Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Zielsoorzaken en voedingsoorzaken van ziekten volgens dr. Hamer

 

Dr Hamer
Dr. Hamer heeft een medisch systeem ontworpen dat een belangrijk instrument is om mensen te genezen. De crux is dat hij als oorzaak van elke ziekte een zielsoorzaak ziet, ofwel een conflict. De aard van het conflict, en de spelers in het conflict bepalen het type ziekte in het lichaam. Je kan het zo zien: een conflictsituatie heeft een weerslag op ons lichaam, en als deze weerslag te groot en te heftig is, of te lang duurt, dan resulteert dat natuurwetenschappelijk in een ziekte. Wanneer ons bewustzijn de oorzaak van de ziekte achterhaalt, ofwel wanneer de verbinding tussen het conflict en de ziekte wordt ontdekt, dan verdwijnt de ziekte in meerdere fasen. Bij sommige van deze fasen krijgen we symptomen die we dan ervaren als ernstig genoeg om naar de dokter te gaan, echter het zijn vaak tijdelijke symptomen.
Dr, Hamer ziet echter wel een belangrijke rol van gezond voedsel voor het lichaam. Door gezond voedsel bouwt ons lichaam meer buffer, weerstand of veerkracht op, waardoor ons lichaam minder vatbaar is voor de materiële weerslag van een conflictsituatie. Met andere woorden: we kunnen dan beter omgaan met de stress die een conflict veroorzaakt, waardoor we minder snel ziek worden.
dr Hamer over voeding Boek over de zielsoorzaken van ziekten volgens dr Hamer, waarin ok voedingsadviezen staan

 


Eten tijdens een ziekte

Een ziekte is eigenlijk een actieve fase van een genezing van een conflict. Of je nu in een conflictactieve fase verkeert, bezig bent met genezing, of geen conflict ervaart: we de neiging minder te eten, maar ons lichaam draait op volle toeren. Het wordt niet aangeraden om in deze fase rauwkost of vetarme voeding te consumeren, vooral voor mensen met een laag lichaamsgewicht. Overigens betekent vetrijk wel gezonde vetten, zoals noten, kokosolie, olijfolie en eventueel volle zuivel.
Wat we wel eten, moet energetisch en biologisch zijn. Mensen met overgewicht kunnen deze periode benutten om gewicht te verliezen. Dat gaat in deze fase relatief makkelijk. In het geval van een actief existentieconflict kan afvallen minder snel gaan. Mensen zijn in deze fase meer tot minderwaardige voeding zoals transvetrijke vulling, suiker, en wit meel aangetrokken dan in "goede tijden" omdat deze directe energie leveren. Toch is het van belang minderwaardig fabrieksvoedsel ten alle tijde te mijden, bijvoorbeeld in plaats van suiker palmsuiker of kokosbloesemsuiker in te nemen, in plaats van wit meel volkoren meel, in plaats van witte rijst zilvervliesrijst of zwarte rijst, en in plaats van goedkope bakolie roomboter, olijfolie of kokosolie te gebruiken.


We weten het wel

dr. Hamer over Voeding Groenten zijn gezond

Ieder van ons weet diep van binnen eigenlijk wel wat gezonde voeding is. Ieder weet wel wat ons goed doet: biologisch, natuurlijk, volwaardig, evenwichtig en in de juiste hoeveelheid. Alle producten van de groenteboer die in zijn eigen schil verpakt zijn, zijn gezond, en natuurlijk ook bladgroenten.
Blikken, zakjes, pakjes en potjes behoren tot de minder gezonde dingen en koekjes, alle zoetwaren, frituurvulling en sauzen uit een fabriek zijn ongezond. Ondanks dit heldere gegeven zijn weinig van ons sterk genoeg om dat in de praktijk om te zetten. We doen ons vaak te goed aan koekjes, cakes, taarten, snoep door hardnekkige verslavingen aan kunstmatige smaakstoffen, suikers, wit meel en transvetten die in de supermarkt worden gepresenteerd als zijnde lekker.


Voeding en kanker

Veel fytotherapeuten, orthomoleculaire voedingsgeneeskundigen, artsen en natuurgeneeskundigen zien dat gezonde voeding bescherming biedt tegen kanker. Vanuit de vijf wetten die Hamer opstelde klopt dat ten dele. Door het innemen van gezond voedsel is men minder vatbaar voor conflicten en treedt kanker minder op. Een slecht gevoed mens of dier loopt meer risico op conflicten. Voorbeelden van zielsconflicten zijn:

  • Eigenwaardeconflicten. Tijdens een eigenwaarde conflict voelt men zich minderwaardig, 
  • Territoriumconflicten. Men voelt zich te zwak om zijn gebied te verdedigen,
  • Ergernisconflicten. Omdat men de strijd verliest, irriteert men aan een situatie.


Slechte voeding en kanker

Dat slechte voeding echter kanker zou veroorzaken, klopt niet volgens Dr, Hamer. De verklaring dat gezonde cellen door zogenaamde kankerverwekkende stoffen zouden degenereren en daardoor ongecontroleerd zouden gaan delen, wat een kankerdogma is uit de Reguliere Geneeskunde, is een onbewezen hypothese. Kanker wordt veroorzaakt door een emotionele schok door een conflict. Maar slechte voeding vergroot wel een het risico op een negatieve lichamelijke weerslag van een conflictsituatie.


Vitaliteit ondergraven

dr Hamer over voeding Roken verslechtert gezondheid

We kunnen echter niet alleen door een slechte voeding onze vitaliteit of veerkracht ondergraven. Ook door allerlei handelingen die vaak te maken hebben met dwanggewoonten of verslavingen verzwakken we ons lichaam. Bijvoorbeeld door

  • Actief of passief roken,
  • Softdrugsgebruik, ook blowen is zeer ongezond,
  • Harddrugsgebruik,
  • Alcoholgebruik, Alcohol is een harddrug,
  • Door te weinig, te veel of te eenzijdige beweging,
  • Door slecht te ademen,
  • Een slechte lichaamshouding,
  • Voedsel met veel microplastic.

Belangrijk: een gezond gevoed individu kan op basis van zijn veerkracht en vitaliteit beter met een genezingscrisis omgaan dan een verzwakt mens. De levenskwaliteit en levensverwachting is groter wanneer men gezonde voeding gebruikt.


De sfeer tijdens de maaltijd

Indianen leerden elkaar traditioneel aan om in dankbaarheid en stilte te eten. Het blijkt dat dit ons voedsel veel beter verteerd dan babbelen, kibbelen en in onrust eten, zoals vaak aan de westerse eettafel gebeurt. Het genieten van maaltijden in een positieve sfeer, met vreugde en aandacht, heeft een heilzaam effect. Eten en drinken bij gevoelens van frustratie, irritatie, zorgen of angst kan ziekte veroorzaken en leiden tot sporen die het hele leven meegaan, zoals voedingsallergieën. Eten tijdens het tv-kijken of autorijden is ook riskant, omdat we niet kunnen voorspellen of we het volgende moment een conflict zullen ervaren.


Zuur-base-evenwicht

Verzuring is in de natuurgeneeskunde een gevleugeld woord geworden en is zelfs tot een dooddoener verworden waarmee bijna alle klachten worden verklaard. Verzuring wordt al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw onderzocht. Het draait hier om de PH-waarde en niet om zuur voedsel, want een citroen verlaagt juist de PH waarde.
Vanuit het oogpunt van de 5 biologische natuurwetten van dr. Hamer staat "verzuring" gelijk aan "conflictactiviteit". Stress, negatieve gedachten en gevoelens leiden tot een verzuurd lichaamsmilieu. We zijn dan niet alleen lichamelijk verzuurd, maar ook op zielsniveau. Dit kunnen we linken aan het feit dat de verkeerde gedachten verkeerde balans van het microbioom veroorzaakt. Dar zit de duidelijke link tussen gemoed en lichamelijke gezondheid. Deze link moet nog veel duidelijker worden onderzocht door de wetenschap, maar het is de vraag of dat gaat gebeuren voordat men inziet dat ieder menselijk lichaam een ziel heeft.


Vagotonie maakt basisch

Vagotonie verwijst naar de overheersing of dominantie van het parasympathische zenuwstelsel in het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het reguleren van functies in het lichaam die niet bewust worden gecontroleerd, zoals de hartslag, ademhaling, spijsvertering en andere inwendige organen.
Het autonome zenuwstelsel heeft twee takken: het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel bereidt het lichaam voor op actie in reactie op stressvolle situaties, terwijl het parasympathische zenuwstelsel het lichaam helpt te ontspannen en de normale lichaamsfuncties bevordert.
Vagotonie betekent dat het parasympathische zenuwstelsel overactief is of de overhand heeft. Het wordt soms geassocieerd met een toestand van rust, ontspanning en herstel. Het tegenovergestelde, waarbij het sympathische zenuwstelsel overheerst, staat bekend als sympathicotonie en wordt geassocieerd met een staat van alertheid en paraatheid voor actie. In het algemeen is een gezonde balans tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel belangrijk voor het welzijn van het individu.


Wat betekent vagotonie voor voeding?

dr. Hamer over Voeding Stress zorgt voor gezondheidsrisico

Positieve gevoelens en gedachten leiden tot een basisch lichaamsmilieu. Interessant is te weten dat minderwaardige voeding in het lichaam met betrekking tot het zuur-base evenwicht minder sterk opgemerkt wordt door stress. Deze bewering kan men zelf nagaan met een urine-pH waarde-test. Een goed humeur, vreugde in het leven en positieve ervaringen laten het pH-gehalte van de urine tot meer dan 7 stijgen, zelfs wanneer de voeding niet optimaal is.
Vergelijkbare waarden, maar niet zo hoog, vindt men na het gebruiken van basenrijke voeding, zoals rauwkost, groenten, fruit en kruiden. Conflictueuze gebeurtenissen, een slecht humeur enz. leiden tot lage urine-pH-waarden, wat betekent dat we te zuur worden. In dat geval kan men zoveel wortelen en groenten eten als men wil, maar in zulk een zielstoestand, stijgt de pH-waarde niet opvallend.
De inname van basische poeders is een maatregel om de zuurgraad te doen dalen. Dit kan zinvol zijn bij maagzuur, maar om een duurzame daling van de pH van het lichaam te verwezenlijken zijn deze mengsels minder geschikt. Zoethout is een kruid dat direct het maagzuur vermindert, maar als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt, krijgen we er later weer last van. In feite moeten we ons innerlijk leven, onze levens- en voedingsgewoonten veranderen, net als onze gedachten en de manier waarop we met conflicten omgaan.
Gezonde voeding kan ons wel degelijk helpen beter met stress te dealen. Organisch gebonden basen vinden we in fruit, groenten, kiemgroenten, keukenkruiden, geneeskruiden en poeders van groenten, fruit kruiden of geneesplanten.


Edgar Cayce, "de slapende profeet"

dr Hamer over voeding Paardenbloemblad is een gratis medicinale groente

Edgar Cayce beveelt 80 % basisch reagerende en slechts 20 % zuur reagerende voedingsmiddelen aan. - Vertaald naar het zielsniveau: om gezond te blijven, is het nodig om 80 % van de dag ontspannen en in een vrolijk humeur te zijn, en slechts 20 % in stress. De krachtigste basische stoffen zijn wild groeiende kruiden zoals hondsdraf, paardenbloem, duizendguldenkruid, salie, pepermunt, madeliefjes, brandnetel, citroenmelisse, robertskruid en heermoes. Deze natuurlijke apotheek is kosteloos en duizendmaal krachtiger dan dure verpakte producten in de winkel. Ze kunnen worden geplukt tijdens wandelingen en zijn heerlijk in biologische gerechten. Een basenkuur in de lente met een drank vol levenskracht, gemaakt van een handvol fijn gesneden wilde kruiden gemengd met 1/4 liter koud water, is bijzonder aan te bevelen.


Hoeveelheid eiwitten

Volgens de WHO ligt de aanbevolen hoeveelheid eiwit of proteïne in de voeding tussen de 30-35 g/dag. De Nederlandse prof. Oomen onderzocht deze bewering en ontdekte dat in Nieuw-Guinea een stam leeft die zich voornamelijk voedt met zoete aardappelen. Dat zijn de Dani uit de Baliemvallei, die meer dan 50 soorten zoete aardappelen kweken. Sommige zijn wit, andere geel, rood, paars of oranje. Er wordt bijna geen vlees gegeten door de Dani. Volgens de standaard voedingsrichtlijnen van de WHO zou er bij dit volk een ernstig eiwittekort moeten zijn. Deze mensen zouden aan spieratrofie, bloedarmoede of hongeroedeem moeten lijden.


De Dani zijn sterk en gespierd

dr. Hamer over voeding Zoete aardappel

Het tegendeel is echter waar: dit volk is zeer vitaal en uitgesproken gespierd. Men wilde deze tegenstijdigheid verklaren en ontdekte dat de anaerobe bacterie in de darm met behulp van koolhydraten en ̀stikstof uit de lucht eiwitten produceren. Ook vitamine B12, dat hoofdzakelijk in dierlijke voeding voorkomt, wordt door darmbacteriën uit plantaardige voeding gesynthetiseerd.


Vlees is ongezond

dr. Hamer over Voeding Eendenvlees

Niet alleen is het zo dat dr Hamer ziet dat vlees ongezond is, ook studies bewijzen dat de westerse mens zich met te veel vlees regelrecht "dood eet". Te veel dierlijke eiwitten belasten het lichaam onnodig en verzuren het. Dat geldt in het bijzonder voor varkensvlees, iets wat religieuze leiders in het Midden Oosten vroeger al erkenden, waarna ze een verbod hierop instelden. Een einde van het westerse vetmesten met vlees zou niet alleen ons mensen goed doen, maar ook Moeder Aarde. Dieren lijden enorm door de intensieve veeteelt. Veel landbouwgrond gaat bovendien verloren doordat de dieren die in erbarmelijke omstandigheden leven gevoed moeten worden.


Vlees is slecht voor moeder Aarde

Op het klimaat heeft vlees eten waarschijnlijk geen invloed, maar voor de gezondheid van mensen en het dierenwelzijn is stoppen met vlees eten van groot belang. Voor de aarde is het van belang omdat de agrarische industrie thans een onevenredig groot deel van het aardoppervlak inneemt. De agro-industrie faciliteert de verslaving aan vleesconsumptie die bovendien leidt tot volle ziekenhuizen, hoge zorgkosten, en vroegtijdige dood van bewoners van de planeet Aarde door de slopende ziekten die een overconsumptie van vlees veroorzaken.

  • 0451Duck_meat_in_the_Philippines_04
  • 640px-Business-conflict
  • dr Hamer
  • kaft zielsoorzaken der ziekte
  • Taraxacum_officinale,_2023-04-14,_Beechview,_04
  • Smoking_in_Iran_01
  • Salad_greens_and_vegetables_-_Cambridge,_MA
  • Purple_sweet_potato_bought_in_Yoshiwara


De hoeveelheid voedsel

Onderzoek naar voedsel heeft aangetoond dat ratten die vanaf het begin overvloedig aten, sneller volgroeien en groter worden, maar ook sneller verouderen en eerder sterven. Ratten die continu overvloedig worden gevoed, hadden een levensduur van ongeveer 600 dagen. Daarentegen leven ratten bij matige voeding, waarbij ze steeds enigszins hongerig waren, gemiddeld 900 dagen. Hoewel deze ratten wat kleiner waren, waren ze sterker, intelligenter, nieuwsgieriger en vitaler dan hun weldoorvoede soortgenoten. Het lijkt erop dat een eenvoudig leven en een sobere voeding helemaal geen schade toebrengen. Voor velen is matiging een noodzaak, maar voor ons is het een handeling die levensverlengend werkt.

Bronnen bij artikel over voeding en dr Hamer

  • E book: Zielsoorzaken der ziekte
  • Persoonlijk bezoek aan de Dani in Nieuw Guinea