Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Voacanga africana

 

BotanischeLatijnse naam: Voacanga africana
Voacanga africana Foto Hiobson

 

Deze boom is lid van de botanische Apocynaceae-familie. De Ghanezen noemen het gewoonlijk Papaku. Deze boom is het meest bekend omdat het psychoactieve stoffen bevatten die onder de hallucinerende stoffen vallen. Traditioneel wordt het gebruikt tijdens ceremonies. Het wordt onder andere bij genezingsrituelen gebruikt. In de reguliere geneeskunde wordt het toegepast bij Alzheimer, als onderdeel van chemokuur en tegen verslaving.
Voacanga africana is een populair exportproduct. Het is het belangrijkste exportproduct uit het bos van Afrika na timmerhout.


Gebruik in de reguliere geneeskunde

De stoffen Voacangin, Voacamin, Voacamidin, Voacorin zijn stoffen met hallucinerende werking, maar ook met stimulerende werking voor de hersenen

Daarom worden ze in de reguliere geneeskunde kleine hoeveelheden gegeven als medicijn bij mensen met Alzheimer. Een andere toepassing is tegen verslaving. 

Echter, medische toepassing van deze stof is omstreden omdat het met hallucinaties gepaard kan gaan.

Het wordt ook gebruikt voor de productie van vinblastine, een middel dat onderdeel is van sommige vormen van chemokuur.

 

Voacanga africana Distributie Voacanga africana


Traditioneel gebruik Voacanga africana in Ghana

De steeltjes worden in Ghana gebruikt tegen cariës of gaatjes in de tanden.
In Ivoorkust wordt deze plant traditioneel ingezet bij lepra, diarree, oedemen, epileptische aanvallen bij kinderen, psychische problemen, en als versterkend middel voor een kind. 

De schors en wortel worden bereid tot een afkooksel op water en wordt gedronken bij hartspasmen, maagpijn, hernia, pijn na geboorte van een kind en nierproblemen.

 

Voacanga africana Bladeren, foto Krzysztof Ziarnek, Kenraiz


Traditioneel gebruik in Congo en Kameroen

In Congo wordt de plant gebruikt bij amoebiasis, een vorm van dysenterie die wordt veroorzaakt door een amoebe.
In Kameroen wordt de plant gebruikt bij slechte tanden en gonorroe. 

Deze werking wordt gelinkt aan de antibacteriële werkingen van de plant.

De schors wordt in Kameroen gebruikt bij maagpijn, hernia en nierperikelen,


1600 ton aan zaadjes

Ivoorkust en Ghana samen exporteren jaarlijks meer dan 1600 ton aan zaad van deze boom, omdat het wordt toegepast als genezend middel. 

Het is daarmee een belangrijke bron van bijverdiensten voor vele mensen die het oogsten. 

Onderzoekers uit de V.S.A., Ghana en Zuid-Afrika zien dat er veel alkaloïden in de plant zitten die sterke medicinale werkingen hebben. 

Ze brachten allerlei eigenschappen van de plant in kaart, teneinde een soort standaard te genereren over wat de beste kwaliteit zaad is.

Een van de manieren waarop ze de kwaliteit controleren is via het tellen van clusters van zaden. 

Men gaat er dan vanuit dat hoe groter een cluster is, hoe beter de kwaliteit van het zaad is. Verder onderzocht men welke stoffen erin zitten, en waarvoor de zaden worden gebruikt in de traditionele geneeskunde in Afrika. 

Met dit soort gegevens kunnen andere onderzoekers goed uit de voeten om nieuwe specifieke studies te starten naar deze plant.

 

Voacamine tegen malaria

De alkaloïde voacamine in deze plant is beter in staat om malaria te genezen dan chloroquine, tot voor kort een standaard medicijn bij malaria maar het raakt in onbruik wegens de snel verspreidende resistentie van de malariaparasiet.
Een schorsextract wordt gebruikt tegen AIDS. Van deze ziekte is het inmiddels overduidelijk dat het vooral te maken heeft met oxidatieve stress en een verminderd immuunsysteem, daarom kunnen allerlei geneesplanten uit onverwachte hoek prima helpen om AIDS te onderdrukken.

 

Voacanga africana Vruchten van de Voacanga africana


Medicijn tegen ingewandswormen

Traditioneel wordt deze plant bij een ontwormingskuur gebruikt. Wormen, zoals lintworm, zitten in vlees en in mindere mate op groenten

Doordat het vlees, vooral rauw vlees, te lang buiten de koelkast is bewaard, kunnen er wormen in ontstaan die in het lichaam komen. 

Groenten hebben minder wormen maar in principe kan het verkocht worden op minder hygiënische plekken op markten in Afrika.

In veel ontwikkelingslanden worden groenten niet vanaf een tafel verkocht maar vanaf een kleedje op de grond. 

Dat is al een reden om de groente goed te wassen. Daarnaast worden groenten in Afrika helaas soms met rioolwater gekweekt omdat er even geen ander water voor handen is.

In Afrika zijn open riolen te vinden in alle dorpen en steden. Deze groenten dienen uiteraard extra goed gewassen te worden om ingewandswormen te voorkomen. 

Veel Afrikanen wassen de groente minstens twee en vaak drie keer, eerst met gewoon water onder de stromende kraan, dan met zout water in een bak, en vervolgens nadat de groenten gesneden zijn.

Wetenschappers hebben de ontwormende werking van de plant onderzocht, samen met die van Rauvolfia vomitoria

Alkaloïden in beide geneesplanten zorgen dat wormen verlamd raken. Tanninen komen uit de planten in de wormen terecht. Tanninen of looistoffen in de wormen zorgen ervoor dat de wormen geen energie meer krijgen. 

Hierdoor verdwijnen ze uit de ingewanden via de stoelgang.

In het onderzoek werd het niet verteld maar in de praktijk wordt vaak een diarreeveroorzakend middel gebruikt, na een ontwormingskuur. 

Want als een ingewandsworm doodgaat, legt het veel eitjes en door diarree op te wekken verlaten deze het lichaam via de stoelgang.

 

Bloedverbeterende werking Voacanga africana

In sommige landen in Afrika wordt deze plant gebruikt om het bloed te verbeteren en hartziekten te voorkomen. 

Uit onderzoek blijkt dat dit gebruik door de wetenschap wordt gerechtvaardigd. 

Allerlei parameters die de toestand van ons bloed bepalen verbeteren als van Voacanga africana een extract wordt ingenomen. Het werkt bijvoorbeeld cholesterolverlagend.

Een bladextract van Voacanga africana bevat een enorme hoeveelheid aan fytocomponenten, zo melden de onderzoekers. 

Deze fytocomponenten worden ook wel secundaire metabolieten genoemd en beschikken over voedingswaarde en geneeskracht.


Voacanga africana werkt Pijnstillend

Het was al bekend dat deze plant, de Voacanga africana, antioxidant - en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. 

In het verlengde daarvan blijkt het ook pijnstillend te zijn. 

Dat is logisch aangezien het remmen van ontstekingen, het verminderen van pijn betekent. 

Flavonoïden worden ervan verdacht om een positieve rol te spelen bij de verminderde aanmaak van prostaglandinen, waardoor de pijn vermindert.

De onderzoekers snappen nog niet helemaal hoe dit proces exact in elkaar steekt. 

Men weet niet precies welke keten aan chemische reacties in het menselijk lichaam wordt getriggerd waardoor het stillen van de pijn en het remmen van ontstekingen een feit wordt.

 

Diaserie Voacanga africana

  • Voacanga
  • 640px-Voacanga_Africana_07
  • 640px-Voacanga_africana_-_Plante
  • 640px-Voacanga_Africana_01
  • 640px-Voacanga_Africana_02
  • 640px-Voacanga_Africana_05
  • Voacanga africana kleiner
  • 640px-Voacanga_africana_Plante_03
  • 640px-Voacanga_africana_kz01
  • 640px-Voacanga_africana_Feuilles


Voacanga africana bestrijdt Depressie en geeft rust

Aangezien Voacanga africana in de traditionele volksgeneeskunde wordt gebruikt bij mentale problemen, onderzochten wetenschappers of deze werking op waarheid is gestoeld. 

Over het algemeen komen wetenschappers tot nieuwe medicinale ontdekkingen omdat een plant traditioneel wordt gebruikt in de volksgeneeskunde.

Als er al goede medicatie was geweest voor mentale problemen, had men niets te hoeven onderzoeken. De onderzoekers schrijven dat de huidige synthetische medicatie niet efficiënt genoeg werkt, en dat het daarentegen een veelvoud aan bijwerkingen op zijn conto heeft.
Men gebruikte de wortelschors van van Voacanga africana. Deze plant blijkt net als ''gewone'' middelen de serotonine-aanmaak en norefedrine-aanmaak te kunnen beïnvloeden. 

Het plantextract werkt zowel als als rustgevend middel. Er zitten in één plant ruim 1000, soms 2000 fytocomponenten en de onderzoekers hebben nog geen idee welke van deze componenten verantwoordelijk zijn voor het geneeskrachtige effect.

Bronnen bij artikel Voacanga africana


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • KopfotoHiobson
  • Foto Bladeren: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz
  • Foto vruchten: Kondah
  • Overige foto'sHiobson
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5