Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van de graansoort sorghum

Botanische, Latijnse naam: Sorghum bicolor
Sorghum bicolor
Deze graansoort wordt in de meeste talen sorghum genoemd. In Ghana en andere Afrikaanse landen wordt het millet genoemd. Er is witte millet en rode millet. Dit is een voedselgewas, Dat betekent niet dat het geen medicijn is. Het is medicinale voeding. Sorghum is supergezond en bevat vooral veel mineralen. Het zaadmeel wordt gebruikt om cakes mee te maken. 

In Nigeria en Noord-Ghana brouwt men een lokaal bier van het meel.


Sorghum bicolor Distributie wereldwijd van sorghum. Deze plant wordt in vele landen gekweekt.


Traditioneel gebruik sorghum

In Ghana wordt het medicinaal gebruikt. Door de hoge voedingswaarde kan het worden ingezet bij bloedarmoede wat vaak gepaard gaat met ijzertekorten en mineralentekorten. 

Ook zwangere vrouwen worden erin ondersteund, want tijdens de zwangerschap, het creëren van een nieuw menslichaam, heeft het lichaam aanzienlijk meer voedingsstoffen nodig.


Recept Sorghum als papmeel

Sorghum wordt in Afrika gebruikt om pap mee te maken. Er is rood sorghummeel en wit sorghummeel. Deze worden beiden ingezet om pap te maken.
Kook sorghummeel  in een grote pan met water. Door het papwater worden kleine stukjes gember gekookt om de pap meer smaak en voedingswaarde te geven. 
Ook kan er wat peperkorrels door worden gedaan want dat maakt een pap lekker pittig. In Afrika doet men dikwijls kruidnagels door een pap, omdat al deze kruiden supergezond zijn.

De pap kan gezoet worden met palmsuiker, maar geprakte, banaan of stukjes verse ananas zijn eveneens prima zoetmiddelen. 

De banaan kun je erover doen als de pap op je bord ligt. Banaan smaakt lekker in combinatie met kaneel, net als appel. Dus een andere zoetvariant is appel-banaan-kaneel.


Sorghum bicolor

Alternatieve zoetmiddelen

In West-Afrika zou je de prekese kunnen gebruiken door hem mee te koken als zoete vleugelboon. Ook ananas is een goed zoetmiddel maar dat combineert iets minder met kaneel. 
In Nederland zijn er nog veel meer alternatieve zoetmiddelen voor handen zoals rozijnen, gedroogde abrikoos, Stevia rebaudiana, gedroogde pruimen, verse peer, en dadels of dadelstroop. 
Zorg in ieder geval dat je suiker  nooit gebruikt, want dat maakt je zieker, verkort je leven en zorgt voor allerlei grote en kleine lichaamsproblemen.
We zijn allemaal verslaafd aan suiker, en het is daarom goed om in dit verband te melden dat de alternatieve zoetmakers als middelen dienen om de verslaving tegen te gaan.
We hoeven ons geen illusies te maken, want wie vertrouwt op supermarktvulling, eet veel te veel suiker en is niets minder dan een junk, een suikerjunk. 
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suiker meer verslavend is dan cocaïne, dat staat ook uitgelegd in het boek De geneeskracht van Waterkers, uitgegeven bij succesboeken.nl.
De industrie wil met suiker ons verslaafd maken aan zijn producten. 
In elk potje, zakje, blikje en pakje staat suiker op de ingrediëntenlijst. Vaak staat het bovenaan en je weet dat de eerste de ingrediënten op de verpakking staan in volgorde van hoeveelheid.

 

Idee voor natuurlijke verfbusiness

De rode bladeren worden gebruikt als voedsel en drankenkleurstof. 

Er wordt als extra toepassing een verf van gemaakt om hoeden en kleding mee rood te maken. 

In alle werelddelen werden vroeger natuurlijke kleurstoffen gebruikt. We schijnen nu in een overgang naar een duurzame samenleving te zitten, maar natuurlijke, ongevaarlijke verf is nog maar zelden te koop in winkels. Daar ligt een businessplan ongebruikt.


Verschuiven naar gezonde voeding

Chinese onderzoekers willen graag de voedingswaarde en het gebruik van Sorghum bicolor beter begrijpen. 
Sorghum bicolor staat op plaats 5 van de meest gekweekte graansoorten. 
Er wordt vooral brood en pap gemaakt van deze glutenvrije graansoort. In de laatste jaren is er een groeiende verschuiving van consumenten naar gezond voedsel, en dat kan de exploitatie van sorghum een extra stimulans geven. 
De Chinese onderzoekers zien dat sorghum oxidatieve stress kan verminderen en kanker kan voorkomen.
Oxidatieve stress is niet alleen de oorzaak van kanker maar van een reeks aan ziekten die vroeger welvaartsziekten werden genoemd. De welvaart heeft er lang uit bestaan om steeds meer fabrieksvoedsel te gaan eten waarvan mensen ziek worden, maar het verbeterde inzicht van mensen in de scheefgegroeide welvaartswanen heeft een hoop veranderd.
Mensen neigen er steeds vaker toe om gezond te eten en daaraan kan sorghum voor een belangrijk deel aan bijdragen.

 


Vijf meeste gekweekte graansoorten

4 Gerst

5 Sorghum

 

Blad sorghum nieuw middel tegen toxoplasmose

Een Amerikaanse onderzoeksgroep deed een studie naar het effect van het blad van Sorghum bicolor op toxoplasmose.
Toxoplasmose is een voedselgerelateerde ziekte die in de V.S.A. de op één na belangrijkste doodsoorzaak kwa voedselvergiftigingen. 
Het wordt veroorzaakt door een parasiet die luistert naar de naam Toxoplasma gondii
Dit parasitaire organisme kan het lichaam binnendringen door aanraking met uitwerpselen van katten, het niet goed verzorgen van huisdieren in het algemeen, het eten van rauw vlees, het eten van slecht gewassen groente, en het niet goed schoonmaken van een huis waar huisdieren in rondlopen. 
Zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een slecht werkend immuunsysteem lopen extra gevaar de ziekte toxoplasmose op te lopen.
De onderzoekers vertellen dat de standaardmedicijnen pyrimethamine en sulfadiazine, of een combinatie daarvan zijn. Het probleem is dat deze medicijnen 'niet meer aanslaan'. 
Dat is een voorzichtige manier van vertellen dat ze compleet onbruikbaar zijn geworden, omdat de parasieten er resistent tegen zijn.
Stoffen uit planten zijn daarom een belangrijk alternatief geworden voor synthetische medicijnen, in de bestrijding van Toxoplasma gondii parasieten. 
De Amerikanen onderzochten daarom Sorghum bicolor. Men komt tot de conclusie dat een essentiële olie van de bladeren van Sorghum bicolor goed tegen toxoplasmose zouden kunnen helpen.

Hoe kleur je witte rijst rood?

De gedroogde bladeren van de Sorghum bicolor worden op markten in Ghana verkocht. 
Mensen koken witte bonen en rijst ermee, zodat de rijst en bonen rood worden. 
Uiteraard kun je ook anders gekleurde rijst en bonen ermee koken. Het is een toevoeging die nauwelijks extra smaak geeft, maar wel kleur en geneeskracht.
De rode bladeren zitten in een kruidenpreparaat tegen anemie. Zoals veel roodgekleurde plantdelen is het goed voor het bloed, en wordt de signatuurleer op dit punt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

 

Sorghum tegen anemie

Een speciale cultivar met extra rode tot roodbruine bladeren maakt onderdeel uit van het organisch supplement Jobelyn. Jobelyn is een merk kruidenpreparaat waar een bladextract van Sorghum bicolor in zit. 

Dit preparaat wordt in Nigeria gegeven aan mensen die HIV hebben. Mensen met HIV hebben relatief vaker last van anemie of bloedarmoede, maar na toediening van dit preparaat is dat een stuk minder. 

De onderzoekers van Jobelyn menen dat het het waard is om de werking van het preparaat ook te testen op mensen die anemie hebben en geen HIV. 

Dat kunnen bijvoorbeeld diabetespatiënten of zwangere vrouwen zijn.


Sorghum bicolor


Sorghum bicolor verslaat NSAID-medicijnen

Chronische ontstekingen worden geassocieerd met allergieën, aderverkalking, kanker, artritis, Alzheimer en auto-immuunziekten, zo stellen onderzoekers uit het Afrikaanse land Nigeria. 

Cyclooxygenasen zijn enzymen prostaglandinen produceren. NSAID, oftewel allerlei ontstekingsremmende pijnstillers, onderbreken de werking van cyclo-oxygenasen en ontlenen daaraan hun tijdelijk pijnstillende werking, totdat het middel is verwerkt door het lichaam en de ontstekingen en daarmee gepaard gaande pijnen zich opnieuw aandienen.


Geneeskracht van prostaglandinen

Prostaglandinen beschermen de maag en nieren tegen schade. Cyclo-oxygenase 2 is een enzym dat door ontstekingen wordt veroorzaakt en door de prostaglandinen die dit proces in gang zetten, merken we pijn en zwellingen. NSAID's zoals aspirine, indomethacine en ibuprofen onderbreken de twee cyclooxygenase-processen, zodat er geen prostaglandinen meer worden geproduceerd, waardoor maag en nieren niet meer beschermd worden en  er bijwerkingen ontstaan voor de maag en nieren.

Bijwerkingen bestaan niet
Overigens kun je je afvragen of dit een bijwerking is, want eigenlijk is het een van tevoren ingeplande werking, maar zo verwoorden niet alle wetenschappers dat wijlen huisarts Hans Moolenbergh vertelde ooit in een interview, dat ondergetekende op video heeft vastgelegd, dat bijwerkingen niet bestaan, dat er alleen maar werkingen zijn.
De onderzoekers gaan verder door te vertellen dat planten en kruiden met geneeskracht vaak een mindere aanvallende factor bezitten voor het lichaam, dat ze effectiever zijn in de behandeling van bepaalde ziekten, dat patiënten ze beter tolereren en dat ze relatief goedkoop zijn.
De onderzoekers zeggen dat hun studie uit 2019 voor de eerste keer laat zien dat flavanonen ook cyclooxygenase 2 kunnen beïnvloeden. 
Een extract op basis van Sorghum bicolor waar deze flavanonen in zitten kunnen een ontsteking remmen zonder de bijkomstige, maar inherente werkingen die NSAID-medicijnen kenmerken, namelijk schade aan de lever, nieren en maagwand.

 


Sorghum, graansoort met farmacologische eigenschappen

Marokkaanse onderzoekers vinden het belangrijk om te melden dat Sorghum bicolor de op 4 na belangrijkste graansoort is in de wereld. Sorghum groeit goed in droge omstandigheden en het is een zeer voedzaam product voor mensen en dier. De onderzoekers melden dat de voedingswaarde vergelijkbaar is met die van mais. 

Er zitten veel secundaire metabolieten in die belangrijk zijn voor het aanpassingsvermogen van de plant aan de groeiomstandigheden. Deze stoffen zijn daarnaast gezond voor mensen.

De secundaire metabolieten in een plantproduct bepalen of de plant geneeskrachtige ofwel farmacologische eigenschappen heeft.


Sorghum bicolor


Secundaire metabolieten in sorghum

Er zijn drie belangrijke groepen secundaire metabolieten: terpenen, nitrogenen en fenolen of fenolzuren. Fenolzuren zijn de aromatische componenten en bepalen voor een groot deel de smaak. 
Er zijn 5 subgroepen fenolen: lignanen, flavonoïden, tanninen, fenolzuren en coumarinen. 
Fenolen zijn belangrijk voor het afschrikken van pathogenen, insecten en grotere dieren maar kunnen de juiste insecten en soms andere dieren die nodig zijn voor de bevruchting van de plant aantrekken.
Bovendien zijn het uitgerekend de fenolen die voor de medicinale werkingen kunnen zorgen bij de mens. 
Ferulazuur, P-coumaarzuur, galluszuur, protocatechuïdezuur, salicylzuur, vanillinezuur, p-hydroxybenzoeenzuur, genticidezuur, syringidezuurzuur, kaneelzuur en sinapidezuur zijn de belangrijkste fenolen met medicinale werkingen in Sorghum bicolor.
Deze fenolen hebben de volgende werkingen: antioxidant, tegen kanker, antidiabetes, cardiovasculaire activiteit en maag-darmbeschermende activiteit. 
De onderzoekers uit Marokko concluderen daarom dat het opnemen van Sorghum bicolor in een voedingspatroon diverse ziekten kan voorkomen.
Een hogere inname van Sorghum bicolor verzekert de mens van een gezond dieet en het maakt gebruik van de natuurlijke farmacologische eigenschappen. 
Het is erg belangrijk voor mensen om dit toe te voegen aan het dieet, zo adviseren de wetenschappers.

 Bronnen bij artikel over sorghum


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Wikimedia commons, publiek domein
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5