Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Bijwerkingen: Wereldwijde Zorgen over de Schadelijke Effecten van Westerse Medicatie

Bijwerkingen

Wetenschappers uit allerlei landen die niet in Europa of de VS liggen, zoals van de continenten Afrika, Azië en Zuid-Amerika, waarschuwen steeds vaker voor de ernstige bijwerkingen van 'westerse' medicatie. In het westen is men in de tweede helft van de 19e eeuw begonnen om medicijnen synthetisch te maken, en de filosofie die daaraan ten grondslag ligt blijkt gebouwd op een kaartenhuis aan aannames.
De aannames zijn namelijk dat een synthetisch middel puurder is en dus gezonder. Maar dat is een loze redenering, aangezien ons lichaam er niet op is gebouwd om een enkele stof in te nemen. In elke plant zitten 100 tot 2000 stoffen en de verwerking daarvan in het lichaam middels al aanwezige mineralen, vitaminen, polyfenolen, enzymen en bacteriën is de normale gang van zaken.

Bijwerkingen Bijwerkingen van aspirine


10% ziekenhuisopnames bij ouderen door bijwerkingen

''Vermijdbare bijwerkingen zijn verantwoordelijk voor 10% van de ziekenhuisopnames bij ouderen tegen een kostprijs van ongeveer £ 800 miljoen per jaar. 

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zijn verantwoordelijk voor 30% van de ziekenhuisopnames voor bijwerkingen, voornamelijk als gevolg van bloedingen, hartaanvallen, beroertes en nierschade.'' 

Deze zin komt uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2016 van de universiteit van Londen. Voor de Nederlandse situatie zal het niet veel verschillen. Het geeft de enorme schade aan die medicijnen kunnen veroorzaken.

Bedenk dat een iets minder grote schade die niet tot ziekenhuisopname leidt hierin niet is opgenomen. Bovendien is er wat bijwerkingen betreft altijd sprake van onderrapportage. De echte schade is dus veel groter. 

Er kunnen bovendien mensen direct overleden zijn door een hartaanval of beroerte, en dat werd in het universitaire onderzoek niet meegenomen.


Puur is niet altijd beter

Men neemt aan dat een pure stof veel gezonder is dan een plantaardige stof, maar deze puurheid maakt een stof niet- organisch, en speelt niet in op hoe ons lichaam werkt. 

Ons lichaam wil zelf de medicinale stoffen opnemen uit een aanbod van duizenden fytocomponenten.

Verder zou een synthetische stof beter zijn omdat het niet vervuild is, maar het tegendeel is waar; door de synthetische puurheid van een farmaceutisch middel, ziet het lichaam het vaak als vergif, en moeten er allerlei extra kunstgrepen worden toegepast om het lichaam de stof toch op te laten nemen.


Synergische werking in planten

Fytocomponenten zitten samen met elkaar in planten en kennen een synergische werking. 

Dat is een elkaar versterkende werking. Als de stoffen elkaar versterken, wordt de medicinale werking sterker, zodat het efficiënt werkt. In een geneesplant zitten naar schatting tussen de 1000 en 2000 stoffen, in plaats van een enkele stof in een synthetische pil.

Het idee bij wetenschappers uit Afrika en Azië is dat door die veelvoud aan stoffen een plantaardig medicijn veel minder vaak bijwerkingen heeft. Sommige stoffen in planten heffen een eventuele bijwerking op. In een pil zit geen stof die een bijwerking opheft.


Steeds meer mensen willen geen medicatie

Bijwerkingen De bijwerkingen van de pijnstiller vicodin

Door het realistische gevaar van bijwerkingen van synthetische medicijnen, wat vaak wordt aangehaald in onderzoeken naar geneesplanten, zijn er steeds meer mensen die geen medicijnen willen slikken. In plaats van medicijnen te produceren met een minimum aan bijwerkingen, of beter nog: geen bijwerkingen, worden artsen in hun opleiding geïnformeerd over welke zinsneden men het beste kan gebruiken om mensen te overhalen om farmaceutische medicatie te gebruiken.
In feite wordt een arts opgeleid tot vertegenwoordiger van de medicijnindustrie. Wanneer artsen dat realiseren kunnen ze vaak depressief worden. Men is een studie geneeskunde altijd begonnen uit goede bedoelingen.


Bijwerkingen zijn eigenlijk ook werkingen

Een lid van de redactie van Lichtplant heeft eens een interview met Hans Moolenburgh gefilmd, en deze  opgeleide huisarts heeft in het interview gezegd dat bijwerkingen eigenlijk een manipulatieve term is. 

Bijwerkingen zijn gewoon werkingen van een medicijn, en de fabrikant kiest een van de werkingen uit als hoofdwerking, waarna de andere werkingen worden gedegradeerd tot bijwerking.


Waarom hebben medicijnen bijwerkingen?

Bijwerkingen Paracetamol

Vrijwel alle medicatie die synthetisch is gemaakt, heeft als oorsprong een stof in de natuur, die zit in een geneesplant. Deze stof is eruit geabstraheerd en nagemaakt. Er wordt dan een synthetisch analoge stof geproduceerd. Je zou denken: je kan toch ook de natuurlijke stof gebruiken. Maar een natuurlijke stof is niet patenteerbaar. 

Op een synthetische stof kan wel een patent worden aangevraagd en verkregen. Wanneer een farmaceut een patent heeft op een medicijn, kan hij jarenlang de prijs ervan extra hoog maken, want hij heeft een monopolie op het produceren van die pil.

Door dit commercieel mechanisme, het patenteren van een medicijn, zijn medicijnen onevenredig duur, maar kennen ze ook een reeks aan bijwerkingen.

Een land als China kent geen patentrecht, dus het hanteren van patenten, waardoor de prijs flink opgeschroefd wordt, is een maatschappelijke keuze. 


Forceren van opname van stoffen

Een synthetische stof werkt anders voor het lichaam dan een natuurlijke stof, helemaal als deze natuurlijke stof samen gaat met de rest van de stoffen uit een plant. 

Ons lichaam is van nature niet gebouwd om iets in te nemen waar maar één werkzame stof in zit. Ons lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, en door een ingewikkeld mechanisme van reguleringen en homeostase bepaalt ons lichaam zelf welke stoffen uit planten op dat moment nodig zijn, om een onbalans, een ziekte te herstellen.


Geforceerd stoffen opnemen

Bijwerkingen Bijwerkingen van het antibioticu, Erythromycine

Ons lichaam en geest hebben een zelfgenezend vermogen. Dit vermogen wordt ondersteund door planten, maar het wordt tegengewerkt door farmaceutische medicatie, omdat er dan geforceerd 1 stof wordt toegediend aan het lichaam.
Wanneer er maar één stof wordt ingenomen, dan neemt het lichaam dat vaak niet op. Daarom moet het lichaam via chemische trucjes geforceerd worden om de stof op te nemen. Er worden vaak meerdere verbindingen aan de synthetische stof toegevoegd, zodat het meer op een natuurlijke stof lijkt. 

Deze verbindingen worden getest in onderzoeken, waarna de meest werkbare verbinding op de markt komt. Dat is dan de verbinding die het lichaam het meest effectief forceert om een stof op te nemen. 

Er is in feite sprake van dwang. Ons lichaam wordt tegennatuurlijk gedwongen een medicinale stof op te nemen, waarna het zelfgenezend vermogen deels teniet wordt gedaan.


Bijwerkingen van antibiotica

Van sommige stoffen is het heel duidelijk dat het een reeks aan bijwerkingen heeft, zoals antibiotica

Antibiotica zijn stoffen die pathogene bacteriën moeten doodmaken, maar ze doen iets heel anders: ze maken honderden bacteriesoorten dood in het microbioom van onze maag en darmen. 

Deze bacteriën hebben allemaal een functie en hun functie wordt ineens uitgeschakeld. Daardoor is er een verhoogd risico op de bijwerkingen: diarree, constipatie, misselijkheid, overgeven, krampen in de darmen, flatulentie en andere ziekten van het spijsverteringsstelsel.


Bijwerkingen Bijwerkingen van alprazolam


Het herstelmechanisme ondermijnd door medicijnen

De pathogene bacteriën zijn weliswaar ook dood, maar dat is ook al niet goed. 

Deze pathogene bacteriën waren onderdeel van het herstelmechanisme van het lichaam. Door een infectie kan een lichaam herstellen van een onbalans. 

De functie van een infectie is dat er stoffen worden aangemaakt, waardoor de bacteriebalans van het microbioom herstelt, Door de infectie te stoppen, blijft de onderliggende oorzaak bestaan, en door de antibiotica wordt de onbalans juist groter, waardoor er later een nog zwaardere infectie nodig is om de balans te herstellen.

Vaak duurt een infectie slechts 3-5 dagen. Op dag 3 gaan we dan naar de huisarts aangezien we een pijntje voelen, die vaak met een natuurlijk middel zoals kamillethee kan worden verholpen. 

Maar op dag 3, vlak voor het einde van de infectie, nemen we dan een pil van een arts. We denken 2 dagen later: gelukkig, de pil heeft geholpen, terwijl zonder pil we echt hersteld waren geweest.


Bijwerkingen Vroeger was heroïne een medicijn, nu is het een gifstof en drug


Medicijnen als middel om proefdieren ziekte te geven

Als een medicijn erg veel bijwerkingen kent, wordt het alleen onder doktersvoorschrift gegeven. 

Dat geeft de illusie dat medicijnen die over the counter(OTC) worden verkocht geen bijwerkingen hebben, maar dat is een onjuist beeld. 

Aspirine, paracetamol en ibuprofen kennen allemaal ernstige bijwerkingen. Soms schrijft een arts dagelijks een aspirine voor, en het risico daarvan is dat men op een gegeven moment een maagzweer krijgt. 

Een bijwerking van paracetamol is dat het de lever zeer negatief beïnvloed. Van ibuprofen krijgen de darmen in ons lichaam een verhoogd risico op bloedingen. 

Veelzeggend is dat zowel aspirine, paracetamol als ibuprofen ook in wetenschappelijke onderzoeken worden gebruikt om dieren een ziekte te geven, de bijwerking dus. Dan wordt erna gekeken welk plantmedicijn zorgt voor genezing.


Gevaren van Paracetamol

Paracetamol is op zich al een gevaar omdat mensen met een paar doosjes zelfmoord plegen. 

Maar wetenschappers zien ook dat dit goedkope middel bij 'normaal' gebruik het risico vergroot op voor hart- en vaatziekten, astma en nierletsel, en er zijn negatieve effecten op de baarmoeder. 

Dat komt vooral door langdurig paracetamol gebruik. Dat is extra ernstig, want artsen zeggen vaak dat je dit middel langdurig kan innemen, aangezien de dosis die wordt verkocht bij de drogist, benzinepomp of supermarkt laag is. Maar zelfs die lage dosis levert allerlei gevaar op.

Een zelfmoord met paracetamol is een hele nare dood, want het gaat gepaard met veel inwendige bloedingen. Paracetamol kan in laag gebruik al bloedingen in het maagdarmkanaal opleveren.


Diaserie bijwerkingen

  • 640px-Antibiotic_Drugs,_Contraindications,_and_Side_Effects_Chart
  • 640px-MST_Continus_branded_morphine_10mg_(10mg_side)
  • 640px-Side_effects_of_alprazolam.svg
  • Precaución_con_los_fármacos_2
  • Drug_store_sign_for_products_Heroin_and_Aspirin_before_US_Heroin_ban_1924
  • 640px-Biogesic_branded_paracetamol_500mg_(500_side)
  • Side_effects_of_aspirin.svg
  • Amneal_Pharmaceuticals_ibuprofen_tablets
  • 640px-Side_effects_of_Vicodin


Medicijnen tegen depressie helpen heel slecht

In 2021 verscheen er een onderzoek waarin staat dat medicijnen bij depressie de uitkomst vaak negatief beïnvloeden. 

Men zoekt naar manieren om dit tegen te gaan, terwijl een meer logische aanpak is om deze medicatie niet meer te gebruiken en allerlei ongevaarlijke geneesplanten in te zetten tegen depressie. 

Erg vaak is bij depressie een verkeerd voedingspatroon de oorzaak, een industrieel voedingspatroon met te weinig voedingsstoffen vergroot het risico op depressie enorm. Toch houden de onderzoekers vast aan medicatie als geneesmethode.


Tegenstanders van medicatie zijn dom

Medici leren op school dat mensen die die geen medicijnen nemen vanwege het reële gevaar aan bijwerkingen aan allerlei sociale afwijkingen leiden zoals:

  • Ze hebben een gebrek aan motivatie om te genezen
  • Ze zijn depressief
  • Ze blijven hangen in een ontkenningsfase
  • Ze kunnen niet goed nadenken
  • Ze zijn drugsgebruikers of alcoholisten
  • Ze laten zich leiden door culturele gewoonten
  • Ze hebben een lage opleiding
  • Ze hangen alternatieve geloofssystemen aan

Zo leren medici een reeks aan vooroordelen aan over mensen die argwanend zijn ten opzichte van medicatie, terwijl die argwaan op allerlei wetenschappelijk onderzoek en reële ervaringen is gebaseerd.


Gevaren van vaccinaties

Bijwerkingen Medicijn

Er zijn ook allerlei mensen die gevaren zien in vaccinaties. Een vaccinatie is geen medicijn maar een preventief middel. Bij een vaccinatie is er nooit sprake van een directe dreiging, maar van een eventuele dreiging op de lange termijn. Doordat medici de angst voor een eventualiteit genereren worden veel mensen over gehaald om een vaccinatie te nemen, terwijl er geen directe noodzaak bestaat.
Vervolgens kunnen er vele bijwerkingen plaatsvinden die artsen aan hele andere zaken toeschrijven. 

Een bekend voorbeeld is vaccinaties bij baby's die tot grote  zwellingen in de hersenen kan leiden, maar als ouders dan met hun baby naar de dokter gaan meldt deze dat alleen de diagnose 'shaken baby syndroom' kan vaststellen, waardoor ouders ook nog het risico lopen in een juridisch traject te worden opgenomen.


Onderzoek naar bijwerkingen moet beter

Regelmatig worden er onderzoeken gepubliceerd waarin onderzoekers melden dat er beter moet worden gelet op bijwerkingen van medicatie. 

Vele onderzoeken naar bijwerkingen falen, zodat een medicijn met te veel bijwerkingen gewoon op de markt kan komen. De studies naar het minder goed onderzoeken van bijwerkingen worden veelal gedaan omdat steeds meer mensen inzien dat het krijgen van een nieuwe ziekte door een medicijn het niet waard is. 

Daarnaast groeit het bewustzijn dat levensstijl, geneesplanten en medicinale voeding een ziekte kan voorkomen en genezen.


Gezondheidszorg is zelf een zorgenkindje

Bijwerkingen Wie geneest de gezondheidszorg?

Dat bijwerkingen voor een individu enorm veel schade oplevert moge wel duidelijk zijn. Maar ook maatschappelijk levert het grote financiële schade op. Een groot deel van de gezondheidszorg bestaat in het oplappen van mensen die ziek zijn geworden door de gezondheidszorg. Omdat mensen steeds langer medicijnen gebruiken, is het risico op bijwerkingen ook steeds groter. Je zou zeggen: “Ja, maar voor onze gezondheid hebben we toch heel veel over?” 

Echter is het zo dat in westerse landen gezondheidszorg 25% tot 33% van het totale BNP opslokt. Met andere woorden als de gezondheidszorg zo blijft stijgen in kosten, is er geen geld meer over voor onderwijs, politie, wegenbouw, infrastructuur en andere facetten van de maatschappij.


Medicijnen met dodelijke bijwerkingen

Medicijnen met dodelijke bijwerkingen kunnen variëren afhankelijk van individuele reacties, doseringen en andere factoren. Enkele voorbeelden van medicijnen met potentieel ernstige bijwerkingen zijn:
1. Chemotherapie: Krachtige medicijnen tegen kanker kunnen schadelijke effecten hebben op gezonde cellen en organen, wat kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals immunosuppressie, bloedarmoede en vermoeidheid.
2. Opiaten: Sterke pijnstillers, zoals opioïde medicijnen, kunnen verslavend zijn en ademhalingsdepressie veroorzaken, vooral bij hoge doseringen.
3. Anticoagulantia: Bloedverdunners kunnen bloedingen veroorzaken, wat in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn als het niet wordt gecontroleerd.
4. Antipsychotica: Deze medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, zoals bewegingsstoornissen, gewichtstoename, en een verhoogd risico op diabetes en hartproblemen.
5. Antibiotica: Sommige antibiotica kunnen ernstige allergische reacties, toxische effecten op organen en zelfs resistentieontwikkeling bij bacteriën veroorzaken.
6. Immunomodulatoren: Medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden, kunnen het risico op infecties verhogen en auto-immuunreacties veroorzaken.

Lijst met 25 dodelijke medicijnen:


  1. Methotrexaat (kanker en auto-immuunziekten)
  2. Warfarine (bloedverdunner)
  3. Opiaten (pijnstillers zoals morfine)
  4. Acetaminophen (paracetamol) in grote hoeveelheden
  5. Antipsychotica (antipsychotische medicijnen)
  6. Antidepressiva (vooral bij overdosering)
  7. Insuline (bij verkeerd gebruik kan het leiden tot hypoglykemie)
  8. Digoxine (hartmedicatie)
  9. Chemotherapie medicijnen (voor kanker)
  10. Benzodiazepines (kalmerende middelen)
  11. NSAID's (niet-steroïde ontstekingsremmers) bij langdurig en overmatig gebruik
  12. Lithium (stemmingsstabilisator)
  13. Amfetaminen (stimulerende middelen)
  14. Barbituraten (kalmerende middelen)
  15. ACE-remmers (hartmedicatie)
  16. Anticoagulantia (bloedverdunners)
  17. Tegretol (anti-epilepticum)
  18. Coumadin (bloedverdunner)
  19. Methadon (bij behandeling van opiaatverslaving)
  20. Accutane (voor ernstige acne)
  21. Xanax (benzodiazepine)
  22. Risperdal (antipsychoticum)
  23. Fentanyl (zeer krachtige pijnstiller)
  24. Cytostatica (bij kankerbehandeling)
  25. Antibiotica (vooral bij allergische reacties of verkeerd gebruik)


Bronnen bij artikel over bijwerkingen

  • Foto's: Wikimedia commons, publiek domein
  • Zinsneden om mensen over te halen:
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7495066/
  • Medicijnen tegen depressie helpen niet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8338944/
  • Gevaren paracetamol: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6138494/
  • Onderzoek naar bijwerkingen faalt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1933432/