Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Verrassende geneespower van appelschillen

Botanische Latijnse naam: Malus domestica

Poeder van appelschillen

Appels zijn lekker. Je kan er in bijten. Appelschilpoeder kent dat voordeel niet. Dit poeder kun je gebruiken in dranken om jezelf een supplement aan voedingstoffen te geven. Appelschilpoeder is ontstaan als bijproduct uit de appelindustrie. Dit is een speciaal bijproduct met medicinale waarde. Het lijkt onder andere goed voor de gewrichten, zo blijkt uit verkennend wetenschappelijk onderzoek. Het ging om een onderzoek onder 12 mensen en dat is te weinig om definitieve conclusies te trekken.

Lekkedarmsyndroom en andere ziekten van het spijsverteringsstelsel kunnen met appelschilpoeder effectief behandeld worden.


Appelschil is gezonder dan appel

Apelschlpoeder

De geneeskracht van appel is van oudsher bekend. Er blijven steeds nieuwe producten op de markt komen. Appelschilpoeder is zo´n nieuw product. Appelpoeder bevat meer voedingstoffen dan appel zelf. Dat komt omdat het een droge concentratie aan voedingstoffen is maar ook doordat wetenschappelijk is vastgesteld dat appelschillen meer voedingstoffen bevatten van vruchtvlees van appels.


Waar komen de appelschillen vandaan?

Appelschillen zijn een overblijfsel van de appelindustrie. Als er appelmoes wordt gemaakt moet men normaal gesproken veel schillen weggooien. 

Maar de schillen bevatten veel meer voedingstoffen dan de rest van de appel. Daarom heeft men besloten om gedroogd appelschilpoeder als supplement aan te bieden. 

Omdat het gedroogd is, is het extra sterk, ongeveer 20 keer zo sterk als hetzelfde gewicht aan gewone appelschil. Zoveel voedingsstoffen bij elkaar bieden een sterke medicinale werking.

Appelschillen


Appelschil is gezonder dan appel

In Nederland is appel na thee en uien de derde bron van flavonoïden, zo staat in een Amerikaans onderzoek over appels. Dit onderzoek keek ook naar appelschillen. 

Deze blijken veel gezonder dan appels zelf. In appelschilpoeder als supplement zitten nog veel meer anthocyaninen en andere ontstekingsremmende stoffen dan in het vruchtvlees van appels.
De geneeskrachtige kanten van de appel zijn al eeuwenlang bekend. 

Sinds kort kunnen we van de geneeskracht van appelpoeder en appelschilpoeder genieten.


Vriesdrogen of luchtdrogen

Er zitten veel polyfenolen, flavonoïden en anthocyaninen in appelschil. 

Er zijn twee manieren om appelschilpoeder te maken: luchtdrogen of vriesdrogen. Men zag dat de polyfenolen in warme lucht gedroogde appelschillen actiever waren dan die waren gevriesdroogd. In de industrie wordt er vaker gevriesdroogd.


Appelpoeder goed voor de gewrichten

Oudere vrouw schilt appels

Het bewegen van gewrichten zoals in de onderrug en in de heup gaat beter na het eten van een supplement van appelschilpoeder. Dat concluderen onderzoekers na het uitvoeren van een verkennend onderzoek met 12 deelnemers. Ze denken dat het grote aantal ontstekingsremmende polyfenolen verantwoordelijk is voor een afname in ontstekingen.

De onderzoekers zagen dat er elke week verbetering optraden, tot aan week 8. Daarna bleven de verbeteringen op gelijk niveau tot aan week 12, het tijdstip waarop het onderzoek stopte. Schouders, nek, elk gewricht kon beter bewogen worden en er was minder sprake van pijn. 

Naar aanleiding van dit onderzoek uit 2014 is het te verwachten dat er een meer grootschalig onderzoek opgezet gaat worden om definitieve conclusies te trekken.


Appelschilpoeder voorkomt chronische ziekten

Het schillen van appels

In 2003 begon men in de V.S. al serieus na te denken over de productie van appelschilpoeder. Chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten kunnen door de antioxidanten in appelschilpoeder worden voorkomen, zo stellen de onderzoekers. Men zag dat appelschilpoeder voor meer voedingstoffen zorgde dan schillen van verse appels.

Een gram appelschilpoeder heeft al 200 mg vitamine C, ruim tweemaal van de ADH, waarvan gesteld wordt dat het de dagelijkse behoefte is. 

Men ziet dat appelschilpoeder in het bijzonder een kankerbeschermende werking biedt tegen levertumorcellen.

Appelschilpoeder komt volgens de onderzoekers ervoor in aanmerking om opgenomen te worden in levensmiddelen zodat ze meer voedingstoffen bevatten. Je kunt het aan meel toevoegen wat je gebruikt voor zoete bakwaar, zoals koekjes, taarten en muffins.


Appelpoeder bij prikkelbaredarmsyndroom

Appelschilpoeder gaat oxidatieve stress en ontstekingen tegen in de darmen. Met deze kennis kan prikkelbaredarmsyndroom en lekkedarmsyndroom behandeld worden met appelschilpoeder, dat denken de wetenschappers die hun onderzoek in 2013 afrondden.

Het poeder van appel is onder andere door zijn antioxidanten werkzaam tegen ontstekingen. 

Daarnaast zorgt het ervoor dat het slijmvlies van de ingewanden hun functie beter kan uitoefenen. 

Hierdoor worden de ingewanden sterker en de ontstekingen overwonnen, zo is het idee van de wetenschappers.


Appelpoeder versus uienpoeder

Amerikaanse onderzoekers onderzochten appelpoeder in vergelijking met uienpoeder

Ze zag dat de antioxidantwaarde van uien hoger was. De onderzoekers deden vervolgens een mix van appelschilpoeder en uienpoeder door de appelmoes en merkten dat er stuk meer antioxidanten in zaten dan voorheen. 

Het ging de onderzoekers vooral om de opname van quercetine. Daar was geen verschil in tussen uienpoeder en appelpoeder.


Hoe maak je zelf appelschilpoeder?

Je kunt thuis appelschilpoeder maken door appelschillen van biologische appels te drogen op een schoteltje op de verwarming. Als er een ovengerecht is gemaakt kun je ze in de oven doen als de oven uit is. Dan drogen ze sneller. Je kunt de schillen na het drogen met een schone schaar kleiner knippen. Sommige mensen drogen ze voor of tijdens het drogen al kleiner in stukjes.

Als ze goed droog zijn kun je ze kleiner maken. Als ze klein zijn kun je ze al gebruiken om thee van te maken. 

Maar je kunt ze ook tot poeder vermalen in een blender of keukenmachine. Het is aan te raden om te wachten totdat je een beetje veel gedroogde stukjes schil hebt.


Jonge vrouw schilt appels


Culinaire tips appelschilpoeder

Appelschilpoeder heeft dan wel medicinale kwaliteiten maar dat betekent niet dat je het per se als een medicijn met een glas water moet opdrinken. Je kunt het verwerken in allerlei dranken, maaltijden en toetjes. Doe eens wat appelschilpoeder door een fruitsalade. Hier staan nog meer culinaire tips:

  • Appelschilpoeder kun je mixen met fruit in een blender om een smoothie extra voedingswaarde te geven.
  • Appelschilpoeder is ideaal om deeg van zoet bakwaar toe te voegen om het van extra gezondheidswaarde te voorzien.
  • Poeder van appelschillen kun je aan pannenkoekbeslag toevoegen. Dat is helemaal lekker als je appelpannenkoeken gaat maken.
  • Appelschilpoeder kun je mixen met andere fruitpoeders zoals mangopoeder, appelpoeder, banaanpoeder, aardbeipoeder en frambozenpoeder om een mix van smaken te maken naar jouw eigen inzicht.
  • Een klein theelepeltje appelschilpoeder kun je door een havermout of muesli doen.
  • Je kunt wat appelschilpoeder als medicinale decoratie over een roomijs sprenkelen.


Bronnen artikel appelschilpoeder

  • Appelschil gezonder dan appel: http://www.nutritionj.com/content/3/1/5
  • Appelpoeder gewrichten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224039/
  • Vriesdrogen lucht drogen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617604
  • Appelpoeder chronische ziekten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617604
  • Appelpoeder goed voor de darmen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617604
  • Appelpoeder uienpoeder: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22439822
  • Foto's: Wikimedia commons, Publiek Domein