Natuurartsen hebben altijd al opgemerkt dat reumatische problemen worden opgelost door een vegetarisch dieet. Deze proefondervindelijke inzichten zijn in onze moderne tijd bevestigd door de wetenschap. Maar niet iedere wetenschapper ziet dat in. Soms negeren wetenschappers zelfs hun eigen conclusies en zoekt men de oplossing van reumatische verschijnselen zoals artritis, artrose en jicht in hele andere zaken.
Wat is de huidige stand van zaken in de wetenschap en hoe denkt men er in de natuurgeneeskunde over?
In 2022 laat een studie aan de universiteit van Harvard zien dat een veganistisch dieet tegen artritis helpt. In het dieet werden behalve vlees, vis en zuivel ook de volgende plantaardige producten vermeden: tarwe, gerst, rogge, witte aardappelen, zoete aardappelen, chocolade, citrusvruchten, noten, uien, tomaten, appels, bananen, koffie, alcohol en tafelsuiker.
Na 16 weken waren de artritis problemen enorm geslonken. Daarna werden deze plataardige producten geherintroduceerd. Toen namen de artritis problemen weer toe. De kans is erg groot dat als men dit dieet volhoudt voor een jaar, men een stuk minderlast heeft van genoemde plantaardige producten.
Bij deze studie moet wel worden aangetekend dat allerlei artritis veroorzakende producten zoals aspartaam en MSG niet zijn meegenomen, terwijl producten als appel en citrusvruchten bij diverse onderzoekers juist bewezen te hebben dat ze tegen artritis werken.
Wat fruit en groente betreft kan het goed zijn dat pesticiden op fruit artritis veroorzaken. Bij tomaten worden in wetenschappelijke studies geen onderscheid gemaakt tussen biologische tomaten van het land en kastomaten gekweekt op synthetische mineralen. Dat kan erg goed het verschil in uitkomsten van wetenschappelijke studies verklaren.
Ook bij aardappelen, bananen, noten, uien en zoete aardappel kan sprake zijn van vervuiling door pesticiden. Wat chocolade betreft is het een feit dat er altijd een percentage kakkerlak doorheen zit, wat voor ziekten kan zorgen.
Dit Harvardonderzoek kunnen we gerust kwalificeren als 'slordig uitgevoerd', maar het blijft wel overeind staan dat veganistisch dieet helpt tegen artritis, en dat sommige plantaardige voeding net als vlees en vis elementen bevatten die ontstekingen zoals artritis veroorzaken bij sommige mensen.
De Zweedse arts Sköldstam heeft sinds de jaren 70 van de 20e eeuw veel onderzoek gedaan naar een vegetarisch dieet bij artritis. Het blijkt telkens weer dat na het houden van een vegetarisch dieet voor enkele weken de artritis verdwijnt. Stijfheid en pijn nemen af. Sköldstam paste soms ook het voorschrijven van fruitsappen en groentesappen toe om mensen te genezen van artritis.
Het blijkt dat de ontstekingsreacties op celniveau, door wetenschappers oxidatieve stress genoemd, verminderd worden. Artritis is een ontstekingsziekte. Sköldstam stelde in de jaren 80 al voor dat complement factor 3 (C3), orosomucoïde en haptoglobine gebruikt kunnen worden als indicators van het ontstekingsniveau.
Deze arts heeft enkele onderzoeken uitgevoerd die wezen in de richting dat een vegetarisch dieet helpt bij artritis maar hij heeft dit gegeven niet verder uitgewerkt; zijn onderzoeken gingen een andere richting op.
Sköldstam vermoedde dat antioxidanten in het dieet helpen bij artritis en onderzocht daarop verder. In de jaren 90 gaf hij visolie aan reumapatiënten en zag mensen helemaal geen minder artritisverschijnsel kregen.
Visolie is niet gezond, zo blijkt uit later onderzoek uitgevoerd door andere wetenschappers. Uit verdere onderzoeken blijkt dat Sköldstam vooral dacht dat antioxidanten in voedsel de ontstekingen remmen. Hij constateerde echter dat antioxidanten op zich geen verbeteringen opleveren voor de artritispatiënt. In feite wijzen al deze onderzoeken terug naar de conclusie in zijn beginonderzoeken dat in vlees gifstoffen zitten die artritis veroorzaken.
Vandaar dat Sköldstam in de jaren 70 zag dat mensen soms binnen 10 dagen genezen van artritis, als men een vegetarisch dieet aan hield. Er moet bij gezegd worden dat Sköldstam een lacto-vegetarisch dieet hanteerde; hij sloot zowel het eten van vlees als van melkproducten uit. In melk kunnen zitten net als in vlees die tot artritis leiden.
Artritis is een ziekte waarvan de reguliere geneeskunde denkt dat het gewoon is om te krijgen op oudere leeftijd. Dat hoeft echter helemaal niet. Een Noors onderzoek legde verschillende onderzoeken naast elkaar en zag sterke indicaties die ervoor pleiten dat vegetariërs een lagere kans hebben op artritis.
Maar de opzet van de onderzoeken zijn niet van die aard dat men definitieve conclusies kan trekken. Er zijn te weinig mensen gebruikt in het onderzoek. Met andere woorden: wetenschappers hebben een sterk vermoeden dat vegetarisme de mens verlost van reumatische verschijnselen maar men doet er geen dubbelblind klinisch onderzoek naar om deze bewering te staven.
Een van de onderzoeken die is gedaan is een Noors onderzoek uit 1991 waarbij het vegetarisch dieet werd gebruikt als aanvulling op een conventionele artritisbehandeling met medicijnen. Het bleek dat de combinatie van deze twee behandelingen meer positieve resultaten opleverden dan het slechts behandelen met medicijnen.
Ook een Noors onderzoek uit 1999 waarbij groepen mensen die vlees aten en artritis hadden en groepen mensen die vegetariër waren werden gecontroleerd, laat zien dat de vegetarische groep een hoger genezingspercentage had.
Duitse onderzoekers hadden in 2001 al enkele onderzoeken naast elkaar gelegd en spreken over bewijzen dat het vegetarisch dieet reumatische verschijnselen tegen gaat. De onderzoekers zeggen echter ook dat deze bewijzen nog harder moeten worden gemaakt door nieuw wetenschappelijk onderzoek teneinde zeker te weten dat vegetarisme het medicijn is bij reumatische verschijnselen.
De vele wetenschappelijke onderzoeken naar het vegetarisch dieet en reumatische verschijnselen worden in feite nog steeds op het beginniveau gedaan. Men gaat niet op zoek naar de oorzaken. In de natuurgeneeskunde zijn deze oorzaken al een tijdje bekend; of misschien moet je zeggen dat men hele sterke vermoedens heeft omtrent de oorzaken van artritis, maar ook artrose en jicht. Artsen weten dat jicht en artritis door urinezuur wordt veroorzaakt.
Dit urinezuur wordt niet genoeg door de nieren verwerkt waarna het opgeslagen wordt in de gewrichten. Daar zorgt het urinezuur voor ontstekingen. Nu blijkt dat in vlees grote concentraties urinezuur zit. Urinezuur is een ontstekingsveroorzakende stof. De kans is zeer groot dat urinezuur in vlees voor een belangrijke bijdrage zorgt aan het aantal gevallen van artritis.
Andere stoffen die kunnen meewerken aan het ontstaan en in stand houden van artritis zijn bio-aminen en hormonen. Bio-aminen zijn nonnutriënten. Ze zitten in grote getale in varkensvlees, vis, eieren en melkproducten. Zelfs kaas en melk zijn een potentieel gevaar als er te veel van wordt ingenomen. Daarom zijn er diverse mensen allergisch voor deze dierlijke producten. Een allergie hoeft zich niet alleen maar te uiten in de vorm van uitslag; ook hoofdpijn, vermoeidheid, depressie, stress en prikkelbaarheid zijn uitingen van een allergie tegen deze stoffen.
Er zijn veel mensen die aan één van deze symptomen lijden zonder dat men zich realiseert dat een dierlijk product ervan de oorzaak is. Dit heeft natuurarts Jaap Huibers in 1986 al beschreven in zijn boek uit de ankertjes reeks (nr 129) van Ankh-Hermes: Voedsel, Oorzaak van lichamelijke en psychische ontregeling.
Over de werking van het eten van dierlijke hormonen is nog minder bekend dan de werking van aminen. Hormonen horen thuis in een lichaam. Je kunt ze omschrijven als de stoffen die de ziel en het lichaam met elkaar in verband stellen. Door het eten van hormonen van dieren krijg je hormonen binnen die niet in het menselijk lichaam passen.
Zo is het een feit dat vlak voordat dieren worden dood gemaakt in een slachterij zij zich dit realiseren. Midden in de slachterij vertoont vrijwel elk dier vluchtgedrag; het kijkt schichtig om zich heen en zoekt een schuilplaats of probeert weg te lopen. De werknemers zorgen met stroomstootstokken ervoor dat de dieren op hun plek blijven. Dat zorgt voor het vrijkomen van een groot aantal angsthormonen bij de dieren. In wezen eet je de angst van een dier op als je vlees eet en het laat zich raden of deze angsthormonen gezond zijn voor de mens; er is namelijk nog geen onderzoek gedaan naar de psychische effecten van het eten van ´angst´ op mensen.
Het boek ´Dieren eten´ van Jonathan Safran Foer geeft een goed beeld van hoe het eraan toe gaat in een slachterij en het is volgens werknemers uit deze branche overduidelijk dat de dieren veel angst hebben voor ze sterven. Vlak voordat een varken of een koe wordt geslacht, worden de beesten zich hiervan bewust en vertonen ze allerlei kenmerken van paniek, doodsangst en vluchtgedrag. De hormonen die daarbij vrijkomen worden gegeten door mensen, en dat zijn ontstekingsveroorzakende stoffen, ofwel bio-aminen.
In 2001 verscheen er een onderzoek uit de VS waarin werd aangetoond dat mensen met fibromyalgie gebaat zijn bij het hanteren van een vegetarisch dieet. Fibromyalgie wordt soms ook reuma van de weke delen, zoals spieren genoemd. Het gaat gepaard met lichaamspijn, onregelmatige slaappatronen, vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde darmen en blaas, ochtendstijfheid, angsten en depressie.
Men at in het onderzoek voornamelijk rauwe groenten, dus salades van bladgroenten zoals waterkers, vergezeld van lijnzaadolie voor de omega 3 vetzuren. Men dronk ook wortelsap. Verder at men heel vee; groente en fruit, maar zeer weinig dierproducten.
Nadeel aan dit onderzoek is dat het een verkennend onderzoek was onder 26 mensen. Op basis van dit resultaat, en die van andere onderzoeken, had je ogen verwachten dat er meer onderzoeken zouden worden gedaan naar de medicinale werking van het vegetarisch dieet, maar dat onderzoek is vooralsnog uitgebleven.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.