door flavonolen, wat een onderklasse is van flavonoïden. Het deed de dopamineniveaus stijgen, en mensen met verminderde cognitie hebben te weinig dopamineniveaus.

Ook allerlei andere hersendegeneratieve ziekten zoals parkinson hebben te maken met verlaagde dopamineniveaus, dus het onderzoek wijst in de richting dat cacao goed zijn om hersenziekten in het algemeen te voorkomen.


Cacao beschermt het hart

Theobroma cacao

Bij een onderzoek op 32.000 vrouwen zagen wetenschappers dat het regelmatig eten van cacao een verminderde kans op hartziekten geeft. Dat heeft onder andere te maken met de eerder genoemde melding dat flavonoïden in cacao goed werken voor de aderwanden, waardoor aderverkalking wordt voorkomen, en daarmee hoge bloeddruk.

Men zag een lager risico door het aantal ziekenhuisopnames door hartfalen te registreren. 

Een Italiaans onderzoek laat zien dat er een verminderd risico is van 77% als personen driemaal daags cacao of pure chocolade eten. Onderzoekers noemen cacao ''mogelijk hartbeschermend''.


Lager cholesterol door cacao

Een andere biomarker die erop wijst dat cacao goed is voor het hart is de lagere cholesterolniveaus die door wetenschappers gemeten worden bij mensen die cacao eten.

Cholesterol is een soort vervoerder van antioxidanten in de bloedvaten, en als de stoffen in cacao als antioxidant getransporteerd worden, is er minder cholesterol nodig. Vooral cacaodrank en pure chocolade lijken het cholesterol te verlagen.


Cacao tegen vermoeidheidssyndroom

Een onderzoek laat zien dat mensen met een vermoeidheidssyndroom daar minder last van hebben als ze veel cacao innemen in de vorm van een cacaodrank of pure chocolade. 

Ook de Maya's gebruikten cacao vroeger al tijdens het maken van lange wandelingen, zodat mensen deze vermoeiende bezigheid beter konden uithouden.


Cacao tegen hoest

Uit twee studies blijkt dat cacao tegen hoest werkt. Cacao wordt nooit alleen ingenomen, maar als het in combinatie met honing en koffie wordt ingenomen, werkt het extra goed tegen aanhoudende hoestbuien.


Cacao tegen diabetes

Klinische onderzoeken lijken aan te tonen dat cacao het risico op diabetes mellitus type 2 verlaagt. Allerlei biomarkers die de ziekte diabetes in kaart brengen verlagen in aantal als mensen in klinische onderzoeken cacao innemen.

Dit staat volgens wetenschappers ook in verband met de beschermende werking voor het hart. 

Cacao kan allerlei oxidatiestress verminderen waardoor het risico op welvaartsziekten in het algemeen afnemen.


Cacao tegen virussen

Proefdieren werd een dodelijke dosis virussen gegeven. Maar een groep proefdieren kreeg ook een gekookt cacao-extract, en bij deze muizen was de overlevingskans op de virusinjectie een stuk groter.

Er werd een viruscocktail van verschillende griepvirussen gegeven wat uit de nieren van zieke konijnen was gehaald. 

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de antiviruswerking van cacaobonen, maar toch lijkt het erop dat de flavonoïden in cacao het lichaam meehelpen om virussen beter te kunnen bestrijden.


Cacao tegen malaria

Pure cacao heeft een dodelijke werking op de Plasmodium falciparum, en dat is de parasiet die malaria veroorzaakt. In de medische wereld heeft men vaker gehoord dat het drinken van cacao werkt als antimalariamiddel, maar dit is pas recent bevestigd door wetenschappers.

De cacaoboon is als hij puur wordt gebruikt vrij bitter van smaak, en in het algemeen kunnen malariaparasieten slecht tegen bittere stoffen. De bekende middelen tegen malaria zoals kinine zijn ook uitermate bitter.


Cacao goed voor de bloedplaatjes

Bloedplaatjes zorgen voor stolling van het bloed na een verwonding. 

In een onderzoek op mensen zag men dat witte chocolade en melkchocolade niet gezond zijn voor de bloedplaatjes in die zin dat ze de werking ervan niet activeren. Maar de onderzoekers concludeerden wel dat donker chocolade coronaire vasodilatatie induceert, coronaire vasculaire functie verbetert, en de adhesie van bloedplaatjes vermindert tot 2 uur na consumptie.

Dat betekent dat het bloed meer vrijelijk door de kransslagaders stroomt. Het werkt als een soort ontstekingsremmende bloedverdunner. Het werkt volgens de onderzoekers door vermindering van oxidatieve stress, de grondoorzaak voor vele ziekten.
Op zich is de verklaring waarom witte chocolade en melkchocolade niet werken logisch, deze vormen van chocola bevatten te weinig medicinale stoffen uit cacao en te veel suiker, wat een overtal van oxidatieve stress veroorzaakt.


Gebruikstips rauwe cacao

  1. Je kunt rauwe cacaobonen zo eten. Ze smaken wat bitter maar het is de allerpuurste chocolade die je je kunt voorstellen. Eigenlijk kun je er zoveel van snoepen als je wilt.
  2. Rauwe cacao smaakt goed door de zelfgemaakte muesli of havermout.
  3. Je kunt rauwe cacao mengen met warm water of warme melk. Gebruik geen suiker want kankercellen voeden zich met suiker. Je kunt wel lekker veel slagroom in deze chocoladedrank doen want room is gezond en lekker.
  4. Het is lekker om rauwe cacao te mengen met verse gember.
  5. Je kunt een beetje rauwe cacaopoeder in de koffie doen.
  6. Maak zelf een verse chocoladepasta door een banaan in een blender te mengen met cacao.
  7. Maak een gezonde taart door cacao, een kilo bananen en kokos te mengen in een blender en als taartvulling te gebruiken.

Bronnen artikel cacao


  1. Proanthocyanidinen, Cacaobonen tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19838930
  2. Polyfenolen, Cacaobonen tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15827326
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439478
  4. Frans onderzoek 2006: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16835506
  5. Spaans onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23186731
  6. Frans onderzoek 2002: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11741742
  7. Frans onderzoek 2008: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18090911
  8. Spaans onderzoek 2012: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21822728
  9. Amerikaans onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23859035
  10. Onderzoek naar medicinale werkingen in PDF vorm, 2017