Medicinale Ontdekkingen en Geneeskrachtige Eigenschappen van Doerian
Botanische Latijnse naam: Durio zibethinus
Onderzoek heeft aangetoond dat de variëteiten van de doerian, waaronder Durio zibethinus en Durio dulcis, aanzienlijke antioxidantwaarden bevatten. Deze vruchten bevatten een overvloed aan flavonoïden en fenolen die de gezondheid ten goede komen. Naast zijn vruchtvlees hebben de zaden van de doerian ook waardevolle eigenschappen. Ze kunnen worden bewerkt tot voedsel en bevatten gezonde vetten, proteïnen en aminozuren. Bovendien blijkt uit onderzoek dat durian niet alleen smaakpapillen verrukt, maar ook als afrodisiacum kan dienen. In laboratoriumonderzoek op muizen toonde een extract van doerianfruit een potentieel afrodiserende werking aan. Deze ontdekking voegt een extra dimensie toe aan de veelzijdigheid van durian als medicinale vrucht.
Ontdek in dit artikel hoe de doerian, met zijn diverse soorten en geneeskrachtige eigenschappen, een waardevolle aanvulling kan zijn op een gezonde levensstijl.
De geur van doerian
Doerian kennen de meeste mensen als een vrucht die gek ruikt. De smaak is echter compleet anders dan de geur. Doeriangeur kan zich door een huis of hotel verspreiden. In de meeste hotels waar de vrucht groeit, in Zuidoost Azië is het hebben van een doerian verboden. Mensen hangen hem namelijk aan de deurkruk aan de buitenkant van de kamer, en dan verspreidt de geur zich in het hele gebouw.
De geur van doerian valt nog het best te beschrijven door een 'rotte
uien lucht'. Dat klinkt niet lekker, maar zoals gezegd, de smaak is gek genoeg totaal anders.
Delicieuze geneeskracht van Doerian
Uit diverse traditionele toepassingen van doerian die worden onderschreven door wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze vrucht een aantal medicinale werkingen heeft.
Hoe Doerian cholesterol verlaagt
Overigens heeft het een totaal andere werking dan statines. Statines verlagen het cholesterol door de aanmaak te blokkeren, maar cholesterol is juist een nuttige stof die door het lichaam wordt aangemaakt.
Onze
hersenen bestaan voor 30% uit cholesterol. Daarnaast is cholesterol een multifunctionele stof. Het vervoert ontstekingsremmende stoffen naar plekken waar dat nodig is, zoals in het geval van aderverkalking. Omdat doerian veel ontstekingsremmende stoffen bevat, geneest het de wanden van de aders als die lijden aan aderverkalking, wat overigens de veroorzaker is van
beroerten en hartaanvallen.
Om deze reden is er minder cholesterol nodig. Dat is dus een totaal andere werking dan wat synthetische statines doen. Deze vernietigen de mogelijkheid van het lichaam om cholesterol aan te maken en laten daarmee aderverkalking en het risico op beroerten en hartaanvallen bestaan.
Durio zibethinus en zijn antioxidantwaarde
Onderzoekers onderzochten het verschil tussen de pulp van doerian en die van
ramboetan. Daaruit blijkt dat doerian over meer antioxidanten beschikt dan ramboetan.
Er zijn twee soorten doerian. De soort die het meest voorkomt wordt ook wel de doerian chanee genoemd. De soort die we iets minder vaak zien, en al helemaal niet in Europa, is de monthong. Het blijkt dat de monthong over iets meer flavonoïden bevat dan de chanee variant.
Beiden soorten doerian vertoonden hogere antioxidantwaarde dan ramboetan. De pulp van beide vruchten is in vitro onderzocht, dat wil zeggen in laboratoriumomstandigheden. Men heeft allerlei standaard methoden toegepast om het gehalte aan
flavonoïden,
fenolen en antioxidanten te meten.
Nu kan het in theorie zo zijn dat de vruchten in vivo andere waarden opleveren, maar de kans daartoe is klein. In vivo betekent onderzoek op dieren, waarna de plant nu moet worden onderzocht op zijn werking op de mens.
Het kan immers zo zijn, in theorie, dat een vrucht hogere antioxidantwaarde heeft maar dat de biobeschikbaarheid van deze antioxidanten lager is dan die van in dit geval ramboetan.
Negen verschillende soorten Doerians
Er zijn honderden verschillende soorten cultivars van doerian. Echter, er zijn maar 30 soorten als zodanig herkend en erkend als doeriansoorten.
En er zijn tenminste negen soorten daarvan die eetbare vruchten opleveren. Durio zibethinus, Durio dulcis, Durio grandifloris, Durio graveolens, Durio kutejensis, Durio Iowianus, Durio oxleyanus en Durio testudinarum.
Fruit en zaad van Durio zibethinus
De fruitpulp wordt rauw of gekookt gegeten. Het wordt eveneens bevroren om er een ijs van te maken. De zaden kunnen ook bewerkt worden tot voedsel, en wel gekonfijt. De zaden worden voor het konfijten eerst gekookt of geroosterd. Er zitten allerlei gezonde
vetzuren, proteïnen,
aminozuren en natuurlijke suikers in.
Durio zibethinus als afrodisiacum
Uit onderzoek wat werd gehouden in India, en werd uitgevoerd op muizen, bleek duidelijk dat een extract van het fruitpulp werking heeft als
afrodisiacum. Een afrodisiacum is een plantaardige sexueel stimulerende plant.
Planten die het sexleven activeren, intensiveren en veelvuldiger mogelijk maken zijn meestal planten die bijdragen aan de algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Resistentie treedt niet op bij doerian
Uit onderzoek is bekend dat het antibioticum penicilline resistentie veroorzaakt bij bacteriën zoals bij de Staphylococcus aureus. Laboratoria hebben bacteriën van deze soort bewaard die nog niet resistent waren. Naar nu blijkt is het zo dat de werking van doerian de werking van penicilline versterkt waardoor Staphylococcus aureus bacteriën beter worden bestreden.
Eigenlijk wordt penicilline niet of nauwelijks meer gebruikt bij bacteriële infecties omdat bacteriën wel erg snel resistent worden tegen dit antibioticum.
In plaats van penicilline overboord te gooien als zijnde een nutteloze en gevaarlijk medicijn, wordt middels de inzet van fruit geprobeerd om de werking van kunstmatige antibiotica op te krikken.
Dit onderzoek druist in tegen allerlei andere onderzoeken waaruit blijkt dat natuurlijke antibiotica nooit resistent kunnen worden. Voor elke kunstmatige antibioticasoort zijn er tientallen natuurlijke alternatieven die bacteriën doden zonder de soms vreselijke bijwerkingen van antibiotica.
Een bekende bijwerking van antibiotica is het herhaaldelijk krijgen van bacteriële infecties. Vele mensen kennen iemand in zijn of haar omgeving die 4 of 5 keer per jaar een
blaasontsteking heeft. Ook dat komt door antibiotica.
Fotoserie doerian
De vicieuze cirkel van antibiotica
Antibiotica zorgen er namelijk voor dat op korte termijn een ontsteking wordt tegengegaan, maar omdat ook allerlei gezonde bacteriën worden gedood, worden alle voorwaarden geschapen om een nieuwe ontsteking te laten plaatsvinden binnen enkele maanden na een antibioticakuur. Dat is
de vicieuze cirkel van antibiotica.
Helaas zijn artsen hier wel van op de hoogte maar weten ze niets over antibacteriële planten. Er zijn veel huisartsen die vrouwen die viermaal per jaar een blaasontsteking hebben ten einde raad toevlucht laten zoeken bij een natuurgeneeskundige, omdat ze bijvoorbeeld niet weten dat
waterkers,
cranberry of
brandnetelwortel een blaasontsteking kunnen genezen.
Doerian als nutraceutical
De vrucht doerian bevat zoveel voedingswaarde en medicinale capaciteiten dat het kan dienen als nutraceutical. In verse vorm is het dat al, maar het zou ook gedroogd kunnen worden, zodat het poeder zijn medicinale werk kan doen in ons lichaam.
Doerian tegen leukemie
Een onderzoek uit 2023, uitgevoerd door wetenschappers uit India, Saoedi-Arabië en Portugal, laat zien dat de doerian over een werkzaamheid beschikt tegen leukemie. Leukemie is een vorm van kanker in het bloed.
De onderzoekers zagen dat de celcyclus van een kankercel wordt onderbroken door een extract van het fruit van doerian, en dat de kankercel daarna afsterft.
Bronnen artikel over doerian als medicijn
- Foto's: Wikimedia commons, publiek domein
- Antioxidant: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8830296/
- Nutraceutical: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25172686/
- Medicinale werkingen: https://www.researchgate.net/publication/355931928_Pharmacological_Studies_of_Durio_Zibethinus_A_Medicinal_Plant_Review
- Tegen kanker, leukemie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10221080/
- Medicinale werkingen: https://jrespharm.com/uploads/pdf/pdf_MPJ_850.pdf