Wetenschappers zien dat een tekort aan gamma-tocoferol het risico op cardiovasculaire ziekten en prostaatkanker vergroot.
Synthetische vitamine E wordt meestal geproduceerd uit petrochemische grondstoffen, die afgeleid zijn van fossiele brandstoffen zoals aardolie. Tijdens het productieproces worden bepaalde chemische verbindingen uit aardolie omgezet in vitamine E. Van aardolie wordt ook benzine, plastic en vaseline gemaakt.
Natuurlijke vitamine E daarentegen wordt gewonnen uit zaden en noten, plantaardige oliën, zoals tarwekiemolie, zonnebloemolie en amandelolie. Het komt voor in de vorm van verschillende natuurlijke verbindingen, waaronder alfa-tocoferol, bèta-tocoferol, gamma-tocoferol en delta-tocoferol.
Wil je een product op basis van aardolie slikken of toch liever natuurlijke vitamine E? Lichtplant raadt de laatste optie aan, mede omdat natuurlijke vitamine E geen bijwerkingen heeft maar synthetische wel.
Synthetische vitamine E, zoals alle synthetische voedingssupplementen, kan bijwerkingen veroorzaken. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van synthetische vitamine E:
Het is belangrijk op te merken dat de meeste mensen voldoende vitamine E krijgen via hun normale voeding en dat suppletie niet nodig is als je gezond eet.
Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die essentieel is voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Het is een groep verbindingen met antioxidant eigenschappen, wat betekent dat het helpt cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen en bijdragen aan verschillende chronische ziekten en het verouderingsproces.
Er zijn verschillende vormen van vitamine E, maar de meest biologisch actieve vorm wordt alfa-tocoferol genoemd. Vitamine E kan worden gevonden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder:
Vitamine E heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. Het ondersteunt een reeks aan biochemische processen. Deze processen hebben invloed op de volgende activiteiten in het menselijk lichaam:
Vitamine E verwijst eigenlijk naar een groep van in vet oplosbare verbindingen die bekend staan als tocoferolen en tocotriënolen. Elke vorm van vitamine E heeft zijn eigen specifieke wetenschappelijke naam. Hier zijn de belangrijkste:
Voor tocotriënolen, een andere subgroep van vitamine E, zijn er ook specifieke wetenschappelijke namen, zoals "alpha-tocotrienol," "beta-tocotrienol," "gamma-tocotrienol," en "delta-tocotrienol."
Deze verschillende vormen van vitamine E worden aangetroffen in voedingsmiddelen en kunnen enigszins variëren in hun biologische activiteit en functies in het lichaam.
Vitamine E zit vooral in vegetarische voedselbronnen. Als je 5 ons groente en fruit per dag gevarieerd eet, hoef je je eigenlijk niet druk te maken om vitamine E. Je zult dan geen tekort eraan krijgen. Ook is een handvol noten per dag als goed voor de vitamine E gehalte, en ook voor andere stoffen zoals omega 3 en proteïnen. Toch is hier een lijst van 25 vegetarische voedingsmiddelen die relatief veel vitamine E bevatten, zodat je ene globaal idee hebt waar het veel in zit:
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.