Johanna Budwig was een biochemicus die in de jaren 50 van de 20e eeuw een dieet ontwikkelde waarvan ze zelf zei dat het hielp bij kanker. Om haar dieet is ze meerdere malen genomineerd voor de Nobelprijs maar die heeft ze nooit gekregen. Het dieet is in de jaren 50 helaas nooit wetenschappelijk onderzocht. Wat wel is onderzocht door Zweedse wetenschappers in 2019 is het belangrijkste ingrediënt van haar dieet: lijnzaad. Lijnzaad blijkt volgens wetenschappers een antikankermiddel te zijn wat net zo goed werkt als tamoxifen, een chemokuur. Maar eigenlijk werkt het beter want tamoxifen heeft een groot aantal bijwerkingen. Budwig zag al dat tumors verkleinden nadat kankerpatiënten enkele weken haar dieet met veel lijnzaad namen.
In 2010 had een Canadees, universitair onderzoeksteam uit Toronto al aangetoond dat lijnzaadolie de werking van tamoxifen verbetert. Daarna is er verschillend onderzoek gedaan en het blijkt dat regelmatig lijnzaad of lijnzaadolie eten daadwerkelijk borstkanker bij vrouwen tegengaat. Het probleem bij het constateren genezing door middel van voeding is dat sceptische collega´s altijd zeggen: tumors kunnen uit zichzelf verkleinen.
Nu is echter middels wetenschappelijke studie de antikankerwerking van lijnzaad aangetoond. Daarom is het des te tragischer dat haar dieet in haar tijd nooit middels wetenschappelijke methoden is onderzocht.
Een onderzoek is vrij duur; normaliter worden onderzoeken door de farmaceutische industrie gedaan en deze bedrijfstak heeft er vanzelfsprekend geen belang bij dat mensen kunnen genezen met het eten van de juiste producten. Vandaar dat haar dieet nooit wetenschappelijk is beproefd.
Dr. Johanna Budwig gaat ervan uit dat de celademhaling bij de kankerpatiënt verstoord is. Omdat meervoudig onverzadigde vetzuren zuurstof in de cellen opnemen, en vrijwel de hele mensheid daar tegenwoordig een tekort aan heeft, kan kanker snel ontstaan.
Essentiële vetzuren zoals omega 3 nestelen zich in de wanden van celmembranen waardoor er zuurstof in de cel kan geraken. Een tekort aan zuurstof is de belangrijkste reden voor de omvorming van een gezonde cel naar een kankercel. Dit is aangetoond door Dr. Otto Warburg, Nobelprijswinnaar. Brian Peskin heeft ook een boek geschreven over het zuurstoftekort in cellen als hoofdoorzaak van kanker.
Johanna Budwig was een vrouw die als één van de weinige wetenschappers die de bevindingen van Warburg overnam. Ze zette zijn theorie om in een praktijk, namelijk door mensen aan te bevelen veel oliën tot zich te nemen.
Verder raadde ze kankerpatiënten aan in de zon te gaan zitten. Normaal gesproken kunnen kankerpatiënten slecht tegen de zon maar door de biologische oliën kunnen ze daar beter tegen.
Er komt een wisselwerking tussen de zonnestralen en de oliën op gang welke Johanna Budwig de ´biologische gemeenschap´ noemde. De olie die Budwig het meest aanraadde was lijnzaadolie, daar zitten zowel basis omega 3 als omega 6 vetzuren in. Eigenlijk is alleen hennepolie gezonder dan lijnzaadolie.
Oliën vormen een belangrijk onderdeel maar er zijn nog meer elementen in het dieet van Johanna Budwig. Zo vormen proteïnen of eiwitten een belangrijk onderdeel, vooral eiwitten uit melkproducten.
Ze raadde aan kwark en hüttenkäse ofwel cottage cheese, huisjeskaas, te eten. Daarnaast zijn groenten, graanproducten en vruchten belangrijk. Zelf gemaakte muesli, groentesappen, vruchtensappen, rauwkost werden aangeraden.
Om het eten te zoeten werd een soort lijnzaad-honingproduct gebruikt wat linomel heet. ´s Morgens wordt als eerste een glas zuurkoolsap gedronken, en dat is ook het laatste wat je drinkt voordat je gaat slapen.
Vlees, verzadigde oliën, margarine, pasta´s van wit meel en suiker werden vermeden in dit dieet. De visies van Johanna Budwig komen overeen met die van Brian Peskin. Het dieet lijkt erg veel op het dieet wat Brian Peskin aanraadt, behalve op het gebied van vlees.
Brian Peskin zegt dat je wel vlees kunt gebruiken maar dan alleen van biologische oorsprong. Gewoon supermarktvlees heeft teveel chemicaliën in zich en wordt geproduceerd door de dieren onnatuurlijke en genetisch gemanipuleerde voeding te laten eten.
In Nederland staat een belangrijk onderdeel van het Budwig-dieet bekend onder de weinig smaakvol klinkende naam ´Budwigpapje´. Dat is een ontbijt van kwark met muesli en lijnzaadolie, waar vruchten en honing aan worden toegevoegd.
Sommigen vinden het een gek idee om lijnzaadolie door de muesli te doen.
Het is echter een prima manier om de muesli meer voedingswaarde te geven; het is net zoiets als boter op je biologisch brood doen. Alleen granen, daar heeft de mens niet genoeg aan.
In de tijd van Johanna Budwig was er geen hennepzaadolie op de markt, maar dat zou ze zeker aanbevolen hebben als dat toen te koop was.
Ook kokosolie is heel gezond om door een muesli heen te doen. Maar variëren is ook goed. Sesamolie en saffloerolie kunnen net als walnotenolie en amandelolie ook door de muesli worden gemengd.
In Duitsland staat het Budwig dieet als het olie-eiwit-rauwkostdieet. Daarmee is het dieet van Johanna Budwig kort samengevat.
Hennepzaad is ook een prima middel om aan zo'n pap toe te voegen. Allerlei zaden kun je gebruiken, ook zonnebloempitten, sesamzaad, zwarte sesam lijnzaad, pompoenpitten, meloenzaad, amandelen, walnoten, paranoten, pecannoten en pijnboompitten zijn goede keuzes.
In noten zitten zowel vetten als eiwitten, plus voeg daarbij het feit dat ze vol zitten met mineralen, flavonoïden en lignanen. Dat maakt noten heel voedzaam.
Het Budwig-dieet is zo gezond dat het kan worden ingezet bij meerdere ziekten. Het dieet is door Budwig alleen bij kanker gebruikt maar hedendaagse natuurartsen schrijven het eveneens voor bij aderverkalking, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis, diabetes, obesitas, alzheimer, dementie, parkinson, depressie, astma, astmatische bronchitis en hoofdpijn.
Wetenschappers hanteren pas sinds de millenniumwisseling de term Medicinaal Voedsel of functioneel voedsel. Het Budwigdieet kan hee goed een basis zijn voor medicinaal voedsel. Als je zwakke punten van je lichaam wilt ondersteunen met het juiste voedsel, dan kun je deze toevoegen aan het Budwigdieet.
Je zou ook kunnen zeggen dat Johanna Budwig vooruit zag dat het gegeven dat Medicinale Voeding steeds belangrijker zou worden. Al in haar tijd was het voor velen duidelijk dat synthetische medicatie zoveel nadelen heeft dat je beter ziekten te slim af kan zijn door ze te voorkomen en dat je vele ziekten kunt genezen met medicinale voeding.
De geneeskracht van de zon wordt weer geherwaardeerd dor wetenschappers. Tegenwoordig wordt zonnebaden steeds meer gewaardeerd door onderzoekers. Men ziet gevaren van zonnebrandsmeersels, omdat men hierdoor te weinig in aanraking komt met de zon.
Eigenlijk is het heel belangrijk om dagelijks in de zon te zitten, of naar buiten te gaan. Door het daglicht wordt er veel vitamine D aangemaakt door de huid. Dat is een belangrijke stof die ontstekingen kan remmen.
Natuurlijk is te veel zon niet goed, maar dat is met alles zo. Je moet nergens te veel van innemen.
Met haar visie dat Budwig de zon als geneesmiddel ziet, zit ze op een lijn met biochemici van vandaag die zich zorgen maken over het feit dat steeds meer mensen de hele dag binnen zitten.
Nederlandse onderzoekers melden in 2016 dat er te veel nadruk wordt gelegd op het gevaar van UV-straling. Zij zien dat zonlicht bijdraagt aan de preventie van darm-, borst-, prostaatkanker, non-Hodgkin lymfoom, multiple sclerose, hoge bloeddruk en diabetes.
De onderzoekers vinden dat in Nederland het risico op huidkanker erg klein is. Behalve vitamine D wordt ook stikstofmonoxide, melatonine en serotonine aangemaakt doordat we in de zon zitten.
Serotonine is het gelukshormoon en mensen met depressie hebben daar te weinig van. Sommige mensen maken niet genoeg melatonine aan, en dat hormoon reguleert de slaap. Er zijn dus allerlei problemen die kunnen ontstaan als we te weinig in de zon zitten.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.