Glucose, fructose en galactose zijn vrije suikers. Vrije suikers komen in de natuur niet voor. Het lichaam is heel goed in staat om gebonden suikers in voeding te isoleren zodat het aangewend kan worden voor de omzetting van energie. Je moet het zo zien: elk suikermolecuultje in het lichaam moet tot energie worden omgezet. Het lichaam is ingericht op een grote schaarste aan suiker. Wat heeft de mens gedaan?
De mens heeft de inrichting van zijn lichaam genegeerd en is in enorme hoeveelheden vrije suiker gaan eten. De wereldgezondheidsorganisatie denkt dat 50 gram suiker per dag gezond is. In zulke grote hoeveelheden is suiker echter een verslavend vergif dat de lever verwoest. Toch is 50 gram nog een bescheiden inschatting. In Nederland eet de inwoner gemiddeld meer dan 100 gram suiker per dag. Dat zijn ruim 25 suikerklontjes, verborgenin allerlei fabrieksartikelen zoals koekjes, jam, brood, sauzen, soepen, vruchtennectar en pindakaas. Er zijn slechts 2 landen in de wereld waar men meer suiker inneemt.
Als we letten op welke voedingsstoffen we niet moeten nemen dan mijden we suiker maar andere suikersoorten worden vaak vergeten. Versynthetiseerde suikers zoals glucose-fructosestroop kunnen nog sterker dan suiker een werking hebben op ons lichaam.
Wat zijn dan de grootste problemen die suiker opleveren?
Ten eerste moeten we begrijpen dat een teveel aan suiker tot leverproblemen leidt zoals niet-alcoholische leververvetting, zoals bijvoorbeeld blijkt uit Amerikaans onderzoek uit 2015. Leververvetting zorgt weer voor een groot aantal andere ziekten die in verband staan met de lever. In hun onderzoek concluderen Israëlische wetenschappers: '
Frisdrank lijkt een belangrijke oorzaak voor obesitas, diabetes mellitus, hyperlipidemie, insulineresistentie, hypertensie ofwel hoge bloeddruk, metabool syndroom en hart- en vaatziekten.'
De onderzoekers zien dat er in frisdrank en energiedrank zoetstoffen zoals fructose en suiker zit. Deze zoetstoffen veroorzaken leververvetting.
Het is een misverstand om te denken dat leververvetting alleen bij diabetespatiënten voorkomt. Leververvetting is een ziekte waar in feite vele mensen last van hebben. Het staat bijvoorbeeld ook in relatie tot eczeem.
Het eten of drinken van tientallen grammen suiker per dag leidt direct tot een leververvetting. Wanneer de lever niet goed werkt, werkt de hele spijsvertering niet goed. Dat kan een groot aantal volgende problemen veroorzaken zoals voedingsstoftekort, antioxidanttekort en verminderd immuunsysteem.
In de afgelopen 100 jaar zijn we veel meer suiker gaan eten. Dat heeft ertoe geleid dat we allemaal zieker zijn geworden, getuige de opkomst van de welvaartsziekten met epidemische vormen.
Maar we worden toch ouder dan vroeger? is een veelgehoorde opmerking. Dus dan moet het voedsel wel gezonder zijn, zo luidt de redenering. Er zijn veel mensen die denken dat de mens gezonder is dan 100 jaar geleden en ouder wordt door betere voeding. Dat beeld is een misvatting. Onder andere Dr. Brian Peskin legt de onjuistheid van deze redenering uit in zijn boek ´Het verzwegen verhaal over kanker.´ Wat is volgens Peskin en andere wetenschappers de oorzaak van het feit dat de mens gemiddeld een paar jaar ouder wordt dan 100 jaar geleden?
De levensverwachting van een man van 21 in 1900 en een man van 21 in 2000 is even hoog. Het is alleen zo dat in de 19e eeuw de dokters minder hygiënisch waren tijdens de bevalling.
Daardoor overleden veel baby's en moeders door besmettingen. Het heeft erg lang geduurd voordat alle artsen ervan doordrongen waren dat gebrek aan hygiëne voor een hoge babysterfte zorgt
Het lichaam haalt energie uit zowel suikers als vetten. Dit heet metabole flexibiliteit. Glucose is een suikermolecuul. Het lichaam zet deze molecuul om in ATP, dat is een stof waar het lichaam energie uit haalt. Het lichaam kan dezelfde energiestof, ATP, ook halen uit vetten. Als glucose niet wordt gebruikt zit het opgeslagen in de lever als glycogeen of als vet.
Nu is het zo dat vrije glucose in natuurlijke voeding nauwelijks voorkomt. Daarom wordt het kleine beetje dat aanwezig helemaal verbruikt. Het zit in sommige knolgewassen maar deze moeten eerst helemaal worden verteerd wil het lichaam er iets aan hebben.
Glucose zoals dat in grote hoeveelheden in kristalsuiker zit, is een enorm grote verwerkingsopgaaf voor ons lichaam. Dit wordt op dezelfde wijze verteerd alleen was dat verteringsaspect ingericht voor schaars glucose. Er komt een enorm te veel aan glucose in het lichaam.
Er is veel insuline nodig om al deze glucose naar cellen te brengen.
Op een gegeven moment accepteren de cellen de glucose die insuline meebrengt niet meer; dan is er sprake van insulineresistentie. Het is goed om te beseffen dat ons lichaam niet is gemaakt om tientallen grammen pure suiker per dag te verteren. Het lichaam kan juist heel goed die paar suikers uit een pastinaak omzetten in bruikbare stoffen. Op 4 gram suiker uit groente en fruit kan het lichaam heel goed leven.
Naast glucose kennen we galactose. Dat zijn suikers uit zuivelproducten zoals melk. Deze suikers worden op dezelfde manier verwerkt als de suiker uit allerlei knolgewassen. Galactose levert verder geen problemen op.
Fructose zit van nature in vruchten en honing. Het wordt echter eveneens versynthetiseerd tot een fructoseproduct zonder vezels. In die vorm is fructose nog schadelijker dan suiker.
Fructose staat verder los van het insulinesysteem; het lichaam maakt geen extra insuline aan om fructose te verwerken. Fructose uit vruchten kunnen het lichaam op uitstekende manier van energie voorzien. Maar wat gebeurt er met de synthetische fructose of de fructose-glucosestroop?
Deze wordt reeds door het lichaam opgenomen in de dunne darm.
Daarna gaat de fructose via de poortader naar de lever. Hier aangekomen moet het gelijk verwerkt worden.
Een deel van de fructose wordt eveneens omgezet in glycogeen en een ander deel wordt omgezet in bloedvetten ofwel triglyceriden.
Teveel vetten in de lever veroorzaakt de ziekte leververvetting, wat meestal een voorbode is van grotere problemen zoals de welvaartsziekten obesitas, aderverkalking, beroerte en hart- en vaatziekten. Leververvetting wordt in het Engels Non Alcoholic Fatty Liver Disease ofwel NAFLD genoemd. Leververvetting kan namelijk ook komen door alcohol, wat ook grote hoeveelheden suikers bevat die in de lever worden omgezet tot vet. In feite richten suiker en alcohol voor de lever een vergelijkbare schade aan.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.