Lao Tze, Te-Tao Ching:
-De weg naar de hemel is als het spannen van een boog,
het hoge gaat naar beneden, het lage omhoog.-
Waarom zou je uienpoeder willen gebruiken? Omdat het gezond is. Uienpoeder is gezonder dan appelpoeder. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Uienpoeder kan je in de keuken gebruiken door het over het eten te strooien. Je kunt het door een groentemengsel in een bakpan doen. Het leuke aan dit culinaire middel is dat het ook medicinale kwaliteiten heeft. Zo kan uienpoeder de stressbestendigheid bevorderen. Uienpoeder vertoont wetenschappelijk gezien belangrijke aanwijzingen dat het een goed middel is om te detoxen.
Ook werkt dit lekker smakende poeder tegen aderverkalking, het voorstadium van hartproblemen, zo blijkt uit voorlopig onderzoek op dieren. Om definitieve conclusies te trekken moet er vervolgonderzoek op mensen worden
Uien zijn dagelijks vers verkrijgbaar en op zich al erg gezond. Je kunt al van de geneeskracht van uien gebruik maken. Je kunt je dus afvragen waarom je uienpoeder zou moeten kopen. Een reden kan zijn dat uienpoeder een gemakkelijk bruikbare bron van vitaminen en mineralen biedt.
Het biedt zoveel gezonde fytocomponenten dat het medicinaal kan worden gebruikt.
Daarnaast is het een extra smaakgever. Uienpoeder kan een gerecht een stuk lekkerder maken. Er zijn culinaire en medicinale redenen om uienpoeder te gebruiken.
In 2008 deden Japanse onderzoekers een studie naar het antidepressieve effect van uienpoeder. Men gaf uienpoeder aan ratten en onderwierp de ratten aan een gedrag dat tot stress leidt. Men dwong de ratten onder andere tot het doen van een zwemtest.
Daarna mat men de afgifte van dopamine in de hypothalamus.
De zwemtest zette aan tot het aanmaak van meer dopamine. Maar als de ratten uienpoeder hadden gegeten, werd er minder dopamine aangemaakt.
De ratten werden aldus meer stressbestendig. De vermeerderde aanmaak van dopamine komt voor bij depressiepatiënten. Daarom kan uienpoeder als antidepressief worden gelabeld. De onderzoekers wijzen quercetine aan als mogelijke werkzame stof in uien.
Uienpoeder kan de bloedsuikerspiegel reguleren en heeft tegelijkertijd een beschermende werking voor de nieren. Mensen met diabetes hebben vaak problemen met de nieren.
Daarom zijn zij extra gebaat bij het eten van uienpoeder. De vele voedingstoffen die onder andere vrije radicalen elimineren zijn oorzaak van de geneeskrachtige werking, zo zien de onderzoekers.
Ook het niveau van de bloedlipiden verbetert als er meer uienpoeder gegeten. Het bloedlipidenniveau is een soort parameter die iets vertelt over de kans op het krijgen van hartproblemen.
Amerikaans onderzoek uit 2012 onderzocht de inname van quercetine onder mensen. Het blijkt dat appels en uien belangrijke bronnen van quercetine zijn. De voedingstoffen in uienpoeder blijken beter opneembaar en hoger in aantal te zijn dan die van appels. Ook werd uienpoeder sneller opgenomen door het lichaam. Uienpoeder verslaat appelpoeder op alle fronten. De onderzoekers deden ook nog eens uienpoeder door een appelmoes en zagen dat er meer voedingsstoffen in appelmoes zaten waardoor de appelmoes daadwerkelijk gezond werd.
Polysulfiden en glycosiden van flavonolen werden door Franse onderzoekers in 2001 aangewezen als stoffen met mogelijke antikankerwerking. Vooral de aanmaak van enzymen kan de ontwikkeling van kankercellen dwars zitten. Stoffen in uien zetten aan tot de aanmaak van allerlei gezonde enzymen, zo zagen de Fransen.
Toxische stoffen werden sneller afgebroken als men uienpoeder at. Met andere woorden: uienpoeder zorgt ervoor dat restanten van gifstoffen die normaal gesproken opgeslagen worden in de lever uit het lichaam verdwijnen. Het is een ideaal poeder om te gebruiken tijdens een detox.
Er wordt uienzout verkocht als een speciale delicatesse. Dat is een mix van zout met uienpoeder. Uienzout wordt vooral op de pasta of pizza gedaan.
Je kunt zelf uienzout maken door zout en uienpoeder te mixen. Gebruik ongeveer een 50% mix.
Als je een kruidenzout maakt, dan is uipoeder ook een goed idee om er door te doen.
Uit een onderzoek op ratten blijkt dat het eten van een dieet vol slechte vetten verlicht kan worden door suppletie met uienpoeder.
Ratten kregen een slecht dieet met veel transvetten. Daar krijgen ze aderverkalking van. Het bleek dat de aderverkalking een stuk minder werd als bij dit slechte dieet uienpoeder werd gedaan.
De Spaanse onderzoekers publiceerden hun studie in 2014. Voor hun onderzoek werd uienpoeder uit Duitsland gehaald.
Men zag duidelijk dat alle parameters die wijzen op chronische oxidatieve stress in de vorm van ontstekingen op celniveau afnamen door de ratten uienpoeder te geven.
Met uienpoeder kun je heel wat kanten op. De meeste mensen gebruiken het in warme maaltijden maar het kan ook dienst doen in sommige koude maaltijden.