Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

10 tips om de spijsvertering te verbeteren

In de top 10 van voedselproducten om spijsverteringsproblemen op te lossen zie je geen enkele vleessoort staan. Dat komt omdat vlees lastig is voor de ingewanden. Het wordt niet goed verteerd. Het zit veel langer in de ingewanden, omdat het zelfs onder invloed van zure maag en darmsappen maar lastig tot voedingsstof kan worden verwerkt. Het kan wel drie dagen duren voordat vlees door het microbioom is omgezet waardoor het gerechtvaardigd is om te zeggen dat het slechts kan rotten, niet kan verteren zoals planten.


Vlees verteert niet, het rot

Veel mensen zijn het er niet mee eens, maar als je ziet hoe lang het duurt om vlees te verteren door mensen, dan snap je dat het onnatuurlijk voedsel is. 

Varkensvlees rot dagenlang in de ingewanden waarna voedingsstoffen vrijkomen maar: ook de gifstoffen uit vlees worden door het lichaam opgenomen. 

De spijsverteringstijd van vlees zegt iets over of het goed is om vlees te eten. 

Vlees doet er dagen over om te verteren terwijl groente en fruit drie kwartier tot drie uur nodig hebben. 

Peulvruchten en volkoren pasta's doen er ongeveer 2 uur over. In recepten uit vroegere tijden wordt het eten van vlees altijd gepaard gegaan met allerlei kruiden en kruidige sauzen, zodat het verteringsproces minder problemen geeft.


Spijsverteringsziekten verlagen het welzijn drastisch

Spijsverteringsziekten zijn lastig. Gastritis, flatulentie, constipatie, indigestie, diverticulose, diarree, maagkramp, maagontsteking, darmwandontsteking, ziekte van Crohn, en darmkolieken zijn allemaal vervelende aandoeningen. Er zijn nog veel meer maag- en darmaandoeningen die je allemaal kunt voorkomen, voornamelijk door over te stappen op een vegetarisch dieet.
De wetenschap is het eens over het feit dat vezelrijke voeding darmkanker voorkomt, en in vlees en vis zit niet één vezel. Er zitten wel bio-aminen in dierlijke voeding, welke zorgen voor ontstekingen in de darmen. 

Tarwezemelen zorgen ervoor dat het eten beter verteert, dat wilt zeggen dat voedingsstoffen beter in het bloed worden opgenomen. Je hebt meer aan je eten als je vezelrijk eet want daardoor word je lichaam en immuunsysteem sterker.


1 Water, wanneer wel en wanneer niet?

Drink geen water na het eten, maar wel voldoende gedurende de dag. Een van de oorzaken van constipatie is te weinig lichaamsvocht hebben. 

Water moet je niet na de maaltijd drinken omdat de maagsappen, die het eten moeten verteren, verdund worden en hun werking, het eten te verteren, verliezen. 

Om dezelfde reden moet je minstens een half uur lang na de maaltijd niets drinken. Een of twee glazen water voor het begin van een maaltijd drinken is geen probleem. Tijdens de maaltijd is een glas water snel wegklokken beslist niet verstandig, maar af en toe een klein nipje water kan natuurlijk wel.


2 Goed kauwen

Door goed te kauwen wordt het eten in kleinere porties in de maag gebracht, en vermengd met enzymen die in het speeksel zitten. Enzymen zorgen ervoor dat het eten beter verteerd wordt. Wees je ervan bewust dat de spijsvertering in je mond begint, en daar kan je invloed op uitoefenen. 

Voor de rest moet je het aan je lichaam overlaten; je kunt erop vertrouwen dat je spijsverteringsorganen altijd zo goed mogelijk hun werk doen.


3 Eet vezels

Vezels zijn onverteerbaar, maar bevorderen wel het verteren van belangrijke voedingsstoffen. Vezels zitten veel in noten, zaden, groente en fruit

Lijnzaad is een uitblinker als het om vezels gaat. Als je last hebt van constipatieproblemen dan kun je dagelijks een paar eetlepels lijnzaad aan de warme maaltijd of muesli toevoegen. 

Het mijden van bloem en andere witmeelproducten is ook een goed idee, omdat daar geen vezels in zitten. Behalve het vezelgehalte zit er in lijnzaad een aantal andere spijsverteringsbevorderende stoffen. Lijnzaad zorgt dat er een soort gel wordt aangemaakt in de darmen, dat ervoor zorgt dat de darmtransit sneller gaat. 

Lijnzaad wordt vaak gebruikt als fytotherapeutisch middel tegen constipatie. Maar het kan ook worden gebruikt tegen overeten of obesitas

Mensen met een minder goed werkend spijsverteringssysteem hebben vaak last van overgewicht, en daarom is lijnzaad extra behulpzaam; het helpt het voedsel beter verteren, voorkomt constipatie, en je zit er eerder vol van zodat je hongergevoel sneller wordt gestopt en je minder eet.


4 Ontdek waar je niet tegen kan

Als je last hebt van spijsverteringsmoeilijkheden is het raadzaam om sommige soorten voeding een week of twee weken helemaal te laten staan. Schakel bijvoorbeeld even over op het vegetarisch dieet, om te kijken wat de reactie van vlees is op jouw ingewanden. 

Eet twee weken geen bloem of witmeelproducten, om te kijken of de spijsvertering dan beter gaat. Op deze manier ontdek je bij jezelf waar je wel en waar je niet tegen kan.
Tomaten zijn tegenwoordig vaak boosdoeners, die voor spijsverteringsproblemen zorgen. Deze nachtschadegroente bevat minder gezonde stoffen, en de kans is erg groot dat het kweken in een kas, niet op de volle aarde, de belangrijkste oorzaak is van ziekteveroorzakende tomaten. 

Helaas wordt daar te weinig onderzoek naar gedaan door wetenschappers, maar het is wel de ervaring van voedingsdeskundigen en de alternatieve geneeskunde. Kastomaten komen vooral uit Nederland.


5 Bittere groente

Bittere groenten verteren beter en sneller. Andijvie, sopropo, mergkool, boerenkool, snijbiet, rucola, raapstelen en radicchio of roodlof, het broertje van witlof en groenlof, smaken allemaal een beetje bitter. Deze supergezonde groenten zijn zeer goed voor de spijsvertering. Niet alleen verteren de groente zelf heel goed maar ze helpen andere voedingsstoffen beter te verteren.


6 Gebruik kruiden

Kardemom, kaneel, kruidnagel, munt en gember zijn kruiden die de spijsvertering bevorderen. Door elke dag deze kruiden te gebruiken los je op een natuurlijke manier spijsverteringsproblemen op. Je kunt kaneel gebruiken in de muesli, gember bij de warme maaltijd en munt als thee drinken. Er zijn legio mogelijkheden om deze kruiden te gebruiken.


7 Gebruik groenten

Knoflook, ui, prei, wortelgroenten, venkel en artisjokken werken extra goed voor de spijsvertering. Door deze groenten toe te voegen aan een maaltijd help je de maag en darmen. 

Het mooie van de eerste drie, knoflook, ui en prei is dat ze dagelijks een maaltijd kunnen verrijken; elke maaltijd wordt er lekkerder door. Je hoeft niet een hele prei door het eten te doen, slechts een tiental centimeter van een preistronk is genoeg; de rest bewaar je voor de volgende dagen. 

Een uitje en een paar teentjes knoflook fruiten voordat je andere groenten gaat bakken kan nooit kwaad en maakt de maaltijd lekkerder. Onder wortelgroenten valt niet alleen de oranje wortel maar in feite valt alles wat uit de grond komt daaronder: aardappel, zoete aardappel, radijs, yam, cassave, mierikswortel, enzovoort.


8 Gebruik fruit

Papaja en citrusfruit zijn extra goed om het eten te verteren. In feite zijn alle fruitsoorten goed voor de spijsvertering maar het kan geen kwaad om één van deze twee dagelijks te gebruiken. 

Gebruik nooit citroenzuur uit een plastic knijpflesje maar gewoon vers sap van een limoen of citroen. ´s Morgens een limoen of citroen uitpersen en vermengen met water of eventueel heet water is een goede drank om de maag en darmen schoon te maken. Je kunt zelfs alleen warm water gebruiken; het is goed tegen etensresten die blijven hangen in darmuitstulpingen, ook diverticulose genoemd.


9 Geen melk en fruit samen

Gebruik geen verse fruit in combinatie met andere melkproducten zoals yoghurt en kaas. Ook vis en vlees in combinatie met melk zijn extra slecht. Er ontstaat namelijk een chemische reactie door verse melk met deze voeding te combineren. 

Doordat er te veel bio-aminen in voedsel komen door deze dierlijke producten, slaat het microbioom enigszins op tilt en gaat handelen alsof er ziekmakende virussen in het lichaam komen. Deze chemische reactie leidt tot de vorming verzuring, waardoor de spijsvertering ernstig belemmerd wordt

.
10 Drink appelazijn met water

Azijn is een eeuwenoud wondermiddel. Wanneer je op de nuchtere maag een glaasje met appelazijn en water drinkt dan zal het eten beter verteren. Appelazijn maakt de darmen schoon. 

Gebruik wel weinig: hooguit 1 tot 3 theelepeltjes per glas. Dat is trouwens zuur genoeg. Je kunt daarnaast ervoor kiezen om citroensap met water te drinken, als het idee van azijn drinken je tegen staat. 

Daarnaast is het drinken van thee is goed voor de spijsvertering. Antioxidanten in thee helpen de spijsvertering doordat ze ontstekingen op celniveau, ook wel oxidatieve stress genaamd,  bestrijden waardoor de darmen beter werken.


Spijsvertering stimuleren staat gelijk aan gezondheid bevorderen


Wat moet je niet doen?

In de tips staan veel dingen die je moet doen om de spijsvertering te bevorderen. Er zijn dingen die je beter niet kan doen. Het is van belang dat je geen te moeilijk verteerbare voedingstoffen eet.

Het drinken van frisdranken met veel suiker heeft een nadelig effect, net zoals het eten van witmeelproducten en bloem.


  1. Vermijd stoffen die spijsvertering bemoeilijkenAlcohol is niet bevorderlijk, net zoals vlees. Wanneer je dat allemaal toch wilt eten, doe het na elkaar. Wit meel is ook slecht voor de spijsvertering, net als witte pasta en witte rijst. 2 gram suiker zou goed kunnen zijn voor de spijsvertering, maar de meeste mensen nemen meer dan 100 gram per dag, via allerlei industriële voeding, koekjes en sauzen, Dan is het zeer slecht. 
  2. Na elkaar, niet tegelijk. Eet geen gekookte en gebakken voedsel gelijktijdig met rauw voedsel zoals salades. Voor elke soort voedsel zijn andere nodig. Deze worden door het lichaam aangemaakt. Wanneer er te veel verschillende enzymen tegelijk moeten worden aangemaakt, kan dat problemen geven bij mensen die toch al een moeizame spijsvertering hebben. 
  3. Zo puur mogelijk. Neem niets wat in blikjes, zakjes, doosjes en pakjes zit. Neem geen producten uit het westerse industrievoedingsdieet. Maar gebruik natuurlijke producten zoals granen, groenten, bloemen, kruiden, fruit, noten en zaden.
  4. Duur van spijsvertering. Houd rekening met de tijd die verschillende voedselsoorten nodig hebben om te verteren.
  5. Volgorde. Eet eerst de licht verteerbare dingen als groente en salades, en daarna pas zwaarder verteerbaar voedsel, zoals pasta, kaas en peulvruchten; zo voorkom je dat zwaar verteerbaar voedsel ander voedsel blokkeert in je darmen. Deze blokkade kan leiden tot allerlei spijsverteringsklachten.
  6. Vermijd tomaten. Een eliminatiedieet is lastig, maar soms helpt het al om alleen tomaten te schrappen. Als je de tomaat weer herintroduceert, doe het dan langzaam en geleidelijk. Begin met kleine stukjes, en verhoog de inname elke dag. Dan kan het lichaam eraan wennen om de juiste enzymen aan te maken. 
  7. Afsluiting. Sluit daarom een zware maaltijd nooit af met fruit. Dat verteert sneller dan het voedsel dat je eerder at. Fruit is prima voor midden op de dag, voor een maaltijd of als tussendoortje. Als toetje kun je wel yoghurt of een kleine pannenkoek nemen.