Fytinezuur heeft zelfs een aantal gezondheidsvoordelige eigenschappen.
Fytinezuur is slachtoffer van een controverse, vooral veroorzaakt door aanhangers van het paleodieet. Zij stellen dat fytinezuur ongezond is omdat het mineralen cheleert, die door deze binding niet opgenomen zouden kunnen worden. Globaal kunnen er vier punten worden aangebracht die aantonen dat fytinezuur niet ongezond is.
Calcium, ijzer, kalium, fosfor, magnesium, mangaan en zink worden allemaal gebonden aan fytinezuur in tarwekorrels, maar ook aan vezels. In het lichaam wordt fytinezuur gedefosforhylatiseerd, door de werking van enzymen, en dit leidt ertoe dat er inosotolfosfaten vrijkomen.
Deze hebben een belangrijke antioxidantwerking. Samen met andere enzymen kunnen inosotolfosfaten zelfs kankercellen tegengaan. Fytinezuur is dus geen boeman in de tarwekorrel; het herbergt medicinale eigenschappen. Het is zelfs een potentieel onderdeel van een toekomstige kankertherapie.
Fytinezuur wordt in het lichaam ook terug gevonden; het zit namelijk in grote getale in de hersenen! Maar als we te veel witmeelproducten eten, kan er te weinig fytinezuur in het lichaam komen. Dit is een aanwijzing dat witmeelproducten hersendegeneratieve ziekten zoals parkinson, dementie, huntington, alzheimer en ALS doen ontstaan. In 2011 verscheen er een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek waarin werd voorgesteld om fytinezuur te gebruiken als medicatie tegen al deze ziekten!
Het blijkt dat fytinezuur als antioxidant de hersenen binnenkomt waardoor het aldaar de vrije radicalen die hersendegeneratieve ziekten veroorzaken, kan opruimen. Fytinezuur zelf, maar ook de mechanismen die het in gang zet kan voor een beschermende werking zorgen. De Amerikaanse onderzoekers zeggen zelfs dat deze beschermende werking niet tot de hersenen beperkt blijft; het kan eveneens leiden tot een bescherming tegen hart -en vaatziekten, osteoporose en kanker.
Brood zou slecht voor de gezondheid zijn, zelfs biologisch brood wordt door diverse mensen afgeraden. Dit is deels het gevolg van het feit dat men elkaar napraat zonder de wetenschappelijke onderzoeken erop na te slaan. Hoe zit het werkelijk? Biologisch brood is gezond, maar de slappe deegflappen dia onder het mom van brood in de supermarkt worden verkocht niet. Supermarktbrood is ziekmakend e ontstekingveroorzakend.
Supermarktbrood bestaat uit wit meel; zelfs bruin brood is gekleurd met een soort karamel; er zitten voor de vorm slechts enkele volle tarwekorrels in bruin brood.
Fytinezuur is een stof in granen, peulvruchten, noten en zaden die mineralen aan zich bindt. Daarom zeggen sommigen: er zitten wel mineralen in tarwekorrels maar deze komen niet beschikbaar voor het lichaam.
Dat blijkt echter niet waar: er zijn verschillende manieren waardoor fytinezuur de mineralen loslaat waardoor ze ter beschikking van de mens komen.
Als een voedingsstof in het makkelijk wordt opgenomen tijdens het spijsverteringsproces, spreken van ´een goede biobeschikbaarheid´.
Fytinezuur is in sommige kringen bestempeld als een slecht ingrediënt in granen. Het zou een verbinding aangaan met mineralen waardoor deze minder beschikbaar komen voor het menselijk lichaam. Dat is een theorie, een redenering die niet door wetenschappelijk onderzoek wordt onderschreven. In tegendeel: wetenschappelijke onderzoeken die er zijn gedaan wijzen uit dat fytinezuur uit volkoren granen juist zorgen voor een grotere biobeschikbaarheid van mineralen.
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt gezond verstand: fytinezuur in granen en peulvruchten is geen gevaarlijke stof.
Toch zijn er onderzoeken die concluderen dat fytinezuur de opname van bijvoorbeeld magnesium kan verstoren. Deze onderzoeken zijn echter niet gedaan met volkorenmeel maar met wit meel waaraan los fytinezuur is toegevoegd.
In wit meel zit in vergelijking met volkorenmeel een minieme hoeveelheid magnesium. Onderzoekers hebben fytinezuur geïsoleerd en aan dit witte meel toegevoegd. Vervolgens bleek dat magnesium zich bond aan fytinezuur en dat het daardoor mogelijk niet beschikbaar komt voor het lichaam. Maar dat betekent niet dat volkorenmeel, waar meer fytinezuur in zit, slecht is! Dat is een onjuiste conclusie.
Volkorenmeel bevat veel meer stoffen dan wit meel en al deze stoffen samen, waaronder enzymen, zorgen ervoor dat fytinezuur de mineralen die het aan zich bindt afgeeft tijdens het spijsverteringsproces waardoor de darmwand ze later kan opnemen. In een onderzoek waarin wordt fytinezuur toegevoegd aan wit meel, onderzoekt men niet de werking van volkorenmeel waarin fytinezuur van nature voorkomt. Onderzoeken met volkorenmeel geven hele andere resultaten dan onderzoeken van wit meel met daaraan toegevoegde fytinezuur.
Je mag gerust stellen dat fytinezuur een onontbeerlijk element is in onze voeding en dat het niet wenselijk is om voeding waarin fytinezuur zit uit te sluiten van het dagelijks eetpatroon. Fytinezuur is niet alleen een stof die mineralen aan zich bindt. Overigens is het moeilijk te onderzoeken of in granen vezels mineralen aan zich binden of fytinezuur dit doet. In de praktijk kan in het spijsverteringsstelsel zowel fytinezuur als vezels worden bewogen om de mineralen los te laten waardoor ze vrijelijk ter beschikking komen van de mens.
Fytinezuur heeft vele andere eigenschappen, waarvan sommige duidelijk geneeskrachtig zijn:
Allerlei granen zoals haver, tarwe en gerst beschikken in meer of minder mate over fytinezuur. Niet alleen granen beschikken over fytinezuur; peulvruchten herbergen deze stof ook.
In het algemeen is het zo dat fytinezuur verdwijnt als een graankorreltje of peulvrucht 12 tot 24 uur lang in water wordt bewaard. Dan komen er allerlei processen op gang die tot ontkieming moeten leiden. Fytinezuur heeft een belangrijke rol in het ontkiemingsproces van graankorrels en peulvruchten. Fytinezuur houdt stoffen vast maar er zijn verschillende enzymen, fytases genaamd, die fytinezuur kunnen verteren waardoor de mineralen vrij komen voor het lichaam.
In het geval van de tarwekorrel zorgt het gemalen worden van het graan en het gistingsproces van het deeg ervoor dat fytinezuur wordt afgebroken. Daarnaast zijn er andere manieren om fytinezuur ertoe te nopen de gebonden mineralen los te laten. In totaal zijn de volgende processen belangrijk om fytinezuur af te breken:
Fytinezuur is lang verguisd. Toch zijn er legio wetenschappelijke onderzoeken vrijelijk ter beschikking waaruit de positieve werking van fytinezuur blijkt. Een andere medicinale werking is dat fytinezuur calciumstenen in de nieren kan verwijderen.
Dat blijkt uit een Spaans onderzoek uit 1998. Deze nierstenen kunnen tot allerlei complicaties leiden. Het is goed om te weten dat peulvruchten en granen fytinezuur bevatten; het dagelijks eten van volkorenbrood voorkomt deze aandoening.
Een Jamaicaans onderzoek heeft fytinezuur ook onderzocht als medicijn, maar dan bij suikerziekte of diabetes mellitus. Het blijkt dat als ratten worden voorzien van een zink- en fytinezuursupplement, de bloedsuikerspiegel een stuk minder pieken en dalen vertoont. Dat is goed nieuws voor diabetici. Dit onderzoek zit in een vroeg stadium; er moeten nog onderzoeken worden uitgevoerd of fytinezuur daadwerkelijk positieve effecten heeft voor mensen met diabetes.