Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Luteoline-Rijk Voedsel voor een Gezonde Huid en een Gezond Leven

Luteoline Peterselie

Wist je dat voedsel met veel luteoline je huid van binnenuit beschermt tegen UV-straling van de zon? Het is een onverwachte werking van deze plantaardige component. Net zoals luteoline planten beschermt tegen schade door UV-straling, beschermt het ook ons lichaam. Luteoline is een flavonoïde die in veel soorten groenten, fruit en kruiden zit. Deze stof is niet alleen een goed nutriënt, maar het beschikt ook over meerdere medicinale werkingen. Deze kun je genieten als je het juiste verse voedsel eet. 

In welk voedsel zit luteoline? Dat staat onder andere in dit artikel.

Luteoline Scheikundig schema structuur luteoline


Luteoline beschermt de huid

Luteoline is een ontstekingsremmende antioxidant die onze huid beschermt tegen straling door de zon, ook wel UV-straling genoemd. UV staat voor ultraviolet, en is een deel van het lichtspectrum dat onze ogen niet kunnen waarnemen. 

Door luteoline wordt ook het risico op huidkanker vermindert. Zo kan ons lichaam door het juiste voedsel van binnenuit de huid beschermen. Voor iedereen die goed nadenkt is het duidelijk dat deze bescherming stukken beter werkt dan de huid insmeren met synthetische cosmetica.
Luteoline gaat ook huidveroudering tegen. Het is een stof in planten die voor veel positieve effecten zorgt voor de huid, maar niet alleen voor de huid.

Luteoline Plantaardig voedsel met luteoline beschermt tegen UV straling


Luteoline tegen kanker

Wetenschappers hebben vastgesteld dat het eten van vers fruit en verse groente zeer duidelijk het risico op kanker doet verminderen. Dat komt onder andere door stoffen als luteoline. Los van fruit en groente-onderzoeken in relatie tot kanker is luteoline getest op zeer veel soorten kanker.  Luteoline werkt tegen meerdere soorten kanker, zo hebben vele wetenschappers vastgesteld. Het werkt onder andere tegen

  1. Blaaskanker,
  2. Darmkanker,
  3. Slokdarmkanker,
  4. Leverkanker,
  5. Huidkanker
  6. Baarmoederhalskanker,
  7. Placentakanker,
  8. Eierstokkanker,
  9. Nierkanker,
  10. Longkanker,
  11. Mondkanker,
  12. Prostaatkanker,
  13. Glioblastoma of hersenkanker,
  14. Alvleesklierkanker,
  15. Maagkanker,
  16. Borstkanker


Flavonoïden tegen kanker

Het is goed om te weten dat op lichtplant ook artikelen staan over andere flavonoïden zoals quercetine en kaempferol. Luteoline staat dichtbij deze stoffen, en heeft net als die twee stoffen een sterke antikankerwerking. Je zult je misschien afvragen dat deze stoffen in zeer veel voedsel zit, en dat mensen toch kanker krijgen. Dat komt door een paar oorzaken.

Kanker en conflicten

Kanker wordt in de eerste plaats getriggerd door een conflict, zoals een ruzie binnen de familie, met de buren, met je baas op het werk of met andere mensen. Het kan ook iets zijn op landelijk niveau zoals een oorlog, maar zelfs een felle discussie, een ongeluk met een van je naasten, of een inbraak  kunnen zoiets forceren. 

Ook een innerlijk conflict in jezelf kan een oorzaak zijn, zoals vreemdgaan wat aan je knaagt. Het gaat niet om zomaar een ruzie, maar een sterk conflict wat zeer moeilijk verwerkt kan worden, en daarom zijn weerslag heeft in het lichaam. Wanneer je de relatie kunt leggen tussen het specifieke conflict en de vorm van kanker, dan zal de kanker vanzelf verdwijnen. Dit is het principe van de Germaanse geneeskunde door dr. Hamer. Verder is het zo dat gezonde voeding de geestelijke veerkracht vergroot om om te gaan met een dergelijk conflict. Maar er is ook voedsel dat die veerkracht vernauwt. Dat worden door wetenschappers oorzaken van kanker genoemd:

  • Kanker wordt mede veroorzaakt door een slechte levensstijl zoals alcohol.
  • Vlees eten vergroot het risico op kanker.
  • Geraffineerde suiker was ook al aanwezig in de antieke tijd, vooral betaalbaar door rijke families. Vooral bij hen is kanker vastgesteld.
  • Transvetten zoals margarine, bakolie en frituurvet dragen bij aan het risico op kanker.


Maar in de antieke tijd was er ook kanker

Luteoline Appels bevatten luteoline

In de antieke tijd was er ook sprake van kanker, terwijl er nog geen overbewerkte industriële voeding was. Toch was er toen al wel alcohol, suiker, vlees en met name veel conflicten. Om die manier kan kanker toch ontwikkelen. Wel is het een feit dat als we naar de laatste 150 jaar kijken dat kanker veel vaker voorkomt. En dat komt beslist niet doordat we langer leven, want daarvoor is de toename in de leeftijd te klein. 150 jaar geleden waren er veel baby's en kinderen die overleden door slechte hygiënische omstandigheden, en was de levensverwachting van mensen van 21 slechts drie jaar korter da de levensverwachting van mensen van 21 in onze tijd.

Wat er wel is veranderd in de laatste 150 jaar: 

  • We eten stukken minder gezond, zoals voeding met transvetten.
  • We eten industrieel bewerkt voedsel dat veel minder voedingsstoffen bevat.
  • We leven in een zeer stressvolle maatschappij met hoge werkdruk.
  • We leven met meer mensen per vierkante kilometer, waardoor er meer risico is op conflicten en stress. 
  • Er wordt veel meer chemische, synthetische stoffen gebruikt in de vorm van  drugs, medicijnen en voedsel. 
  • 640px-Oregano_for_sale
  • 640px-Parsley
  • 640px-Tomatoes
  • A_strawberry_with_achene
  • Luteolin.svg
  • Human-brain-vector.svg
  • Good_broccoli_Deal!
  • Espinac_5nov
  • Apples_in_basket_2018_G2
  • Pera.svg
  • Psoriasis_of_the_palms
  • Scenic_grass_against_the_Sun
  • Spinach_Dip_and_Raw_Vegetables_(49164480716)
  • Sunlight_through_clouds_and_view_of_Ginkaku-ji_Temple_from_above,_Kyoto,_Japan
  • Sunlight_Through_The_Trees_(Unsplash)


Luteoline, de rol in planten

Omdat luteoline in planten zit, speelt het daar ook een rol. Luteoline behoort tot de groep van flavonoïden en kan worden gevonden in bloemen, kruiden, groenten en specerijen. Het speelt een belangrijke rol bij de verdediging van planten, bijvoorbeeld tegen UV-straling door gedeeltelijk UVA- en UVB-straling te absorberen. Op die manier kan luteoline ook nadelige effecten van UV-straling op de huid verminderen, als een soort eerste verdedigingslinie.
Verder zijn er antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen van luteoline beschreven in keratinocyten, fibroblasten en verschillende immuuncellen (zoals macrofagen, mestcellen, neutrofielen, dendritische cellen en T-cellen).


Luteoline is goed bij huidziekten

Luteoline Luteoline helpt tegen psoriasis

Luteoline kan ontstekingsbevorderende mediatoren onderdrukken en verschillende signaalroutes reguleren. Op deze manier modificeert luteoline veel ontstekingsprocessen in de huid.
Een onderzoek vat in vitro en in vivo onderzoek samen over luteoline op het gebied van huidveroudering en huidkanker, wondgenezing en inflammatoire huidaandoeningen, waaronder psoriasis, contactdermatitis en atopische dermatitis. Kortom, luteoline zou een veelbelovende stof kunnen zijn voor de ontwikkeling van lokale formuleringen en systemische middelen tegen inflammatoire huidaandoeningen.


Luteoline remt ontstekingen op celniveau

Een Koreaans onderzoek uit 2018 laat zien dat luteoline zeer ontstekingsremmend is, ook bij ontstekingen op celniveau. Omdat wetenschappers hebben ontdekt dat de grondoorzaak van vele ziekten oxidatieve stress is, oftewel een overvloed aan laaggradige ontstekingen op celniveau, kan dit fytocomponent op die manier de basisoorzaak van vele ziekten wegnemen. Men weet alleen nog niet exact hoeveel luteoline kan worden gebruikt op veilige manier, maar wij kunnen met deze kennis ons voordeel doen door dagelijks divers voedsel te nemen waarin veel luteoline zit.

Luteoline beschermt de hersenen

Luteoline Luteoline beschermt het brein

Een gemengd onderzoeksteam uit Spanje, Polen, Ierland en Iran zag in 2015 al dat luteoline ontstekingsremmende activiteit tentoonspreidt. Bovendien werkt het beschermend voor de hersenen. Men ziet dat luteoline onder andere voorkomt in broccoli, paprika, tijm en selderij. Men constateert verder dat er steeds meer mensen komen die lijden aan een hersendegeneratieve ziekte zoals alzheimer, parkinson, dementie en multiple sclerose. De onderzoekers hopen dat hun studie bijdraagt aan een manier om deze ziekten te genezen.

Pure luteoline als medicijn

Italiaanse onderzoekers zien in 2020 dat luteoline ook cognitieve problemen zoals angst en depressie tegengaat. Men doet eigenlijk onderzoek naar de werking tegen hersendegeneratieve ziekten door luteoline. De Italianen noemen luteoline een van de meest krachtige polyfenolen, die onder andere werkt tegen kanker, zenuwstelselproblemen en ontstekingen. Men kijkt of het mogelijk is om luteoline uit de hulzen van pinda's te halen. Men verkrijgt dan een pure vorm van luteoline en onderzoekt of deze goed wordt opgenomen in de darmen. Het lijkt er sterk op dat luteoline goed wordt opgenomen via de darmen.


Luteoline helpt bij autisme

Luteoline Sommig plantaardig voedsel bevat luteoline

Luteoline in pure vorm is ook gegeven aan kinderen met autisme. In een studie waar het samen met pure quercetine werd gegeven, gedurende 26 weken, blijkt dat de symptomen van autisme er door worden verminderd.

Lijst met 30 soorten voeding met luteoline

De volgende soorten voedsel bevatten veel luteoline. Je kunt ze dus vaker eet. Als je goed kijkt, dan zie je dat sommige voedselsoorten ook allerlei medicinale eigenschappen hebben die goed zijn voor de hersenen en het zenuwgestel, zoals rozemarijn en citroenmelisse.


Bronnen bij artikel over luteoline

  • Luteoline goed voor de huid:   https://www.researchgate.net/publication/233001273_Luteolin_Prevents_Solar_Radiation-Induced_Matrix_Metalloproteinase-1_Activation_in_Human_Fibroblasts_A_Role_for_p38_Mitogen-Activated_Protein_Kinase_and_Interleukin-20_Released_from_Keratinocytes
  • Luteoline tegen kanker: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332218367180
  • Luteoline tegen huidziekten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33368702/
  • Koreaans onderzoek 2018: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29801717/
  • Onderzoek 2015: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26361743/
  • Italiaans onderzoek 2020: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32150935/
  • Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein