Latijnse naam: Solanum lycopersicum
Tomaatpoeder als gezonde kleurstof? Het kan! Tomaatpoeder biedt zowel smaak, antioxidanten als kleur. Daarom is het geschikt om sommige producten een gewenste kleur te geven. Denk bijvoorbeeld aan pasteitjes. Daarnaast kun je tomaatpoeder op legio manieren in de keuken gebruiken om je eten of drinken wat meer geneeskracht te geven. Bovendien is tomaatkracht medicinaal aanwendbaar.
Je kunt via medicinaal voedsel en natuurlijke supplementen zorgen dat het risico op sommige ziekten wordt verkleind.
Het probleem met tomaten is dat juist kastomaten uit Nederland een stuk minder gezond zijn dan biodynamische tomaten.
Kastomaten worden gekweekt op een substraat, dat is water met synthetische mineralen.
Deze tomaten hebben ongeveer 15-20% van de voedingswaarde die echte tomaten die gekweekt zijn in de volle grond. In combinatie met de synthetische mineralen zijn deze tomaten problematisch voor veel mensen.
Ze kunnen verkoudheid, spijsverteringsproblemen, en pijn in de onderbuik veroorzaken.
De synthetische mineralen kun je in feite ''stenen voor voedsel'' noemen, naar het verhaal uit de bijbel.
Kastomaten smaken een stuk minder lekker dan echte tomaten. Vele oudere mensen zullen dat beamen, maar een biologische tomaat kent wel die ouderwets lekkere smaak.
Aan het substraat waarmee kastomaten worden gekweekt, wordt tegenwoordig een synthetische smaakstof toegediend om de tomaten meer smaak te geven.
Vroeger werd er te veel geklaagd dat tomaten waterig smaken. Deze synthetische smaakstof is waarschijnlijk de hoofdreden dat mensen ziek worden van tomaat, maar daarnaar is geen onderzoek gedaan.
Het feit dat tomaten een synthetische smaakstof krijgen is bedrijfsgeheim, dus daar kan geen openbaar onderzoek naar worden uitgevoerd.
Tomaten kun je relatief eenvoudig zelf kweken. Het kost een beetje aandacht maar dan heb je ook hele lekkere tomatenoogst.
Een kas is ideaal om tomaten in de volle grond te laten kweken, want in Nederland is het veel te koud voor de tropische tomatenplant. Je kunt ook biologische tomaten kopen.
De geneeskracht van tomaat is misschien niet bij iedereen bekend, maar de tomaat is algemeen beroemd als lekkere frisse groente. Wetenschappers onderzoeken in feite zelden de tomaat, maar veel vaker tomaatpoeder, omdat ze dit beter kunnen meten, wegen en analyseren. De meeste procedés waarbij wordt onderzocht welke stoffen zich in tomaten bevinden, zijn gebaseerd op tomaatpoeder, en niet op vruchtvlees van verse tomaat.
Tomaatpoeder is makkelijk voor de mens om te gebruiken in de keuken. Door tomaat te drogen en te verpulveren ontstaat een makkelijk bewaarbaar poeder waarmee je vele dingen kunt doen in de keuken.
Dit poeder is bovendien supergezond. In vergelijking met verse tomaat bevat gedroogde en verpulverde tomaat meer mineralen en vitaminen dan hetzelfde gewicht van een verse tomaat.
Het is natuurlijk wel zo dat tomaatpoeder van biologische makelij moet zijn om het gezond te laten zijn.
Italiaans onderzoek uit 2001 beveelt tomaatpoeder aan als waardevol en nutriëntrijk supplement in voedsel.
Er zitten veel antioxidanten in de tomaat en op basis daarvan doen de wetenschappers hun aanbevelingen.
In 2004 concluderen wetenschappers dat de rijkdom aan antioxidanten in tomaatpoeder ervoor zorgt dat de energierijke maaltijden zoals de westerse mens die bijvoorbeeld eet in een cafetaria, minder oxidatieve schade oplevert.
In 2008 zagen Turkse wetenschappers dat de antioxidanten on tomaatpoeder de spieren van Japanse kwartels sneller in betere conditie brengen tijdens een stresssituatie.
Omdat het ook de industrie niet is ontgaan dat tomaatpoeder antioxidanten heeft probeert men soms uit of het lukt om producten met de kleurstof en smaakstof tomaat te maken.
Daardoor kunnen de producten bovendien extra aangeprezen worden omdat ze een hogere voedingswaarde bieden.
Tomaatpoeder is gezonder dan lycopeenpoeder, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek wat in 2010 in Saoedi-Arabië werd gepubliceerd. Het onderzoek laat zien dat de triglyceridenwaarden in de lever beter worden met tomaatpoeder dan met lycopeenpoeder.
Steeds vaker blijkt dat de hele groente of in dit geval de hele gedroogde groente, een stuk effectiever is dan een stof eruit deze groente.
Lycopeen is jarenlang geadverteerd als supplement tegen kanker maar nu blijkt dat gewoon tomaatpoeder toch beter werkt.
In Japan deed men onderzoek naar het effect van tomatenpoeder op leiomyoma in de eileider.
Leiomyoma is de vorming van goedaardige tumoren. In het onderzoek gebruikten de Japanners Japanse kwartels.
Ze verdeelden de zieke kwartels in drie groepen. Men zag dat de groep die als supplement tomaatpoeder innam na een jaar kleinere tumors hadden en minder leiomyoma.
De onderzoekers besluiten met te constateren dat een onderzoek op een dier niet automatisch tot dezelfde resultaten leidt bij een onderzoek op mensen.
Of tomaatpoeder voor mensen goed is moet nog blijken, aldus de onderzoekers.
Amerikaans onderzoek uit 2004 toont aan dat tomaatpoeder een leverbeschermende werking heeft en lycopeen niet. In het onderzoek werd gemeten hoe een toxificatie van de lever door oxidatieve stress zich ontwikkelt. Het bleek dat tomaatpoeder de stress het meest adequaat behandelt.
Het effect van lycopeenpoeder op de lever was niet meetbaar. Amerikaans onderzoek uit 2015 voegt daaraan toe dat tomaatpoeder een sterke medicinale werking heeft op een alcoholische leververgroting.
Met spreekt over het hebben van ´sterke bewijzen voor een effectieve heel-voedsel-preventie tegen alcoholische leverziekte.´
Een Turks onderzoek uit 2012 concludeert dat het innemen van tomaatpoeder een goede kandidaat voor de mensheid kan zijn om kanker te voorkomen.
Deze conclusie doet men op basis van onderzoek met ratten die minder snel tumors ontwikkelden als ze tomaatpoeder te eten kregen. Deze ratten kregen minder snel dikkedarmkanker dan ratten die geen tomaatpoeder innamen.
In 2018 verscheen een Amerikaans onderzoek, waaruit blijkt dat tomaten op een aantal manieren werken tegen kanker.
Kanker, zo ziet men, wordt onder andere veroorzaakt door het eten van verkeerde vetten.
Stoffen in tomaat, met name lycopeen, kunnen de nutriëntloze vetten compenseren.
Aan proefdieren die kanker hadden werden twee diëten voorgeschreven, een met tomaatpoeder en een zonder tomaatpoeder.
De groep dieren met tomaatpoeder laten een betere gezondheid van de lever zien.
Er worden meer kankerbestrijdende stoffen aangetroffen in de dieren die tomaatpoeder eten. Een van die stoffen is NAD of nicotinamide, wat bekend staat als een van de meest gezonde stoffen.
De tumors in de groep dieren die tomaatpoeder aten waren een stuk kleiner.
Daarnaast zijn er allerlei biomarkers die wijzen op de aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam, ook deze biomarkers laten zien dat tomaatpoeder tot minder oxidatieve stress leidt.
Als klap op de vuurpijl zagen de onderzoekers verder dat het microbioom een stuk gezonder is bij de groep dieren die tomaatpoeder eten.
De onderzoekers vermoeden dat de gezonde bacteriën in de darmflora ervoor zorgen dat er meer ontstekingsremmende stoffen worden aangemaakt die kanker bestrijden.
Van tomaat is bewezen dat het een preventieve en genezende werking heeft bij prostaatkanker. Een Frans onderzoek uit 2007 toont aan dat de combinatie van tomaat- en broccolipoeder meer effectief werkt tegen prostaatkanker. In het onderzoek gaven de wetenschappers tomaat- en broccolipoeder aan ratten die waren geïmplanteerd met een tumor.
Sommige ratten kregen enkel tomaatpoeder, andere broccolipoeder en een derde groep kreeg een combinatie van deze twee groentenpoeders.
Bij de groepen die tomaat- en broccolipoeder aten verminderden de tumor sneller dan bij de groep ratten die één van beide supplementen kregen.
Tomaat en broccoli versterken elkaar in hun werking tegen kanker. Dat wordt synenergetische werking genoemd.
Sinds het begin van de 21e eeuw heeft de wetenschap meer belangstelling voor synenergetische werking van voedingstoffen en de medicinale werkzaamheden die daaruit voortvloeien.
In het Amerikaanse tijdschrift Cancer Research werd eveneens een stuk gepubliceerd waaruit blijkt dat tomaatpoeder en broccolipoeder elkaar versterken in werking.
Hun conclusie is alleen misschien wat vreemd: op grond van dit feit achten de wetenschappers het verstandig om gevarieerd te eten in plaats van één groente te gebruiken.
De echte nieuwe wetenschap is dat juist de combinatie van deze twee groenten, broccoli en tomaat, geneeskrachtig werkt bij kanker en niet een willekeurige combinatie gevarieerde groenten.