De Buitengewone geneesKrachten van Clitoria Ternatea Onthuld
Latijnse naam Clitoria ternatea
Betreed de wereld van Clitoria ternatea, een sierlijke klimplant die niet alleen esthetische charme uitstraalt, maar ook een schatkist aan medicinale eigenschappen bezit. Deze fascinerende plant heeft wetenschappers verrast met een indrukwekkende lijst van geneeskrachtige kwaliteiten. Van antioxidant activiteit en antikankerwerking tot ontstekingsremmende en pijnstillende effecten, Clitoria ternatea blijkt een ware veelzijdige krachtpatser te zijn. Maar dat is nog niet alles – de plant herbergt ook verborgen schatten, zoals haar vermogen om insecten te doden en haar traditionele rol als medicijn.
Traditioneel gebruik heeft Clitoria ternatea een rijke geschiedenis als medicinale bron. Zijn wortels werden al eeuwenlang gebruikt om zere kelen te verzachten, huidziekten te behandelen en zelfs als laxeermiddel. Maar deze plant gaat verder dan oppervlakkige aandoeningen; het heeft een rol gespeeld in het versterken van de mentale capaciteiten en spierkracht.
Clitoria ternatea heeft zelfs een plaats in de oude behandeling van psychische aandoeningen, waarbij het als een kostbare bondgenoot fungeerde tegen wat we vandaag de dag kennen als borderline, depressie en psychose.
Bewezen werkingen Clitoria terneata
Clitoria terneata is een sierlijke klimplant met medicinale eigenschappen. Door wetenschappers is bevonden dat het de volgende medicinale kwaliteiten bezit. Het is
- Antioxidant,
- Bloedvettenregulerend,
- Tegen kanker,
- Ontstekingsremmend,
- Pijnstillend,
- Koortsremmend,
- Tegen diabetes,
- Zenuwversterkend,
- Antimicrobieel,
- Bevorderend voor de Spijsvertering,
- Maagversterkend en
- Parasietendodend.
Daarnaast blijkt dat een aftreksel van deze plant tot insecticide kan worden verwerkt.
Dat is interessant omdat over het algemeen de stoffen die insecten doden dezelfde stoffen zijn die medicinale werking hebben voor den mens.
Naamgeving Kittelbloem
De plant Clitoria ternatea staat ook wel bekend als "kittelbloem" vanwege zijn opvallende bloemen die lijken op delicate uitgevouwen vlinders. Deze benaming verwijst naar de speelse gelijkenis tussen de bloemblaadjes en de vorm van vlinders die zich openen en sluiten, net als een kittelaar, een oude term voor de clitoris. De associatie met dit intieme lichaamsdeel heeft bijgedragen aan de naam "kittelbloem", die zowel nieuwsgierigheid als verwondering oproept over de natuurlijke vormen en overeenkomsten die in het plantenrijk te vinden zijn.
De naam 'terneata' betekent 'afkomstig van Ternate', een islamitisch sultanaat op een eiland dat net zo groot is als Terschelling. Het is een plek waar de Nederlanders hun hoofdkwartier hadden voordat ze naar Batavia verhuisden. De Nederlanders handelden met de sultan van Ternate, een sultanaat dat nu alleen een ceremonïele functie heeft.
Traditioneel gebruik Clitoria ternatea
De wortel van deze plant wordt gebruikt bij een zere keel en
huidziekten, Daarnaast is het gebruikt als laxeermiddel. De wortel wordt vermengd met
honing en ghee ofwel geklaarde boter, als algemeen versterkend middel. Het versterkt in het bijzonder de mentale capaciteiten en spierkracht.
De wortels, of een mengsel daarvan, werden eveneens ingezet bij epilepsie en allerlei psychische aandoeningen of
mentale ziekten, die we nu zouden beschrijven als borderline, psychose,
depressie, paranoia en dwangmatige neurosen, maar die vroeger werden omschreven als 'gekte, maanziekte of lunatische aandoeningen'.
Denk hierbij ook aan het Engels woord 'lunatic', waar het woord 'luna' in zit, wat 'maan' betekent
Geneeskracht van zaden en bloemen kittelbloem
De zaden en de bladeren worden eveneens gebruikt als hersentonicum. Ze bevorderen het geheugen, leerprocessen, geestelijk aanpassingsvermogen en de intelligentie in het algemeen. Het sap en de bloemen van deze plant zijn gebruikt als een antigif tegen slangenbeten.
De zaden werden geplet en gekookt waarna de thee of afgekoeld aftreksel werd ingenomen om gezwollen gewrichten, urinewegproblemen en blaasperikelen aan te pakken.
Medicinale componenten in Clitoria ternatea
In deze medicinale sierlijke klimplant huizen de volgende werkzame componenten:
tanninen, flobatannine,
koolhydraten,
saponinen of zeepstoffen, triterpenoïden,
fenolen,
flavanoïden, flavonolglycosiden,
proteïnen, alkaloïden, antharaquinone, anthocyaninen, cardiacglycosiden, Stigmast-4-ene-3,6-dione, volatile oliën en steroïden.
De vetten in Clitoria ternatea zaden zijn palmitine-, stearide-, olie-, linol- en linoleenzuren. De zaden bevatten eveneens kaneelzuur, anthoxanthineglucoside, de proteïne finotine, wateroplosbare slijmstoffen, delfinidine 3, 3’, 5’-triglucoside en betasitosterol.
De bladeren bevatten voornamelijk galluszuur, catechine equivalenten en cyanidine-3-glucoside equivalenten, in volgorde van hoeveelheid. De bloemen bevatten flavonoïde glycosiden zoals 3-O- (2"-O-alpharhamnosyl- 6"-O-malonyl)-beta-glucoside, 3-O- (6"-O-alpha-rhamnosyl-6"-O-malonyl)-betaglucoside en 3-O-(2",6"-di-O-alpharhamnosyl)- beta-glucoside van kaemferol, quercetine en myricetine.
De bloemen bevatten ook delfinidine glycosiden, 3-O-b-glucoside,3-O(2"-O-a-rahmnosyl)-b-glucoside, 3-O-(2"-O-a-rahmnosyl-6"-Omalonyl)- b-glucoside van delfinidine, en acht anthocyaninen (ternatinen C1, C2, C3, C4, C5 en D3, en preternatinen A3 and C4).
Antibacteriële werking Clitoria ternatea
Vrijwel alle medicinale planten hebben
antibacteriële werking. Bacteriën kunnen elke ziekten versterken in hoedanigheid. Om een voorbeeld te geven: groei van
kankertumors gaat gepaard met grotere aanwezigheid van pathogene bacteriën.
Sterke medicinale planten hebben meer antibacteriële kwaliteiten. Clitoria ternatea heeft medicinale werking bji de volgende bacteriën: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Bacillus subtilis, Aeromonas formicans, Aeromonas hydrophila en Streptococcus agalactiae.
Naast de antibacteriële werking is deze medicinale klimplant onderzocht op zijn werking tegen ziekelijke schimmelsoorten, ook fungi genaamd.
De Clitoria ternatea blijkt effectief tegen de volgende vijf fungi: Cryptococcus neoformans, Cryptococcus albidus, Cryptococcus laurentii, Candida albicans en Candida parapsilosis.
Pijnstillende en ontstekingsremmende werking
Clitoria ternatea heeft een
pijnstillende activiteit en ontstekingsremmende werking. Op de een of andere manier heeft het de voorkeur van wetenschappers om geen mensen als onderzoeksobject te gebruiken voor het onderzoeken van pijnstillende en ontstekingsremmende werkingen.
Telkenmale worden ratten of muizen bij wijze van wetenschappelijke standaardmethode ziekten gegeven aan één van de poten, die gaat ontsteken. Vervolgens wordt een plantmedicijn aan de ratten gegeven, in dit geval een aftreksel van de bloemen van Clitoria ternatea.
Daarna worden de bewegingen van muizen of ratten waargenomen waarna men een inschatting maakt van de pijn en ontsteking. Het blijkt uit wetenschappelijke modellen op dieren dat Clitoria ternatea pijn bestrijdt en ontstekingen remt.
Ook natuurartsen die deze plant voorschrijven aan mensen met pijnen en ontstekingen zien dat hun patiënten minder last hebben van deze symptomen.
Antikankerwerking Clitoria ternatea
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze plant werking heeft tegen een aantal
kankercellijnen. Wetenschappers trekken daaruit de conclusie dat het een plant is die kankertumors geneest.
Het is onder andere getest en werkzaam bevonden op
- Borstkanker-,
- Niet-hormoonafhankelijke borstkanker,
- Eierstokkanker,
- Baarmoederhalskanker,
- Leverkanker,
- Voorhuidkanker en
- Lymfeklierkanker.
Beschermend voor de lever
Uit onderzoek blijkt dat Clitoria ternatea over bijzonder hoge
antioxidantwaarde beschikt. Nu zijn er twee variëteiten, een met witte bloemen, en een met blauwe bloemen. Uit onderzoek blijkt dat de variant met de witte bloemen over iets meer antioxidantwaarde beschikt.
De werking is onder andere getest op de
lever. Wetenschappers gaven dieren een vergiftiging van de lever door ze het medicijn
paracetamol te geven. Eigenlijk zijn alle medicijnen slecht voor de lever, maar paracetamol spant de kroon; dit medicijn is misschien wel het aller slechtste medicijn voor de lever.
Vandaar dat wetenschappers als standaardmethode hebben ontwikkeld: het vergiftigen van de lever met paracetamol. Vervolgens wordt een extract van een
geneesplant gegeven en wordt gekeken hoe de lever is veranderd in zijn staat.
Uit dit onderzoek blijkt dat Clitoria ternatea-extract in staat is om een leververgiftiging te genezen. Wetenschappers concluderen daaruit dat Clitoria ternatea leverbeschermende kwaliteiten heeft.
Kittelbloem tegen diabetes
Clitoria ternatea is een kruid met medicinale capaciteit tegen
diabetes. Wetenschappers zien dat de
bloedsuikerspiegel sterk wordt gereguleerd door deze sierlijke klimplant. Er is minder geglycoseerd hemoglobine in het bloed aanwezig. De activiteiten van allerlei
enzymen, zoals het gluconeogeen-enzym, glucokinase en glucose-6-fosfatase, die een rol spelen bij de vertering van
suiker, worden versterkt.
Verder zag men dat het hormoon
insuline beter wordt aangemaakt. Ook de lever vertoonde tekenen van verbetering, bijvoorbeeld in het glycogeengehalte.
Bij verreweg de meeste mensen met diabetes is de lever sterk aangetast. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de lever in principe de insulineproductie kan overnemen van de pancreas, maar wanneer dit niet gebeurt dan kent de lever problemen, waardoor zijn werking in kwaliteit is verminderd.
De leverbeschermende werking van anti-diabetesgeneesplanten is daardoor eveneens van groot belang in het remmen, omkeren, en genezen van het degeneratieve ziekteproces diabetes.
Overigens kan het nooit kwaad met degeneratieve ziekten om op meer paarden te wedden dan één, wat wilt zeggen dat je niet alleen Clitoria ternatea als medicijn moet zien, maar ook allerlei andere geneesplanten. Een belangrijke factor is de aanpassing van het voedingspatroon en medicijninname, wat meestal de krachtige medeoorzaken zijn van de
spijsverteringsziekte diabetes.
Kittelbloem, Goed tegen Alzheimer
Als een plant goed is tegen diabetes, dan is deze altijd ook goed tegen , Withania somnifera, Asparagus racemosus en
Alzheimer. Hoe kan dat? Sinds het begin van het derde millennium blijkt dat een groeiende groep wetenschappers Alzheimer ziet als diabetes type 3. In de hersenen zitten eveneens insulinereceptoren die onderhevig kunnen zijn aan
insulineresistentie.
Wetenschappers wisten al dat Alzheimer en diabetes beide neurodegeneratieve ziekten zijn. Daarnaast was al klip en klaar dat diabetes een extra risicofactor is op Alzheimer. Maar nu blijkt dat deze twee ziekten veel meer zijn samen; ze zijn verschillende uitingen van dezelfde soort lichamelijke degeneratie. Vooral een slecht werkende lever leidt zowel tot degeneratie van de hersenen als van het lichaam.
Los daarvan was al eeuwenlang bekend dat Clitoria ternatea een hersentonicum is. Het wordt gegeven bij geheugenstoornissen en stoornissen in leerprocessen. Een tonicum is een versterkend middel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schade aan neurocellen in de hersenen kan worden tegen gegaan met Clitoria ternatea.
Ook hier is weer sprake van het feit dat je beter meerdere hersentonicums naast elkaar of door elkaar kunt gebruiken. In de ayurveda heeft men al eeuwenlang succes op het gebied van het versterken van de hersenwerking met een combinatie van Clitoria ternatea
Withania somniferaBacopa monnieri, en Asparagus racemosa.
Fotoserie kittelbloem
Kittelbloem, Goed voor Maag en Darmen
Clitoria ternatea is goed voor de maag en darmen. Behalve dat het de functie van deze organen stimuleert en ziekten voorkomt, geneest het maagzweren.
Onderzoekers maten enkele parameters voor de werking van de maag en het bleek dat deze allemaal verbeterd waren. Er wordt meer maagzuur afgescheiden, de PH-waarde van het maagzuur verbetert, een maagzweer geneest sneller, en er zitten meer antioxidanten in het lichaam na inname van Clitoria ternatea.
Kittelbloem Tegen hyperlipidemia
Tegenwoordig hebben veel mensen last van te hoge waarde aan bloedvetten in het bloed. Dat geeft risico op allerlei ziekten zoals hartziekten, bloedvatenaandoeningen,
aderverkalking, diabetes en
obesitas. Een te hoog gehalte aan bloedvetten wordt door artsen hyperlipidemia genoemd.
Wanneer onderzoekers willen kijken hoe geneeskrachtig een plant is, wordt vaak gemeten wat de invloed is op het aantal lipiden ofwel vetten. Deze vetten zijn een soort suikers. Ze worden ook wel triglyceriden genoemd.
Cholesterol wordt door ons lichaam aangemaakt om deze vetten te bestrijden.
Cholesterol is dus een gezonde stof, anders zou het lichaam het niet zelf aanmaken. Verhoogd cholesterolgehalte is een teken dat het zelfgenezend mechanisme van het lichaam zijn werk is gestart om het aantal bloedvetten te reduceren.
Cholesterol is geenszins een boosdoener die verlaagd moet worden, tenminste dat zeggen onderzoekers, in tegenstelling tot artsen die over het algemeen vasthouden aan verouderde kennis uit de jaren 60 van de vorige eeuw die vertelt dat cholesterol gevaarlijk is.
Het blijkt dat zowel HDL als LDL cholesterol ons lichaam helpt zichzelf te genezen. Planten zoals Clitoria ternatea helpen ons lichaam om de geneeskracht van cholesterol te gebruiken. Daarom blijkt dat cholesterolwaarden verlaagd worden als er Clitoria ternatea wordt ingenomen. Dat in tegenstelling tot statines, die cholesterolwaarden verlagen en daarmee het zelfgenezend mechanisme van ons lichaam deels teniet doen.
Clitoria ternatea tegen astma
Als er een ontstekingsreactie in het lichaam plaats vindt, is er sprake van leukocytosis. Er is een verhoogd aantal witte bloedcellen in het bloed. Deze witte bloedcellen zijn een onderdeel van ons afweersysteem. Onderzoekers gaven
melk aan muizen en zien daarmee dat er sprake is van leukocytosis.
Eosinofilen worden aangemaakt door melk. Eosinofielen of eosinofiele granulocyten zijn bestrijders van parasieten en worden aangemaakt als er sprake is van ontstekingsreacties, bijvoorbeeld door koemelk. Daarnaast wordt er meer histamine aangemaakt als er melk wordt gedronken.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de schadelijke gevolgen van melk drinken worden tegengegaan door de geneesplant Clitoria ternatea. De eosinofielen, leukocyten en histamine leveren ontstekingsreacties die ook van invloed zijn op de luchtwegen en de longen.
Daardoor worden allerlei ziekten verhevigd in symptomen. Een van die ziekten is
astma. Astma is een typische ontstekingsziekte die met allerlei antioxidanten uitstekend kan worden voorkomen en genezen. Onderzoekers zien dat door verlaging van consumptie van stoffen die gepaard gaan met ontstekingsreacties, symptomen van astma aanzienlijk verkleind worden.
Goed voor de urinewegen en tegen nierstenen
Uit onderzoek blijkt dat Clitoria ternatea goed werkt voor de urinewegen. Het werkt eveneens tegen nierstenen. De urinewegen worden hierdoor meer open en afvalstoffen kunnen beter worden uitgescheiden. Clitoria ternatea werd vergeleken met cystone, een standaardmedicijn tegen nierstenen. Het blijkt dat de werking van het plantextract vergelijkbaar is met het synthetische medicijn.
Clitoria ternatea als wondhelend middel
Clitoria ternatea is goed voor het helen van wonden. Wondheling is een relatief ingewikkeld proces. Er moet een nieuwe huid worden aangemaakt, nieuwe bloedvaten worden gemaakt en tijdens het hele proces van genezing is het de bedoeling dat de wond niet gaat ontsteken.
Het blijkt dat Clitoria ternatea-extract alle fasen van wondheling helpt. Dat komt onder andere door een stimulering van
enzymatische processen die nodig zijn om de wondheling goed te laten verlopen. De enzymprocessen die verbeteren zijn hyaluronidase, elastase en matrix metalloproteinase-1. Alleen elastase wordt minder goed beïnvloed dan het standaardmiddel oleanolzuur.
Bronnen artikel kittelbloem
- Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein
- Algemene informatie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9573559/
- Tegen kanker: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9436976/
- Medicinale toepassingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6546959/
- Antioxidant: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7923514/