Als we iets eten gaat de bloedsuikerspiegel omhoog; dat is normaal. Maar als de bloedsuikerwaarden te snel stijgen dan duidt dat op een lichamelijk probleem.
Het lichaam kan een bepaalde voedingsstof niet goed verwerken. De insuline wordt niet goed verwerkt door het lichaam. Dat duidt op insulineresistentie. Voedsel dat relatief weinig voedingswaarde bevat, kan insulineresistentie triggeren. Dat kan worden opgeheven door voeding die veel voedingswaarde bevat.
Een probleem bij alle witmeelproducten is dat ze residuen aan alloxaan bevatten. Alloxaan is een stof die in de industrie wordt gebruikt om meel wit te maken.
In de wetenschap wordt alloxaan toegediend bij een standaard onderzoek naar diabetes. Als men muizen binnen drie dagen diabetes type 2 wil geven, dan geeft men de muizen alloxaan. Daarom is het extra ongezond om wit meel te eten. Hoe meer je hiervan eet, hoe hoger het risico is op diabetes.
De Glykemische Index wordt wetenschappelijk gedefinieerd als: het gebied onder de glykemische responscurve na inname van 50 gram van een bepaalde voedingssoort, uitgedrukt in een percentage van de respons van een referentiemiddel. Er moet dus eerst een referentie zijn vast gesteld. Wetenschappers kunnen ervoor kiezen om de appel als referentie te nemen.
Men moet een groep testpersonen verzamelen die ´s ochtends na 12 uur niet gegeten te hebben 50 gram appel eten op drie verschillende dagen. Vervolgens wordt de bloedsuikerspiegel gemeten, eerst viermaal om de 15 minuten en vervolgens tweemaal om de 30 minuten. Daarna kan er een ander voedingsmiddel worden gegeten waarvan men de GI-waarde meet ten opzichte van die van de referentie GI-waarde; in dit geval appel.
De GI van appel ligt tussen de 36 en 40. Gebakken aardappelen hebben een GI van 73 a 98. Frans brood van ongeveer 95. Geraffineerde suiker heeft een GI van 63 tot 72. Dat betekent dat de GI van suiker en gebakken aardappelen ongeveer gelijk zijn. Die van Frans brood is aanmerkelijk hoger; dat is wit brood wat veel lange suikers bevat.
Volkoren spaghetti heeft een beduidend lagere GI, ook al is het van granen gemaakt: 32 a 49. Producten met een erg lage GI zijn hele sojabonen: 15 a 21, tomaat: 15 a 25 en peren die niet te zoet zijn: 34 a 40. Meestal wordt de GI-waarde van wit brood als 100 beschouwd, waarnaar alle overige GI-waarden worden gemeten.
De GI-waarde hangt vooral af van het aantal beschikbare koolhydraten maar er spelen andere factoren mee:
Er is kritiek op het gebruik van de GI-index. De GI-waarde van voedsel is geen alles zeggend systeem over de mate van verandering voor de bloedsuikerspiegel. In principe zal van een graansoort en fruitsoort met dezelfde GI-waarde, de graansoort altijd meer impact hebben op de bloedsuikerspiegel.
In granen zitten namelijk veel meer koolhydraten dan in fruit. Eigenlijk moet je bij de GI-waarde er rekening mee houden of de voedselsoort een zetmeelrijk product is. Om deze reden is het begrip Glykemische Lading(GL) geïntroduceerd. De GL wordt berekend door de beschikbare koolhydraten keer 100 te delen door de GI-waarde.
Artsen en voedingsdeskundigen kunnen middels de GI en GL-waarden berekenen of een product geschikt is voor een persoon. Insulineresistentie, het voorstadium van diabetes type 2, kan worden genezen door mensen voedsel te geven met lage GI en GL-waarden. Daarnaast kan diabetes type 2, een ziekte die wijd verbreid voorkomt, voorkomen worden door voedsel met lage GL-waarden te eten. Overige ziekten waarbij een lage GL-waarde belangrijk is:
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.