Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Het vegetarische proteïnedieet gebaseerd op Brian Peskin

Vlees eten raakt uit de tijd, tijdens aquarius wordt iedereen vegetariër

Brian Peskin raadt vlees aan tijdens het kankerdieet, maar er zijn steeds meer vegetariërs. Voor vegetariërs en veganisten is het risico op kanker een stuk lager. In vlees en vis zitten namelijk kankerveroorzakende stoffen. Daarom is nu het vegetarische proteïnedieet samengesteld. Tijdens een alternatieve kankerkuur is het extra belangrijk om veel proteïnen en geen koolhydraten in de vorm van pasta, rijst of koolhydraatrijke knolgewassen te eten. Nu zitten koolhydraten in allerlei groenten maar dat is meestal in lage hoeveelheden. Een alternatieve kankerkuur kan in combinatie met chemotherapie worden gedaan. Als een reguliere en alternatieve geneeskunde met elkaar gecombineerd wordt heet dat complementaire geneeskunde. Complementair betekent: elkaar aanvullend. 

Er dient bij deze voedingskuur tegen kanker geen suiker te worden gegeten. De nadruk wordt gelegd op groenten, olie, granen, zaden, kruidenthee en zuivel.


Proteïnerijk dieet bij kanker

Onder andere Brian Peskin schrijft dat een proteïnerijk dieet tijdens een kankerkuur erg gezond is. Brian Peskin zegt onder andere dat proteïne uit vlees gezond is. Dat moge voor hem waar zijn, maar helaas geldt de gezondheid van vlees enkel voor peperduur biologisch-dynamisch vlees.

Al het andere vlees is vervuild met groeihormonen, medicijnen en conserveermiddelen. In principe blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vegetariërs kleinere kans op kanker hebben maar het is niet zo dat het vegetarisme mensen vrijwaart van kanker. 

Er zijn allerlei psychische oorzaken van kanker, zoals traumatische ruzies met andere mensen, waar je nog lang aan vast blijft kleven.



Biologisch brood en broodvervangers

Granen en graanvervangers zijn vegetarische bronnen van proteïnen. Nu is het zo dat je veel verschillende soorten proteïnen nog hebt. Je kunt daarom het best variëren met broodkeus. Je kunt zelf een brood bakken van een mix van volkoren, hele meelsoorten.

Er zijn allerlei angstverhalen over tarwe in omloop maar er is helemaal niets mis met ongeraffineerde, biologisch tarwe. Er is wel van alles mis met supermarktbrood

Als je toch last hebt van structurele broodbuikangst kun je tarwe vervangen door één van de tientallen andere granen.


Ontbijt met havermout

Haver of havermout is het meest gezonde ontbijt. Je kunt het prima zonder suiker zoeten met appel en kaneel. Eventueel is biologische honing een optie om het zoeter te maken. Havermout is gezond. Toch blijven de meeste Nederlanders verslaafd aan brood.

Brood zou je kunnen blijven eten maar hou het bij biologisch brood en varieer met muesli, havermout, roggebrood, maisbrood en boekweitbrood. Veel biologische bakkers hebben walnotenbrood te koop; op deze manier krijg je extra eiwitten en omega 3 en 6 binnen wat erg gezond is om kanker preventief te bestrijden.

Wit brood is uit den boze. Wit brood bevat vrijwel geen mineralen noch vitaminen; het bevat juist grote hoeveelheden koolhydraten ofwel moeilijk verteerbare suikers. Het voordeel aan biologisch brood is dat je er minder van nodig hebt om vol te zitten.


Graanloos notenbrood

Ondanks dat biologisch brood gezond is, kan het niet jouw ding zijn. Het is sowieso goed om nieuwe dingen te proberen. Probeer voor de variatie eens een graanloos notenbrood zelf te maken van

Keltisch zeezout

Het recept is erg eenvoudig te bereiden. In principe doe je het geheel in een cake-bakvorm en bak je het in een 50 minuten tot een uur gaar in een oven op 180 graden. Eventueel kun je de bakvorm eerst bekleden met bakpapier; dan komt het makkelijker los uit de vorm.


Eieren

Eieren bevatten veel proteïnen en andere belangrijke stoffen. Je kunt dagelijks eieren eten. Vroeger zeiden artsen dat eieren slecht waren voor het cholesterol maar er blijkt helemaal geen bewijs voor die aanname. 

Sterker nog: eieren zijn juist erg gezond. Het is echter wel zo dat eieren eten in het westen steeds minder gezond wordt aangezien de legkippen in een legbatterij wonen, en ze veel medicijnen krijgen toegediend.


Peulvruchten

Peulvruchten bevatten de beste vegetarische bron van eiwitten. Ze zijn lekker en supergezond. Naast proteïnen zitten er legio andere stoffen in peulvruchten waaronder mineralen. Mineralen zijn antioxidanten en werken op die manier ook tegen tumors, en de oorzaak van tumors, namelijk oxidatieve stress.


Avocadodip

Avocado’s zijn erg gezond voor de kankerpatiënt omdat ze veel proteïnen bevatten. Omdat suiker niet gezond is zijn er veel alternatieve arts die het gebruik van fruit tijdelijk afwijzen. Deze artsen zullen erbij vertellen dat vruchten als avocado en papaja juist wel gezond zijn.

Avocado’s kun je dagelijks klaarmaken. De ene keer doe je ze in een salade, de andere keer kun je guacamole maken. Een avocado maakt iedere smoothie ‘romiger’. Je kunt de avocado ook puur opeten.


Noten als snack

Noten als snack

Noten zijn niet dikmakend. Ze bevatten juist allerlei gezonde stoffen. Er zitten vooral veel mineralen in. Elke dag een paar handjes met noten is een prima idee om eiwitten binnen te krijgen die vergezeld gaan van allerlei antioxidanten. Je kunt een notenspread kopen zoals tahin, hazelnotenpasta of pompoenpittenpasta bij de biologische winkel. Dat kun je in maaltijden gebruiken of op brood doen.


Zaden

Naast noten zijn zaden een goede bron van proteïnen. Zaden kun je over een salade doen. Veel zaden passen bij zoete (maar suikervrije!) smaken van een dessert. Je kunt ze goed combineren met suikervervangers. Extra zaadjes kun je op de boterham met pindakaas doen.


Eet volle kwark

Kwark is lekker door een vruchtensalade, op brood met kaas en gewoon puur als dessert. Kwark bevat zowel eiwitten als omega 3 vetten die belangrijk zijn voor de kankerpatiënt. Gebruik dan wel volle kwark, en geen magere kwark. Doe vruchten als banaan, nectarine, abrikoos en perzik door de kwark om het zoeter te maken.


Eet volle roomyoghurt

Roomyoghurt van het Demeter-keurmerk is het meest gezond. In vele andere yoghurtsoorten zit te veel geraffineerde suiker en te weinig vet. Het is een raadsel waarom mensen denken dat ze vetloos moeten eten.

Vet is namelijk beslist geen dikmakende stof. Vanaf de jaren 70 hebben westerse overheden campagnes gevoerd om minder vet te eten. Dat heeft tot gevolg dat de westerlingen inderdaad veel minder vet eten dan in de vorige eeuw. Maar iedereen weet dat de het obesitasprobleem nog nooit zo groot was als nu. Obesitas is een ziekte die het risico op andere ziekten verhoogd. Sommige mensen zeggen dat obesitas geen ziekte is maar dat is een misvatting.

Obesitas wordt net als andere welvaartsziekten ontstaan door verkeerde voeding dat ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen in gang zet. Terug jaar de roomyoghurt: hierin zitten allerlei dierlijke eiwitten en vetten waarbij de kankerpatiënt extra baat heeft.


Bronnen bij artikel het vegetarische proteïnedeet

  • Boek: Brian Peskin, het verzwegen verhaal over kanker